Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αρχισε η τροφοδότηση των βενζινάδικων με καύσιμα.
- Στο 4,2% έκλεισε το Νοέμβριο ο πληθωρισμός.
- Δύο νεκροί και 19 τραυματίες σε σφοδρό τροχαίο δυστύχημα.
- Εθνικό διάλογο για την παιδεία πρότεινε ο Κ.Καραμανλής.
- Απόπειρα ληστείας μετά φόνου στην Καλαμαριά.
- Στη Γερμανία ο πρωθυπουργός. Τη Δευτέρα συνάντηση με Σρέντερ.
- Σκληρή γλώσσα για ΕΕ και ΜΜΕ χρησιμοποίησε ο Χριστόδουλος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχισε η τροφοδότηση των βενζινάδικων με καύσιμα.

Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία όλων των βενζινάδικων, καθώς οι τελωνειακοί επέστρεψαν στην εργασία τους, μετά την πολιτική επιστράτευσή τους, που προχώρησε η κυβέρνηση, αφού προηγουμένως εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου για τη λύση της απεργίας, η οποία κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική από το πρωτοδικείο. Ηδη τα βυτιοφόρα άρχισαν να φορτώνουν καύσιμα για να τροφοδοτήσουν τα πρατήρια και να μπορεί το κοινό να τα προμηθευτεί. Επίσης αναμένεται να λήξει και το δράμα των οδηγών φορτηγών, που είναι εγκλωβισμένοι στους μεθοριακούς σταθμούς, κάτω από βαρυχειμωνιά και άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Στο 4,2% έκλεισε το Νοέμβριο ο πληθωρισμός.

Στο 4,2% εκλεισε το Νοέμβριο ο πληθωρισμός, σημειώνοντας νέα σημαντική πτώση σε σχέση με τον Οκτώβριο που ήταν στο 4,7%. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική υπηρεσία η πτωτική τάση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αποδίδει καρπούς η αντιπληθωριστική πολιτική και εκτίμησε ότι στο τέλος του 1999 ο πληθωρισμός θα πέσει στο 2%, γεγονός που θα σφραγίσει το εισιτήριο της χώρας μας για ένταξή της στην ΟΝΕ.

Δύο νεκροί και 19 τραυματίες σε σφοδρό τροχαίο δυστύχημα.

Δύο νεκροί και 19 τραυματίες είναι ο απολογισμός των θυμάτων σφοδρού τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε στο δρόμο Γαλαξειδίου- Ιτέας, από σύγκρουση δύο λεωφορείων και ενός ΙΧ. Οκτώ από τους τραυματίες, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αμφισας, εννέα στο κέντρο υγείας Ναυπάκτου και δύο σοβαρά τραυματίες στο νοσοκομείο του Ρίου.

Εθνικό διάλογο για την παιδεία πρότεινε ο Κ.Καραμανλής.

Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την εκπαιδευτική μεταρρίθμιση ξεκινά η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αναδείξει το θέμα ως κεντρικό πολιτικό στόχο και να σταματήσει η παραπληροφόρηση των μαθητών, όπως υποστηρίζει, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις σχολείων και συλλαλητήρια. Την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων και έναρξη ευρέως εθνικού διαλόγου για την παιδεία πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε σχολικό συγκρότημα στο Παγκράτι.

Απόπειρα ληστείας μετά φόνου στην Καλαμαριά.

Αιματηρή απόπειρα ληστείας μετά φόνου σημειώθηκε στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Οι δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και φορούσαν κράνη, προσπάθησαν να ληστέψουν τον οδηγό εταιρίας Σιεκιούριτι, έξω από το σπίτι του ιδιοκτήτη της εταιρίας. Ακολούθησε συμπλοκή, στη διάρκεια της οποίας οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 58χρονο Δημήτρη Καραγκούνη, πρώην διευθυντή ασφαλείας και ιδιοκτήτη της εταιρίας. Ληστεία με λεία 1,8 εκατ. δρχ έγινε και σε βάρος της Αγροτικής Τράπεζας στην Πάτρα.

Στη Γερμανία ο πρωθυπουργός. Τη Δευτέρα συνάντηση με Σρέντερ.

Σημαντικές συναντήσεις και συνομιλίες με τη νέα Γερμανική ηγεσία θα έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που βρίσκεται στη Βόνη και τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να τεθούν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και το ζήτημα του γερμανικού αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Σκληρή γλώσσα για ΕΕ και ΜΜΕ χρησιμοποίησε ο Χριστόδουλος.

Σκληρή γλώσσα για Ευρωπαϊκή Ενωση και Μέσα Ενημέρωσης, χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σημειώνοντας πώς όσοι μας λένε ότι θα πάμε μπροστά με το εκιού, τα οικονομικά προγράμματα και την Ευρώπη είναι βαθειά νυχτωμένοι. Εμένα πρόσθεσε, με μισούν και με πολεμούν, αλλά εγώ είμαι ο καμπανάρης, που χτυπά την καμπάνα και προσπαθεί να τους ξυπνήσει. Επίσης επέκρινε τα μέσα ενημέρωσης ότι κάνουν επιλεκτική χρησιμοποίηση των λόγων του για να τον πλήξουν.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάτω από το βάρος των καταγγελιών και της θολούρας που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι δύο αιώνιοι είναι έτοιμοι να συναντηθούν στο ΟΑΚΑ και να λύσουν τις διαφορές που έχουν από πέρσι. Ο τυπικά γηπεδούχος Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να ανατρέψει την άσχημη παράδοση των τελευταίων δύο χρόνων, ενώ ο Δανιήλ πιστεύει ότι οι παίχτες του, με την προσθήκη του Ασάνοβιτς, δεν θα φοβηθούν τον αντιπαλό τους και θα νικήσουν. Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός, που δεν έχει κανένα πρόβλημα, θέλει να διατηρήσει την παράδοση των τελευταίων αγώνων με τους πράσινους και να τους κτυπήσει στο αδύνατο σημείο, την απειρία που έχουν οι περισσότεροι παίχτες του. Να σημειωθεί ότι το στάδιο δεν αναμένεται να γεμίσει, αφού οι φίλαθλοι δείχνουν απρόθυμοι να αγοράσουν εισιτήριο για το μεγάλο ντέρμπι.

Με τους τρεις βαθμούς της νίκης θέλει να επιστρέψει από την Καβάλα η ΑΕΚ, κάτι που θα τη διατηρήσει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Στη χθεσινή προπόνηση, οι παίχτες της Ενωσης γνώρισαν για τα καλά τι σημαίνει Μπλαχίν, αφού τους κατσάδιασε αρκετές φορές για τον τρόπο που έπαιζαν στο εκπαιδευτικό δίτερμα. Στο μεταξύ, ο Μελισσανίδης αρνήθηκε και πάλι πρόταση για τον Γκρέταρσον από την Αγγλία, που φτάνει τα 500 εκατομ. δρχ, υποστηρίζοντας ότι συζητά την παραχώρηση του παίχτη αν δοθούν περισσότερα από 800 εκατομμύρια.

Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Στο "τιμόνι" του Εθνικού, που πολύ δύσκολα θα παραμείνει στην Α'εθνική, αφού ούτε ομάδα έχει, ούτε τον βοήθησαν οι αλλεπάλληλες αλλαγές... μαθητευόμενων προπονητών, βρίσκεται από χθες ο Χάουαρντ Κένταλ, ένας προπονητής με μεγάλη καριέρα στο αγγλικό πρωτάθλημα, αλλά και με ένα πέρασμα από τη Ξάνθη πριν μερικά χρόνια. Ο ιδιόρρυθμος τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο έξι μηνών, με προοπτική... να ανανεωθεί για άλλα δύο χρόνια.

Ο αθλητικός δικαστής του μπάσκετ, τιμώρησε τον ηγέτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Παύλο Γιαννακόπουλο με απαγόρευση εισόδου σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους που διεξάγονται παιχνίδια μπάσκετ, για δύο μήνες, για τα παραπτώματα στα οποία υπέπεσε στον αγώνα των πρασίνων με το Περιστέρι, που έγινε στις 14 Νοεμβρίου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 285,88 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,72, γαλλικό φράγκο προς 50,92, λίρα Αγγλίας προς 476,30, ελβετικό φράγκο προς 208,91, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,25, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 240,60, τη λίρα Κύπρου προς 574,99 και την ECU προς 335,37 δραχμές.

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση. Η απόφαση των 11 κεντρικών τραπεζών της ζώνης του Ευρώ επέδρασε θετικά στην πορεία της Σοφοκλέους καθώς ανοίγει το δρόμο για μείωση των επιτοκίων και απο την Τράπεζα της Ελλάδος. Μοχλός της ανόδου ήταν οι Τραπεζικές μετοχές για τις οποίες εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον ενώ είχαν και σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.469,07 μονάδες με άνοδο 2,30% ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε τα 68,7 δισ. δρχ. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε μικρή υποχώρηση 0, 38% ενώ η μέση αξία συναλλαγών έφθασε τα 89,6 δισ. έναντι 61,1 δισ. της περασμένης εβδομάδος. Με μεγάλη άνοδο 4,03% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Μικρή ύφεση θα παρουσιάσει αύριο η κακοκαιρία, καθώς οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 16 και στο Αιγαίο 14 με 20 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με πιθανότητα ασθενούς βροχής, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 12 με 16 και 9 με 12 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 4 December 1998 - 20:00:14 UTC