Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στην αντεπίθεση πέρασε η διπλωματία, κόντρα στους πολεμοχαρείς.
- Μεγάλη μεταστροφή της αμερικανικής κοινής γνώμης για το Κόσοβο.
- Στο Βελιγράδι μεταβαίνει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.
- Συνεχίζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών για την 17 Νοέμβρη.
- Λαχτάρησαν 189 μαθητές όταν τουριστικό σκάφος προσέκρουσε σε ύφαλο.
- Δηλώσεις πρωθυπουργού για τις ευρωεκλογές.
- Θα συνεχίσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική η κυβέρνηση.
- Περιοδεία στην Αυστραλία θα πραγματοποιήσει η Ελένη Φωκά.
- Συνέδριο στη Γάνδη για την ελληνική πόλη στην αρχαιότητα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην αντεπίθεση πέρασε η διπλωματία, κόντρα στους πολεμοχαρείς.

Στην αντεπίθεση πέρασε η διπλωματία, αναστρέφοντας το πολεμοχαρές κλίμα που καλλιέργησαν Ουάσιγκτον και Λονδίνο στην κρίση του Κοσόβου, αποκλείοντας το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων. Γερμανία και Ιταλία τάχθηκαν υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βασισμένο στο σχέδιο της Ομάδας των Οκτώ. Στο Ελσίνκι γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του μεσολαβητή Αχτισαάρι, του Τσερνομίρντιν και του αμερικανού αξιωματούχου Τάλμποτ. Στο Ελσίνκι βρίσκεται και ο Γιώργος Παπανδρέου προωθώντας την πρόταση για 48ωρη εκεχειρία, ενώ αύριο ο ρώσος απεσταλμένος θα μεταβεί εκ νέου στο Βελιγράδι.

Μεγάλη μεταστροφή της αμερικανικής κοινής γνώμης για το Κόσοβο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μόνος ένθερμος υποστηρικτής των χερσαίων επιχειρήσεων έχει απομονωθεί, καθώς η Ουάσιγκτον παίρνει αποστάσεις, ενώ παρατηρείται μεγάλη μεταστροφή της αμερικανικής κοινής γνώμης, που κατά 60% τάσσεται υπέρ της διπλωματικής λύσης και πέφτει η δημοτικότητα του Μπίλ Κλίντον. Στο πολεμικό μέτωπο τα νατοϊκά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέες σφοδρές επιθέσεις σε όλη τη Γιουγκοσλαβία. Στο Βελιγράδι επέστρεψαν οι δύο σέρβοι αιχμάλωτοι που τελούσαν υπό κράτηση σε αμερικανική βάση στη Γερμανία.

Στο Βελιγράδι μεταβαίνει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

Την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος από τη βουλή για τη διακοπή των βομβαρδισμών, πρότεινε στα κόμματα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Η κυβέρνηση διέψευσε δημοσίευμα περί διακίνησης όπλων από το αεροδρόμιο του ελληνικού προς τους αντάρτες του Ου Τσε Κα. Σε φυσιολογικά επίπεδα κινούνται οι τιμές της ραδιενέργειας και των χημικών ρύπων στον ελλαδικό χώρο, διαβεβαίωσαν και πάλι οι επιστήμονες. Στο Βελιγράδι μεταβαίνει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον βουλευτή Λάμπρο Κανελλόπουλο.

Συνεχίζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών για την 17 Νοέμβρη.

Το βιολογικό πορτραίτο του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν οι εγκέφαλοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, με ανάλυση του Ντι Εν Εϊ στις κηλίδες αίματος που βρέθηκαν στον τόπο που εκτοξεύθηκε η ρουκέτα κατά της οικίας του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Η κυβέρνηση κάλεσε όλους να είναι πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την οργάνωση αυτή, ιδιαίτερα για εκτιμήσεις ότι τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο χώρο της επίθεσης, μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψη των μελών της.

Λαχτάρησαν 189 μαθητές όταν τουριστικό σκάφος προσέκρουσε σε ύφαλο.

Λαχτάρησαν για τα καλά οι 189 μαθητές του Λυκείου Κηφισιάς, όταν το τουριστικό σκάφος "Ιφιγένεια" στο οποίο επέβαιναν για μίνι κρουαζιέρα, προσέκρουσε σε ύφαλο 60 μόλις μέτρα από την ακτή της Αίγινας. Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί και οι μαθητές με άλλο σκάφος αποβιβάσθηκαν ασφαλείς στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας.

Δηλώσεις πρωθυπουργού για τις ευρωεκλογές.

Από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα εξαρτηθεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, αλλά και το πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε με τους 25 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ανακοίνωσε μέρος του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΝ. Τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι ευρωβουλευτές Αλέκος Αλαβάνος και Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ενώ συμμετέχουν και πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο.

Θα συνεχίσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική η κυβέρνηση.

Συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής με έμφαση στον περιορισμό των προσλήψεων, και πλαφόν 2% στις αυξήσεις των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων, θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2000, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Στο μεταξύ, νέα εντυπωσιακή μείωση σημείωσε το επιτόκιο στη δημοπρασία τριετών ομολόγων του Δημοσίου και διαμορφώθηκε στο 6,53% από 7,10% που ήταν κατά την προηγούμενη δημοπρασία του Μαρτίου.

Περιοδεία στην Αυστραλία θα πραγματοποιήσει η Ελένη Φωκά.

Η Ελένη Φωκά, η ηρωϊκή δασκάλα της Κύπρου στην οποία το καθεστώς Ντενκτάς απαγορεύει την επιστροφή της στα κατεχόμενα, θα επισκεφθεί την Αυστραλία. Οπως έγινε γνωστό, η κυρία Φωκά θα περιοδεύσει την Αυστραλία για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται με την ευκαιρία της θλιβερής 25ης επετείου της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου.

Συνέδριο στη Γάνδη για την ελληνική πόλη στην αρχαιότητα.

Δύο βελγικά πανεπιστήμια και ένα Ολλανδικό διοργανώνουν διήμερο συνέδριο με θέμα "την ελληνική πόλη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα" στη Γάνδη του Βελγίου. Θα μιλήσουν 20 περίπου ξένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (αρχαιολογία, λογοτεχνία, φιλοσοφία, Θεολογία), διανύοντας όλες τις περιόδους της ιστορίας της, από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Τουρκοκρατία και την Ανεξαρτησία μέχρι τις μέρες μας. Την πρωτοβουλία είχαν η Σχολή Λατινικών και Ελληνικών και το Ελληνικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Γάνδης. Oι εργασίες του Συνεδρίου αρχίζουν αύριο και θα ολοκληρωθούν στις 20 Μαϊου, ενώ οι βραδυνές θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς πέντε βασικά της στελέχη θα παραταχθεί αύριο η ΑΕΚ στον κρισιμότατο αγώνα κόντρα στον Ηρακλή, στο Καυτατζόγλειο, ενώ ο Μπλαχίν, που δέχεται επιθέσεις από όλες τις πλευρές -δημοσιογράφους, οπαδούς, διοίκηση, ακόμα και παίχτες- προσπαθεί να ανεβάσει το ηθικό των παιχτών του. Από την ΑΕΚ θα λείψουν οι Νικολαϊδης, Κασάπης, Κωστένογλου, Κοπιτσής και Ρε, ενώ επιστρέφουν στη σύνθεσή της οι Ατματσίδης, Καλλιτζάκης, Σαβέβσκι και Μάρκος. Από την πλευρά του Ηρακλή, ο οποίος θέλει πάση θυσία τη νίκη για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση ο Παναθηναϊκός και να διεκδικήσει την εξοδό του στην Ευρώπη σε αγώνα μπαράζ με τον Αθηναϊκό,θα απουσιάσει ο Στολτίδης. Στο μεταξύ, η ΠΑΕ ΑΕΚ έστειλε σήμερα έγγραφη διαμαρτυρία στην ΕΠΑΕ, για την αποφασή της να ορίσει το ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό, στο στάδιο Καραϊσκάκη. Η Ενωση, ζητά να γίνει ο αγώνας στο ΟΑΚΑ, όπως είχε ορισθεί αρχικά.

Μπορεί ο αυριανός αγώνας του Παναθηναϊκού με τον Πανελευσινιακό στο ΟΑΚΑ να θεωρείται εύκολος γιά τους πράσινους, όμως ο Ρότσα τόνισε σήμερα στους παίκτες του ότι θα πρέπει να μην αδιαφορήσουν στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλοιώς μπορεί να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Ο Παναθηναϊκός, πάντως, προσδοκά ένα στραβοπάτημα της ΑΕΚ στο Καυτατζόγλειο με τον Ηρακλή, προκειμένου να διατηρήσει τις ελπίδες του για εξοδό του στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Με μοναδικό στόχο την νίκη θα παραταχθεί ο Αρης στο αυριανό εκτός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ, αφού μόνο με αυτό το αποτέλεσμα θα διατηρηθούν στο ακέραιο οι ελπίδες της ομάδας για έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι κίτρινοι θα παραταχθούν με αρκετές αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα, καθώς δεν θα αγωνιστούν οι τιμωρημένοι Λιολίδης, Κούτσης και Μητσόπουλος, ενώ τραυματίες είναι οι Κατσιαρός και Γεωργιάδης. Αντίθετα, επιστρέφουν οι Μάντζιος, Μαλλούς και Αγαθοκλέους.

Με τρεις απουσίες θα παραταχθεί αύριο ο ΠΑΟΚ στο εκτός έδρας παιχνίδι του με την Προοδευτική. Πιό συγκεκριμένα δεν θα παίξουν οι τιμωρημένοι Νάγκμπε και Κουλακιώτης, καθώς και ο Αχιλλέας Ζαφειρίου, ο οποίος στην τελευταία προπόνηση της ομάδας, έπαθε διάστρεμμα ελαφράς μορφής και θα μείνει στην Θεσσαλονίκη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 309,08 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,87, γαλλικό φράγκο προς 50,35, λίρα Αγγλίας προς 500,80, ελβετικό φράγκο προς 206,14, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,05, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,48, τη λίρα Κύπρου προς 571,44 και το ευρώ προς 330,28 δραχμές.

Η έντονη διπλωματική κινητικότητα που παρατηρείται και πάλι στο γιουγκοσλαβικό και οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου, με τις οποίες τάχθηκαν κατά των χερσαίων επιχειρήσεων, με τη διπλωματία να κερδίζει έδαφος, ανέβασαν σήμερα το "θερμόμετρο" στη Σοφοκλέους, η οποία έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καταγράφοντας το 27-ο ιστορικό ρεκόρ απο τις αρχές του 1999. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.106,50 μονάδες, έναντι 3.936,59 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας άνοδο 169,91 μονάδων ή σε ποσοστό 4,32%, ενώ απο τις αρχές του 1999 καταγράφει κέρδη 50%. Ενδεικτικό του "θερμού" κλίματος που επικράτησε σήμερα στην αγορά, είναι και το γεγονός ότι η τιμή 96 μετοχών έκλεισε στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 3,17%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός, εκτός από τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, όπου προβλέπονται αραιές νεφώσεις και ενδέχεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στην Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, το απόγευμα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 30 και στο Αιγαίο 17 με 28 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 17 με 29 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα πιθανό να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 18 May 1999 - 18:00:19 UTC