Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τραγικό δυστύχημα με 5 νεκρούς και 18 τραυματίες από έκρηξη βυτιοφόρου στα Καμένα Βούρλα.
- ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί: 38η νύχτα με 8 άμαχους νεκρούς.
- Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες Μιλόσεβιτς με τον ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν.
- Εργατική πρωτομαγιά με τη σκέψη στη Γιουγκοσλαβία.
- Πενήντα Εφ-16 και δεκαπέντε Μιράζ 2000 αγοράζει η Ελλάδα.
- Τσοχατζόπουλος: Καμία ενέργεια χωρίς τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ.
- Καραμανλής: Διαφωνούμε με τους πρακτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο Γιουγκοσλαβικό.
- Μπερνς: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αποτρέπει τους Αμερικάνους να έρθουν στην Ελλάδα.
- Μέτρα στήριξης του τουρισμού από τον υπουργό Ανάπτυξης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Υπερμαραθώνιος Ειρήνης.
- Η Ατλέτικο Μαδρίτης για Μαχλά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τραγικό δυστύχημα με 5 νεκρούς και 18 τραυματίες από έκρηξη βυτιοφόρου στα Καμένα Βούρλα.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίσθηκαν χθες το απόγευμα στα Καμένα Βούρλα, μετά από έκρηξη βυτιοφόρου που μετέφερε υγραέριο. Το βυτιοφόρο είχαν σταματήσει για έλεγχο οι τροχονόμοι της περιοχής και η έκρηξη σημειώθηκε όταν έπεσε στο πίσω μέρος του, ΙΧ φορτηγό που το ακολουθούσε, με αποτέλεσμα και τα δύο οχήματα να τυλιχθούν στις φλόγες. Το ωστικό κύμα που ακολούθησε την έκρηξη διέλυσε κυριολεκτικά το ΙΧ φορτηγό, ένα αυτοκίνητο της τροχαίας, ενώ αξεσουάρ από δέκα ΙΧ εκτινάχθηκαν σε απόσταση μέχρι και δύο χιλιομέτρων. Τμήματα του φορτηγού που εξερράγη εκσφενδονίστηκαν φλεγόμενα σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου. `Ολη η πόλη των Καμένων Βούρλων σκεπάστηκε από πυκνούς μαύρους καπνούς, ενώ τραγικό θάνατο βρήκαν επί τόπου οι πυροσβέστες Ευστάθιος Ριζόπουλος και Σωτήρης Σταμέλος, ο οδηγός του ΙΧ που απανθρακώθηκε και τα στοιχεία του δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ μια ώρα αργότερα και σε απόσταση 800 περίπου μετρων από το σημείο της έκρηξης βρέθηκε νεκρός και ο οδηγός της νταλίκας Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Το δράμα ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα όταν κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Λαμίας άφησε την τελευταία του πνοή ο τρίτος πυροσβέστης Νίκος Νικολάου.

ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί: 38η νύχτα με 8 άμαχους νεκρούς.

Αυξάνει ο αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα κορίτσια, σκοτώθηκαν κι άλλοι επτά τραυματίστηκαν στο Μαυροβούνιο. `Αλλοι τέσσερις Αλβανόφωνοι σκοτώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο από ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους. Τα αεροσκάφη της βορειοατλαντικής συμμαχίας βομβάρδισαν επίσης τα περίχωρα του Βελιγραδίου καθώς και άλλες πέντε πόλεις στη Σερβία.

Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες Μιλόσεβιτς με τον ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξαν στο Βελιγράδι οι συνομιλίες του προέδρου Μιλόσεβιτς με τον Ρώσο απεσταλμένο Βίκτωρ Τσερνομίρντιν για την εκτόνωση της γιουγκολαβικής κρίσης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Τανγιούνγκ, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχισθούν οι συνομιλίες και επισήμαναν πως το κλειδί για την εξεύρεση λύσης των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο, είναι η ισότητα όλων των εθνικών ομάδων που ζούν στη σερβική επαρχία.

Εργατική πρωτομαγιά με τη σκέψη στη Γιουγκοσλαβία.

Με συγκέντρωση μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα γιορτάζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας την εργατική πρωτομαγιά. Στην εκδήλωση συμμευέχουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενώ το Πανεργατικό Μέτωπο Εργαζομένων που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ διοργανώνει ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Πενήντα Εφ-16 και δεκαπέντε Μιράζ 2000 αγοράζει η Ελλάδα.

Την προμήθεια πενήντα αεροσκαφών F-16 block 50 plus, δεκαπέντε Mirage 2000- 5 και την αναβάθμιση του υφισταμένου στόλου των Mirage 2000 αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων. `Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν με το σκεπτικό να αποκτήσει ομοιογένεια ο εξοπλισμός της Πολεμικής Αεροπορίας και να περιοριστεί η πολυτυπία, που ίσχυε στο παρελθόν.

Τσοχατζόπουλος: Καμία ενέργεια χωρίς τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ.

Η διεθνής βάση νομιμότητας, για οποιαδήποτε ενέργεια, πρέπει να παρέχεται από τον ΟΗΕ, τόνισε ο υπουργός Εθνικής `Αμυνας `Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας χθές στο συνέδριο του περιοδικού Εκόνομιστ, με θέμα την παγκοσμιοποίηση και τις προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Αναφερόμενος στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, οκ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι οι λογικές της μικρής ή μεγάλης Σερβίας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Σε καμιά περίπτωση, τόνισε, δεν πρέπει να γίνει δεκτή λύση η οποία θα βασίζεται στη λογική των προτεκτοράτων.

Καραμανλής: Διαφωνούμε με τους πρακτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο Γιουγκοσλαβικό.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά διευκρίνισε ότι ``η διαφωνία δεν είναι σε επίπεδο γενικών αρχών αλλά σε επίπεδο πρακτικών χειρισμών. Η θέση μας είναι ότι όταν έχεις άποψη τη λες δυνατά και καθαρά``. Ο πρόεδρος της Πολιτικής `Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να υπερασπίζεται το εθνικό της συμφέρον που είναι σύμφυτο με το συμφέρον της σταθερότητας και της ανάπτυξης ολόκληρης της Βαλκανικής και όχι να διαλέγει ανάμεσα στο ψεύτικο δίλημμα της ταπείνωσης ή της απομόνωσης. Για μη νομιμότητα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Μπερνς: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αποτρέπει τους Αμερικάνους να έρθουν στην Ελλάδα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς τόνισε κατηγορηματικά ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αποτελεί ταξιδιωτική οδηγία και σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπει τους αμερικανούς πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα μας. Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα και η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, στην οποία τονίζεται ότι κατά το 1998 οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης παρέμειναν αναποτελεσματικές και επισημαίνει ότι 23 χρόνια μετά την εμφάνιση της ``17 Νοέμβρη`` δεν έχει συλληφθεί κανένα μέλος της.

Μέτρα στήριξης του τουρισμού από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στον τουρισμό από τη γιουγκοσλαβική κρίση, εξήγγειλε στη βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την επιδότηση των οδικών μεταφορών και την αναστολή είσπραξης του ``σπατόσημου`` σε αεροδρόμια της βόρειας Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου. Επίσης προανήγγειλε τη διεξαγωγή ειδικής επικοινωνιακής εκστρατείας που θα προβάλει διεθνώς την εικόνα ασφάλειας της Ελλάδας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερμαραθώνιος Ειρήνης.

Ο Ελληνοαυστραλός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιάννης Κούρος, τρέχει από προχθές σε Δρόμο Ειρήνης. Ξεκίνησε από την Καμπέρα και την Κυριακή θα τερματίσει στο Σίδνεϋ. Διανύει 100 με 120 χιλιόμετρα την ημέρα, με σκοπό να επιστήσει την προσοχή του αυστραλιανού λαού και των αρχών, για τους ανησυχητικούς πολέμους, που ταράζουν τον πλανήτη και να προβάλει την αναγκαιότητα της ειρήνης.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης για Μαχλά.

Στον ήδη μεγάλο κατάλογο των ομάδων που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον Νίκο Μαχλά της Ολλανδικής Φίτεσε, προστέθηκε και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ``Ας`` η ισπανική ομάδα θεωρεί τον κρητικό στράικερ ως ιδανική λύση στην προσπάθεια ανάκαμψης που θα επιχειρήσει τη νέα περίοδο. Μάλιστα, αναφέρει ότι συνεργάτες του προπονητή Ράντομιρ `Αντιτς, έχουν ``κατασκοπεύσει`` τον Μαχλά και οι εντυπώσεις που αποκόμισαν ήταν θετικές.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 312,02 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 169,07, το γαλλικό φράγκο προς 50,41, τη λίρα Αγγλίας προς 503,09, το ελβετικό φράγκο προς 205,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,07, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 260,78, τη λίρα Κύπρου προς 570,69 και το ευρώ προς 330,67 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ζεστός καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα, με αραιές νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι πυκνότερες και είναι πιθανό στο βόρειο Ιόνιο, στην `Ηπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 30 και στα νησιά από 14 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αθήνα ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 29 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα γύρω ορεινά, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία από 12 μέχρι 26 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 1 May 1999 - 8:00:40 UTC