Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 15/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέο κύμα ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων τη νύχτα στη Γιουγκοσλαβία. Στους 79 ο αριθμός των νεκρών, απο την επίθεση, σε χωριό του Κοσσυφοπεδίου.
- Την ενεργοποίηση του ΟΗΕ, για να σταματήσουν οι ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις στη Σερβία, ζήτησε χθές η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.
- Με το γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, συναντήθηκε χθές στην Ολλανδία, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι.
- Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φιλανδό ομόλογό του κ.Λιπόνεν για την κρίση στο Κόσοβο, είχε χθές ο πρωθυπουργός.
- Ο καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.
- Σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κομοτηνή θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός. Στην Πάτρα ο Κώστας Καραμανλής.
- Τους νομούς Λάρισας και Φωκίδας επισκέπεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.
- Θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο εγείρει και πάλι η Τουρκία, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία της βραχονησίδας Πλατύ.
- Μνημόνιο συνεργασίας, που αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, υπέγραψαν χθες, στη Λευκωσία, Κασουλίδης-Κρανιδιώτης.
- Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ή παράκαμψής του νόμου Πεπονή, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέο κύμα ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων τη νύχτα στη Γιουγκοσλαβία. Στους 79 ο αριθμός των νεκρών, απο την επίθεση, σε χωριό του Κοσσυφοπεδίου.

Νέο κύμα αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας το ΝΑΤΟ. Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε χωριά του Κράλιεβο και του Τσάτσακ νότια του Βελιγραδίου, ενω ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι, έπληξαν και το αεροδρόμιο της πόλης Ούζιτσε. Στο μεταξύ στους 79 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, απο τη χθεσινή ΝΑΤΟϊκή επίθεση εναντίον αμάχων στο χωριό Κόριζα του Κοσσυφοπεδίου, όπως μετέδωσε το σερβικό κέντρο πληροφόρησης. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σί αναφερόμενος στην επίθεση του χωριού Κόριζα, δήλωσε οτι αρμόδιοι αξιωματούχοι διερευνούν το θέμα. Ωστόσο αξιωματούχος της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, επέρριψε την ευθύνη της αιματηρής επίθεσης στο σερβικό πυροβολικό. Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθές, οτι ένας ΝΑΤΟϊκός πύραυλος έπεσε βορειοδυτικά της Σόφιας, χωρίς να προκαλέσει θύματα η ζημιές.

Την ενεργοποίηση του ΟΗΕ, για να σταματήσουν οι ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις στη Σερβία, ζήτησε χθές η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

Την ενεργοποίηση του ΟΗΕ, για να σταματήσουν οι ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις στη Σερβία, ζήτησε χθές η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, που συνεδρίασε υπο τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Εξάλλου, οι δήμαρχοι της Νις και του Κατσακ, των δύο μεγάλων σερβικών πόλεων, που έχουν πληγεί σοβαρά απο τις νατοϊκές επιθέσεις, ζήτησαν απο το Μιλόσεβιτς, να αποδεχθεί το σχέδιο της ομάδας των "8", επισημαίνοντας, ότι "καμία ιδέα δεν αξίζει τόσο, ώστε να πεθάνει ένας ολόκληρος λαός γι'αυτήν".

Με το γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, συναντήθηκε χθές στην Ολλανδία, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι οι διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Χθές ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι, που ορίστηκε ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Γιουγκοσλαβία, συναντήθηκε στην Ολλανδία με το γγ του Οργανισμού Κόφι Ανάν και συζήτησαν για τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Αχτισάαρι θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Βιμ Κοκ, ενω την Τρίτη θα συναντηθεί στο Ελσίνκι, με το Ρώσο ειδικό απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ. Επίσης περιοδεία σε Σκόπια και Τίρανα ξεκινά την προσεχή εβδομάδα, ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φιλανδό ομόλογό του κ.Λιπόνεν για την κρίση στο Κόσοβο, είχε χθές ο πρωθυπουργός.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φιλανδό ομόλογό του κ.Λιπόνεν για την κρίση στο Κόσοβο, είχε χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μεταβαίνει στο Ελσίνκι για συνομιλίες με τη φιλανδική κυβέρνηση, ενω τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Παρίσι με το Γάλλο ομόλογο του Ιμπέρ Βεντρίν.

Ο καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.

Οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα ούτε απλή καταγραφή δυνάμεων, αλλά μία κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση για το ποιά Ελλάδα θέλουμε. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας χθές το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος. Ακολουθούν σε εκλόγιμες θέσεις οι Σουλαδάκης, Κατηφόρης, Κουκιάδης, Ευθυμίου Καραμάνου και άλλοι. Στην τελευταία θέση είναι ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο οποίος, μετά από 15 χρόνια παρουσίας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει.

Σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κομοτηνή θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός. Στην Πάτρα ο Κώστας Καραμανλής.

Στην τροχιά της προεκλογικής δραστηριότητας έχουν μπει οι πολιτικοί αρχηγοί, ενόψει των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα μιλήσει σήμερα σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κομοτηνή και αύριο στην Καλαμάτα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, θα μιλήσει το απόγευμα στην Πάτρα, ενώ χθες απο την Ηλεία, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στη Γερμανία, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Τέλος ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, επισκέπτεται την Ξάνθη.

Τους νομούς Λάρισας και Φωκίδας επισκέπεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Διαδοχικές επισκέψεις στους νομούς Λάρισας και Φωκίδος, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο εγείρει και πάλι η Τουρκία, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία της βραχονησίδας Πλατύ.

Θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο εγείρει και πάλι η Τουρκία, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία της βραχονησίδας Πλατύ μεταξύ Καλύμνου και Ψέριμου, στην οποία αναμένεται να κατοικήσει σύντομα ενα νιόπαντρο ζευγάρι. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να εποικίσει βραχονησίδες, το καθεστώς των οποίων, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει καθοριστεί. Ο επιτραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα κ. Χρηστίδης κλήθηκε χθές στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και του επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ.Ρέππας, δήλωσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για το Αιγαίο είναι γνωστές και σταθερές και η κυβέρνηση διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα. Η ΝΔ, τόνισε ότι οι ιταμές δηλώσεις του Μπουλέντ Ετσεβίτ το μόνο που κάνουν είναι να χαλυβδώνουν την ομοψυχία του ελληνικού λαού.

Μνημόνιο συνεργασίας, που αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, υπέγραψαν χθες, στη Λευκωσία, Κασουλίδης-Κρανιδιώτης.

Μνημόνιο συνεργασίας, που αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και τη συμβολή της Ελλάδας σ'αυτήν, υπέγραψαν χθες, στη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης. Οι άξονες πολιτικής που υιοθετούν Αθήνα και Λευκωσία αφορούν τη στενή συνεργασία των δυο κυβερνήσεων, προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ, προώθηση επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της νήσου στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ή παράκαμψής του νόμου Πεπονή, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση είναι περήφανη για το νόμο Πεπονή, ο οποίος αποτελεί θεσμική κατάκτηση και ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει θέμα αλλαγών ή παράκαμψής του. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέτοντας έτσι τέρμα στη σύγχυση που δημιουργήθηκε με δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης στη βουλή, περί επικείμενης κατάργησης του ΑΣΕΠ. Ο κ. Ρέππας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι χωρίς να αναγνωρίζει ουσιαστικά το νόμο χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την υπεράσπισή του.

Μικρές υλικές ζημιές, προκάλεσαν οι δύο αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί, που εξερράγησαν χθές το απόγευμα, στα γραφεία της 16ης Εφορίας Αθηνών, στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου 39. Μετά την έκρηξη ακολούθησε πυρκαγιά στις εισόδους των γραφείων της εφορίας, αλλά σβήστηκε έγκαιρα, απο δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Μέχρι στιγμής, καμμία οργάνωση, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σήμερα διεξάγεται ο δεύτερος τελικός, μεταξύ των ομάδων Ολυμπιακού Ηρακλή, για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδας στο Βόλει. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 8 το βράδυ και θα μεταδοθεί απευθείας απο την ΕΤ-1.

Η "μάχη" για την κατάκτηση της δεύτερης προνομιούχου θέσης στο πρωτάθλημα της Α κατηγορίας, που οδηγεί στο "χρυσοφόρο" τσάμπιονς λιγκ έχει φουντώσει και η ΕΠΑΕ αποφάσισε οι αγώνες τόσο της ΑΕΚ όσο και του Παναθηναϊκού να γίνονται την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα (19.30) και θα μεταδίδονται σε παράλληλη σύνδεση από το συνδρομητικό κανάλι. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Τετάρτη οπότε γίνονται οι αγώνες της 32ης ημέρας. Στο μεταξύ, ο Ολυμπιακός θα κάνει την φιέστα για την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου τίτλου του στο Στάδιο Καραϊσκάκη κι όχι στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Οριστικά παρελθόν αποτελεί για το Ηράκλειο ο Χρήστος Μυριούνης. Οι Κρητικοί, θέλοντας να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στους ξένους παίκτες που θα συγκροτήσουν το ρόστερ της νεας περιόδου, απέσυραν την προσφορά που είχαν κάνει στο 29χρονου φόργουορντ και η έτσι οι δυο πλευρές ``χώρισαν`` μετά από συνεργασία ενός χρόνου. Και ενώ ο Μυριούνης έφυγε από την Κρήτη, ο Τάσος Κανταρτζής θα φορά από τη νεα χρονιά και για δυο χρόνια τη φανέλα του Ηρακλείου.

Σε δυο διαφορετικά γήπεδα θα διεξαχθούν οι επτά επί ελληνικού εδάφους αγώνες προετοιμασίας της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, οι δυο αγώνες με την Ολλανδία (1-2 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθουν στο κλειστό δημοτικό γήπεδο του Αμαρουσίου, ενώ το ματς με την Αυστραλία (8 Ιουνίου), τη Γιουγκοσλαβία (15 Ιουνίου) και το τουρνουά ``Ακρόπολις`` (9-11 Ιουνίου) θα γίνουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Με το ``δεξί`` ξεκίνησε η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των γυναικών, τις υποχρεώσεις της στο κύπελλο Ανοιξης, οι αγώνες του οποίου διεξάγονται στην Πολωνία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε της Σλοβενίας με 3-1 σετ. Αύριο, η εθνική μας αντιμετωπίζει την Ισπανία (20.00) στο πιό σημαντικό παιχνίδι του τρίτου ομίλου, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το τελικό πλασάρισμα στο γκρουπ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,32 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,86, γαλλικό φράγκο προς 50,34, λίρα Αγγλίας προς 502,20, ελβετικό φράγκο προς 206,35, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,05, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 255,47, τη λίρα Κύπρου προς 572,15 και το ευρώ προς 330,27 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος είναι σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα βόρεια. Ομίχλες θα σημειωθούν κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 13 με 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 34 και στα νησιά 17 με 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος καιρός, προβλέπεται αρχικά για αύριο σε όλη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και είναι πιθανόν να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα βόρεια ορεινά. Ομίχλες θα σημειωθούν κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 15 May 1999 - 7:00:10 UTC