Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το καθεστώς Μιλόσεβιτς.
- Ο Ντράσκοβιτς καλεί τον Μιλόσεβιτς να συνεργαστεί.
- Η αντιπολίτευση υπέρ της σύστασης συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.
- Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
- Μεγάλο μουσικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
- Χείρα φιλίας προς την Τουρκία έτεινε ο Γ.Παπανδρέου.
- Το νέο φορολογικό σύστημα θα αντιμετωπίζει την παραοικονομία.
- Δοκιμαστική λειτουργία της γραμμής του Μετρό, Πεντάγωνο-Σύνταγμα.
- Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα Ελλήνων και Ρουμάνων εμπόρων ναρκωτικών.
- Ο πρώην διευθυντής της Γκρινπίς στην Ελλάδα στην "Αθήνα 2004".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν απόφαση, η οποία απαγορεύει την άδεια εισόδου στις χώρες της Ενωσης στον Μιλόσεβιτς, την οικογένειά του, τους υπουργούς της κυβέρνησής του, και σε όσους πρόσκεινται στο καθεστώς του. Παράλληλα, οι 15 υπουργοί κάλεσαν τον ηγέτη των Αλβανοφώνων, Ρουγκόβα, να μεταβεί στις 17 Μαϊου στις Βρυξέλλες, για να τους εκφράσει τις δικές του απόψεις για την κρίση.

Ο Ντράσκοβιτς καλεί τον Μιλόσεβιτς να συνεργαστεί.

Με επίκεντρο τη Μόσχα εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Τη ρωσική πρωτεύουσα θα επισκεφθούν διπλωμάτες από δυτικές χώρες, καθώς και ο γγ του ΟΗΕ, ενώ ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν θα ενημερώσει το συμβούλιο της Ευρώπης για τις συνομιλίες που είχε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Την ίδια ώρα, ο γιουγκοσλάβος αντιπρόεδρος Βουκ Ντράσκοβιτς κάλεσε τον Μιλόσεβιτς να συνεργαστεί με τη δύση και να δεχθεί την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο.

Η αντιπολίτευση υπέρ της σύστασης συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

Στην Αθήνα, οι ηγέτες των κομμάτων αντιπολίτευσης, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν μεταξύ τους, αποφάσισαν να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντήσεις με την Αλέκα Παπαρήγα και τον Δημήτρη Τσοβόλα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ συναντήθηκε επίσης με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος είχε συνάντηση με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Στο πολεμικό μέτωπο, οι νατοϊκοί πύραυλοι κατέστρεψαν και την τελευταία γέφυρα στο Νόβι Σαντ. Στο μεταξύ, ασάφεια επικρατεί σχετικά με τις χερσαίες επιχειρήσεις. Ο βρετανός υπουργός Αμυνας απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, αλλά διευκρίνισε οτι το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους να χρησιμοποιηθούν τα χερσαία στρατεύματα όταν λήξουν οι βομβαρδισμοί. Στο Βελιγράδι κηδεύτηκαν τα πρώτα έξι θύματα της επίθεσης στο κτίριο της τηλεόρασης, ενώ αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού είχε την πρώτη επαφή με τους τρεις αμερικανούς αιχμαλώτους στρατιώτες.

Μεγάλο μουσικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Με τη συμμετοχή δεκάδων ελλήνων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης, πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, μεγάλο μουσικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Ανάλογη εκδήλωση γινόταν την ίδια ώρα στη Ρώμη και στο Βελιγράδι, ενώ στη Θεσσαλονίκη διεξήχθη φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ ελλήνων και γιουγκοσλάβων επιλέκτων. Στο Βελιγράδι έφτασε νέα ανθρωπιστική βοήθεια με 100 τόνους φάρμακα, τρόφιμα και ρούχα, που συγκεντρώθηκε από μή κρατικούς φορείς της βορείου Ελλάδος.

Χείρα φιλίας προς την Τουρκία έτεινε ο Γ.Παπανδρέου.

Χείρα φιλίας προς την Τουρκία έτεινε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Ουάσιγκτον σε συνέδριο με θέμα "Το ΝΑΤΟ και η Νοτιοανατολική Ευρώπη", που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου "Τάφτς" και το Ιδρυμα Κόκκαλη. Ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αποφασιστικότητα και διάθεση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ανάλογη με αυτή, που εμφανίζεται στην αντιμετώπιση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου.

Το νέο φορολογικό σύστημα θα αντιμετωπίζει την παραοικονομία.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα φορολόγησης που δεν θα συνθλίβει τις εμπορικές επιχειρήσεις, θα είναι απλό και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς μετά τις συναντήσεις του με αντιπροσωπείες των βιομηχάνων βορείου Ελλάδος και των εμπορικών συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Δοκιμαστική λειτουργία της γραμμής του Μετρό, Πεντάγωνο-Σύνταγμα.

Στα μέσα Μαϊου θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία της γραμμής του Μετρό, Πεντάγωνο - Σύνταγμα, ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου θα δοθούν προς χρήση οι γραμμές Σεπόλια - Σύνταγμα και Σύνταγμα - Πεντάγωνο. Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συνολικά έχει κατασκευαστεί το 88% του έργου και τον Οκτώβριο του 2000 θα λειτουργήσει ολόκληρο το σύστημα μέχρι τη Δάφνη.

Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα Ελλήνων και Ρουμάνων εμπόρων ναρκωτικών.

Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα Ελλήνων και Ρουμάνων εμπόρων ναρκωτικών οι οποίοι διακινούσαν στην περιοχή της Αττικής σημαντικές ποσότητες ηρωίνης, κοκαϊνης και ακατέργαστης κάναβης. Η σπείρα, που είχε πλούσια δράση και σχέσεις με μαφιόζους της Αλβανίας, είχε καταφέρει για πολλά χρόνια να ξεφεύγει από την αστυνομία. Επίσης εξαρθρώθηκε σπείρα Ιρανών λαθρεμπόρων ναρκωτικών, που διακινούσε σημαντικές ποστότητες ακατέργαστης κάναβης στην Αθήνα.

Ο πρώην διευθυντής της Γκρινπίς στην Ελλάδα στην "Αθήνα 2004".

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση; 'Η ο άνθρωπος που θα μπορέσει να κάμψει τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων; Ο λόγος για τον Ηλία Ευθυμιόπουλο, πρώην διευθυντή -για οκτώ χρόνια- του Ελληνικού Γραφείου της Γκρινπίς, ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό κόστος για την Ολυμπιάδα του 2004, καθώς θα συνεργάζεται με την Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004". Μάλιστα, ο κ.Ευθυμιόπουλος,μαζί με στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής, θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του WWF, της Ορνιθολογικής Εταιρείας και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντική νίκη στην προσπάθειά του να αποφύγει τον υποβιβασμό πέτυχε ο Πανιώνιος, επικρατώντας με 2-0 στη Νέα Σμύρνη του Εθνικού, σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 27η ημέρα του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Τα τέρματα των ``κυανερύθρων`` πέτυχαν οι Καρασσαβίδης (57') και Ιωαννίδης (84'), ενώ ο Εθνικός αγωνίστηκε από το 25' με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Τσιαμάκη με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Με πολλές απουσίες πραγματοποιήθηκε η σημερινή προπόνηση του Παναθηναϊκού. Συνολικά έλειπαν 10 ποδοσφαιριστές, λόγω υποχρεώσεων στην εθνική ανδρών (Μπασινάς, Κωνσταντινίδης, Λυμπερόπουλος) και ελπίδων (Κοτσόλης, Καραγκούνης, Σίμος), καθώς και οι Κόλα, Μίκλαντ, και Ασάνοβιτς, που βρίσκονται με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους και ο Μιλόγεβιτς, που έλαβε μέρος στο φιλικό αγώνα ειρήνης που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Στην προπόνηση πήρε μέρος κανονικά ο Λαγωνικάκης, τον οποίο πληροφορίες φέρουν να έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Ραπίντ Βιένης.

Ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, Βασίλης Δανιήλ, κάλεσε τον επιθετικό της Ξάνθης, Θωμά Κυπαρίσση για το φιλικό παιχνίδι με την Ελβετία που θα γίνει την Τετάρτη στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο ποδοσφαιριστής της Ξάνθης, κλήθηκε στη θέση του Ντέμη Νικολαϊδη, ο οποίος είναι τραυματίας.

Μεγάλη απώλεια για τα επενδυτικά πλάνα της ENIC. Η αγγλική επενδυτική εταιρεία, ιδιοκτήτρια εταιρεία και της ΑΕΚ, μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων έχασε... μέσα από τα χέρια της τη Μπορντό. Η γαλλική ομάδα, δεύτερη στο πρωτάθλημα πίσω από τη Μαρσέιγ, ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως ήλθε σε συμφωνία με το γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Μ16, για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της. Φαίνεται πως το πρόβλημα της ENIC με την UEFA είναι αυτό που ...τρομοκράτησε τους Γάλλους, καθώς μάλιστα η οικονομική πρόταση της ήταν καλύτερη σε αρκετά σημεία από αυτή του Μ16.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,18 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,42, γαλλικό φράγκο προς 50,51, λίρα Αγγλίας προς 504,02, ελβετικό φράγκο προς 206,81, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,11, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 262,27, τη λίρα Κύπρου προς 571,24 και το ευρώ προς 331,35 δραχμές.

Εν μέσω υποτονικών συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την πλειοψηφία των επενδυτών να τηρούν στάση αναμονής, παραμένοντας στο περιθώριο των συναλλαγών και τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.252, 09 μονάδες έναντι 3.312,88 μονάδων του κλεισίματος της Παρασκευής, σημειώνοντας ισχυρή πτώση 60,79 μονάδων ή σε ποσοστό 1,83%. Η υποχώρηση της αγοράς κάτω απο τα επίπεδα των 3.300 μονάδων, τα οποία στην παρούσα φάση χαρακτηρίζονταν ως επίπεδα "υποστήριξης" της αγοράς δεν ήταν τόσο αποτέλεσμα της ισχυρής προσφοράς που "πίεσε" τις τιμές των μετοχών, όσο αποτέλεσμα έλλειψης ικανής ζήτησης που θα απορροφούσε μέρος των πωλήσεων.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι είναι ασθενείς και τοπικά στο νότιο Αιγαίο βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 6 εως 22 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 23 και στο Αιγαίο 12 με 21 βαθμούς Κελσίου. Γενικά αίθριο καιρό, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 22 και 8 με 20 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 26 April 1999 - 19:00:11 UTC