Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Περιορισμένος ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Αύριο η ορκωμοσία.
- Δηλώσεις Δ.Ρέππα για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
- Αστυνομικός έκανε το χρέος του. Αποτελεί είδηση...
- Συγκέντρωση 150 νεοναζί από την Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη.
- Προφυλακίσθηκε ο προπονητής για σεξουαλική παρενόχληση παιδιού.
- Υποκριτικό το μνημόνιο που κατέθεσε στην ΕΕ η Τουρκία.
- Με δύο εκατομμύρια δολάρια πουλήθηκε το Χειρόγραφο του Αρχιμήδη.
- Τη συμμετοχή και ιδιωτών στον ΟΣΕ προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.
- Συνεχίζεται η κόντρα Κατριβάνου-Γιαννόπουλου.
- Στο αυτόφωρο αύριο δύο Σύριοι δουλέμποροι.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Περιορισμένος ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Αύριο η ορκωμοσία.

Σε περιορισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχώρησε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα με επιστολή του προς τον πρόεδρο της βουλής ζήτησε να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Η συζήτηση θα αρχίσει την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη το βράδυ με τη σχετική ψηφοφορία. Τα βασικά στοιχεία του ανασχηματισμού είναι ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στα σημαντικά υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Εξωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας ενώ αλλαγές επέρχονται στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Γεωργίας και Υγείας. Συγκεκριμένα, νέος υπουργός Γεωργίας αναλαμβάνει ο Γιώργος Ανωμερίτης με υφυπουργούς τους Κώστα Βρεττό και Παρασκευά Φουντά. Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο Λάμπρος Παπαδήμας με υφυπουργούς τους Νίκο Φαρμάκη και Θεόδωρο Κοτσώνη, ενώ υπουργός Δημόσιας Τάξης αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, στη θέση του οποίου τοποθετείται ο Γιάννης Μαγκριώτης. Επίσης γίνονται αλλαγές στα υφυπουργεία Εργασίας όπου στη θέση του Νίκου Φαρμάκη τοποθετείται ο Φοίβος Ιωαννίδης, υφυπουργός Μεταφορών τοποθετείται ο Νίκος Σαλαγιάννης στη θέση του Μανώλη Λουκάκη, ενώ υφυπουργός Εσωτερικών στη θέση του κ.Παπαδήμα τοποθετείται ο Γιώργος Φλωρίδης. Ο μέχρι τώρα υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας τοποθετείται υπουργός στον πρωθυπουργό, υπεύθυνος για τις σχέσεις κυβέρνησης - βουλής. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών θα γίνει αύριο.

Δηλώσεις Δ.Ρέππα για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης δήλωσε πως είναι αυτονόητο τι σημαίνει για την κυβέρνηση και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ η ψήφος εμπιστοσύνης στη βουλή. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της βουλής μόνον εφόσον στην ψηφοφορία συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αστυνομικός έκανε το χρέος του. Αποτελεί είδηση...

Το καλό πρόσωπο της αστυνομίας, η οποία βάλλεται τελευταία από τις συνεχείς αποκαλύψεις περί διαφθοράς, έδειξε ένας 38χρονος αστυνομικός, ο οποίος βρήκε τσάντα με 30.000 δολάρια και χωρίς να το σκεφτεί την παρέδωσε στην αρμόδια υπηρεσία και αυτή με τη σειρά της στον κάτοχό της. Πρόκεται για τον αστυφύλακα Κωνσταντίνο Γιεναράκη, πατέρα δύο ανήλικων κοριτσιών, ο οποίος βρήκε την τσάντα σε τηλεφωνικό θάλαμο στο αεροδρόμιο του ελληνικού και την παρέδωσε στην αστυνομία του αεροδρομίου.

Συγκέντρωση 150 νεοναζί από την Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη.

Επιβεβαίωσε η κυβέρνηση τις πληροφορίες για συγκέντρωση περίπου 150 νεοναζί από χώρες της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι η αστυνομία δεν επενέβη, καθώς οι συγκεντρωθέντες δεν προέβησαν σε πράξεις ή δραστηριότητες που παραβαίνουν το νόμο. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας της Θεσσαλονίκης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν διεπράχθη το αδίκημα της προσβολής του πολιτεύματος.

Προφυλακίσθηκε ο προπονητής για σεξουαλική παρενόχληση παιδιού.

Προφυλακίσθηκε μετά την απολογία του ο 55χρονος προπονητής της παιδικής ομάδας μπάσκετ του Ιωνικού Νικαίας Γιώργος Χατζηαθανασίου, κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση 15χρονου αθλητή. Στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε μετά την απολογία του και ο 37χρονος Λευτέρης Θεοδωρίδης, από τις Σέρρες, ο οποίος κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος 11χρονου αγοριού με ειδικές ανάγκες.

Υποκριτικό το μνημόνιο που κατέθεσε στην ΕΕ η Τουρκία.

Υποκριτική, παραπλανητική αλλά και αναμενόμενη χαρακτήρισε η κυβέρνηση την αντίδραση της Τουρκίας στο μνημόνιο που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο υπουργός Εξωτερικών, για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Η στάση αυτή της Τουρκίας βλάπτει την ίδια, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η Αγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης.

Με δύο εκατομμύρια δολάρια πουλήθηκε το Χειρόγραφο του Αρχιμήδη.

Το βυζαντινό παλίμψηστο χειρόγραφο στο οποίο περιέχεται επιστολή του Αρχιμήδη πουλήθηκε σήμερα σε πλειοδότη, που δεν αποκαλύφθηκε το όνομά του, στη δημοπρασία του οίκου "Κρίστις" στη Νέα Υόρκη στην τιμή των 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι πλειοδοσίες άρχισαν από το ποσό των 480.000 δολαρίων και πολύ γρήγορα ανέβηκαν στα δύο εκατομμύρια δολάρια. Με δηλώσεις του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον αγώνα για την απόκτηση του χειρογράφου.

Τη συμμετοχή και ιδιωτών στον ΟΣΕ προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Τη συμμετοχή και ιδιωτών στις επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΟΣΕ προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για εκσυγχρονισμό του οργανισμού, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να διαγράψει οφειλές του ΟΣΕ ύψους 550 δις δρχ, προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα και από το 2002 και μετά να καταστεί κερδοφόρος.

Συνεχίζεται η κόντρα Κατριβάνου-Γιαννόπουλου.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπερνομάρχης Αττικής, στην αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Δικαιοσύνης, για την αντιστασιακή δράση του τελευταίου. Ο κ. Κατριβάνος υποστήριξε ότι είχε νοθευτεί το φύλλο στρατολογικού μητρώου του κ. Γιαννόπουλου που παρουσιάστηκε στη βουλή το 1994 και έκανε λόγο για βαρύτατο ποινικό αδίκημα.

Στο αυτόφωρο αύριο δύο Σύριοι δουλέμποροι.

Στο Αυτόφωρο δικάζονται αύριο οι δύο Σύριοι δουλέμποροι, που συνελήφθησαν ανοιχτά των Χανίων να μεταφέρουν με το μικρό ξύλινο σκάφος τους 270 Κούρδους λαθρομετανάστες. Οι λαθρομετανάστες που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ, δήλωσαν ότι πλήρωσαν 7.000 δολάρια ο καθένας, ενώ η ταρίφα για κάθε παιδί ήταν 3.500 δολάρια.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει ο προπονητής του Παναθηναϊκού Δανιήλ, το γεγονός ότι η ομάδα του είναι μόνη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε σκέψη και πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια στη συνέχεια. Ακόμη είπε ότι το Σάββατο στον αγώνα με τον Πανιώνιο δεν θα βάλει τον Κριστόφ Βαζέχα, γιατί δεν θέλει να ρισκάρει και πως τη Δευτέρα θα ξέρει αν θα τον έχει στο ματς της Τετάρτης με τη Λανς.

Πρόταση συνεργασίας για ένα χρόνο αντί του ποσού των 70 εκατομμυρίων δραχμών, δέχτηκε σήμερα από την Νταντί Γιουναϊτεντ, ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Καπετανόπουλος. Ο παίκτης βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο απαραίτητη είναι και η συγκατάθεση των διοικούντων του ΠΑΟΚ για να μετακομίσει στην Σκωτια. Τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσημη πρόταση από την διοίκηση της Νταντί προς τον ΠΑΟΚ για την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

Χωρίς τον Ιλια Ιβιτς θα ταξιδέψει ο Ολυμπιακός στη Θεσσαλονίκη για το ντέρμπι του Σαββάτου με τον ΠΑΟΚ. Ο Μπάγεβιτς έκρινε πως ο Σέρβος επιθετικός είναι ανέτοιμος, λόγω της απουσίας του στο Βελιγράδι τις προηγούμενες ημέρες και δεν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή.

Ο Γιουγκοσλάβος γκαρντ του Παναθηναϊκού, Ντέγιαν Μποντίρογκα, αναδείχηκε πολυτιμότερος παίκτης της 7ης αγωνιστικής, στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1, τίτλο που κέρδισε για τρίτη φορά. Στη σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση κάθε αγωνιστικής, από εκπροσώπους ΜΜΕ, ο Μποντίρογκα συγκέντρωσε 72 βαθμούς, ενώ τη δεύτερη θέση πήρε ο Ερικ Μικ του Αμαρουσίου με 40 βαθμούς και την τρίτη ο Αλφόνσο Φορντ του Σπόρτιγκ με 25 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 285,64 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 173,60, γαλλικό φράγκο προς 51,82, λίρα Αγγλίας προς 480,39, ελβετικό φράγκο προς 213,46, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,55, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,81, τη λίρα Κύπρου προς 586,16 και την ECU προς 341,20 δραχμές.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστήριου μετά απο δύο ημέρες σημαντικής ανόδου. Η διάψευση των προσδοκιών οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί στις αρχές της εβδομάδος για νέα μείωση κατά 0,25% του επιτοκίου παρέμβασης της Τραπέζης της Ελλάδος, υπήρξε σήμερα η αφορμή για ρευστοποποιήσεις βραχυχρονίων κερδών. Η πτώση των τιμών των μετοχών εντάθηκε στα τελευταία 45 λεπτά απο πωλήσεις ξένων επενδυτών σε τραπεζικές κυρίως μετοχές. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.105,01 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 1,65%, ενώ μειωμένη παρουσιάστηκε και η αξία των συναλλαγών και έφθασε τα 38,9 δισ. δρχ. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με μικρή άνοδο 0,27%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, ενώ ενδέχεται να βρέξει στα βορειοδυτικά, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι δυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 6 με 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 24 και στο Αιγαίο 13 με 23 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 10 με 24 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί βροχή μικρής διάρκειας, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 9 με 19 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 29 October 1998 - 21:00:13 UTC