Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/01/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Επεισόδια στο μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας.
- Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της Παιδείας.
- Συλλαλητήρια πραγματοποίησαν οι αγρότες της Θεσσαλίας.
- Εκρηξη από γκαζάκια στο πολιτικό γραφείο του Στ.Τζουμάκα.
- Οι νέοι αρχηγοί σε ΓΕΣ και ΓΕΑ.
- Σπάνια περίπτωση χαρακτηρίζεται η μόλυνση του βρέφους από Εϊτζ.
- Απαγορεύθηκαν τα παιχνίδια από Πι-Βι-Σι.
- Ομογενής από χθες ο αρχηγός μεγάλου κόμματος στη Νέα Νότια Ουαλία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επεισόδια στο μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας.

Δέκα συλλήψεις, επτά τραυματίες, δύο εκ των οποίων αστυνομικοί, και πολλές μικροφθορές σε ΙΧ αυτοκίνητα, είναι ο απολογισμός των επεισοδίων που αμαύρωσαν το μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Αγνωστοι κουκουλοφόροι παρεισέφρυσαν στην πορεία των μαθητών, και άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Η περιοχή από το Πολυτεχνειο έως την Ομόνοια παρέμεινε κλειστή για πάνω από μία ώρα, εξαιτίας αψιμαχιών αστυνομίας-νεαρών.

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της Παιδείας.

Παρέμβαση στο θέμα της Παιδείας έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά του υπουργού Παιδείας. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν ΚΚΕ-ΣΥΝ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Σουφλιάς. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονία, ενώ ο πρωθυπουργός του απάντησε ότι η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υποκριτική. Κατηγορηματικά κατά δήλωσε οτι θα ψηφίσει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στέφανος Μάνος, ενώ αρνητική κριτική κατά της πρότασης, άσκησε και ο Β.Κοντογιαννόπουλος.

Συλλαλητήρια πραγματοποίησαν οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα πραγματοποίησαν οι αγρότες της Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια του οποίου απέκλεισαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, σε τρία σημεία το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και σε Λάρισα, Φάρσαλα, Βόλο και Εβρο, ενώ στις 25 του μηνός, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης θα συναντηθεί με τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγροτών.

Εκρηξη από γκαζάκια στο πολιτικό γραφείο του Στ.Τζουμάκα.

Η αναρχική ομάδα "Παιδιά του Νοέμβρη" ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση με γκαζάκια που σημειώθηκε στην είσοδο γραφείων, στον έκτο όροφο, επί της οδού Σόλωνος 55. Το συγκεκριμένο γραφείο ανήκε μέχρι πρόσφατα στον πρώην υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, ο οποίος έχει μετακομίσει σε άλλη διεύθυνση. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία σβήστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού προξένησε μικρές ζημιές στην πόρτα και στους τοίχους του διαδρόμου.

Οι νέοι αρχηγοί σε ΓΕΣ και ΓΕΑ.

Τους νέους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας, επέλεξε το ΚΥΣΕΑ στη σημερινή συνεδρίασή του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Αρχηγός του ΓΕΣ επιλέχθηκε ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, ενώ αρχηγός του ΓΕΑ τοποθετείται ο αντιπτέραρχος Δημήτριος Λιτζεράκος.

Σπάνια περίπτωση χαρακτηρίζεται η μόλυνση του βρέφους από Εϊτζ.

Σπάνια περίπτωση χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τη μόλυνση από τον ιό του Εϊτζ, βρέφους, μετά από μετάγγιση. Το αίμα είχε ελεγχθεί πριν από τη μετάγγιση, χωρίς όμως να ανιχνευθεί και ο ιός, καθώς ο δότης είχε προσβληθεί λίγες μόνο ημέρες πριν από την αιμοδοσία. Το θέμα όμως παίρνει νέες διαστάσεις καθώς εκτός από το βρέφος, λήπτες του μολυσμένου αίματος ήταν και δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Η πρώτη απεβίωσε από καρκίνο και στη δεύτερη γίνονται ήδη εξετάσεις.

Απαγορεύθηκαν τα παιχνίδια από Πι-Βι-Σι.

Απαγορεύθηκε η διάθεση στην ελληνική αγορά παιχνιδιών από Πι-Βι-Σι, καθώς ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε οτι τα φθαλικά άλατα που χρησιμοποιούνται ως πλατικοποιητές στα αντικείμενα από Πι-Βι-Σι, ενοχοποιούνται για πρόκληση βλαβών στην ανθρώπινη υγεία. Τα υπάρχοντα αποθέματα αποσύρονται αμέσως από τα σημεία πώλησης με ευθύνη των εμπόρων.

Ομογενής από χθες ο αρχηγός μεγάλου κόμματος στη Νέα Νότια Ουαλία.

Ενας ομογενής είναι απο χθες ο αρχηγός του Εθνικού κόμματος της αυστραλιανής πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Πρόκειται για τον Γιώργο Σουρή, η οικογένεια του οποίου κατάγεται απο τα Κύθηρα. Ο 49χρονος Σουρής εξελέγη αρχηγός του κόμματός του, μετά απο την ανατροπή του έως τώρα ηγέτη της παράταξης, Ιαν Αρμστρονγκ. Πρόκειται για τον πρώτο άτομο, ελληνικής καταγωγής, πολιτικό, που τοποθετείται επικεφαλής μεγάλου κόμματος της Αυστραλίας. Το εθνικό κόμμα μαζί με το Φιελελεύθερο κόμμα έχουν κάνει, εδώ και δεκαετίες, συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ζευγάρι του πρωταθλητή Ολυμπιακού με την αξιόμαχη φέτος Ξάνθη, ξεχωρίζει από τη σημερινή κλήρωση της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου. Ο Παναθηναϊκός θα έχει ευκολότερο έργο κόντρα στον Πανσερραϊκό, που έκανε τη μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας τον ΠΑΟΚ, ενώ τα προημιτελικά του θεσμού συμπληρώνουν τα ζευγάρια Λύκοι-Ηρακλής και Αθηναϊκός-Καλαμάτα.

Πολύ κοντά στην απόκτηση του Ρομπέρτο Φαρφάν βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Ο Περουβιανός επιθετικός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Βαρδινογιάννη και στη συνέχεια μετέβη στην Παιανία για προπόνηση. Οι συστάσεις που συνοδεύουν τον 25χρονο διεθνή παίκτη είναι πολύ καλές, ενώ στην απόκτησή του συναινεί και το γεγονός ότι το συμβόλαιό του με την προηγούμενη ομάδα του, Ουνιβερσιτάριο της Λίμα έχει λήξει.

Χωρίς το νεοαποκτηθέντα Αντριόλι, θα αναγκαστεί να παίξει αύριο στο ουδέτερο γήπεδο του Βόλου ο Αρης, εναντίον του ΟΦΗ. Αιτία απόφαση της ΕΠΑΕ, η οποία δεν δέχθηκε το συμβόλαιο του παίχτη, καθώς υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα από την πλευρά του Ιωνικού, που υποστηρίζει πως έχει δικαιώματα στο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή. Πάντως, στην αποστολή της ομάδας βρίσκεται ο Αγαθοκλέους.

Σοβαρότητα, προσοχή και πειθαρχία ζήτησε σήμερα ο Μπάγεβιτς από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, μιλώντας τους ενόψει του Κυριακάτικου αγώνα πρωταθλήματος με την Ξάνθη, που θα γίνει στο ουδέτερο γήπεδο του Αργους. Από την αποστολή αποκλείστηκαν οι τραυματίες Πασσαλής και Αμανατίδης, ο τιμωρημένος Καραπιάλης και οι νεαροί Καρτερουλιώτης και Τζενάμο.

Με την απόκτηση ενός ακόμη Αγγλου παίκτη, του αμυντικού Γκάρι Ρόμπερτς, ο Πανιώνιος έκλεισε το "μεταγραφικό χορό" του. Ο Ρόμπερτς, που αγωνιζόταν στη δεύτερη ομάδα της Λίβερπουλ, υπέγραψε συμβόλαιο 3.5 ετών, ενώ θα έχει ρόλο αντί-Φύσσα στην ομάδα. Ο Αγγλος αμυντικός μαζί με τον συμπατριώτη του Πολ Τισντέϊλ και το Νορβηγό Λαρς Μπάκερουντ, είναι οι τρεις νέοι παίκτες που δήλωσε η νεοσμυρνιώτικη ΠΑΕ στην UEFA, για τους αγώνες της ομάδας κόντρα στη Λάτσιο.

Ο Κάρλο Αντσελότι θα είναι ο νέος προπονητής της Γιουβέντους μετά το τέλος της περιόδου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Ο 39χρονος τεχνικός θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον Μαρτσέλο Λίπι, ο οποίος λίγους μήνες πριν ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει τη συνεργασία του με τη "Μεγάλη Κυρία". Στο μεταξύ, η αντίπαλος του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ, απέρριψε για οικονομικούς λόγους, τον Σουκούρ της Γαλατασαράι, μετά την απόκτηση του Εσνάιντερ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,90 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,71, γαλλικό φράγκο προς 50,30, λίρα Αγγλίας προς 469,19, ελβετικό φράγκο προς 207,79, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,04, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,24, τη λίρα Κύπρου προς 565,88 και το ευρώ προς 329,97 δραχμές.

Οι έντονες διακυμάνσεις χαρακτήρισαν την εικόνα της αγοράς και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με τη Σοφοκλέους να κινείται στο ρυθμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Αρχικά ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραφε μεγάλη πτώση που ξεπερνούσε το 4%. Στη συνέχεια, όμως, οι τιμές των μετοχών κάλυψαν το αρχικά χαμένο έδαφος και ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με μικρή υποχώρηση 0,45% στις 2.883,34 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,22%. Το επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώθηκε σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και μεγάλος αριθμός έκλεισε στο ανώτατο όριο διακύμανσης 8%. Υψηλή ζήτηση υπήρξε για μετοχές της Παράλληλης Αγοράς ο δείκτης της οποίας κατέγραψε κέρδη 6,90%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Παροδικές νεφώσεις αναμένονται αύριο στα ανατολικά και νότια, με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μηδέν με 8 βαθμούς, στα δυτικά 3 με 14 και στην υπόλοιπη χώρα 4 με 13 βαθμούς Κελσίου. Πρόσκαιρες νεφώσεις, μέχρι ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία 6 με 12 και 2 με 8 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 15 January 1999 - 20:00:09 UTC