Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός.
- Μαραθώνιος κινητοποιήσεων από την ΟΤΟΕ για την πώληση της Ιονικής.
- Καθαρό είναι το νερό της Νάουσας.
- Στη βουλή τροπολογία για την ελεγχόμενη στάθμευση.
- Νέο χαστούκι δέχτηκε η Τουρκία από την ΕΕ.
- Η διαθήκη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.
- Υποψηφιότητα Β.Παπαγεωργόπουλου για το Δήμο Θεσσαλονίκης.
- Αθωώθηκε ο δήμαρχος Πειραιά.
- Αύριο η ετήσια σύνοδος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσσου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός.

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καθώς όπως είπε, οι αλλαγές φέρνουν και αντιδράσεις. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση και κυρίως τη ΝΔ, ότι επιδίδεται και πάλι σε σενάρια σκανδαλολογίας και επανέλαβε ότι ο στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Εντονη κριτική στην ομιλία του κ. Σημίτη άσκησε η αντιπολίτευση.

Μαραθώνιος κινητοποιήσεων από την ΟΤΟΕ για την πώληση της Ιονικής.

Αρχισε ο μαραθώνιος των κινητοποιήσεων στις τράπεζες, με αφορμή την πώληση της Ιονικής. Οι κυλιόμενες 24ωρες κινητοποιήσεις που αποφάσισε η ΟΤΟΕ, άρχισαν από την Εθνική, ενώ συνεχίζεται και η απεργία διαρκείας των εργαζομένων στην Ιονική. Τη Δευτέρα σειρά έχει η Αγροτική και την Τρίτη η Εμπορική. Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι η Ιονική θα ιδιωτικοποιηθεί και τόνισε ότι οι απεργίες δημιουργούν τεράστια προβλήματα και μειώνουν την αξιοπιστία της τράπεζας.

Καθαρό είναι το νερό της Νάουσας.

Καθαρό είναι, σύμφωνα με τις πρώτες χημικές αναλύσεις, το νερό με το οποίο υδροδοτείται η Νάουσα, όπου παρουσιάστηκαν περίπου 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Μετά τα αποτελέσματα των αναλύσεων αποφασίστηκε να αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα, αλλά και να συνεχιστούν οι χημικές αναλύσεις του νερού από διαφορετικά σημεία και περιοχές, καθώς μεμονωμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας παρουσιάστηκαν και σε άλλες περιοχές κοντά στη Βέροια.

Στη βουλή τροπολογία για την ελεγχόμενη στάθμευση.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη βουλή τροπολογία για την εναρμόνιση της νομοθεσίας με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με την ελεγχόμενη στάθμευση. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, η τροπολογία θα καταργεί τη διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρίες να επιβάλουν χρηματικά πρόστιμα.

Νέο χαστούκι δέχτηκε η Τουρκία από την ΕΕ.

Νέο χαστούκι δέχτηκε η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σχετικά με τους ισχυρισμούς της περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Εάν η Τουρκία έχει προβλήματα με τη χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων, που αφορούν ελληνικές βραχονησίδες,η νομιμότητα των πράξεων ελέγχεται μόνο από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και εάν έχει πρόβλημα συνόρων και κυριαρχίας αρμόδιο είναι το Δικαστήριο της Χάγης, αναφέρει σε απαντησή της η Ευρωπαίκή επιτροπή.

Η διαθήκη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Τον ανηψιό του Χρήστο Δημάκη, αφήνει ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, αποκλειστικό και μοναδικό κληρονόμο, της πάσης φύσεως περιουσίας που θα βρεθεί μετά το θανατό του. Στην ιδιόχειρη διαθήκη του, που συντάχθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1996 ο Σεραφείμ γράφει ακόμη ότι συγχωρεί όλους αυτούς που τον πίκραναν και το ίδιο ζητάει από εκείνους που τυχόν πίκρανε.

Υποψηφιότητα Β.Παπαγεωργόπουλου για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι νύν δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος.Η ΝΔ έσπευσε να ανακοινώσει την υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ.Παπαγεωργόπουλου, γεγονός που υποδηλώνει πλέον ότι ο κ.Κοσμόπουλος δεν θα είναι τελικά υποψήφιος.

Αθωώθηκε ο δήμαρχος Πειραιά.

Αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, ο δήμαρχος Στέλιος Λογοθέτης, που κατηγορείτο ότι το 1994 είχε εκδώσει ακάλυπτη επιταγή ύψους 40.000.000, την οποία έδωσε σε εργολάβο που εκτελούσε έργα στον Πειραιά. Ο κ. Λογοθέτης παρουσίασε στο δικαστήριο έγγραφα, αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη επιταγή είχε καλυφθεί πλήρως λίγες ημέρες μετά την έκδοσή της. Την ερχόμενη εβδομάδα το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει αν ο κ. Λογοθέτης θα αποφυλακισθεί.

Αύριο η ετήσια σύνοδος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσσου.

Με θέματα "Γηράζοντας στον 20ο αιώνα" και "Η Νεολαία και το μέλλον της στον Καναδά" ανοίγει αύριο στο Τορόντο η ετήσια σύνοδος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσσου, με επίσημο προσκεκλημένο τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας. Ανάμεσα στους επίσημους ομιλητές θα είναι ο υπουργός Παιδείας του Οντάριο, Ντέιβιντ Τζόνσον, η υφυπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά, Ελένη Μπακοπάνου και άλλοι ειδήμονες για τα θέματα του Συνεδρίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελικά, μετά τα ηχηρά ονόματα εξ Ιταλίας, από Σάκι μέχρι Μοντόνικο, η ΑΕΚ βρίσκετιαι πολύ κοντά σε συμφωνία με το Γερμανό προπονητή της Στουτγκάρδης Γιόακιμ Λεβ και πιθανότατα το θέμα να "κλείσει" εντός των επόμενων ημερών. Η εταιρία έκανε πρόταση 180 εκατομμυρίων δρχ για συνεργασία ενός χρόνου στον 35χρονο τεχνικό και περιμένει την απαντησή του, ενώ πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι βοηθός προπονητή θα είναι ο Ραβούσης. Στο μεταξύ, η ΑΕΚ απέκτησε χθες για τρία χρόνια τον 24χρονο ταλαντούχο επιθετικό-μέσο της Ξάνθης Ανδρέα Ζήκο έναντι 100 εκατομ. δρχ.

Παίκτης της Βίτεσε Αρνεμ θα πρέπει να θεωρείται ο Χανιωτάκης. Ο διεθνής γκολκίπερ του ΟΦΗ, θα μεταβεί τη Δευτέρα στη χώρα της τουλίπας προκειμένου να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με το ολλανδικό συγκρότημα που εκτός απροόπτου θα είναι τριετούς διάρκειας έναντι 300-400 εκατομμυρίων δραχμών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,73 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,71, γαλλικό φράγκο προς 52,38, λίρα Αγγλίας προς 509,77, ελβετικό φράγκο προς 211,37, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 18,83, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 233,11, τη λίρα Κύπρου προς 593,57 και την ECU προς 346,06 δραχμές.

Με απώλειες 1,00% έκλεισε ο γενικός δεικτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 2469,84 μονάδες ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε μικρή άνοδο 0,80%. Αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε σήμερα για μετοχές των Κατασκευών και της Παράλληλης Αγοράς ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Τραπεζών. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση και έφθασε τα 51,7 δισ. δρχ. Μικρή άνοδο σημείωσε η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της δραχμής ενώ η δραχμή υποχώρηση έναντι της στερλίνας και της ECU.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αλλαγή σκηνικού αύριο στον καιρό, καθώς στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν σ'όλη σχεδόν τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 15 με 25 βαθμούς και στο Αιγαίο 17 με 27 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχή και πιθανή καταιγίδα, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 23 και 16 με 22 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 15 May 1998 - 19:00:15 UTC