Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Διπλωματικό θρίλερ για το Κόσοβο.
- Το ΝΑΤΟ σφυροκόπησε χθες το Βελιγράδι. Τρεις οι νεκροί.
- Τρία άτομα νεκρά και 17 τραυματίες από ασυνήθιστο τροχαίο.
- Αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για προμήθεια 50 μαχητικών αεροσκαφών.
- Μέτρα τόνωσης για τον τουρισμό.
- Με δύο συγκεντρώσεις θα γιορτάσουν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι.
- Συνέντευξη Μητσοτάκη.
- Σειρά διευκολύνσεων προς τους φορολογούμενους, ανακοίνωσε ο Δρυς.
- Μετάφραση ποημάτων της Σαπφούς στα Σουηδικά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διπλωματικό θρίλερ για το Κόσοβο.

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο, καθώς συγκεγχυμένες είναι οι απόψεις που διατυπώνει το Βελιγράδι, σχετικά με τη σύνθεση της ειρηνευτικής δύναμης. Ενώ αρχικά το Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την παρουσία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, του ΟΗΕ, λίγο αργότερα δήλωσε ότι δέχεται μόνο άοπλη δύναμη, κάτι που απέρριψε το ΝΑΤΟ. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά το πέρας των συνομιλιών του Μιλόσεβιτς με τον ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν

Το ΝΑΤΟ σφυροκόπησε χθες το Βελιγράδι. Τρεις οι νεκροί.

Τρείς νεκροί, δυο πολίτες και ένας αστυφύλακας που φρουρούσε το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ο απολογισμός του ανηλεούς σφυροκοπήματος που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ, χθες βράδι στο Βελιγράδι αλλά και σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία, με στόχους διυλιστήρια και εργοστάσια. Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας παραδέχθηκε οτι οι χθεσινοί βομβαρδισμοί ήταν οι χειρότεροι από την έναρξη των επιχειρήσεων, δεν παραδέχθηκε όμως ότι υπήρξαν θύματα. Οι κάτοικοι του Βελιγραδίου, εκτός από τους πυραύλους, ένιωσαν και το άγγιγμα του Εγκέλαδου. Σεισμική δόνηση 5,5 Ρίχτερ συγκλόνισε τη σερβική πρωτεύουσα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Τρία άτομα νεκρά και 17 τραυματίες από ασυνήθιστο τροχαίο.

Τρία άτομα σκοτώθηκαν και δέκαεπτά τραυματίσθηκαν, από έκρηξη βυτιοφόρου με υγραέριο, όταν πάνω του έπεσε ΙΧ αυτοκίνητο, στα Καμένα Βούρλα. Νεκρός είναι ο οδηγός του ΙΧ και δύο πυροσβέστες που έσπευσαν να σβήσουν τη φωτιά. Η έκρηξη ήταν τόσο σφοδρή ώστε νεκροί και τραυματίες εκσφενδονίστηκαν σε απόσταση πολλών μέτρων, ενώ κομμάτια από τις φλεγόμενες λαμαρίνες του φορτηγού βρέθηκαν σε απόσταση 500 μέτρων από τον τόπο του δυστυχήματος.

Αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για προμήθεια 50 μαχητικών αεροσκαφών.

Την προμήθεια 50 αεροσκαφών, F-16, μπλοκ 50 πλας, 15 μιράζ 2000-5 και την αναβάθμιση του υφισταμένου στόλου των Μιράζ 2000, με την αγορά και νέων οπλικών συστημάτων, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος των ενόπλων δυνάμεων. Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν με το σκεπτικό να αποκτήσει ομοιογένεια ο εξοπλισμός της Πολεμικής Αεροπορίας και να περιοριστεί η πολυτυπία, που ίσχυε στο παρελθόν.

Μέτρα τόνωσης για τον τουρισμό.

Μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στον τουρισμό από τη γιουγκοσλαβική κρίση, εξήγγειλε στη βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ.Βενιζέλος προανήγγειλε την επιδότηση των οδικών μεταφορών και την αναστολή είσπραξης του σπατόσημου σε όλα τα αεροδρόμια της βόρειας Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου. Επίσης προανήγγειλε τη διεξαγωγή ειδικής επικοινωνιακής εκστρατείας που θα προβάλει διεθνώς την εικόνα ασφάλειας της Ελλάδας.

Με δύο συγκεντρώσεις θα γιορτάσουν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι.

Χωριστά θα γιορτάσουν και φέτος οι εργαζόμενοι την Πρωτομαγιά, καθώς θα γίνουν δύο συγκεντρώσεις, μία από τη ΓΣΕΕ, έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία και μία από το ΚΚΕ στο Σύνταγμα. Λόγω της εργατικής προωτομαγιάς θα ακινητοποιηθεί αύριο ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ενώ οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία θα κάνουν στάση εργασίας 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι. Στάση εργασίας μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν και των πληρώματα των επιβατικών πλοίων.

Συνέντευξη Μητσοτάκη.

Αυτοκριτική στην πολύχρονη πολιτική του σταδιοδρομία, κάνει στα ΝΕΑ ο Κων. Μητσοτάκης. Ως λάθη του χαρακτηρίζει την αποχώρησή του από την Ενωση Κέντρου, την υπουργοποίηση του Αντώνη Σαμαρά, το ότι δεν προχώρησε σε πρόωρες εκλογές το 1992 και την παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ μετά την ήττα στις εκλογές του 1993. Για το Κυπριακό τονίζει ότι έγινε μια σειρά από τραγικά λάθη, ενώ για το σήμερα δηλώνει ότι αισθάνεται ερημιά, μοναξιά και θλίψη, λέγοντας ότι είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών.

Σειρά διευκολύνσεων προς τους φορολογούμενους, ανακοίνωσε ο Δρυς.

Σειρά διευκολύνσεων προς τους φορολογούμενους, ανακοίνωσε στη βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ.Δρυ, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αγοράσει τον αναγκαίο εξοπλισμό και από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι δημόσιες υπηρεσίες που απαιτούν φορολογική ενημεροτητα για τη διεκπαιρέωση υποθέσεων των πολιτών θα καλούν ένα τετραψήφιο αριθμό και θα διαπιστώνουν αν ο πολίτης έχει οφειλές προς το δημόσιο. Από το Μάϊο, εξάλλου θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ.

Μετάφραση ποημάτων της Σαπφούς στα Σουηδικά.

Εξαίρετη και σπάνια μαγευτική χαρακτηρίζεται η μετάφραση-απόδοση της σαπφικής ποίησης στα σουηδικά που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες. Τίτλος ``Σαπφώ-ποιήματα και αποσπάσματα``, η ερμηνεία και τα σχόλια είναι των Βασίλη Παπαγεωργίου και Μάγκνους Β. Ολσεν. Χωρίς περιττολογίες, με επεξηγήσεις μόνον όταν χρειάζεται για να γίνει κατανοητό το αρχαίο κείμενο στο σημερινό αναγνώστη, αποδίδεται ο ρυθμός και η μουσικότητα της σαπφικής ποίησης χωρίς να ακολουθείται δουλικά το μέτρο. Η Σαπφώ φαντάζει στα μάτια μας τόσο σύγχρονη και μοντέρνα, ίσως ακριβώς επειδή τα αποσπάσματα έχουν αποδοθεί ως έχουν, χωρίς καμιά προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά, σύμφωνα με δημοσίευμα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόβλημα Ασάνοβιτς προέκυψε στον Παναθηναϊκό. Ο Κροάτης διεθνής μέσος ειδοποίησε ότι τραυματίστηκε στο χθεσινό φιλικό με την Ιταλία (0-0) στην πλάτη και κατά συνέπεια να μην επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ ο Χουάν Ραμόν Ρότσα τον απέκλεισε από τον αγώνα της Κυριακής με την Ξάνθη. Ελπίζεται πάντως ότι η κατάστασή του να βελτιωθεί και να δώσει το ``παρών`` στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη. Ακόμη αποκλείστηκαν ο Βραζιλιάνος Χούλιο Σέζαρ και ο Γιόζεφ Βάντσικ που δεν είναι ακόμη έτοιμος.

Με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών τιμώρησε η ΕΠΟ τον Αρη. Η ποινή αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την μετατροπή της τιμωρίας για τα έκτροπα στον αγώνα με τον Ηρακλή, από δύο αγωνιστικές αποκλεισμό της έδρας σε χρηματικό πρόστιμο. Η ποινή επιβλήθηκε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης γιατί απέστειλε έγγραφο στην ομοσπονδία και την είχε κατηγορήσει πως μεροληπτούσε υπέρ του Ιωνικού στην υπόθεση του Πάολο Αντριόλι. Ο Αρης θα εκτίσει την ποινή στον αγώνα με τη Βέροια.

Για την ειρήνη τρέχει από χθες ο Ελληνας σούπερ δρομέας Γιάννης Κούρος, ο οποίος ξεκίνησε από την Καμπέρα και την Κυριακή θα τερματίσει στο Σίδνεϋ. Τρέχει 100 με 120 χιλιόμετρα την ημέρα, με σκοπό να επιστήσει την προσοχή του αυστραλιανού λαού και των αρχών, για τους ανησυχητικούς πολέμους, που ταράζουν τον πλανήτη και για να προβάλει την αναγκαιότητα της ειρήνης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,02 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,07, γαλλικό φράγκο προς 50,41, λίρα Αγγλίας προς 503,09, ελβετικό φράγκο προς 205,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,07, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 260,78, τη λίρα Κύπρου προς 570,69 και το ευρώ προς 330,67 δραχμές.

Σε έντονη ανοδική τροχιά επανήλθε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τις χθεσινές περιορισμένες ρευστοποιήσεις και τη μικρή υποχώρηση του δείκτη. Η Σοφοκλέους και σήμερα "εξέφρασε" την αισιοδοξία της για την ευόδωση των διπλωματικών πρωτοβουλιών για λήξη της πολεμικής κρίσης. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.617,42 μονάδες, έναντι 3.523,54 μονάδων του χθεσινού κλεισίματος, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο 93,88 μονάδων ή σε ποσοστό 2,66%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 3,10%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται ζεστός καιρός με αραιές νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι πυκνότερες και είναι πιθανό στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά 9 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 30 και στα νησιά 14 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 14 με 29 βαθμούς. Αραιές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης ρβοχής στα γύρω ορεινά, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 12 με 26 βαθμούς, θα έχει η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 30 April 1999 - 18:00:13 UTC