Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Παραδέχθηκε το νέο φονικό λάθος του το ΝΑΤΟ.
- Νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ.
- Τσερνομίρντιν-Αχτισαάρι στο Βελιγράδι, αφού πρώτα δουν τον Τάλμποτ.
- Βρέθηκε το αυτοκίνητο της 17 Νοέμβρη.
- Στην επαρχία εξορμούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
- Επίτιμος δημότης Λάρισας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
- Απάντηση Α.Τσοχατζόπουλου στις τουρκικές προκλήσεις.
- Διευκρινήσεις Β.Γιαννόπουλου για το νόμο Πεπονή.
- Πολύνεκρο τροχαίο έξω από τη Βέροια.
- Ελληνας διπλωμάτης επισκέφτηκε την ελληνική παροικία Αλεξάνδρειας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παραδέχθηκε το νέο φονικό λάθος του το ΝΑΤΟ.

Με καθυστέρηση 24 ωρών το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε το νέο φονικό λάθος του με τον βομβαρδισμό καταυλισμού προσφύγων Κοσοβάρων στο χωριό Κορίζα του Κοσόβου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 87 άτομα να σκοτωθούν και 78 να τραυματιστούν, σύμφωνα με τον απολογισμό που δίνουν οι Σέρβοι. Το ΝΑΤΟ, ωστόσο έδωσε τη δική του εκδοχή λέγοντας ότι ο καταυλισμός ήταν στρατιωτικός στόχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν εκεί για να αποτελέσουν ανθρώπινη ασπίδα. Από την πλευρά του, το Βελιγράδι υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ χτυπάει τους πρόσφυγες, γιατί η επιστροφή τους στο Κόσοβο υπονομεύει τον βασικό λόγο για τη συνέχιση των βομβαρδισμών.

Νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ.

Κατά τα άλλα, το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών σε όλη την επικράτεια της Γιουγκοσλαβίας, πραγματοποιώντας τουλάχιστον 300 εξορμήσεις Συμμαχικών αεροσκαφών. Σερβικός ραδιοσταθμός, επικαλούμενος αντόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι κατερρίφθη ένα Νατοϊκό αεροσκάφος, κοντα στο Βελιγράδι. Το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε τελικά επίσημη δήλωση στην οποία εκφράζει τη λύπη του για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, αλλά χωρίς να καταδικάζει το γεγονός. Εξάλλου, στην Αθήνα, η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ως ανυπόστατες, πληροφορίες περί παραχώρησης αεροδιαδρόμου και άλλων διευκολύνσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Τσερνομίρντιν-Αχτισαάρι στο Βελιγράδι, αφού πρώτα δουν τον Τάλμποτ.

Στο διπλωματικό πεδίο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επίσκεψη του ρώσου μεσολαβητή Τσερνομίρντιν και του προέδρου της Φιλανδίας Αχτισαάρι, στο Βελιγράδι την προσεχή εβδομάδα. Και οι δύο θα έχουν συνομιλίες την Τρίτη στη Μόσχα με τον Αμερικανό αξιωματούχο Στρόουμπ Τάλμποτ. Ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αρχίζει περιοδεία η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στο Ελσίνκι, το Παρίσι και πιθανόν στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Περιοδεία στα Σκόπια και τα Τίρανα ξεκινά την προσεχή εβδομάδα ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Βρέθηκε το αυτοκίνητο της 17 Νοέμβρη.

Δέκα μέρες το αυτοκίνητο της 17 Νοέμβρη, ένα λευκό Τογιότα Κορόλα, από το οποίο εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες στις τρεις ξένες τραπεζες στην ακτή Μιαούλη του Πειραιά, ήταν διπλοπαρκαρισμένο δίπλα ακριβώς από το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, ενώ στη σχάρα του ήταν τοποθετημενοι οι τρείς αυτοσχέδιοι εκτοξευτήρες, τυλιγμένοι με χαρτί. Το αυτοκίνητο αποκαλύφθηκε τυχαία, εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου από τον πρωθυπουργό. Το ΙΧ μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Στην επαρχία εξορμούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός, ενόψει των ευρωεκλογών και οι πολιτικοί αρχηγοί εξορμούν στην επαρχία. Ο πρωθυπουργός μιλάει απόψε στην Κομοτηνή και αύριο στην Καλαμάτα. Ο πρόεδρος της ΝΔ ολοκλήρωσε την περιοδεία του στο νομό Ηλείας, απ' όπου εξαπέλυσε δριμύτατη εφόλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση και απόψε μιλάει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πάτρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ολοκληρώνει τις επαφές του στη Γερμανία, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται την Ξάνθη όπου συναντήθηκε με τους τοπικούς φορείς του Νομού.

Επίτιμος δημότης Λάρισας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίτιμος δημότης Λάρισας ανακηρύχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος ειναι και ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται μεταπολεμικά την πόλη. Στην ομιλία του ο κ. Στεφανόπουλος δεν παρέλειψε να διατυπώσει και τις απόψεις του γύρω απο τα τρέχοντα πολιτικά ζητηματα, αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδος στη Γιουγκοσλαβική κρίση, λέγοντας ότι η θέση της χώρας μας είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς απο τη μία πλευρά είναι και θέλει να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και από την αλλη διαπιστώνει σφάλματα πολιτικής της Συμμαχίας.

Απάντηση Α.Τσοχατζόπουλου στις τουρκικές προκλήσεις.

Με χιούμορ απάντησε ο υπουργός Αμύνης στις νέες αιτιάσεις της Αγκυρας περί δήθεν ελληνικής προσπάθειας εποικισμού βραχονησίδων στο Αιγαίο. Οι παράγοντες της Τουρκίας υπέστησαν εαρινή ψυχρολουσία, καθώς συνέβαλαν στη διαφήμιση ενός λαϊκού γάμου, στη βραχονησίδα Πλατύ, μεταξύ Ψερίμου και Καλύμνου, τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος και συνέστησε στους γείτονές μας να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή στους χάρτες και στις προτάσεις πρόκλησης κρίσεων.

Διευκρινήσεις Β.Γιαννόπουλου για το νόμο Πεπονή.

Σε σκόπιμη διαστρέβλωση των δηλώσεών του απέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με τα όσα είχε πεί στη βουλή για τη λειτουργία του ΑΣΕΠ και το νόμο Πεπονή. Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι ουδέποτε τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του νόμου Πεπονή, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία του στις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνται στο διορισμό υπαλλήλων, μέσω του ΑΣΕΠ.

Πολύνεκρο τροχαίο έξω από τη Βέροια.

Πολύνεκρο τροχαίο, με τρείς νεκρούς και έναν τραυματία σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, στο χωριό Μέση Ημαθίας, επί της επαρχιακής οδού Βέροιας - Σκύδρας, όταν ΙΧ μάρκας BMW πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και αφού προσπερασε τρία άλλα αυτοκίνητα συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο ταξί. Νεκροί είναι οι Αθανάσιος Καρανάσιος, 33 χρόνων, Κωνσταντίνος Κουπρούλος, 48 χρόνων και Εμμανουήλ Τσαντήλας, 52 χρόνων. Ελαφρά τραυματίσθηκε ο Αλβανός Αλμπερτ Νορέγκα, 22 χρόνων.

Ελληνας διπλωμάτης επισκέφτηκε την ελληνική παροικία Αλεξάνδρειας.

Μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας και τις προοπτικές της είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει Ελληνας διπλωμάτης, διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Γρ.Νιώτη, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Π.Ταμβάκης εξέθεσε σειρά ζητημάτων που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις, τα προβλήματα, αλλά και τους στόχους της ιστορικής κοινότητας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρωταθλητής μας της ελληνορωμαικής πάλης, Δημήτρης Αβράμης, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην Σόφια, αφού στον ''μικρό τελικό'' των 76 κιλών, νίκησε άνετα τον Γεωργιανό Μελενασβίλι με 5-0. Αντίθετα, ο Χρήστος Γκίκας, που ''έπαιξε'' στην κατηγορία των 63 κιλών, έμεινε τέταρτος, αφού έχασε στον ''μικρό τελικό'' από τον Τούρκο παγκόσμιο πρωταθλητή, Σερέφ Ερόγλου με 3-1.

Ο Εσπερος είναι η ομάδα που θα ακολουθήσει τη Δάφνη την επόμενη περίοδο στην Α1. Ο ιστορικός σύλλογος της Καλλιθέας εξασφάλισε την άνοδό του, αφού σε αγώνα για την 25η και προτελευταία ημέρα του πρωταθλήματος της Α2, νίκησε άνετα με 85-69 τον Μίλωνα. Μετά τη νίκη του αυτή, ο Εσπερος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 42 βαθμούς, έναντι 40 του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας, που έχασε στην έδρα του από την πρωταθλήτρια Δάφνη, με 72- 66.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,32 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,86, γαλλικό φράγκο προς 50,34, λίρα Αγγλίας προς 502,20, ελβετικό φράγκο προς 206,35, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,05, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 255,47, τη λίρα Κύπρου προς 572,15 και το ευρώ προς 330,27 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε ολη τη χώρα προβλέπεται γενικά αιθριος καιρός αλλα το απόγευμα στα Ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στα Βόρεια. Οι ανεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια απο 13 εως 30 στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά 15 με 34 και στα νησιά 17 με 32 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 17 με 32 βαθμούς, θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα είναι πιθανό να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 15 May 1999 - 18:00:11 UTC