Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συντριβή αμερικανικού Εφ-16.
- Συνεχίστηκαν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί.
- Απόρριψη ειρηνευτικού σχεδίου Μιλόσεβιτς από ΗΠΑ.
- Σολάνα: Στην τελική φάση οι αεροπορικές επιδρομές.
- Βρετανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς το Γιβραλτάρ.
- ΑΤΑ: Συνεχίζεται η ροή προσφύγων προς την Αλβανία.
- ΝΑΤΟ: Τη γέφυρα και όχι το λεωφορείο στόχευε ο πύραυλος.
- Δημοσκόπηση για ευρωεκλογές.
- Συζήτηση για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, αύριο, στη Βουλή.
- Μπαράζ κινητοποιήσεων σε αστικά λεωφορεία και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συντριβή αμερικανικού Εφ-16.

Αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-16 κατέπεσε τα ξημερώματα κοντά στο Σάμπατς, 80 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον. Ο πιλότος του διασώθηκε. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια της πτώσης. Πρόκειται, ωστόσο για το δεύτερο αμερικανικό μαχητικό, που συντρίβεται, από την έναρξη των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Συνεχίστηκαν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί.

Δεκάδες πύραυλοι εκτοξεύθηκαν χθες από τα ΝΑΤΟϊκά μαχητικά εναντίον στόχων στην Πρίστινα, στο Πάντσεβο, στο Τσατσάκ, στο Νόβι Σάντ, στο Ντούνις, στο Κρούσεβατς, στη Σόμπορ, στο Τίβατ και στο Χέρτσεγκ Νόβι. Επίσης, βομβαρδίσθηκαν τα περίχωρα του Βελιγραδίου, μεταξύ των οποίων και το πολιτικό αεροδρόμιο στο Σιμάνοβτσι.

Απόρριψη ειρηνευτικού σχεδίου Μιλόσεβιτς από ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στους όρους που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για να τερματίσει τους βομβαρδισμούς. Ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος πρότεινε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και ταυτόχρονη απομάκρυνση των 90.000 ανδρών των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη γύρω περιοχή. Επίσης, ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο με ελαφρύ οπλισμό και επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Παραδέχθηκε ότι στο Κόσοβο ``συνέβησαν άσχημα πράγματα``, όχι όμως και εθνικές εκκαθαρίσεις και επέρριψε ευθύνες στις παραστρατιωτικές οργανώσεις. Πάντως, χθες υπήρξε μια θετική εξέλιξη με τη δέσμευση του Μιλόσεβιτς ότι θα απελευθερωθούν οι τρείς Αμερικανοί στρατιώτες που κρατούνται ως αιχμάλωτοι. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε και ένα δεύτερο Γιουγκοσλάβο στρατιώτη, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Γερμανία.

Σολάνα: Στην τελική φάση οι αεροπορικές επιδρομές.

Την εκτίμηση ότι οι αεροπορικές επιδρομές εισήλθαν στην τελική τους φάση και ότι εντός του μηνός ενδέχεται να επιτευχθεί διπλωματική λύση, διατύπωσε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Από την πλευρά του ο Ρώσος απεσταλμένος Βίκτωρ Τσερνομίρντιν τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, διαπίστωσε μια αμυδρή πιθανότητα διευθέτησης της κρίσης και κάλεσε το ΝΑΤΟ και τη Σερβία να αδράξουν την ευκαιρία.

Βρετανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς το Γιβραλτάρ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αποστέλει έξι πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και ένα ελικοφόρο, που μεταφέρει 18 ελικόπτερα και 1.000 πεζοναύτες στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης διέψευσε ωστόσο ότι η αποστολή των πλοίων εντάσσεται στις προετοιμασίες για τη χερσαία επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

ΑΤΑ: Συνεχίζεται η ροή προσφύγων προς την Αλβανία.

Περίπου 7.000 πρόσφυγες από τη Γιουγκοσλαβία εισήλθαν το Σάββατο στο έδαφος της Αλβανίας από το μεθοριακό φυλάκιο Μορίνα, μετέδωσε το πρακτορείο ΑΤΑ από τα Τίρανα. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πρόσφυγες αυτοί προέρχονταν από την πόλη Πρίζρεν στο δυτικό Κόσοβο. `Οπως υποστήριξαν, σχεδόν όλοι οι Αλβανοί κάτοικοι της πόλης αυτής την έχουν ήδη εγκαταλείψει.

ΝΑΤΟ: Τη γέφυρα και όχι το λεωφορείο στόχευε ο πύραυλος.

Τη δική του εκδοχή παρουσίασε το ΝΑΤΟ για το χθεσινό χτύπημα εναντίον λεωφορείου κοντά στην Πρίστινα όπου είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δεκάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, το λεωφορείο έφθασε στη μοιραία γέφυρα, μετά την εκτόξευση του πυραύλου από τον χειριστή του ΝΑΤΟϊκού μαχητικού. Το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει τη γέφυρα ως στρατηγικής σημασίας, και ότι χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό του γιουγκοσλαβικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων στο Κόσοβο.

Δημοσκόπηση για ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Ρησέρτς που δημοσιεύεται στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, και στην ερώτηση ``τι θα ψηφίζατε εάν αύριο γίνονταν εκλογές``, η ΝΔ θα λάμβανε 31,4%, το ΠΑΣΟΚ 26,5%, το ΔΗΚΚΙ 5,5%, το ΚΚΕ 5, 3%, ο ΣΥΝ 4,8% και η ΠΟΛΑΝ 1,6%. Το 14,7% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα, ενώ το 5,1% δεν απάντησε. Επίσης, το 57,3%, δηλώνει ότι διαφωνεί με τη διεξαγωγή διπλών εκλογών τον Ιούνιο, το 36,6% δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ένα κόμμα υπό τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο και το 16% υπό τον Στέφανο Μάνο. Τέλος, το 57,9% εκτιμά πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα εάν κυβερνούσε η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής.

Συζήτηση για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, αύριο, στη Βουλή.

Μετά απο αίτημα του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, αύριο το απόγευμα, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ``νέο δόγμα του ΝΑΤΟ``. Η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί και στη γιουγκοσλαβική κρίση. Στις 19 Μαϊου θα συζητηθεί επίσης, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής έχει ζητήσει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, συζήτηση για την κρίση στα Βαλκάνια και τις δραματικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Μπαράζ κινητοποιήσεων σε αστικά λεωφορεία και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Δεκαπενθήμερο κινητοποιήσεων προανήγγειλαν οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας λόγω της μη εφαρμογής του κανονισμού εργασίας. Οι στάσεις ξεκινούν από τις 10/5 και ολοκληρώνονται στις 26/5, οπότε και θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του κλάδου για καθορισμό νέων κινητοποιήσεων. Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ. Σήμερα, από τις 10.00 έως 16.00 και αύριο Δευτέρα 24ωρη απεργία. Την Τετάρτη στάση εργασίας από τις 16.00 έως τη λήξη της βάρδιας και την Παρασκευή από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακόμη πιο κοντά στον πολυπόθητο στόχο, που δεν είναι άλλος από την έξοδο στα κύπελλα Ευρώπης, βρέθηκε ο ΠΑΟΚ. Ο ``δικέφαλος`` του Βορρά, σε αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 28ης ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής κατηγορίας, νίκησε εκτός έδρας με 4-0 τον Πανελευσινιακό και έφτασε τους 50 βαθμούς, επτά λιγότερους από τον τρίτο Παναθηναϊκό και 11 από τη δεύτερη ΑΕΚ, που έχουν και έναν αγώνα λιγότερο. Τα τέρματα των φιλοξενουμένων πέτυχαν οι Φρατζέσκος (25`, 58`), Κρισμάρεβιτς (75`-πέναλτι) και Τουρσουνίδης (85`).

Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε γιά τον Παναθηναϊκό στην τελευταία προπόνηση των ``πρασίνων``, αφού ο Νίκος Λυμπερόπουλος τραυματίστηκε στο γόνατο, αισθάνεται έντονους πόνους και δεν πρόκειται να ενισχύσει την ομάδα του στον αγώνα πρωταθλήματος με την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι ο διεθνής επιθετικός είναι πιθανό να μην μπορέσει να αγωνιστεί την Τετάρτη στον τελικό του Κυπέλλου, απέναντι στον Ολυμπιακό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 312,02 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 169,07, το γαλλικό φράγκο προς 50,41, τη λίρα Αγγλίας προς 503,09, το ελβετικό φράγκο προς 205,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,07, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 260,78, τη λίρα Κύπρου προς 570,69 και το ευρώ προς 330,67 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται ζεστός καιρός με αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, όπου ενδέχεται να σημειωθεί βροχή μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 μέχρι 31 και στα νησιά από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου, αλλά στην Κρήτη η μεγίστη θα φτάσει τους 31 βαθμούς.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός, με αραιές νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 17 μέχρι 29 βαθμούς.

Ζεστός και υγρός θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, αλλά το απόγευμα ενδέχεται να βρέξει στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 2 May 1999 - 8:00:20 UTC