Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/01/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Παραμένει τεταμένη η ατμόσφαιρα στην παιδεία.
- Ζωή σε τρεις συνανθρώπους του έδωσε 18χρονος, θύμα τροχαίου.
- Στην Ισπανία για συνομιλίες βρίσκεται ο πρωθυπουργός.
- Μέτρα για την προστασία των καταναλωτών κινητής τηλεφωνίας.
- Ιδρυση πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας.
- Εγκλημα πάθους σημειώθηκε στο χωριό Κωνσταντιά Πέλλας.
- Ισόβια κάθειρξη σε έξι Αλβανούς για φόνο αστυνομικού, στη Φλώρινα.
- Νέα αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Ρωχάμης.
- Ενοπλη ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα, στο Σύνταγμα.
- Ο Ελληνισμός της Ν.Υόρκης γιόρτασε τα Θεοφάνεια.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παραμένει τεταμένη η ατμόσφαιρα στην παιδεία.

Μικροεπεισόδια και συμπλοκές σημειώθηκαν και σήμερα έξω από υπό κατάληψη σχολεία, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει ξεκαθαρισθεί, καθώς υπουργείο και ΟΛΜΕ δίνουν διαφορετικά στοιχεία. Οι τοπικές ΕΛΜΕ συνεδριάζουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Αθήνα και Πειραιά. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια κατά των δημοσιογράφων στα Προπύλαια, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης επέρριψε ευθύνες στους καθηγητές για τις καταλήψεις.

Ζωή σε τρεις συνανθρώπους του έδωσε 18χρονος, θύμα τροχαίου.

Ζωή σε τρεις συνανθρώπους του έδωσε με την παροχή ζωτικών οργάνων του, ένας 18χρονος που τραυματίσθηκε θανάσιμα σε τροχαίο στην Πάτρα. Η καρδιά του άτυχου νέου μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία σε έναν 33χρονο άνδρα, στο Ωνάσειο. Το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε έναν 60χρονο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ενώ ο ένας νεφρός δόθηκε σε ένα κοριτσάκι. Ο άλλος νεφρός και το πάγκρεας μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Αθηνών, ενώ οι κερατοειδείς παρέμειναν στο νοσοκομείο του Ρίου.

Στην Ισπανία για συνομιλίες βρίσκεται ο πρωθυπουργός.

Σύμπνοια απόψεων σχετικά με τις θέσεις των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν κυρίως την ΕΕ, διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν στη Μαδρίτη ο ισπανός πρωθυπουργός με τον έλληνα ομόλογό του. Αύριο ο κ. Σημίτης που συνοδεύεται από τους κύριους Πάγκαλο, Βενιζέλο, Ρέππα και Μπαλτά θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος.

Μέτρα για την προστασία των καταναλωτών κινητής τηλεφωνίας.

Μέτρα για την ελάφρυνση των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας και την καλύτερη προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, που πλησιάζουν σε αριθμό τα 2.000.000, παίρνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται μείωση των ωρών αιχμής κατά μία ώρα ημερησίως, από 7 π.μ.- 10 μ.μ που είναι τώρα, να περιοριστούν έως τις 9 μ.μ., μείωση των τιμολογίων για τις ώρες μη αιχμής και τέλος, δωρεάν παροχή των υπηρεσιών αναγνώρισης κλήσεων και συνδιάσκεψης.

Ιδρυση πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας.

Υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα, το συμπληρωματικό πρωτόκολλο για την ίδρυση της πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας. Οι υπουργοί Αμυνας των βαλκανικών χωρών συμφώνησαν για τα τέσσερα πρώτα χρόνια, η έδρα της δύναμης, να βρίσκεται στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Η Ελλάδα θα έχει για τα πρώτα δύο χρόνια την έδρα της επιτροπής, καθώς και τον πρόεδρό της. Ο πρώτος διοικητής της πολυεθνικής ταξιαρχίας θα είναι Τούρκος.

Εγκλημα πάθους σημειώθηκε στο χωριό Κωνσταντιά Πέλλας.

Εγκλημα πάθους και τιμής σημειώθηκε στο χωριό Κωνσταντιά του νομού Πέλλας. Δράστης είναι ο 46χρονος γεωργός Δημήτρης Κατσώνης, ο οποίος επειδή υποπτευόταν οτι η γυναίκα του είχε εραστή τον αρτοποιό του χωριού, εισέβαλε στο αρτοποιείο για να τον σκοτώσει, αλλά τελικά πυροβόλησε και σκότωσε την άτυχη γυναίκα του αρτοποιού. Θύμα είναι η 46χρονη Κυριακή Μουρατίδου, ενώ ο σύζυγός της Ιωάννης τραυματίσθηκε ελαφρά. Ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Ισόβια κάθειρξη σε έξι Αλβανούς για φόνο αστυνομικού, στη Φλώρινα.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το κακουργιοδικείο Φλώρινας έξι Αλβανούς, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι την περασμένη άνοιξη σκότωσαν τον αστυνομικό Δημήτρη Ζαρομυτίδη σε αγροτική περιοχή της Καστοριάς. Ο Ζαρομυτίδης δέχτηκε καταιγιστικά πυρά των μελών της αλβανικής συμμορίας την οποία καταδίωκε μαζί με άλλους συναδέλφους του των μεταβατικών αποσπασμάτων, μετά από πληροφορίες ότι μετέφεραν χασίς.

Νέα αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Ρωχάμης.

Νέα αίτηση αποφυλάκισης, η τέταρτη κατά σειρά, κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο γνωστός βαρυποινίτης Βαγγέλης Ρωχάμης, 47 χρόνων, η τελευταία αίτηση του οποίου απερρίφθη απο τους δικαστές, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1998. Ο Ρωχάμης, που βρίσκεται εγκλειστος στις φυλακές, πάνω απο 25 χρόνια, υποστηρίζει στη νέα αίτησή του, οτι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, αφού έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

Ενοπλη ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα, στο Σύνταγμα.

Ενοπλη ληστεία έγινε το πρωί στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Βουλής στο Σύνταγμα. Ο δράστης με την απειλή όπλου, ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους, απέσπασε 100 χιλιάδες δραχμές και εξαφανίστηκε.

Ο Ελληνισμός της Ν.Υόρκης γιόρτασε τα Θεοφάνεια.

Στον ποταμό Χάντσον, απέναντι από το άγαλμα της Ελευθερίας, η Νέα Υόρκη γιόρτασε πανηγυρικά, τη Κυριακή, τον αγιασμό των υδάτων. Εκατοντάδες ομογενείς, από κάθε γωνιά της πόλης, κατέκλυσαν τον Αγιο Νικόλαο, που βρίσκεται από το 1916 στην καρδιά της Γουόλ Στριτ. Τρία παλληκάρια αψήφισαν φέτος τα παγωμένα νερά του ποταμού, ενώ το Σταυρό έπιασε ο Τζον Τζάνος, που κατάγεται από τη Ρόδο. Στο τέλος της λειτουργίας κλήρος και ενορίτες διαβεβαίωσαν τους προσκυνητές ότι ο ναός δεν πρόκειται να πουληθεί στους μεγαλοεργολάβους που εποφθαλμιούν συνέχεια τον χώρο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τρύπιες άμυνες παρουσίασθηκαν Ιωνικός και Ολυμπιακός στον αγώνα για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας, όπου οι ερυθρόλευκοι εκμεταλλεύομενοι την αποβολή του κεντρικού αμυντικού των γηπεδούχων Κλάεβιτς στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου με τον καλύτερο τρόπο, επικράτησαν με το εντυπωσιακό 7-4! Σκόρερ των νικητών αναδείχθηκαν οι Καραπιάλης (30'), Γεωργάτος (41' πέναλτι), Γιαννακόπουλος (44' , 65'), Νινιάδης (45'), Ιβιτς (53'), Οφορίκουε (90'), ενώ για τους γηπεδούχους σκόραραν οι Μουτσοντρίγκο (15'), Νταρακλίτσας (31'), Φίλης (55') και Αφεντουλίδης (80').

Ο Πειραιώτης διαιτητής, Ηλιάδης, ορίστηκε να σφυρίξει τον αγώνα ΑΕΚ-Ηρακλής, για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α' εθνικής, που θα γίνει την Κυριακή, στο πλαίσιο της 15ης ημέρας. Εξάλλου στον αγώνα Ολυμπιακός-Ξάνθη ορίστηκε ο Δαγκλής (Θεσσαλονίκης), στο ματς Πανελευσινιακός-Παναθηναϊκός ο Αμπελάκιας (Θεσσαλίας) και στη συνάντηση ΠΑΟΚ-Προοδευτική ο Αρώνης (Αθήνας).

Χωρίς τους τιμωρημένους Βαζέχα, Ασάνοβιτς και Αλεξόπουλο, καθώς και τους υπό μεταγραφή Αλεξούδη και Χαλκιά, θα αναχωρήσει αύριο για τον Πύργο η αποστολή του Παναθηναϊκού, ενόψει του αγώνα της Πέμπτης με τον Πανηλειακό.

Οι νεοαποκτηθέντες παίκτες του Πανιωνίου εντυπωσίασαν σήμερα με την απόδοση τους στο φιλικό που έγινε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, πετυχαίνοντας μάλιστα τα τρία από τα τέσσερα τέρματα των γηπεδούχων, οι οποίοι επικράτησαν με 4-3 του Απόλλωνα. Δύο γκολ για τους ``κυανέρυθρους`` πέτυχε ο Γκουμπς από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο (39`, 75` πέναλτι) και από ένα οι Ιωαννίδης (33`) και Τισντέϊλ (26`), ενώ για την ``ελαφρά ταξιαρχία`` σκόραραν οι Παπαδημητρίου (15`), Αναστασάκος (43`) και Λαμπριάκος (63` πέναλτι).

Την ενεργό συμμετοχή των βαλκανικών χωρών στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα εισηγηθεί ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, στην 14η Διαβαλκανική Συνδιάσκεψη Υπουργών Αθλητισμού και αθλητικών εμπειρογνωμόνων, που θα γίνει 15 με 17 Ιανουαρίου, στη Ρόδο. Ακόμη ο κ. Φούρας θα εισηγηθεί την αναβάθμιση των Βαλκανικών αγώνων.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 285,83 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,01, γαλλικό φράγκο προς 50,09, λίρα Αγγλίας προς 465,27, ελβετικό φράγκο προς 204,51, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,97, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,20, τη λίρα Κύπρου προς 565,07 και το ευρώ προς 328,61 δραχμές.

Εικόνα πλήρους σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.983,34 μονάδες καταγράφοντας ανεπαίσθητη υποχώρηση κατά 0,01%. Η αγορά για μία ακόμη συνεδρίαση παρουσιάστηκε ιδιαίτερα δυνατή και οι τιμές των μετοχών κατόρθωσαν να καλύψουν τις σημαντικές αρχικές απώλειες που έφθαναν το 1,80%. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 85,7 δισ. δρχ., ενώ διακινήθηκαν 20.408 μετοχές και έγιναν 58.589 πράξεις. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σήμερα σε μετοχές των εταιριών Λήζινγκ και των Κατασκευών ενώ αρκετές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8%. Με σημαντική άνοδο 1,64% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα, που στα δυτικά βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, ενώ έως αργά το βράδυ τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί στα δυτικά μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 17 και στα νησιά του Αιγαίου 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέχρι μέτριους νοτιάδες και θερμοκρασία 10 με 17 και 5 με 12 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 12 January 1999 - 19:00:08 UTC