Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μίλησε ο πρωθυπουργός.
- Δηλώσεις Ρωμαίου και Τζουμάκα.
- Μία 17χρονη Ελληνίδα ανάμεσα στα θύματα του Γκέντεμποργκ.
- Αναστέλουν την απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης.
- Οι τράπεζες Πίστεως και Πειραιώς μειώνουν τα επιτόκια.
- Ο νέος προϋπολογισμός δεν θα έχει νέους φόρους, δήλωσε ο Δρυς.
- Εκατομμύρια λάθραία πακέτα τσιγάρα κατασχέθηκαν στον Πειραιά.
- Νέο κύκλωμα μαστρωπών εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
- Αναβλήθηκε η δίκη για το περίφημο χαστούκι της Αθήνη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μίλησε ο πρωθυπουργός.

Η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, η βελτίωση της ποιότητας στη ζωή και η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, όπως τους περιέγραψε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση. Αναφερόμενος στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο κ. Σημίτης είπε ότι είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε το έργο μας και να καταδειχθεί η ένδεια προτάσεων και θέσεων της αντιπολίτευσης.

Δηλώσεις Ρωμαίου και Τζουμάκα.

Μετά από 12 χρόνια βρέθηκα πάλι σε ηλεκτρική καρέκλα. Φεύγω με έργο σημαντικό αλλά ημιτελές, τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο Στέφανος Τζουμάκας δήλωσε ότι συγκρούστηκε με οικονομικά συμφέροντα και επιχειρηματίες παράσιτα που υπονόμευσαν το έργο του προσθέτοντας ότι αισθάνθηκε ικανοποίηση που αντιστάθηκε στις λογικές που διαμορφώνουν την πολιτική και τους συσχετισμούς.

Μία 17χρονη Ελληνίδα ανάμεσα στα θύματα του Γκέντεμποργκ.

Ανάμεσα στα τραγικά θύματα της χθεσινοβραδυνής πυρκαγιάς στο Γκέντεμποργκ, που στοίχισε τη ζωή 67 νέων και τον τραυματισμό 92, υπάρχει και η Ελληνίδα Παρασκευή Μπούρα, 17 ετών. Ενα 16χρονο αγόρι και ένα συνομηλικό του κορίτσι, ελληνικής καταγωγής, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Οι γονείς της άτυχης κοπέλας έχουν καταγωγή από τα Γιάννενα και είναι από τους πρώτους Ελληνες που μετανάστευσαν στη Σουηδία τη δεκαετία του '60.

Αναστέλουν την απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο θετικό μήνυμα στον ανασχηματισμό, ήλθε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Θεσσαλονίκης που αποφάσισαν να αναστείλουν τις απεργειακές τους κινητοποιήσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο νέο υπουργό να ενημερωθεί για το θέμα των εφημεριών. Οι γιατροί θα υποβάλουν προς τον υπουργό υπόμνημα με τις θέσεις τους και θα ζητήσουν συνάντηση με τον κ Παπαδήμα σε 15 ημέρες

Οι τράπεζες Πίστεως και Πειραιώς μειώνουν τα επιτόκια.

Οι τράπεζες Πίστεως και Πειραιώς κήρυξαν σήμερα την έναρξη του πολέμου των επιτοκίων, ανακοινώνοντας μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων μέχρι και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σταθερά παραμένουν τα επιτόκια καταθέσεων και για τις πιστωτικές κάρτες. Στο μεταξύ, με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η τρίτη φάση μετοχοποίησης του ΟΤΕ, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καθώς υπερκαλύφθηκε κατά περίπου δύο φορές η εγγραφή.

Ο νέος προϋπολογισμός δεν θα έχει νέους φόρους, δήλωσε ο Δρυς.

Ο νέος προϋπολογισμός δεν θα συνοδεύεται με φορολογικό νομοσχέδιο, γιατί δεν θα περιλαμβάνει κανένα νέο φόρο, ούτε αύξηση των υπαρχόντων, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς. Ανακοίνωσε επίσης ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 6% σε σχέση με το φετινό και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια συρρίκνωσης της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Εκατομμύρια λάθραία πακέτα τσιγάρα κατασχέθηκαν στον Πειραιά.

Τέσσερα κοντέινερς με δύο εκατ. λαθραία πακέτα τσιγάρα προέλευσης Αγγλίας, κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση ανδρών του ΣΔΟΕ. Τα λαθραία τσιγάρα έφερε στον Πειραιά ξένο πλοίο το οποίο στα έγγραφά του δήλωνε ως εμπόρευμα ψησταριές. Σημειώνεται ότι από την αρχή του 1998 μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί πάνω από 14 εκατ.λαθραία πακέτα τσιγάρα.

Νέο κύκλωμα μαστρωπών εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Πολυμελές κύκλωμα που εξωθούσε νεαρές αλλοδαπές σε πορνεία εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη και συνελήφθησαν τρία άτομα για αγοραπωλησίες κοριτσιών τα οποία στη συνέχεια εξέδιδαν. Στο μεταξύ, η εισαγγελία Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος εναντίον των τριών αστυνομικών, για την απόδραση αλλοδαπών κρατουμένων και την εξαφάνιση των στοιχείων τους από το βιβλίο συμβάντων.

Αναβλήθηκε η δίκη για το περίφημο χαστούκι της Αθήνη.

Αναβλήθηκε για τις 10 Μαρτίου η δίκη της Αναστασίας Αθήνη για το περίφημο χαστούκι στη Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου κατά τη διάρκεια παρουσιάσης του βιβλίου της. Η κυρία Αθήνη διώκεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα με την κατηγορία της έργω εξύβρισης, καθώς η κυρία Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να καταθέσει μήνυση εναντίον της.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με άδειες εξέδρες θα αγωνιστεί η ΑΕΚ στους δύο επόμενους εντός έδρας αγώνες για το πρωτάθλημα της Α1, αφού ο αθλητικός δικαστής του μπάσκετ τιμώρησε την ``κιτρινόμαυρη`` ΚΑΕ για επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών της στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Για το ίδιο παιχνίδι, επεβλήθη στον προπονητή της ``Ενωσης`` Γιώργο Καλαφατάκη, στέρηση του δικαιώματος παρουσίας στον πάγκο της ομάδας του σε επίσημους αγώνες για δύο αγωνιστικές ημέρες, καθώς και πρόστιμο 200.000 δραχμών για το παράπτωμα της εξύβρισης του διαιτητή.

Με τον Τάκη Καραγκιοζόπουλο στον πάγκο της θα αγωνιστεί, εκτός απροόπτου η ΑΕΚ την Κυριακή με τον Εθνικό Αστέρα, καθώς ο Στεπάνοβιτς θεωρείται παρελθόν για την ομάδα. Η διοίκηση της ΠΑΕ πρόκειται να δώσει υποχρεωτική άδεια ενός μηνός στο Σέρβο προπονητή και στο διάστημα αυτό αναμένεται να ρυθμιστεί το φλέγον θέμα της αποζημιωσής του.

Χωρίς τον Ιλια Ιβιτς θα παραταχτεί ο Ολυμπιακός στη Θεσσαλονίκη στο αυριανό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έκρινε πως ο διεθνής επιθετικός είναι ανέτοιμος, λόγω της απουσίας του στο Βελιγράδι τις προηγούμενες ημέρες και δεν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή.

Ο Βαζέχα γυμνάσθηκε κανονικά χθες αλλά ο Δανιήλ τον απέκλεισε από το αυριανό παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο, γιατί θέλει να του δώσει περισσότερο χρόνο προκειμένου να είναι έτοιμος, στον αγώνα της ερχόμενης Τετάρτης με την Λανς, για το τσάμπιονς λιγκ. Ακόμη, από την αποστολή για τον αγώνα με τον Πανιώνιο, αποκλείσθηκαν ο τιμωρημένος Μιλόγεβιτς, καθώς και οι τραυματίες Μίκλαντ, Κολιτσιδάκης, Καραγκούνης.

Υπόμνημα του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, μεταφέρει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, που πρόκειται να επιστρέψει απόψε στην Αθήνα, απο τη Λοζάνη. Στο υπόμνημα αυτό υπάρχουν οι απόψεις και εκτιμήσεις του κ.Σάμαρανκ, σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε ότι αφορά στην πορεία της προετοιμασίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Τα ``Τσικλητήρεια``, το καλοκαιρινό μίτινγκ στίβου που διοργανώνει ο Πανελλήνιος, είναι πολύ πιθανό να μπει στο πρόγραμμα του Γκραν Πρι 2 της IAAF για το 1999. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ``Τσικλητήρεια``, που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν στις 15 Ιουνίου στην Αθήνα, θα συμπεριληφθούν στο Γκραν Πρί 2. Η απόφαση αυτή, όμως, θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της IAAF, που θα γίνει 19-20/11 στο Μονακό. Στο μεταξύ η ΙΑΑF, επιβεβαίωσε μέσω του συνεδρίου της, την ανάθεση στη χώρα μας της διοργάνωσης των αγώνων της πρώτης κατηγορίας του ευρωπαϊκού κυπέλλου, γνωστού και ως Μπρούνο Τζάουλι. Οι αγώνες της πρώτης κατηγορίας ανδρών και γυναικών, θα διεξαχθούν 5-6 Ιουνίου στην Αθήνα.

Παίκτης του Πανιωνίου είναι από σήμερα και με τη ``βούλα`` ο Στιβ Χένσον. Ο Αμερικανός πλέι μέικερ έφθασε σήμερα στη χώρα μας και αφού πέρασε από ιατρικές εξετάσεις υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας ενός χρόνου με τους Νεοσμυρνιώτες, έναντι 150.000 δολαρίων.

Τελικά επαληθεύτηκαν οι φόβοι των ανθρώπων του Σπόρτιγκ όσον αφορά τον τραυματισμό του Τζον Χάτσον. Ο Αμερικανός σέντερ, θα υποχρεωθεί να μείνει δύο μήνες εκτός δράσης, αφού το πρόβλημα στην ωμοπλάτη ήταν σημαντικότερο απ` ότι είχε αρχικά διαγνωσθεί με αποτέλεσμα η παραμονή του στο συγκρότημα των Πατησίων να είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Η ελληνική ομοσπονδία Βόλεϊ ανέλαβε τη διεξαγωγή προολυμπιακού τουρνουά ανδρών. Η διεθνής ομοσπονδία έκανε δεκτό σχετικό ελληνικό αίτημα, στη συνεδρίαση της που έγινε στο Τόκιο και η διεξαγωγή του τουρνουά προσδιορίστηκε για το Μάιο του 2000. Ετσι η πρόκριση της εθνικής μας ομάδας των ανδρών για τους Αγώνες του Σίδνεϊ θα περάσει από το στάδιο ειρήνης και φιλίας.

Η εντυπωσιακή πορεία της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού εκτιμήθηκε ανάλογα και από το ιταλικό περιοδικό ``Superbasket``. Στο τελευταίο του τεύχος οι Ράτζα και Μποντίρογκα συμπεριλαμβάνονται στην καλύτερη δεκάδα της εβδομάδας που πέρασε, κορυφαίος προπονητής της οποίας είναι ο Σλόμπονταν Σούμποτιτς. Επίσης, στους ``10`` βρίσκεται και ο Δημήτρης Παπανικολάου, του Ολυμπιακού.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 285,22 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 172,63, γαλλικό φράγκο προς 51,51, λίρα Αγγλίας προς 478,67, ελβετικό φράγκο προς 211,54, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,45, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,04, τη λίρα Κύπρου προς 582,71 και την ECU προς 339,45 δραχμές.

Η κίνηση της Τραπέζης Πίστεως να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της πυροδότησε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στα τελευταία 30 λεπτά της σημερινής συνεδρίασης με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Θετικά επέδρασε και η εμμονή της κυβέρνησης στην ίδια οικονομική πολιτική η οποία διεφάνη απο τον ανασχηματισμό. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2162,93 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,75%. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε κέρδη 4,15%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 48,2 δισ. δρχ.. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,08%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Με καλοκαιρία φαίνεται ότι φεύγει ο Οκτώβριος, καθώς ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, εκτός από τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές αλλά σύντομα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στα δυτικά και νότια ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 9 με 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 23 και στο Αιγαίο 14 με 22 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 23 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Λίγες νεφώσεις με πιθανή βροχή μικρής διάρκειας, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 10 με 17 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 30 October 1998 - 19:00:12 UTC