Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/01/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση Αρσένη-ΟΛΜΕ.
- Σημαντική πτώση στη δημοπρασία των δεκαετών ομολόγων.
- Στο υπουργικό συμβούλιο θα εξεταστεί η αγροτική πολιτική.
- Πατέρας οχτώ παιδιών κατηγορείται ότι ασελγούσε σε δύο κόρες του.
- Τέρμα στα σενάρια περί διπλών εκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός.
- Βαριές ποινές στους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Μαρσελίνο.
- Σύγκρουση τρένου με φορτηγό κοντά στην Ελευσίνα.
- Πέθαναν οι Λυκούργος Σταυράκος και Γιάννης Φέρμης.
- Τον Ιούνιο στη Βιέννη ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση Αρσένη-ΟΛΜΕ.

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ, αν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την αναβάθμιση των ΤΕΕ. Η ΟΛΜΕ δεν αποδέχθηκε τις βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο κ.Αρσένης για το εξεταστικό πρόγραμμα της Β'Λυκείου, εμμένοντας στην κατάργηση των εξετάσεων πανελλαδικού τύπου. Την ίδια ώρα οι μαθητές συγκρούονταν στα μπλόκα με αγανακτισμένους οδηγούς και έξω από τα σχολεία με γονείς. Αύριο, η ΟΛΜΕ αποφασίζει νέα 48ωρη απεργία, ενώ την Πέμπτη θα γίνει νέο συλλαλητήριο.

Σημαντική πτώση στη δημοπρασία των δεκαετών ομολόγων.

Σημαντική πτώση σημείωσε το επιτόκιο στη δημοπρασία των δεκαετών ομολόγων και έπεσε στο 6,1% από 7,19 στην προηγούμενη δημοπρασία. Ετσι η ελληνική οικονομία βρίσκεται μια ανάσα από την εκπλήρωση του κριτηρίου της Συνθήκης του Μάαστριχτ για το επιτόκιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημοπρατούμενο ποσό των 370 δισ.δρχ καλύφθηκε κατά τουλάχιστον 7 φορές, αφού υποβλήθηκαν προσφορές 2,3 τρισ.δρχ.

Στο υπουργικό συμβούλιο θα εξεταστεί η αγροτική πολιτική.

Στις 5 Φεβρουαρίου θα τεθεί επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο η αγροτική πολιτική, ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με εκπροσώπους της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγροτών. Αύριο, οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεδριάζουν στον Παλαμά για να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Πατέρας οχτώ παιδιών κατηγορείται ότι ασελγούσε σε δύο κόρες του.

Στην Ηλεία, εξηντάχρονος πατέρας οχτώ παιδιών, κατηγορείται ότι ασελγούσε σε δύο κόρες του ηλικίας 14 και 17 ετών. Η μεγαλύτερη μάλιστα έφερε στον κόσμο ένα παιδί, ενώ κατά τη διάρκεια παραμονής της στο μαιευτήριο αποκάλυψε το μυστικό της σε κοινωνική λειτουργό, η οποία ειδοποίησε τον εισαγγελέα και ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του αιμομίκτη πατέρα.

Τέρμα στα σενάρια περί διπλών εκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός.

Τέρμα στα σενάρια περί διπλών εκλογών τον Ιούνιο έθεσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνονται για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2000. Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, για να πετύχει το βασικό της στόχο που είναι η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Βαριές ποινές στους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Μαρσελίνο.

Βαριές ποινές επέβαλε το μικτό ορκωτό εφετείο στους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του 19χρονου Γιάννη Τσατσάνη ή Μαρσελίνο το 1990. Το δικαστήριο επέβαλε ισόβια και ποινή κάθειρξης 17 χρόνων κατά του Δημήτρη Αγαπητού και κάθειρξη 10 χρόνων στον Γιάννη Πετράκη, όση και η πρωτόδικη ποινή.

Σύγκρουση τρένου με φορτηγό κοντά στην Ελευσίνα.

Επτά ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός σύγκρουσης τρένου με φορτηγό κοντά στην Ελευσίνα. Αμαξοστοιχία του ΟΣΕ παρέσυρε φορτηγό αυτοκίνητο της εταιρίας ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, το οποίο βρισκόταν πάνω στις γραμμές, στο πλαίσιο εργασιών για λογαριασμό του ΟΣΕ.Μετά τη σύγκρουση εκτροχιάστηκε ένα βαγόνι της αμαξοστοιχίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά επτά επιβάτες της. Η συγκοινωνία στο σημείο εκείνο διακόπηκε, αλλά σημειώνεται ότι η γραμμή είναι διπλή.

Πέθαναν οι Λυκούργος Σταυράκος και Γιάννης Φέρμης.

Δύο άνθρωποι που υπηρέτησαν από διαφορετική θέση τον κινηματογράφο πέθαναν σήμερα. Σε ηλικία 86 ετών πέθανε από οξύ εγκεφαλικό ο Λυκούργος Σταυράκος, ιδρυτής της ομώνυμης σχολής κινηματογράφου. Ο μπάρμπα-Σταυράκος γεννήθηκε το 1913 στη Μυρτιά Λακωνίας, ενώ από τη σχολή του έχει βγει μία σειρά από σκηνοθέτες και ηθοποιούς του σινεμά. Τη θλίψη του για το θάνατό του εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού. Ενας ακόμη ηθοποιός του παλιού κινηματογράφου έφυγε σήμερα χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Ο καρατερίστας Γιάννης Φέρμης, που η καταγωγή του ήταν από τη Λάρισα, άφησε την τελευταία του πνοή στα 78 του χρόνια.

Τον Ιούνιο στη Βιέννη ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά την ακύρωση της τότε προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του στην Αυστρία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρεθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στη Βιέννη, κατά την παριοδεία του σε παραδουνάβιες χώρες στο πλαίσιο ενός πολυήμερου επιστημονικού Συμποσίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ θα προεδρεύσουν του επιστημονικού Συμποσίου, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη σωτηρία του οικολογικού συστήματος του μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης - του Δούναβη - και το οποίο θα πραγματοποιηθεί "εν πλω" σε ειδικό ποταμόπλοιο, που θα ξεκινήσει στις 26 Ιουνίου από το Πασάου της Γερμανίας και θα καταλήξει στο ρουμανικό λιμάνι Σουλίνα της Μαύρης Θάλασσας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μεταγραφή του Πάολο Ντι Κάνιο στην ΑΕΚ ''ναυάγησε''. Μετά το καθοριστικό ραντεβού που έγινε στην Φλωρεντία, οι δύο πλευρές διαφώνησαν και όπως όλα δείχνουν ο Ιταλός άσος θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αγγλία. Στην συνάντηση πήρανμέρος ο Ντι Κάνιο, ο μάνατζερ του και από πλευράς ΑΕΚ οι κκ Στάθης και Αγγελόπουλος. Η πρόταση της ΑΕΚ απερρίφθη και έτσι ο Ντι Κάνιο αναχώρησε για το Λονδίνο, όπου αναμένεται να υπογράψει στην Γουέστ Χαμ.

Πέντε νέα πρόσωπα κάλεσε ο προπονητής της εθνικής ομάδας, Ανγκελ Ιορντανέσκου, για το φιλικό τουρνουά, που θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου στην Κύπρο. Ο Ρουμάνος τεχνικός κάλεσε για πρώτη φορά τους Αντζα, Κατσιαμπή, Ζήκο, Π.Κωνσταντινίδη και Λιολίδη, ενώ άνοιξε την πόρτα της εθνικής και στον Βασίλη Καραπιάλη. Ο Ιορντανέσκου είπε πως ο Καραπιάλης δικαιούται μία θέση στην εθνική και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει μαζί του και ίσως τον καλέσει για τον αγώνα με τη Νορβηγία.

Η διοίκηση της ΕΠΟ αποφάσισε την παραπομπή του παράγοντα της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη στην πειθαρχική επιτροπή της ομοσπονδίας, για την χειροδικία του σε βάρος υπαλλήλου της και τις υβριστικές εκφράσεις που ''εξαπέλυσε'' την περασμένη Παρασκευή κατά συμβούλων της. Παράλληλα, έγινε γνωστό, ότι στοιχεία για το συγκεκριμένο περιστατικό, ζήτησε και ο πρόεδρος της ΕΦΙ, Χρήστος Χριστοδουλάτος.

Ο Μάλαμας Τεβεκέλης, του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, ορίστηκε να διευθύνει το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής, μεταξύ ΑΕΚ-Ολυμπιακού, που δεσπόζει στην 17η ημέρα για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Εξάλλου τον αγώνα του Σαββάτου ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ θα διευθύνει ο Χελής (Καβάλας), ενώ τον αγώνα Παναθηναϊκός- ΟΦΗ, που θα γίνει την Κυριακή στο Αργος, ο Ευθυμιάδης (Δράμας).

Την επανάληψη της ψηφοφορίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ζήτησε ο δήμαρχος της Ρώμης, Φραντσέσκο Ρουτέλι, λόγω του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στην ΔΟΕ. Η ιταλική πρωτεύουσα είχε καταθέσει υποψηφιότητα για την ανάληψη των αγώνων, αλλά υπερίσχυσε η υποψηφιότητα της Αθήνας και ο δήμαρχος δήλωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις επιβάλουν την επανάληψη της ψηφοφορίας, προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες σκιές.

Εκπρόσωποι της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου απολογήθηκαν στον αθλητικό δικαστή, για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στον αγώνα με την ΑΕΚ και οδήγησαν στη διακοπή του. Οι παράγοντες του Πανιωνίου υποστήριξαν ότι τα επεισόδια προήλθαν από τη συμπεριφορά του διαιτητή Βορεάδη και πως η ομάδα της Ν. Σμύρνης δεν πρέπει να τιμωρηθεί με με μηδενισμό και αφαίρεση βαθμών παρά μόνο με αποκλεισμό της έδρας της.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,15 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 166,95, γαλλικό φράγκο προς 49,77, λίρα Αγγλίας προς 467,87, ελβετικό φράγκο προς 203,58, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,86, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 248,40, τη λίρα Κύπρου προς 562,87 και το ευρώ προς 326,52 δραχμές.

Στα υψηλότερα επίπεδα ολων των εποχών έκλεισε σήμερα η Σοφοκλέους. Η αποκατάσταση της ηρεμίας στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τη διαβεβαίωση της Κίνας οτι δεν θα υποτιμήσει το νόμισμά της δημιούργησε σήμερα στο ΧΑΑ πρόσφορο κλίμα για σημαντικές αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με άνοδο 3,94% στις 3.032,25 μονάδες και συνέτριψε το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ των 3.010,48 μονάδων που είχε σημειωθεί στις 8 Ιανουαρίου. Τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση έδωσαν οι Τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η τιμή της οποίας έκλεισε με κέρδη 5,7%. Ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 4,97% με μεγάλα κέρδη 6,07% έκλεισαν οι Κατασκευές, ανοδο 2,18% σημείωσαν οι Ασφάλειες, με κέρδη 2, 14% έκλεισαν οι Επενδύσεις, άνοδο 3,49% κατέγραψαν οι Βιομηχανίες, ενώ με κέρδη 3,30% και 1,96% αντιστοίχως έκλεισαν οι Διάφορες εταιρίες και οι Εταιρίες Συμμετοχών. Αντιθέτως απώλειες 1,22% σημείωσαν οι τιμές των εταιριών Λήζινγκ. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2,56%. Ο πρόεδρος της Ενωσης Μετόχων Ανωνύμων Εταιριών του ΧΑΑ μιλώντας στο ΑΠΕ, δήλωσε οτι "παρά τις όποιες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές η προοπτική ένταξης της Ελλάδος στην ΟΝΕ είναι πιο κοντά απο ποτέ, προοπτική που απεικονίζεται στη μεγάλη άνοδο των τιμών των μετοχών καθώς και στην άνοδο των τιμών των ομολόγων. Κλειδί για την άνοδο της αγοράς αποτελεί η πτώση των επιτοκίων και η ύπαρξη μεγάλης ρευστότητος, ένα σημαντικό μέρος της οποίας κατευθύνεται στη Σοφοκλέους.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα με νεφώσεις και βροχές που θα αρχίσουν από τα δυτικά, οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Σταδιακά τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν ανατολικότερα. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και αργότερα ισχυροί με τάση ενίσχυσης στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί - 3 με 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά μηδέν με 15 και στα νησιά 7 με 16 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, που το βράδυ θα πυκνώσουν, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 4 με 14 και -1 με 10 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 26 January 1999 - 20:00:12 UTC