Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ατασθαλίες κλυδωνίζουν την Κομισιόν.
- Ενας στους δύο κερδίζει στις φετινές γενικές εξετάσεις για ΑΕΙ- ΤΕΙ.
- Προσπάθεια για να χαμηλώσουν οι τόνοι στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
- Αύριο οι νέες προσπάθειες ανάσυρσης των τριών στον Ολυμπο.
- Συνάντηση με τον Κόεν είχε στην Ουάσιγκτον ο Κ.Καραμανλής.
- Οικογενειακή τραγωδία στην Ελευσίνα.
- Ανοιχτές μέχρι τις 8 το βράδυ και άυριο οι εφορίες.
- Επανεμφάνιση της 17Ν με οκτασέλιδη προκήρυξη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ατασθαλίες κλυδωνίζουν την Κομισιόν.

Τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, προκάλεσε η παραίτηση της Κομισιόν, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των "σοφών", που της καταλογίζει ευθύνες για κακοδιαχείριση, απάτες και ατασθαλίες. Η Γερμανική προεδρία ζήτησε από την Κομισιόν να συνεχίσει τη λειτουργία της, ως υπηρεσιακή, ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής για την "Ατζέντα 2000". Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ, επέκρινε τα μέλη της επιτροπής των σοφών, ότι δεν έλαβαν υπόψη τους το τεράστιο έργο που έχει επιτευχθεί και στηρίχθηκαν σε περιπτώσεις που ανάγονται ακόμη και στην προηγούμενη Κομισιόν.

Ενας στους δύο κερδίζει στις φετινές γενικές εξετάσεις για ΑΕΙ- ΤΕΙ.

Ενας στους δύο υποψήφιους που θα συμμετάσχουν στις φετινές γενικές εξετάσεις, θα πάρει το εισιτήριο για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των εισακτέων που έδωσε ο υπουργός Παιδείας. Συγκεκριμένα φέτος θα εισαχθούν συνολικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 71.004, έναντι 61.979 πέρυσι, δηλαδή περίπου εννέα χιλιάδες περισσότεροι. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι υποψήφιοι είναι περίπου 140.000, τότε η αναλογία είναι ένας στους δύο. Τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσουν 41 νέα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Προσπάθεια για να χαμηλώσουν οι τόνοι στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Τις τελευταίες λεπτομέρειες του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Πέμπτη, συζήτησαν η Πολιτική Γραμματεία και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη. Κορυφαία στελέχη του κινήματος καταβάλουν προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και το συνέδριο να ασχοληθεί με τον προσδιορισμό της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ενόψει του 21-ου αιώνα. Την αισιοδοξία του ότι το συνέδριο θα είναι ενωτικό, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, εξέφρασε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

Αύριο οι νέες προσπάθειες ανάσυρσης των τριών στον Ολυμπο.

Διακόπηκαν, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι προσπάθειες για την ανάσυρση των σορών των τριών ορειβατών από τη Θεσσαλονίκη, που έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας σε χαράδρα 800 μέτρων στις απρόσιτες πλαγιές του Ολύμπου. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και αύριο, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, καθώς από το μεσημέρι άρχισε να χιονίζει ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιόνια ακόμη και στα πεδινά.

Συνάντηση με τον Κόεν είχε στην Ουάσιγκτον ο Κ.Καραμανλής.

Με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κόεν σήμερα στην Ουάσιγκτον, ολοκλήρωσε το πρώτο επίσημο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Κατά την ωριαία συνάντησή τους οι δύο άνδρες συζήτησαν το ρόλο του ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις στο Κόσοβο, το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και την ανάγκη αναβάθμισής τους, αλλά και το ρόλο που μπορούν να παίξουν και οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τη συνάντηση ο κ.Καραμανλής χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνομιλία και τόνισε ότι ο ερχομός του στις ΗΠΑ είχε δύο στόχους: να προωθήσει τα εθνικά μας θέματα και να κάνει γνωστές στους συνομιλητές του ποιες είναι οι θέσεις της ΝΔ σε γενικότερα θέματα.

Οικογενειακή τραγωδία στην Ελευσίνα.

Οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στην Ελευσίνα, όταν ο 68χρονος συνταξιούχος Χαράλαμπος Σκούφης, πυροβόλησε και σκότωσε την 65χρονη εν διαστάσει σύζυγό του Αγορίτσα, επειδή είχε υπόνοιες ότι τον απατούσε. Ο δράστης μετά την πράξη του προσπάθησε να αυτοκτονήσει με το ίδιο όπλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο στήθος και το πρόσωπο και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Ανοιχτές μέχρι τις 8 το βράδυ και άυριο οι εφορίες.

Ανοιχτές μέχρι τις 8 το βράδυ θα είναι και αύριο οι εφορίες, τελευταία ημέρα της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε σιωπηρή εντολή στις εφορίες να παραλαμβάνουν δηλώσεις μέχρι και την Παρασκευή.

Επανεμφάνιση της 17Ν με οκτασέλιδη προκήρυξη.

Την επανεμφάνισή της μετά από εννέα μήνες σιωπής, έκανε η 17Ν, όχι όμως με τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά με οκτασέλιδη προκήρυξη που έστειλε και δημοσιεύεται στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Η οργάνωση φάντασμα παίρνει θέση για την υπόθεση Οτσαλάν και κατηγορεί τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση ότι παρέδωσαν τον Κούρδο ηγέτη στους Τούρκους και καλεί το λαό να κινητοποιηθεί έξω από τα κόμματα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετοιμη χαρακτήρισε την ομάδα του ο Μπάγιεβιτς για το μεγάλο αγώνα κόντρα στη Γιουβέντους, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αγώνας αυτός είναι μία μεγάλη πρόκληση για τον Ολυμπιακό, που έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κόσμου των ερυθρολεύκων και να τον κάνει περήφανο, τόνισε ο Σερβοέλληνας τεχνικός. Μιλώντας για τη Γιουβέντους, είπε ότι ξέρει πόσο μεγάλους παίχτες διαθέτει, υποστηρίζοντας πως οι Ιταλοί είναι πιο επικίνδυνοι στα εκτός έδρας παιχνίδια, καθώς ξέρουν να παίρνουν τα αποτελέσματα που θέλουν. Για τη σύνθεση της ομάδας του ο Μπάγιεβιτς δεν είπε τίποτα, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα παραταχθεί με την ίδια ομάδα που αγωνίστηκε και στο Τορίνο.

Αύριο, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα με τον Ολυμπιακό, θα αποφασισθεί η παρουσία του Αντζελο Περούτσι κάτω από τα δοκάρια της Γιουβέντους, αφού ο διεθνής γκολκίπερ δεν είναι απόλυτα έτοιμος. Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κάρλο Αντσελότι εξέφρασε την άποψη ότι η Γιουβέντους βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, απ'ότι στον πρώτο αγώνα και πρόσθεσε ότι έχει προετοιμάσει άριστα την ομάδα, αφού γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει στο ΟΑΚΑ.

Ο Ηρακλής νίκησε με 73-67 την ΑΕΚ, σε αγώνα για την 24η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Μετά την επιτυχία του αυτή, ο ``Γηραιός`` εδραιώνεται στην 6η θέση της βαθμολογίας, ενώ η ΑΕΚ, αν και παραμένει τέταρτη, έχασε σημαντικό έδαφος στην προσπάθειά της για μια θέση στην πρώτη τετράδα. Στον δεύτερο αγώνα της ημέρας, ο Παναθηναϊκός δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στον Πανιώνιο τον οποίο και νίκησε με 86-67.

Λύθηκε κοινή συναινέσει η συνεργασία του Χάουαρντ Κένταλ με τον Εθνικό. Η ομάδα του Πειραιά όχι μόνο δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό της, αλλά δεν σημείωσε ούτε μία νίκη στο πρωτάθλημα κι έτσι, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βασίλης Τσιαμάκης αποφάσισε να ξεκινήσει από τώρα την ``ανανέωση`` της, η οποία άρχισε από την τεχνική ηγεσία. Αντικαταστάτης του Κένταλ θα είναι ο νεαρός Παναγιώτης Αλεξόπουλος.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Χουάν Ραμόν Ρότσα, σε συνάντηση του με τους δημοσιογράφους, εξέφρασε την άποψη ότι αν συνεχιστούν οι νίκες των πρωτοπόρων στο πρωτάθλημα, ο τίτλος θα κριθεί στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Ακόμη, ο Ρότσα τόνισε πως η ομάδα του είναι σε θέση να κερδίσει στα ντέρμπι και να βρεθεί κοντά στους στόχους της. Τέλος, ο προπονητής των ''πρασίνων'' ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό, στο αυριανό δύσκολο ματς με τη Γιουβέντους.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 300,07 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 166,74, γαλλικό φράγκο προς 49,71, λίρα Αγγλίας προς 486,24, ελβετικό φράγκο προς 204,03, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,84, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 253,38, τη λίρα Κύπρου προς 563,42 και το ευρώ προς 326,13 δραχμές.

Με μικρή υποχώρηση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση μετά απο εφτά ημέρες έντονης ανοδικής πορείας στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγράψει άνοδο 12,17%. Εξέλιξη φυσιολογική και αναμενόμενη καθώς αποτελεί "διόρθωση" απο την άνοδο των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.598,09 μονάδες με πτώση 0,75%. Η χρηματιστηριακή αγορά στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα "νευρική" με το γενικό δείκτη τιμών να κινείται σε μεγάλο εύρος διακύμανσης 115 μονάδων. Η νευρικότητα αποδίδεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, στο ο,τι η αγορά βρίσκεται σε "πρωτόγνωρα" επίπεδα έχοντας καταγράψει τέσσερα συνεχή ιστορικά ρεκόρ και είναι φυσικό να αναζητεί νέα επίπεδα ισορροπίας. Σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με τους ίδιους χρηματιστηριακούς παράγοντες, η αγορά στη Σοφοκλέους δεν επηρεάστηκε απο την κρίση που ξέσπασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία αναμένεται αύριο στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί και στην υπόλοιπη χώρα ανατολικοί νοτιοανατολικοί πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο μηδέν εως 7 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα απο 7 εως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί μέχρι θυελλώδεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 9 με 13 βαθμούς. Βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά, μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 4 με 7 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 16 March 1999 - 21:00:11 UTC