Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αποσταθεροποιητικά έδρασε η υπόθεση Οτσαλάν, τόνισε η κυβέρνηση.
- Συχνότερη επαφή με τα κόμματα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
- Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας-πρωθυπουργού.
- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
- Προσυνεδριακός πυρετός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ.
- Δύο σεισμοί 4,9 και 4 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη δυτική Πελοπόννησο.
- Εργατικό δυστύχημα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με ένα νεκρό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αποσταθεροποιητικά έδρασε η υπόθεση Οτσαλάν, τόνισε η κυβέρνηση.

Εκκληση προς όλους να αναμένουν τη συνεκτίμηση των στοιχείων που θα προκύψουν από τις έρευνες για την υπόθεση Οτσαλάν και να μην προδικάζουν το αποτέλεσμά τους, απηύθυνε η κυβέρνηση και παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη. Παραδέχθηκε ακόμη ότι η υπόθεση Οτσαλάν έδρασε αποσταθεροποιητικά και ότι κάποιοι παράγοντες και κέντρα ήθελαν να ανακόψουν την πορεία της χώρας και να την απομακρύνουν από τους ευρωπαϊκούς της στόχους.

Συχνότερη επαφή με τα κόμματα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Συχνότερη επαφή με τα πολιτικά κόμματα για την προώθηση της διακομματικής συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ενημέρωσε την Αλέκα Παπαρήγα για την υπόθεση Οτσαλάν. Αύριο αναμένεται να εκδοθεί το εισαγγελικό πόρισμα για τα μή πολιτικά πρόσωπα, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιρρίπτονται ευθύνες σε τουλάχιστον πέντε άτομα. Αύριο, επίσης, συζητείται στη βουλή η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας-πρωθυπουργού.

Η πορεία της οικονομίας δεν πρόκεται να επηρεαστεί από το γενικότερο κλίμα που δημιούργησε η υπόθεση Οτσαλάν, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα θα πετύχει όλους τους στόχους της και όχι μόνο την ένταξη στην ΟΝΕ. Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο το προσεχές 15νθήμερο, καθώς, όπως είπε, θα δοθούν μάχες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού θα κριθεί η εξέλιξη των πόρων και των προγραμμάτων.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Συγκλονιστικά στοιχεία για την καταπίεση των γυναικών ήλθαν στο φώς της δημοσιότητας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο χάνουν την ανθρώπινη αξία τους, ακόμα και τη γυναικεία τους φύση, από πολέμους, φτώχεια, βάρβαρες πολιτισμικές παραδόσεις και διακρίσεις από θρησκευτικό φανατισμό. Στην Ελλάδα, πρωθυπουργός, κυβέρνηση, κόμματα, συνδικαλιστικοί φορείς και σωματεία σε ανακοινώσεις τους τόνισαν την ανάγκη να γίνει πράξη η ισότητα των δύο φύλων.

Προσυνεδριακός πυρετός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ.

Προσυνεδριακός πυρετός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, καθώς σε δέκα μέρες αρχίζει το κρίσιμο και καθοριστικό για την πορεία του κόμματος, 5-ο συνέδριο. Κορυφαία στελέχη εκτιμούν πως αν το ΠΑΣΟΚ υποστεί μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές, εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί θέμα ηγεσίας. Ολα τα στελέχη μπορούν να διατυπώνουν τις απόψεις τους, να κρίνουν, αλλά και να κρίνονται γι'αυτές δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα κριθούν στις εκλογές του 2000.

Δύο σεισμοί 4,9 και 4 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη δυτική Πελοπόννησο.

Με δύο δονήσεις 4,9 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έκανε αισθητή την παρουσία του ο εγκέλαδος στην κεντρική και δυτική Πελοπόννησο. Η πρώτη δόνηση των 4,9 Ρίχτερ είχε επίκεντρο στην περιοχή της Ζαχάρως στην Ηλεία και η δεύτερη κοντά στη Γορτυνία της Αρκαδίας. Δεν σημειώθηκαν ζημιές, ενώ οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, εκτιμώντας ότι οι δονήσεις αυτές εντάσσονται στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Εργατικό δυστύχημα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με ένα νεκρό.

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 38χρονος τεχνίτης, σε εργατικό δυστύχημα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πρόκειται για τον ελασματουργό Θεόδωρο Μαυροειδόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από λαμαρίνα ενός τόνου, στη διάρκεια εργασιών σε Κυπριακό πλοίο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με νίκες των γηπεδούχων ολοκληρώθηκε η 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α'εθνικής, καθώς ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΟΑΚΑ τον Πανηλειακό με 3-0 και ο Πανελευσινιακός τον Πανιώνιο με 1-0 στην Ελευσίνα. Ετσι, οι ερυθρόλευκοι ξέφυγαν πάλι με 4 βαθμούς από την ΑΕΚ στην πρώτη θέση, ενώ ο Πανελευσινιακός πήρε βαθμολογική ανάσα πέρνοντας τρεις βαθμούς απόσταση από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Ενα περίπου μήνα θα απουσιάσει από τις υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού ο Νικοπολίδης. Ο τερματοφύλακας των πρασίνων που διήνυε περίοδο μεγάλης φόρμας, τραυματίσθηκε στο 45ο λεπτό του χθεσινού αγώνα με τον Ιωνικό. Σύμφωνα με τις ιατρικές εξετάσεις ο Νικοπολιδης υπέστη τράβηγμα στους κοιλιακούς και στους προσαγωγούς.

Ο Ιταλός προπονητής Βόλεϊ Τζιαν Πάολο Μοντάλι αναμένεται ότι θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής μας ομάδας των ανδρών. Ο έμπειρος προπονητής διατύπωσε στον πρόεδρο της ΕΟΠΕ Μπελιγράτη τις αποφάσεις του και εντός των ημερών πρόκειται να ολοκληρωθεί η συμφωνία των δύο πλευρών.

Ο Ζήκος κόπηκε από την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, που θα αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ την Κροατία. Ο μέσος της ΑΕΚ τραυματίστηκε στον αγώνα της ομάδας του με τον ΟΦΗ και μετά από συζήτηση που είχε με τον Ανγκελ Ιορντανέσκου, αποφασίστηκε να μείνει εκτός αποστολής. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και με τον Μαυρογεννίδη, ο οποίος υπέστη κάταγμα σε δάκτυλο του δεξιού ποδιού του στον αγώνα του Ολυμπιακού στο Ντελε Αλπι με την Γιουβέντους και πιθανότατα θα αποκλειστεί.

Τα ``νερά`` του ελληνικού μπάσκετ τάραξε με δηλώσεις του σε αθλητική εκπομπή, ο τεχνικός της εθνικής ομάδας γυναικών, Γιώργος Προεστός, καταφερόμενος κατά του ομοσπονδιακού τεχνικού των ανδρών, Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Θεσσαλονικέας τεχνικός εξέφρασε την άποψη ότι ο Παναγιώτης Γιαννάκης επιθυμεί τη δική του απομάκρυνση αλλά και του Λάκη Τσάβα από τις θέσεις τους σαν ομοσπονδιακών τεχνικών, για να προωθήσει δικούς του ανθρώπους. Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και τη σχέση Λυχναρά- Γιαννάκη, υποστήριξε πως ο Μάγλος ``κόπηκε`` από την εθνική ομάδα γιατί έχει πλέον διακόψει τη συνεργασία του με τον Αρη Λυχναρά.

Υποψήφιος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αυστραλίας είναι ο Αλκέτας Παναγούλιας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ομογενειακών εφημερίδων Νέος Κόσμος και Νέα Ελλάδα. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας βρίσκεται σε αναζήτηση τεχνικού για την εθνική ομάδα μετά την αποχώρηση το περασμένο καλοκαίρι του Τέρι Βέναμπλς και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ένας από τους υποψηφίους θα είναι και ο Αλκέτας Παναγούλιας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 299,54 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,02, γαλλικό φράγκο προς 49,80, λίρα Αγγλίας προς 481,51, ελβετικό φράγκο προς 205,24, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,87, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,36, τη λίρα Κύπρου προς 565,66 και το ευρώ προς 326,67 δραχμές.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος. Η αποκατάσταση του κλίματος σταθερότητας στην εσωτερική πολιτική σκηνή, η υποχώρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κλίμα ευφορίας που επικράτησε την Παρασκευή στα διεθνή χρηματιστήρια, σε συνδυασμό με τη νέα σημερινή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για ένταξη στην ΟΝΕ, καθώς και οι θετικές εκτιμήσεις διεθνών οίκων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διαμόρφωσαν θετικό κλίμα σήμερα στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.334,86 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 2,50%. Εντονα ανοδικά κινήθηκε η αγορά με το άνοιγμα της συνεδρίασης και η πρώτη ενδειξη του γενικού δείκτη ήταν οι 3.352 μονάδες (+ 3,03%). Στη συνέχεια, όμως, επικράτησαν οι πωλητές με αποτέλεσμα τα αρχικά κέρδη του δείκτη στο μέσον των συναλλαγών να περιοριστούν στο 1,20%. Ομως, στην τελευταία ώρα των συναλλαγών εμφανίσθηκαν και πάλι οι αγοραστές κυρίως σε ισχυρά χαρτιά Τραπεζών και Βιομηχανίας με αποτέλεσμα στο κλείσιμο οι τιμές των μετοχών να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, εκτός από τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου προβλέπονται παροδικές νεφώσεις το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 3 με 17 και στα νησιά του Αιγαίου 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, με μέτριους έως ισχυρούς ανένους και θερμοκρασία 7 με 16 και 3 με 13 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 8 March 1999 - 19:00:12 UTC