Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Υπολειτούργησε ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, λόγω της απεργίας.
- Φορτισμένο εξακολουθεί να είναι το κλίμα στο χώρο της παιδείας.
- Δεν χάνουν τη μονιμοτητά τους οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ.
- Κοινωνικός διάλογος για το φορολογικό σύστημα.
- Την προμήθεια τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ.
- Εφοριακός εκβίαζε επιχειρηματία για να του κλείσει τα βιβλία.
- Την Πέμπτη θα απολογηθεί η παιδοκτόνος Βαλεντίνα Σιαμάνη.
- Μεγάλη έκθεση Βυζαντινών εικόνων 18ου και 19ου αιώνα στη Βιέννη.
- Σημαντική εφεύρεση Ελλήνων ομογενών στη Μελβούρνη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υπολειτούργησε ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, λόγω της απεργίας.

Η διάσπαση της ΓΣΕΕ, λόγω της ξεχωριστής συγκέντρωσης που έκανε η ΕΣΑΚ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, η μικρή συμμετοχή των εργαζομένων, το μαζικό παρών μαθητών και εκπαιδευτικών και τα επεισόδια που προκάλεσε για άλλη μια φορά στο κέντρο της Αθήνας, ομάδα κουκουλοφόρων, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της 24ωρης απεργίας που διοργάνωσαν από κοινού, οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Λόγω της απεργίας υπολειτούργησαν ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, ενώ με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τράπεζες, ΔΕΚΟ και νοσοκομεία.

Φορτισμένο εξακολουθεί να είναι το κλίμα στο χώρο της παιδείας.

Ιδιαίτερα φορτισμένο εξακολουθεί να είναι το κλίμα στο χώρο της παιδείας, καθώς οι μαθητές συνεχίζουν τις καταλήψεις σχολείων και τους αποκλεισμούς δρόμων, ενώ η κυβέρνηση αναζητά τρόπους εκτόνωσης της έντασης, κάνοντας άνοιγμα στους εκπαιδευτικούς και απευθύνοντας έκκληση για διάλογο. Στη Θεσσαλονίκη, ένας 40χρονος δάσκαλος, αλυσοδέθηκε στην καγκελόπορτα του λυκείου, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί με τον τρόπο αυτό για το γεγονός ότι οι μαθητές που έχουν καταλάβει το σχολείο, δεν αφήνουν τα άλλα παιδιά να κάνουν μάθημα.

Δεν χάνουν τη μονιμοτητά τους οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ.

Δεν χάνουν τη μονιμότητά τους οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στο μίνι ασφαλιστικό οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας κύριοι Παπαδόπουλος και Παπαντωνίου.

Κοινωνικός διάλογος για το φορολογικό σύστημα.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει επί τάπητος όλο το φάσμα του φορολογικού συστήματος, διατύπωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, με βασικό στόχο την ελάφρυνση των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ.Δρυ το πρώτο τρίμηνο του 1999 θα ξεκινήσει ευρύτατος κοινωνικός διάλογος για τον εξορθολογισμό των συντελεστών φορολόγησης, την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την επανεξέταση των αφορολόγητων ορίων.

Την προμήθεια τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ.

Την προμήθεια τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ, συνολικού κόστους 575 εκατομμυρίων δολαρίων, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο επέλεξε το σύστημα της σουηδικής εταιρίας Ερικσον. Τα ιπτάμενα ραντάρ θα παραδοθούν σε 45 μήνες, ενώ στο διάστημα που μεσολαβεί θα δοθεί στη χώρα μας ένα σύστημα για εκπαίδευση του πληρώματος. Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει εκ νέου στο τέλος Ιανουρίου για να επιλέξει τον τύπο των αεροσκαφών που θα προμηθευτεί η πολεμική μας αεροπορία. Στο μεταξύ, ανοιγμα της κυβέρνησης στην κοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που αφορούν την υγεία την παιδεία και δικαιότερο φορολογικό σύστημα, προανήγγειλε η υπουργός ανάπτυξης. Η κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μέσα στο 1999 το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει.

Εφοριακός εκβίαζε επιχειρηματία για να του κλείσει τα βιβλία.

Στα πράσα πιάστηκαν ένας εφοριακός και ένας λογιστής, τη στιγμή που έπαιρναν από επιχειρηματία το ποσό των 12 εκατ. δραχμών για να του κλείσουν τα βιβλία. Πρόκειται για τον εφοριακό Κώστα Βαϊμάκη και το λογιστή Παράσχο Μήτσου, οι οποίοι συνελήφθησαν από την ασφάλεια τη στιγμή που είχαν πάρει από τον επιχειρηματία Νίκο Κουφό τέσσερα εκατ. δρχ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα και επιταγές 8 εκατ. δρχ, που ήταν μέρος της συνολικής συμφωνίας των 18 εκατ. δρχ για να του κλείσουν τα βιβλία.

Την Πέμπτη θα απολογηθεί η παιδοκτόνος Βαλεντίνα Σιαμάνη.

Την Πέμπτη θα απολογηθεί στον 7ο τακτικό ανακριτή η 42χρονη παιδοκτόνος Βαλεντίνα Σιαμάνη, η οποία συγκλόνισε το Πανελλήνιο με τον στραγγαλισμό της 14χρονης κόρης της, την ώρα που κοιμόταν, επειδή αργούσε τα βράδυ να επιστρέψει στο σπίτι. Εναντίον της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για απόπειρα ανθρωποκτονίας, καθώς όπως δήλωσε η ίδια είχε πρόθεση να σκοτώσει και τον 20χρονο γιό της.

Μεγάλη έκθεση Βυζαντινών εικόνων 18ου και 19ου αιώνα στη Βιέννη.

Σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης παρουσιάζει από την ερχόμενη Παρασκευή και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, μεγάλη έκθεση εντύπων εικόνων του 18ου και 19ου αιώνα. Την έναρξη της έκθεσης θα κηρύξει ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία Γ.Γεννηματάς, ενώ για το περιεχομενό της θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ. Οι εικόνες της έκθεσης έχουν τυπωθεί τον 18ο και τον 19ο στα ιστορικά ελληνικά τυπογραφεία της Βιέννης. Οι χάρτινες εικόνες, που αποτελούν μια σπάνια και άγνωστη σε πολλούς μορφή αγιογραφίας, είχαν σημαντική επιρροή στην παραπέρα ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης του σκλαβωμένου Γένους, υπογραμμίζοντας το στενό δεσμό Ελληνισμού και Ορθοδοξίας.

Σημαντική εφεύρεση Ελλήνων ομογενών στη Μελβούρνη.

Δύο νεαρά ελληνόπουλα της Μελβούρνης έχουν κάνει μια σημαντική εφεύρευση με την οποία, ελπίζεται ότι θα αλλάξει ριζικά το σύστημα της φωτεινής τροχαίας σηματοδότησης, τόσο στην Αυστραλία, όσο και σε πολλές ασιατικές χώρες. Πρόκειται για τον Κώστα Σκρινή και τον Κώστα Λιοσάτο, οι οποίοι διευθύνουν και ελέγχουν την εταιρία Moonlighting, με έδρα τη Μελβρούρνη, που θεωρείται κορυφαία του είδους της. Οι δύο νεαροί επιχειρηματίες εφεύραν ένα νέο,πολύ αποτελεσματικό σύστημα φωτεινής σηματοδότησης που είναι συγχρόνως και πολύ φτηνό! Η εφεύρεσή τους χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό απο τον οικονομικό αυστραλιανό τύπο που προβλέπει οτι όχι μόνο θα εξοικονομήσει εκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο της Αυστραλίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντονότατη ήταν η αντίδραση της ΕΠΑΕ στην απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία ο ΠΑΟΚ πήρε πίσω τους 3 βαθμούς που του είχαν αφαιρεθεί, για όσα συνέβησαν στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Το ΔΣ της ΕΠΑΕ χαρακτήρισε την απόφαση παράνομη και αντίθετη με τον ΚΑΠ και ζητά νέα εκδίκαση ή διάσκεψη και έκδοση σύννομης απόφασης. Ακόμη, η ΕΠΑΕ θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της ΕΠΟ με μοναδικό θέμα την αντικατάσταση των μελών της επιτροπής.

Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προεδρία στον Παναθηναϊκό δήλωσε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, δίνοντας τέλος στη φημολογία περί αποχωρησής του, ενώ τόνισε ότι θα βοηθήσει την ομάδα να γίνει πάλι μεγάλη και ότι στηρίζει τον προπονητή του. Στο μεταξύ, το όνειρο της αποκτήσης του Νταβόρ Σούκερ ξαναζωντανεύει ο ισπανικός Τύπος για τους φίλους του τριφυλλιου. Ο διακαής πόθος των πρασίνων είναι έντονα απογοητευμένος από την αγωνιστική μεταχειρισή του στη Ρεάλ και σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι πιθανό να συνεχίσει την καριέρα του στο ελληνικό πρωτάθλημα και τον Παναθηναϊκό. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παναθηναϊκός κινείται για την απόκτηση των Αντριόλι και Φύσσα.

Τον Κύπριο νεαρό επιθετικό του Ηρακλή Μιχάλη Κωνσταντίνου φλερτάρει η ΑΕΚ, η οποία θέλει να τον τοποθετήσει δίπλα στον Νικολαϊδη, ο οποίος σηκώνει, μέχρι στιγμής, μόνος του το επιθετικό βάρος της ομάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεταγραφή θα κοστίσει περίπου 500 εκατ. δρχ, αλλά η ΕΝΙΚ, μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού δεν θα φέρει αντιρρήσεις, καθώς βλέπει ότι η ομάδα με την κατάλληλη ενίσχυση θα βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 281,82 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,37, γαλλικό φράγκο προς 50,82, λίρα Αγγλίας προς 475,81, ελβετικό φράγκο προς 210,95, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,21, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 241,64, τη λίρα Κύπρου προς 575,07 και την ECU προς 334,46 δραχμές.

Μικρή ανάκαμψη σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά απο πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο γενικός δείκτης τιμών είχε καταγράψει απώλειες πάνω απο 6%. Σήμερα έκλεισε στις 2.423,83 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,70%. Αυξημένος παρουσιάστηκε και ο όγκος των συναλλαγών σε σχέση με χθες και η αξία τους ανήλθε στα 66,5 δισ. δραχμές. Με μικρή υποχώρηση 0,11% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Υφεση θα παρουσιάσει αύριο η κακοκαιρία, καθώς οι χιονοπτώσεις και οι καταιγίδες που σημειώθηκαν στα κεντρικά και νότια γρήγορα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, αλλά θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βοριάδες, στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία τα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 9 βαθμούς, στα δυτικά 1 με 14 και στις υπόλοιπες περιοχές 3 με 12 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανότητα ασθενούς βροχής το πρωί, μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 12 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 2 με 11 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 15 December 1998 - 20:00:20 UTC