Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 19/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σήμερα ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας τις αλλαγές στα Λύκεια.
- Λύση - πακέτο για Κυπριακό και Αιγαίο ζήτησε ο Κλίντον.
- Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
- Αντίθετη η ΓΣΕΕ στις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
- Απεργία σήμερα σε Ιονική, Εμπορική και Αττικής.
- Ενταση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού ζήτησε ο Κρανιδιώτης.
- Στην Κυβερνητική Επιτροπή το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός αλλά χθες έχασε με 2-0 απο τη Βέροια.
- Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της αθλητικής δικαιοσύνης στον Φάνη Χριστοδούλου.
- Ο Πανιώνιος, ανανέωσε το συμβόλαιο του μεσοεπιθετικού ποδοσφαιριστή Αντώνη Σαπουντζή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σήμερα ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας τις αλλαγές στα Λύκεια.

Τις αλλαγές στην αξιολόγηση των μαθητών στα Λύκεια και τον τρόπο εισαγωγής τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Σύμφωνα με πληροφορίες, λιγοστεύουν οι εξετάσεις στο Λύκειο. Οι μαθητές θα διδάσκονται με νέο τρόπο και νέα βιβλία, τα οποία θα ειναι έτοιμα το Σεπτέμβριο. Η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μετά το 2000 θα γίνεται με βάση το βαθμό του απολυτηρίου, καθώς θα καταργηθεί το ισχύον σύστημα των δεσμών.

Λύση - πακέτο για Κυπριακό και Αιγαίο ζήτησε ο Κλίντον.

Υπέρ της λύσης του Κυπριακού - πακέτο με θέματα, που αφορούν το Αιγαίο τάχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, μετά τη συνάντηση κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ. Ο κ. Κλίντον τόνισε οτι Ελλάδα και Τουρκία άμεσα πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν ένθερμα. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία, που έχουν οι δυο χώρες για την Ευρώπη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Και οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου δίνει το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί δήθεν υποστήριξης του ΡΚΚ απο την Ελλάδα. Επίσης, διατείνεται οτι ανάμεσα στα θέματα, που πρέπει να συζητήσουν οι δυο χώρες ειναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, το θέμα των νησιών, που η κυριότητά τους δεν έχει δοθεί σε κανέναν, το θέμα των νησιών, που έχει εξοπλίσει η Ελλάδα κ.α.

Αντίθετη η ΓΣΕΕ στις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Εντονη ανησυχία για πιθανούς αιφνιδιασμούς στο ασφαλιστικό, εξέφρασαν η διοίκηση της ΓΣΕΕ και οι ομοσπονδίες - μέλη της. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν οτι η ενοποίηση των κλάδων Υγείας θα προωθηθεί με τρόπο άκριτο και γενικευμένο, οδηγώντας σε περικοπές και "εξίσωση" προς τα κάτω των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν τα Ταμεία. Επίσης, ζήτησαν η αξιοποίηση των αποθεματικών και της περιουσίας των Ταμείων να γίνει απο τις ίδιες τις διοικήσεις τους, αφού προηγουμένως αναδιαρθρωθούν και έχουν οι εργαζόμενοι την πλειοψηφία σε αυτές.

Απεργία σήμερα σε Ιονική, Εμπορική και Αττικής.

Συνεχίζονται οι κυλιόμενες απεργίες στις Τράπεζες, που έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη πώληση της Ιονικής. Εκτός απο τους εργαζόμενους στην Ιονική, όπου πραγματοποιούν απεργία διαρκείας, σήμερα απεργούν και οι υπάλληλοι της Εμπορικής και της Τράπεζας Αττικής. Αύριο αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στις συναλλαγές του κοινού με τις τράπεζες λόγω της συμμετοχής της ΟΤΟΕ στην 4ωρη στάση εργασίας, που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ στις ΔΕΚΟ.

Ενταση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού ζήτησε ο Κρανιδιώτης.

Το παράδειγμα της βόρειας Ιρλανδίας και οι προσπάθειες, που καταβάλλονται για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, πρέπει να ακολουθηθούν και στην περίπτωση του Κυπριακού, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης.

Στην κοινή συνεδρίαση την Παρασκευή της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και της Κυβερνητικής Επιτροπής υπο την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, θα συζητηθεί το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης. Οπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου στη συνεδρίαση δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, αλλά θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο η κυβέρνηση θα καταλήξει στις αποφάσεις της.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός αλλά χθες έχασε με 2-0 απο τη Βέροια.

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η ``φιέστα`` που ετοίμασαν 30.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού στο στάδιο Καραϊσκάκη με την ευκαιρία της κατάκτησης του πρωταθλήματος, καθώς οι ``ερυθρόλευκοι`` παρά το γεγονός ότι αγωνίσθηκαν στην ``φυσική`` τους έδρα έχασαν από την τυπικά γηπεδούχο, Βέροια με 2- 0.

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της αθλητικής δικαιοσύνης στον Φάνη Χριστοδούλου.

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της αθλητικής δικαιοσύνης στον Φάνη Χριστοδούλου. Ο μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών ημερών και χρηματικό πρόστιμο 300.000 δραχμών, για την επίθεσή του σε βάρος του προπονητή της ΑΕΚ, Γιάννη Ιωαννίδη, στον τρίτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για την ημιτελική φάση των πλέϊ - οφ. Σύμφωνα με την τιμωρία, ο 33χρονος παίκτης δεν θ' αγωνισθεί στους δύο τελικούς που απομένουν με τον ΠΑΟΚ και στην πρώτη ημέρα του νέου πρωταθλήματος.

Ο Πανιώνιος, ανανέωσε το συμβόλαιο του μεσοεπιθετικού ποδοσφαιριστή Αντώνη Σαπουντζή.

"Το πρώτο γκολ" στις εσωτερικές μεταγραφές έβαλε ο Πανιώνιος, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ανανέωσε το συμβόλαιο του μεσοεπιθετικού ποδοσφαιριστή Αντώνη Σαπουντζή.Ο 26χρονος άσος, παρότι είχε προτάσεις από ΑΕΚ και Ολυμπιακό, προτίμησε το στρατόπεδο της Νέας Σμύρνης, όπου οι αποδοχές του θα είναι λιγότερες αλλά όπως έχει εκμυστηρευθεί στο στενό του περιβάλλον έχει τον Πανιώνιο μέσα στην καρδιά του.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 313,94 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,62, γαλλικό φράγκο προς 52,36, λίρα Αγγλίας προς 509,71, ελβετικό φράγκο προς 210,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,80, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 231,33, τη λίρα Κύπρου προς 595,82 και την ECU προς 346,05 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και σήμερα ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας, αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας.Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 12 με 19, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 24 και στο Αιγαίο 15 με 23 βαθμούς.Συννεφιά με πιθανότητα παροδικής βροχής θα έχουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη.Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα 15 με 23 και στη Θεσσαλονίκη 14 με 19 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 19 May 1998 - 7:00:11 UTC