Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/04/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μάχη των γιατρών να κρατήσουν ζωντανό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
- Μεγάλη φωτιά στο κέντρο της Αθήνας.
- Συνεχίζεται ο Γολγοθάς για τους επιβάτες της Ολυμπιακής.
- Αυξημένη κίνηση στην αγορά.
- Μέτρα για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνα.
- Ενας... φίλος σκότωσε τον 96χρονο στη Θεσσαλονίκη.
- Στη Σόφια για διήμερη επίσκεψη βρίσκεται ο Κώστας Σημίτης.
- Σύσκεψη με τραπεζίτες και τραπεζικούς είχε ο Γ.Παπαντωνίου.
- Στην Αθήνα την Τρίτη του Πάσχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μάχη των γιατρών να κρατήσουν ζωντανό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Δύσκολες ώρες περνά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η υγεία του οποίου παραμένει κρίσιμη και οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Οι γιατροί δεν έκαναν νέα προσπάθεια αποσύνδεσης του αναπνευστήρα, καθώς οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις εκτιμήσεις τους, τονίζοντας ότι από έναν οργανισμό 92 ετών, μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Υστερα από πρωτοβουλία της οικογένειας του κ. Καραμανλή, ιατρικό δελτίο θα εκδίδεται μόνο μια φορά την ημέρα, ενώ οι γιατροί δεν θα απαντούν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Μεγάλη φωτιά στο κέντρο της Αθήνας.

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 18-20, στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά οφείλεται σε σε αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό από γκαζάκια. Στο συγκεκρίμενο όροφο, βρίσκεται φροντιστήριο και πολλά γραφεία και χρειάστηκε να μεταβούν στην περιοχή γερανοφόρα της πυροσβεστικής για να κατεβάσουν άτομα που είχαν καταφύγει στον τέταρτο και πέμπτο όροφο. Η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, μετά την έγκαιρη επέμβαση των ανδρών της πυροσβεστικής.

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς για τους επιβάτες της Ολυμπιακής.

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς για τους επιβάτες της Ολυμπιακής, καθώς είναι πλέον καθημερινή πρακτική η ματαίωση πτήσεων, κάτι που δεν αποκλείεται να συνεχισθεί τις ημέρες του Πάσχα, αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού.Η κατάσταση στην Ολυμπιακή ώθησε το κοινό σε άλλα μέσα μεταφοράς και κυρίως στα πλοία, τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία όπου η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Τέλος, η τροχαία, ενόψει της αναμενόμενης μεγάλης εξόδου, θα πάρει έκτακτα μέτρα από τη Μεγάλη Πέμπτη για τη διευκόλυνση των εκδρομέων.

Αυξημένη κίνηση στην αγορά.

Το δώρο του Πάσχα φαίνεται πως περίμενε το κοινό για να κάνει τις Πασχαλινές αγορές. Στην αγορά άρχισε να παρατηρείται αυξημένη κίνηση και οι έμποροι διαβεβαιώνουν ότι η τιμή των αμνοεριφίων δεν θα ξεπεράσει τις 2.000 δρχ το κιλό. Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά κινούνται στα περσινά επίπεδα, ενώ υπάρχει επάρκεια αγαθών. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, τόσο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κερδοσκοπίας, όσο και για την ποιότητα των προϊόντων.

Μέτρα για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνα.

Πακέτο μέτρων για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα, παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών. Τα κυριότερα από αυτά είναι η οικονομική εξυγίανση και αναβάθμιση του συστήματος αστικών συγκοινωνιών, αναπροσανατολισμός των επενδύσεων για τις μεταφορές και αξιοποίηση της περιουσίας και του ανθρώπινου δυναμικού. Ο κ.Μαντέλης απέρριψε την ιδέα εισόδου ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά αποδέχθηκε την εκχώρηση μέρους του έργου σε δήμους. Πρόσθεσε επίσης, ότι για το 1998 δεν προβλέπονται αυξήσεις στα εισιτήρια.

Ενας... φίλος σκότωσε τον 96χρονο στη Θεσσαλονίκη.

Ο 70χρονος φίλος του, που επί 14 χρόνια τον φρόντιζε καθημερινά, ήταν τελικά ο δράστης της δολοφονίας του 96χρονου Χρήστου Μπέλιου, στους Αμπελοκηπους Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Πασχάλη Βλαχόπουλο, ο οποίος, όπως είπε λογομάχησε με το θύμα, όταν τον απείλησε ότι θα τον αφήσει έξω από τη διαθήκη του. Πάντως, ο δράστης υποστήριξε πως δεν ήθελε να σκοτώσει τον φίλο του, τον οποίο όπως είπε υπεραγαπούσε.

Στη Σόφια για διήμερη επίσκεψη βρίσκεται ο Κώστας Σημίτης.

Διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που βρίσκεται στη Σόφια για διήμερη επίσκεψη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η κατάσταση στα Βαλκάνια, με έμφαση την κρίση στο Κόσσοβο και διμερή θέματα, όπως η συμφωνία για τα νερά του Νέστου, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και η διάνοιξη νέων διασυνοριακών διόδων. Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε άριστο το επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Σύσκεψη με τραπεζίτες και τραπεζικούς είχε ο Γ.Παπαντωνίου.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν στο τραπεζικό σύστημα, ενόψει της ΟΝΕ και της κυκλοφορίας του Ευρώ, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τη συμμετοχή τραπεζιτών και εκπροσώπων της ΟΤΟΕ. Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να συσταθεί μετά το Πάσχα ειδική επιτροπή μεταξύ της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της ΟΤΟΕ, η οποία θα μελετήσει όλες τις αλλαγές που θα επέλθουν στο τραπεζικό σύστημα.

Στην Αθήνα την Τρίτη του Πάσχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Την Αθήνα θα επισκεφθεί την Τρίτη του Πάσχα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Επίσης ο κ. Κοέν θα επισκεφθεί και την Αγκυρα. Οπως ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον, στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα, θα βρεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη Μεγάλη Πέμπτη κρίνεται το άμεσο μέλλον της ΑΕΚ, καθώς ο πρόεδρος της ΠΑΕ θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντηθεί με διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΝΙΚ Χέρσοφ για να συζητήσουν για τον προϋπολογισμό της ομάδας την επόμενη χρονιά. Ο Λάκης Νικολάου θα ζητήσει δύο με 2,5 δις έτσι ώστε η ομάδα να ενισχυθεί με παίχτες, αλλά και να εξασφαλίσει στην τεχνική της ηγεσία έναν Ευρωπαίο καταξιωμένο προπονητή. Πάντως, όπως έχει διαρρεύσει από την ΠΑΕ, εάν δεν δοθούν τα 2,5 δις από την ΕΝΙΚ ή ναυαγήσουν όλες οι διαπραγματεύσεις με τα ονόματα που έχει στη λίστα του ο πρόεδρος της ομάδας, τότε φαβορί για να αναλάβει την προπόνηση της ομάδας θεωρείται ο Πέτρος Ραβούσης...

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ Σφακιανάκης παραιτήθηκε και από τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΠΟ. Οπως είπε αν και δεν υποχρεούται να παραιτηθεί, αισθάνεται ότι πρέπει να το κάνει μετά τις εξελίξεις που υπήρξαν στην ΕΠΑΕ και το εξώδικο που έστειλαν 12 ΠΑΕ. Δήλωσε ακόμη ότι δέχθηκε πολύ λάσπη, αλλά θ' απαντήσει σύντομα. Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας δήλωσε πως "η υπόθεση αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκεται στα χέρια των μεγάλων ΠΑΕ, οι οποίες έχουν μεγάλη δύναμη και επιρροή".

Τέλος στη μεταγραφολογία έβαλε σήμερα ο προπονητής του Παναθηναϊκού Δανιήλ. Ο ίδιος τόνισε ότι κάτι τέτοιο αυτή την περίοδο θα σήμαινε αυτοκτονία για την ομάδα του, η οποία διεκδικεί τη 2η θέση στο Τσάμπιονς λιγκ και το κύπελλο, ενώ διέψευσε πως έχει δηλώσει ότι η ομάδα του χρειάζεται τρεις παίχτες.

Αρνητικά αντιμετωπίζουν το νέο αθλητικό νόμο, τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ. Μπορεί επίσημη θέση της ομοσπονδίας να μην υπάρχει ακόμη, οι χαρακτηρισμοί, όμως, που ακούστηκαν από διάφορους συμβούλους, όπως "τερατουργήματα" και "απαράδεκτο" δεν επιτρέπουν αισιοδοξία ως προς την αποδοχή του.

Στην Καρδίτσα βρίσκεται η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού, ενόψει του φιλικού αγώνα με την τοπική Αναγέννηση, τα έσοδα του οποίου θα δοθούν για την Ελληνοσερβική φιλία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 321,41 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,74, γαλλικό φράγκο προς 52,73, λίρα Αγγλίας προς 537,74, ελβετικό φράγκο προς 213,93, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,89, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 247,23, τη λίρα Κύπρου προς 605,95 και την ECU προς 350,49 δραχμές.

Μετ' εμποδίων τελείωσε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, 10 λεπτά πριν απο την προκαθορισμένη ώρα λόγω τεχνικού προβλήματος στα τερματικά αρκετών χρηματιστηριακών εταιριών. Η αγορά παρουσίασε σημάδια κοπώσεως μετά τη μεγάλη χθεσινή άνοδο. Πάντως ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ, το 12ο σε διάστημα 21 συνεδριάσεων κλείνοντας στις 2.266,35 μονάδες με μικρή άνοδο 0,47%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 65,2 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, όπου υπάρχει πιθανότητα ασθενούς βροχής. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 24 και στα νησιά 12 με 23 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 23 και 7 με 20 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 14 April 1998 - 19:00:11 UTC