Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέους βομβαρδισμούς επιχειρεί το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
- Ενωμένη παραμένει η συμμαχία, σύμφωνα με την Ολμπράιτ.
- Προσπάθειες της Αθήνας για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.
- Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή προσφύγων.
- Στην τελική ευθεία η πώληση της Ιονικής Τράπεζας.
- Ικανοποιημένος ο Κ.Σημίτης για τις διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο.
- Από την Κυριακή θα εφαρμοστεί το θερινό ωράριο.
- "Ελληνας της χρονιάς" στον Καναδά ο γιατρός δρ.Αθανάσιος Κατσάρκας.
- Ισχυρή η παρουσία των Ελληνοαυστραλών στις αυριανές εκλογές.
- Συνεχίζεται το συνέδριο Νεολαίας ΣΑΕ Ωκεανίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέους βομβαρδισμούς επιχειρεί το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και απόψε το βράδυ νατοϊκοί βομβαρδισμοί στα περίχωρα του Βελιγραδίου. Σήμερα μάλιστα, για πρώτη φορά αμερικανικό καταδρομικό εκτόξευσε στο φως της ημέρας πύραυλο Τόμαχοκ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι νεκροί από το χθεσινό νατοϊκό σφυροκόπημα φθάνουν τους 130, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 350. Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κλαρκ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι επόμενες επιθέσεις να είναι εναντίον σερβικών στρατευμάτων.

Ενωμένη παραμένει η συμμαχία, σύμφωνα με την Ολμπράιτ.

Τη διαβεβαίωση οτι η συμμαχία είναι πολύ ισχυρή και ενωμένη στην πρόθεσή της να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς, έδωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις οτι υπάρχει ρήγμα στους κόλπους των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός απαντώντας σε αίτημα βουλευτών να ζητήσει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε οτι η επιχείρηση θα είναι αυστηρά περιορισμένη, τονίζοντας οτι η ρόλος της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις είναι ζωτικής σημασίας. Στη Μόσχα, η κυβέρνηση αποφάσισε να απελάσει τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ και να διακόψει κάθε επαφή με τη συμμαχία.

Προσπάθειες της Αθήνας για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Διπλωματικές προσπάθειες να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να αρχίσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο, καταβάλει η Αθήνα. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ενημέρωσε για την κατάσταση και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανάλογες συναντήσεις είχε ο Γιάννος Κρανιδιώτης με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και των Σκοπίων, καθώς με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών. Τη διακοπή των βομβαρδισμών και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ζήτησε και η Νέα Δημοκρατία.

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή προσφύγων.

Στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή ενδεχόμενου κύματος προσφύγων, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα καταλύσουν σε κέντρα στους νομούς Πέλλης, Κιλκίς και Σερρών και στη συνέχεια θα προωθηθούν σε άλλους καταυλισμούς στη Λάρισα και τη Φθιώτιδα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται και στην Ελλάδα αντιαμερικανικές και αντινατοϊκές διαδηλώσεις για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

Στην τελική ευθεία η πώληση της Ιονικής Τράπεζας.

Ισως και εντός της προσεχούς εβομάδος θα γνωρίζουμε τον νικητή του διαγωνισμού για την πώληση του 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας. Στα γραφεία της Τζι Πι Μόργκαν στο Λονδίνο, κατατέθηκαν το απόγευμα οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές υπέβαλαν οι όμιλοι της Τραπέζης Πίστεως και της Τραπέζης Πειραιώς.

Ικανοποιημένος ο Κ.Σημίτης για τις διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του Βερολίνου, σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων της "Ατζέντας 2000" εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα θα πάρει από τα διαρθρωτικά ταμεία εννέα τρις δρχ μέχρι το 2006, γεγονός, που όπως είπε ο κ. Σημίτης θα βοηθήσει τη χώρα μας στην πορεία σύγκλισης, θα εξασφαλίσει μια νέα αναπτυξιακή πολιτική και θα δώσει περιθώρια για άσκηση ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής.

Από την Κυριακή θα εφαρμοστεί το θερινό ωράριο.

Τελευταία ημέρα αύριο του χειμερινού ωραρίου, καθώς από την Κυριακή αλλάζει η ώρα. Ετσι στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ωρολογίων θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα μπροστά και να δείξουν τέσσερις. Η νέα ώρα θα ισχύσει σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

"Ελληνας της χρονιάς" στον Καναδά ο γιατρός δρ.Αθανάσιος Κατσάρκας.

Ο καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο πανεπιστήμιο Μαγκίλ του Καναδά, δρ. Αθανάσιος Κατσάρκας, αναδείχθηκε "Ελληνας της χρονιάς" από την ελληνική κοινότητα του Μόντρεαλ, η οποία καθιέρωσε από φέτος την τιμητική αυτή διάκριση για τους ομογενείς που διακρίνονται στον τομέα της επιστήμης, των γραμμάτων και της κοινωνικής δραστηριότητας. Ο δρ. Κατσάρκας, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά. Ο κ. Κατσάρκας έχει αναμιχθεί ενεργά στα ζητήματα του Κεμπέκ και έχει διατελέσει στέλεχος ομογενειακών οργανισμών στρατηγικής σημασίας.

Ισχυρή η παρουσία των Ελληνοαυστραλών στις αυριανές εκλογές.

Τουλάχιστον δέκα άτομα ελληνικής καταγωγής κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές στις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, που είναι η μεγαλύτερη πολιτεία της Αυστραλίας. Αρχηγός του Εθνικού κόμματος είναι ο Γιώργος Σουρής, η επανεκλογή του οποίου θεωρείται βέβαιη, ενώ πιθανή θεωρείται και η επανεκλογή του Φιλελεύθερου ομογενή Μιχάλη Φωτίου. Επίσης, μερικοί απο τους άλλους ομογενείς υποψήφιους έχουν κάποιες πιθανότητες επιτυχίας.

Συνεχίζεται το συνέδριο Νεολαίας ΣΑΕ Ωκεανίας.

Τα παιδιά ελληνικής καταγωγής, που γεννήθηκαν στην Αυστραλία, αισθάνονται υπερήφανα για την καταγωγή τους, αλλά δεν θεωρούν τη γνώση της ελληνικής γλώσσας ως "πιστοποιητικό" της ελληνικότητάς τους. Αυτή είναι μία απο τις πολλές διαπιστώσεις της πρώτης μέρας των εργασιών του Πρώτου Συνεδρίου Νεολαίας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ωεκανίας, που διεξάγεται στη Μελβούρνη με τη συμμετοχή πολυάριθμων νέων απο όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε σήμερα άνοιξε τα χαρτιά του ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ιορντανέσκου για το κρίσιμο αυριανό παιχνίδι με τη Νορβηγία. Ο Ρουμάνος τεχνικός δήλωσε ότι θα αποφασίσει αύριο για το σχήμα που θα παρατάξει κόντρα στους Νορβηγούς, τους οποίους θεωρεί έμπειρους, γρήγορους και ιδιαίτερα επικίνδυνους στις στημένες φάσεις. Πάντως, εκτός απροόπτου, ο Ιορντανέσκου θα χρησιμοποιήσει στην επίθεση τους Νικολαϊδη, Μαχλά και Λυμπερόπουλο, απ'τους οποίους περιμένει πολλά για τη νίκη, που θα φέρει την εθνική μας πιο κοντά στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Με 2-1 επικράτησε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων επί της αντίστοιχης Νορβηγίας, σε αγώνα που έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια για τους προκριματικούς του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τα τέρματα της εθνικής, που ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, πέτυχαν Καραγκουνης (13', πέναλτι) και Χούτος (44'), ενώ για τους Νορβηγούς ο Λάνγκε (45').

Νέο πρόβλημα με το Σέζαρ προέκυψε στον Παναθηναϊκό. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός υπέστη σοβαρό διάστρεμμα κατά τη διάρκεια της σημερινής προπόνησης των πρασίνων και αύριο θα υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί η καταστασή του. Πάντως, θεωρείται αμφίβολη η συμμετοχή του, στον αγώνα με τον Πανιώνιο που θα γίνει το άλλο Σάββατο στη Νέα Σμύρνη.

Η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ στηρίζει τον Ολεγκ Μπλαχίν και διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες, ότι υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα μαζί του. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ αναφέρει ότι δεν είναι τυχαίο ότι τη στιγμή που η ΑΕΚ ανεβαίνει συνεχώς αγωνιστικά και πλησιάζει περισσότερο τους στόχους της, κάποιοι επιμένουν να ανακόψουν την ανοδική της πορεία, είτε ανακαλύπτοντας δήθεν προβλήματα στις σχέσεις της διοίκησης με τον Μπλαχίν, είτε άκαιρη και ανυπόστατη μεταγραφολογία. Στο μεταξύ, ο Μπλαχίν θα χρησιμοποιήσει σε αυριανό φιλικό με το Αιγάλαιω όλους τους παίχτες που έχει στη διαθεσή του, για να δει σε πια κατάσταση βρίσκονται.

Το πρόβλημα που είχε προκύψει στον Πανιώνιο με τους Καρασαββίδη και Ιωαννίδη, οι οποίοι είχαν θεωρηθεί υπεύθυνοι για τις κακές σχέσεις Ελλήνων και ξένων παιχτών και θεωρούντο τελειωμένοι ξεπεράστηκε, μετά από συνάντηση που είχαν οι δύο ποδοσφαιριστές με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Λουκά Σιότροπο και το Δήμαρχο της Νέας Σμύρνης. Η διοίκηση τους στηρίζει πλήρως κι ελπίζει ότι θα συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια για να βγει η ομάδα από το αδιέξοδο, δήλωσε ο Σιότροπος.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 302,87 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,59, γαλλικό φράγκο προς 49,97, λίρα Αγγλίας προς 492,13, ελβετικό φράγκο προς 205,11, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,92, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,05, τη λίρα Κύπρου προς 564,96 και το ευρώ προς 327,79 δραχμές.

Ραγδαία αναστροφή τάσεων παρατηρήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά τη "θύελλα" της περασμένης Τετάρτης. Οι τιμές των μετοχών παρά τις αρχικές "νευρικές" διακυμάνσεις κατόρθωσαν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη, καλύπτοντας ένα μέρος των απωλειών που είχαν καταγράψει την Τρίτη και την Τετάρτη, λόγω των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με άνοδο 2,22% στις 3.548,46 μονάδες. Η ψυχολογία των επενδυτών εμφανίσθηκε σήμερα αρκετά βελτιωμένη, καθώς οι εκτιμήσεις όλων των οικονομικών παραγόντων συγκλίνουν στο συμπέρασμα οτι οι επιπτώσεις των εξελίξεων στα Βαλκάνια, θα είναι ανεπαίσθητες στην πραγματική οικονομία. Η αγορά σήμερα έδειξε να προεξοφλεί και θετική έκβαση στη διαδικασία πώλησης του 51% της Ιονικής Τράπεζας. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, η Σοφοκλέους σιγά-σιγά θα απαγκιστρωθεί απο αυτές τις εξελίξεις, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει κάποια δραματική επιδείνωση. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 1,49%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με νεφώσεις και τοπικές βροχές στα βορειανατολικά και βροχές ή καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ισχυροί εως πολύ ισχυροί και πρόσκαιρα στα πελάγη θυελλώδεις. Από το απόγευμα στα δυτικά και τα νότια θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 18 και στο Αιγαίο 10 με 20 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανότητα βροχής, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 και 6 με 16 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 26 March 1999 - 19:00:16 UTC