Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/01/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σε νέο αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση υπουργείου Παιδείας-ΟΛΜΕ.
- Συνεχίζονται τα προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής.
- Δηλώσεις Ρέππα για τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το FIR Αθηνών.
- Η κυβέρνηση δεν δέχεται τετελεσμένα στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
- Θετική χαρακτηρίστηκε η συνάντηση Σημίτη-Χριστόδουλου.
- Εξαγγελία μέτρων για τη δασοπροστασία από την κυβέρνηση.
- Φόβοι της αστυνομίας ότι η κρητική βεντέτα θα συνεχιστεί.
- Επιστολή της Παμμακεδονικής Ενωσης στον πρωθυπουργό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε νέο αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση υπουργείου Παιδείας-ΟΛΜΕ.

Σε νέο αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση μεταξύ υπουργείου Παιδείας -ΟΛΜΕ, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς εάν θα ανοίξουν αύριο τα σχολεία. Για το θέμα συνεδρίασε η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ παρέμβαση στο θέμα έκανε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, η οποία διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κατά τη διάρκεια των καταλήψεων προκλήθηκαν φθορές. Τη θέση της για αναστολή του νόμου Αρσένη, επανέλαβε η ΝΔ.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις πτήσεις της ΟΑ, καθώς διοίκηση και πιλότοι εμμένουν στις θέσεις τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, απηύθυνε εκκληση για διάλογο προς όλους τους εργαζομένους, ενώ το υπουργείο Μεταφορών κατέστησε σαφές οτι η κυβέρνηση ούτε διαθέτει χρήματα, ούτε δέχεται εκβιασμούς. Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα πτήσεων του Ιανουαρίου. Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για δημοσιεύματα περί "εκβιαστικής πολιτικής" διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Δηλώσεις Ρέππα για τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το FIR Αθηνών.

Αβάσιμους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς που βρίθουν ανακριβειών, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τις τουρκικές αιτιάσεις για τον έλεγχο του FIR Αθηνών. Ο κ. Ρέππας κατηγόρησε την Τουρκία ότι κάνει πολιτικό ένα θέμα καθαρά τεχνικό, επιχειρώντας μάλιστα να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Σχετικά με το σύστημα ελέγχου του εναέριου χώρου, ο κ.Ρέππας τόνισε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα τεθεί σε επιχειρησιακή εφαρμογή το νέο τεχνολογικά προηγμένο σύστημα.

Η κυβέρνηση δεν δέχεται τετελεσμένα στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πολύ περισσότερο όταν αυτά επιδιώκονται με πλάγιους τρόπους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το αίτημα της ΠΓΔΜ για διαμεσολάβηση της Ελλάδας στην ΕΕ, ώστε να οι όποιες συναλλαγές της να γίνονται με το όνομα Μακεδονία.

Θετική χαρακτηρίστηκε η συνάντηση Σημίτη-Χριστόδουλου.

Ο συντονισμός για την από κοινού προσπάθεια αντιμετώπισης κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως η παιδική πορνεία, η εγκληματικότητα, αλλά και οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και χαρακτηρίσθηκε θετική και από τις δύο πλευρές.

Εξαγγελία μέτρων για τη δασοπροστασία από την κυβέρνηση.

Η ενίσχυση με 6.800 ανδρών, μόνιμων και εποχικών, η αγορά 2 Καναντέρ, και η προκήρυξη διαγωνισμού για τη μίσθωση άλλων δύο αεροσκαφών, 4 ελικοπτέρων και ενός ρωσικού Ιλιούσιν, είναι μερικά από τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών για τη Δασοπροστασία. Ανατίθεται επίσης στις νομαρχίες και τους δήμους ο καθαρισμός δασικών εκτάσεων και χωματερών, ενώ το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης θα ξεκινήσει ελέγχους για τον εντοπισμό καταπατημένων εκτάσεων. Ανεπαρκή χαρακτηρίζει τα μέτρα το WWF- Ελλάς.

Φόβοι της αστυνομίας ότι η κρητική βεντέτα θα συνεχιστεί.

Στο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της δολοφονίας του Ιωάννη Μουζουράκη, 31 χρόνων, η οποία διαπράχθηκε προχθές το βράδυ στο Περιστέρι. Στο μεταξύ σήμερα κηδεύθηκε από το νεκροταφείο Πετρούπολης, ο Ιωάννης Μουζουράκης, ενώ η αστυνομία φοβάται ότι δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η βεντέτα που ξεκίνησε το 1994 στα Χανιά.

Επιστολή της Παμμακεδονικής Ενωσης στον πρωθυπουργό.

Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη η Παμμακεδονική Ενωση Ανατολικού Καναδά εκφράζει τις ανησυχίες της για την τελική έκβαση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν πρέπει να διαπραγματευτεί με τα Σκόπια ένα όνομα "που θα παραχωρεί την πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά" στους κατοίκους αυτής της χώρας. Στηρίζοντας το πρόσφατο ψήφισμα της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά, το τμήμα του Ανατολικού Καναδά με την υπογραφή του κυβερνήτη Παναγιώτη Τζήμα, τονίζει ότι η ιστορική κληρονομιά και ταυτότητα αποκτούν μεγαλύτερη σημασία για το μακεδονικό ελληνισμό της διασποράς, καθώς αποτελούν το συνδετικό κρίκο της νέας γενιάς με την ιστορία της μητρόπολης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κανονικά θα διεξαχθεί αύριο η σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας με την συμμετοχή των προέδρων των 18 ΠΑΕ της Α` εθνικής. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του κ Φούρα, ο οποίος απέρριψε έτσι το αίτημα του προέδρου της ΕΠΑΕ, Κώστα Αλαμάνου, για αναβολή της σύσκεψης, μετά την ΓΣ της Ενωσης, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Από την πλευρά του, ο ΟΠΑΠ συγκρότησε τα δελτία ΠΡΟΠΟ και ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ της 17ης και 18ης Ιανουαρίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αγώνες Α` και Β` εθνικής κατηγορίας.

Απομακρύνεται μέρα με τη μέρα, το ενδεχόμενο παραμονής του Ιλια Ιβιτς στον Ολυμπιακό. Ο διεθνής φορ, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα του με τον Μπάγεβιτς, δεν πήγε στο τραπέζι προς τιμήν των παικτών που έγινε την Τρίτη κατόπιν πρωτοβουλίας του Ντούσαν Μπάγεβιτς, με επίσημη δικαιολογία πως κάτι τέτοιο δεν αναγράφεται στο συμβόλαιό του. Ο 27χρονος άσος, πάντως, έλεγε σε δικούς του ανθρώπους πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά οι σχέσεις με τον προπονητή του είναι σε οριακό σημείο.

Ο Νορβηγός διεθνής ποδοσφαιριστής, Φρανκ Στράντλι, αποτελεί παρελθόν για τον Παναθηναϊκό, αφού το συμβόλαιο του με την αθηναϊκή ΠΑΕ, λύθηκε κοινή συναινέσει. Ετσι ο Στράντλι θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ααλμποργκ της Δανίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβάλει στον Παναθηναϊκό ποσό 250 εκατομμυρίων δραχμών περίπου. Εξάλλου ο Αλέξης Αλεξούδης είναι πολύ πιθανό να αγωνιστεί τους έξι προσεχείς μήνες στον ΟΦΗ. Στο μεταξύ ο Παναθηναϊκός, σε φιλικό αγώνα που έγινε στις εγκαταστάσεις της Παιανίας αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Απόλλωνα. Παίκτης του Παναθηναϊκού, είναι σύμφωνα με τον Πολωνικό Τύπο, ο Γκράζα Μικουλένας. H πράσινη ΠΑΕ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα δώσει 280 εκατ. δρχ. για πενταετές συμβόλαιο με τον 25χρονο φορ.

Ανεξακρίβωτο παραμένει αν ο Αρης θα διατηρήσει για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου τον Ρώσο Μιχαίλ Μιχαίλοφ, μετά τη διαπίστωση ότι ο παίκτης υποφέρει από δισκοκήλη. Ο Ρώσος σέντερ θα υποβληθεί σε λεπτομερείς εξετάσεις στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και από το πόρισμα θα εξακριβωθεί πότε ακριβώς θα επιστρέψει στα γήπεδα. Πάντως σαν μια πρώτη εναλλακτική λύση για την ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι ο Αμερικανός Στάνλεϊ Ρόμπερτς.

Ο Χένρι Τέρνερ θα είναι οριστικά ο δεύτερος ξένος του Αμαρουσίου. Ο Αμερικανός γκαρντ, προπονήθηκε με τη νέα του ομάδα και το επόμενο 24ωρο θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο Τέρνερ που ξεκίνησε τη φετινή αγωνιστική χρονιά στην Ιταλία με τα χρώματα της Σιένα, θα εισπράξει από τη συνεργασία του με το Μαρούσι περίπου 150.000 δολάρια.

Το ΝΒΑ μας τα χάλασε όλα. Προχωράμε σε Ελλάδα και Ευρώπη πιθανότατα μόνο με τον Ουίλιαμς. Αυτό επεσήμανε με δηλώσεις του ο τεχνικός της ΑΕΚ, Γιώργος Καλαφατάκης, λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση λήξης του λοκ άουτ, το οποίο ... χάλασε οριστικά τη μεταγραφή του Κρις Μόρις στους κιτρινόμαυρους. "Είχαμε συμφωνήσει με τον Μόρις, όμως απ` ότι μάθαμε ο παίκτης επιθυμεί να παραμείνει στις ΗΠΑ, όπου θα ψάξει για να βρει κάποια ομάδα για ν` αγωνιστεί", συνέχισε ο κόουτς της Ενωσης.

Η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των ανδρών βρίσκεται στην 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, την οποία τηρεί η διεθνής ομοσπονδία, μετά την ολοκλήρωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος 1998, που έγινε στην Ιαπωνία. Το εθνικό μας συγκρότημα έχει 18 βαθμούς, ενώ στην πρώτη θέση είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία με 172.

Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο τετραεθνές τουρνουά του Βέτσελι της Ιταλίας, σημειώνοντας μια νίκη και δύο ήττες. Η εθνική μας νίκησε στην πρεμιέρα 82-70 την Ιταλία, ενώ στη συνέχεια έχασε 72-66 από τη Σλοβενία και 73-58 από την Αυστραλία. Την πρώτη θέση στο τουρνουά κατέκτησε η Αυστραλία, ενώ στη δεύτερη ισοβάθμισαν Ελλάδα (2η), Σλοβενία (3η) και Ιταλία (4η).

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,00 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,27, γαλλικό φράγκο προς 50,17, λίρα Αγγλίας προς 466,16, ελβετικό φράγκο προς 203,59, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,99, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,05, τη λίρα Κύπρου προς 566,02 και το ευρώ προς 329,11 δραχμές.

Την "κορυφή - ορόσημο" των 3.000 μονάδων "κατέκτησε" σήμερα η Σοφοκλέους, αντανακλώντας τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών για το 1999. Ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ κλείνοντας στις 3000,75 μονάδες αποκομίζοντας υψηλά κέρδη 3,22%. Με το άνοιγμα της αγοράς ο γενικός δείκτης βρέθηκε στις 3058,69 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 5,21% για να επικρατήσουν, όμως, στη συνέχεια ρευστοποιήσεις κερδών με αποτέλεσμα να μειωθεί ο ρυθμός ανόδου. Η θεαματική μείωση των επιτοκίων των ομολόγων σε επίπεδα σύγκλισης, η πτώση του πληθωρισμού κάτω απο το 4% το Δεκέμβριο και οι προβλέψεις για πληθωρισμό 2% το Καλοκαίρι, καθώς και το νέο ιστορικό ρεκόρ του "Ντάου Τζόουνς" καλλιέργησαν σήμερα στη Σοφοκλέους πρόσφορο κλίμα για αγορές. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και η αξία τους ανήλθε τα 106,3 δισ. δρχ. Συνολικά διακινήθηκαν 17.741.000 μετοχές και έγιναν 56.688 πράξεις. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09%. Υψηλή ζήτηση υπήρξε σήμερα για τη μετοχή του ΟΤΕ μετά τη σημαντική άνοδο 9% που σημείωσε στη Γουόλ Στρήτ. Η τιμή της μετοχής έκλεισε στις 8.542 δρχ με άνοδο 8% ενώ παρουσίασε και τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο στα δυτικά αναμένονται τοπικές νεφώσεις, ενώ το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς και στα νότια μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -1 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 22 και στα νησιά 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 20 και 1 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 7 January 1999 - 20:29:53 UTC