Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/01/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση μομφής κατά του υπουργού Παιδείας.
- Ρύθμιση για διαφάνεια στις αποσπάσεις των καθηγητών.
- Σε μείωση των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα Πίστεως.
- Ναι μεν... αλλά, για το 35ωρο από τον υπουργό Εργασίας.
- Μπαράζ ληστειών στην Αττική.
- Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι αγρότες της Θεσσαλίας.
- Επιστολή στον Κόφι Ανάν απέστειλε ο Γλ.Κληρίδης.
- Αυτοματοποιούνται οι σταθμοί διοδίων.
- Πέθανε ο Γιώργος Λεφεντάριος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση μομφής κατά του υπουργού Παιδείας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά του υπουργού Παιδείας. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το βράδι με ονομαστική ψηφοφορία. Πριν την έναρξη της συζήτησης, κυβέρνηση και ΝΔ αντήλλαξαν έντονες φραστικές ανακοινώσεις. Βρώμικο παιχνίδι, χαρακτήρισε ο Γ.Αρσένης την ενέργεια της ΝΔ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για κίνηση τακτικής της ΝΔ κατά της ομαλότητας. Και σήμερα δεν έλειψαν τα επεισόδια στα περισσότερα σχολεία, ενώ αύριο πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Ρύθμιση για διαφάνεια στις αποσπάσεις των καθηγητών.

Ρύθμιση για τη "μοριοποίηση" των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα με την οποία γίνονται, ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, φέτος ικανοποιήθηκε το 60% των αιτήσεων για αποσπάσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από 55% πέρυσι, και αντιστοίχως ικανοποιήθηκαν 2.575 αιτήσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από 2.360 αιτήσεις πέρυσι.

Σε μείωση των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα Πίστεως.

Σε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων μέχρι και 4 ποσοστιαίες μονάδες και των καταθέσεων μέχρι 0,75 της ποσοστιαίας μονάδας, προχωρεί από τη Δευτέρα η Τράπεζα Πίστεως. Ετσι, το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο μειώνεται κατά 2,5 μονάδες και διαμορφώνεται στο 12,75%. Το κυμαινόμενο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια μειώνεται κατά 4 μονάδες, υποχωρώντας έτσι στο 11,75%. Χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων παρέμβασης.

Ναι μεν... αλλά, για το 35ωρο από τον υπουργό Εργασίας.

Θετική χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας την πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ για το 35ωρο, διευκρίνισε ωστόσο οτι η κυβέρνηση δεν εξετάζει άμεσα το ενδεχόμενο σχετικής νομοθετικής πρωτοβολία. Πρόσθεσε επίσης οτι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, άμεσα αποτελεσματικές κατά της ανεργίας, και προέβλεψε οτι το θέμα του 35ωρου θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Μπαράζ ληστειών στην Αττική.

Μπαράζ ληστειών σημειώθηκε στο λεκανοπέδιο της Αττικής με λεία συνολικά 8.5 εκατ. δραχμές. Η πρώτη ληστεία έγινε στην Γενική Τράπεζα, στην οδό Μάρνης, όταν δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι αφού ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες, άρπαξαν 5 εκατ. δραχμές και στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν. Η δεύτερη σημειώθηκε στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Ηράκλειο, με λεία 3 εκατ.δρχ και τέλος, δύο ένοπλοι πήραν 500.000 από τα γραφεία της Ιντεραμέρικαν στη Ν.Σμύρνη.

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερα θερμή αναμένεται η αυριανή ημέρα στη Θεσσαλία, καθώς οι αγρότες ξεκινούν νέο γύρο κινητοποιήσεων. Το πρωί θα γίνουν προσυγκεντρώσεις σε όλους τους νομούς και στη συνέχεια οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κατάληψη των νομαρχιών και των υποκαταστημάτων της ΑΤΕ. Ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης, θα συναντηθεί στις 25 του μηνός, με τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής.

Επιστολή στον Κόφι Ανάν απέστειλε ο Γλ.Κληρίδης.

Επιστολή προς το γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, στην οποία σημειώνει οτι η Κύπρος εκτός από τη ματαίωση της έλευσης των ρωσικών πυραύλων, αναβάλει και την αγορά νέων οπλικών συστημάτων, για ένα λογικό χρονικό διάστημα, συμμορφούμενη με το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτοματοποιούνται οι σταθμοί διοδίων.

Στην αυτοματοποίηση του συστήματος λειτουργίας και διαχείρισης των σταθμών διοδίων, προχωρά το Ταμείο Εθνικής Οδοποϊίας. Αρχικά αυτοματοποίηση των διοδίων θα γίνει στους σταθμούς Ελευσίνας, Ισθμού, Αγίων Θεοδώρων, Σπαθοβουνίου, Νεστάνης, Αφιδνών, Οινοφύτων, Σχηματαρίου, ενώ θα περιλαμβάνει και αναβάθμιση του ήδη λειτουργούντος συστήματος στους σταθμούς Ρίου και Ζευγολατιού.

Πέθανε ο Γιώργος Λεφεντάριος.

Τη μάχη για τη ζωή έχασε στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, ο Γιώργος Λεφεντάριος, ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς τους ελληνικού τραγουδιού. Φίλος μεταξύ άλλων του Νίκου Γκάτσου, του Μάνου Χατζιδάκι, της Νάνας Μούσχουρη εργάστηκε στη ΜΙΝΟΣ ΜΑΤΣΑΣ και ΥΙΟΣ καθώς και στην ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλλεί αύριο το πρωί στα Πευκάκια, στο Ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ η σορός του θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην Ακράτα για να ταφεί.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με πρωταγωνιστή και σκόρερ το Νίκο Λυμπερόπουλο, ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-0 τον Πανηλειακό, στον Πύργο, σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση του κυπέλλου Ελλάδος. Ο Λυμπερόπουλος πέτυχε τα γκολ στο 14', με πέναλτι και στο 85' με έξοχη ατομική προσπάθεια. Οι νικητές αγωνίζονταν με δέκα παίχτες από το 10', λόγω αποβολής του Μιλόγεβιτς, ενώ ο Πανηλειακός από το 60', οπότε αποβλήθηκε ο Μοσχογιάννης με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ετσι, στην προημιτελική φάση έχουν προκριθεί, εκτός των πρασίνων και οι Καλαμάτα, Ολυμπιακός, Λύκοι, Αθηναϊκός, Ξάνθη, Ηρακλής και Πανσεραϊκός. Η κλήρωση για τα ζευγάρια των προημιτελικών θα γίνει αύριο.

Ούτε "φύλλο δεν κουνιέται" στα μεταγραφικά του Ολυμπιακού και ειδικά σε ότι αφορά την απόκτηση κάποιου ξένου ποδοσφαιριστή. Μάλιστα οι πρωταθλητές απέρριψαν σχετική πρόταση για τον Ιταλό Πάολο Ντι Κάνιο, ο οποίος αγωνίζεται στην Σέφιλντ Γουένσντεϊ και όπως όλα δείχνουν η μοναδική "μεταγραφή" του Ολυμπιακού θα είναι ο Αμπονσάϊ, που θα επιστρέψει από τον Πανελευσινιακό, στον οποίο είχε δοθεί με την μορφή δανεισμού.

Ενδιαφέρον για τον Ιταλό διεθνή επιθετικό της Σέφιλντ Γουένσντεϊ Πάολο Ντι Κάνιο, δείχνουν Ολυμπιακός (κάτι που διαψεύστηκε από την ΠΑΕ) και τον Παναθηναίκό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι πράσινοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν 750 εκατομμύρια δρχ, προκειμένου να αποκτήσουν τον Ντι Κάνιο. Οπως έγινε γνωστό, ενδιαφέρον για τον 30χρονο άσο δείχνουν και οι Τενερίφη, Τζένοα και Νάπολι, αλλά με πολύ μικρότερες προσφορές.

Αποδοκιμασίες πρόστιμα και κατεβασμένα κεφάλια ήταν το σκηνικό της σημερινής προπόνησης του ΠΑΟΚ, μετά την ήττα-σοκ από τον Πανσερραϊκό για το Κύπελλο Ελλάδος. Για μια περίπου ώρα, οι 40 οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα και ύβρεις κατά των παικτών της ομάδας και δεν σταμάτησαν ούτε και όταν ο Αγγελος Αναστασιάδης ζήτησε από τους φιλάθλους να μην χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ομάδα. Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΠΑΟΚ υποστήριξε πως θα προσπαθήσει να αποκτήσει ξένο παίχτη, για να διεκδικήσει με περισσότερες προοπτικές τους στόχους της η ομάδα.

Εις αύριο τα σπουδαία όσον αφορά το νέο προπονητή, στην ομάδα μπάσκεττης ΑΕΚ. Η κιτρινόμαυρη διοίκηση, συνέχισε και σήμερα τις επαφές με τους δυο υποψήφιους προπονητής, τον Κώστα Πολίτη και τον Σβι Σερφ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμιά νέα εξέλιξη, με τον παλιό ομοσπονδιακό τεχνικό να παραμένει το πρώτο και ίσως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για ν` αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ενωσης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 283,18 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,68, γαλλικό φράγκο προς 50,29, λίρα Αγγλίας προς 467,24, ελβετικό φράγκο προς 206,86, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,03, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 248,37, τη λίρα Κύπρου προς 565,35 και το ευρώ προς 329,92 δραχμές.

Δυναμική ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καλύπτοντας κατά το ήμισι τις χθεσινές μεγάλες απώλειες. Οι τάσεις ομαλοποίησης που παρατηρήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η "ψυχραιμία" της Γουόλ Στρήτ, σε συνδυασμό με τις θετικές εγχώριες εξελίξεις στο θέμα των επιτοκίων βοήθησαν την αγορά να ανακάμψει. Μετά απο έντονες διακυμάνσεις ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.896,40 μονάδες με άνοδο 3,51%. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την κρίση, αυξημένη ήταν χθες και σήμερα η παρουσία ξένων θεσμικών επενδυτών οι οποίοι τοποθετήθηκαν κυρίως σε ισχυρά χαρτιά των τραπεζών και σε μετοχές του ΟΤΕ και της ΠΑΝΑΦΟΝ. Το γεγονός αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 101,2 δισ. δρχ. Μοχλός της ανάκαμψης της αγοράς ήταν οι Τραπεζικές μετοχές ο δείκτης των οποίων αποκόμισε κέρδη 4,64%. Με κέρδη 4,81% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις αναμένονται αύριο στα δυτικά, τη Μακεδονία και τη Θράκη, που βαθμιαία θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα, αρχικά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να βρέξει πρόσκαιρα στις νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια - 2 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 15 και στα νησιά του Αιγαίου 8 με 16 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, μέχρι μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 6 με 14 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 3 με 10 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 14 January 1999 - 20:00:08 UTC