Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο συγγραφέας Φρέντυ Γερμανός.
- Η διπλωματία φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη γιουγκοσλαβική κρίση.
- Φυλακή βομβάρδισαν οι Νατοϊκοί. Σκοτώθηκαν 20 άτομα.
- Κατά των χερσαίων επιχειρήσεων τώρα πολλοί Ευρωπαίοι.
- Τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
- Συνεχίζονται οι φραστικές αψιμαχίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
- Από τις 26 Μαϊου οι δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
- Την πρώτη διαδρομή Πεντάγωνο-Σύνταγμα έκανε ο Κ.Λαλιώτης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο συγγραφέας Φρέντυ Γερμανός.

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα κηδευτεί από το Α' νεκροταφείο Αθηνών, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρέντυ Γερμανός, που πέθανε σε ηλικία 65 ετών, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο Φρέντυ Γερμανός, αφήνει πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο από 22 βιβλία, που έκαναν ρεκόρ πωλήσεων, με κυριότερα "Ακριβή μου Σοφία", "Η Εκτέλεση", "Η γυναίκα από Βελούδο" και "Τερέζα". Πλούσια ήταν και η δημοσιογραφική του διαδρομή, αλλά και η τηλεοπτική του παρουσία με τις αξέχαστες εκπομπές "Αλάτι και Πιπέρι" και "Πρώτη Σελίδα".

Η διπλωματία φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη γιουγκοσλαβική κρίση.

Η διπλωματία φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην γιουγκοσλαβική κρίση, και μειώθηκαν αισθητά οι διαφορές μεταξύ Βελιγραδίου και Δύσης. Καθοριστική χαρακτηρίζεται η προσεχής εβδομάδα, καθώς στη Μόσχα θα γίνει νέος γύρος συνομιλιών των μεσολαβητών της Ρωσίας και της ΕΕ Τσερνομίρντιν και Αχτισαάρι και του Αμερικανού αξιωματούχου Τάλμποτ. Στη Μόσχα βρίσκεται και ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στη Βόνη εκπρόσωποι της Ομάδος των Οκτώ, επεξεργάζονται σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ με χρονοδιάγραμμα τερματισμού του πολέμου.

Φυλακή βομβάρδισαν οι Νατοϊκοί. Σκοτώθηκαν 20 άτομα.

Στο πολεμικό μέτωπο τα νατοϊκά αεροσκάφη συνέχισαν τις επιθέσεις με στόχους δεξαμενές καυσίμων, κατοικημένες περιοχές, ενώ ζημιές υπέστη και η κατοικία του ελβετού πρέσβη στο Βελιγράδι. Δεν παρέλειψαν βέβαια και τα συνήθη φονικά λάθη τους, όταν βομβάρδισαν φυλακή στο Κόσοβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άτομα και πάνω από 10 να τραυματιστούν. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας δήλωσαν ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι το ΝΑΤΟ να καθυποτάξει τον γιουγκοσλαβικό στρατό.

Κατά των χερσαίων επιχειρήσεων τώρα πολλοί Ευρωπαίοι.

Η Αθήνα εκτιμά ότι πολλοί στην Ευρώπη τάσσονται κατά των χερσαίων επιχειρήσεων και επιθυμούν τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε ο υπουργός Τύπου, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και πρόσθεσε ότι υπάρχουν στοιχεία αισιοδοξίας, αλλά δεν πρέπει να καλλιεργούνται υπέρμετρες προσδοκίες. Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με το Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ντ'Αλέμα.

Τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδας, το Μεγαλόσταυρο του Απόστολου Παύλου, απένειμε η Ιερά Σύνοδος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σε πανηγυρική συνεδρίασή της, στη Μονή Πετράκη. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφθηκε τον Αρειο Πάγο, είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γρηγόρη Νιώτη και παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στην Ακαδημία Αθηνών.

Συνεχίζονται οι φραστικές αψιμαχίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Συνεχίζονται οι φραστικές αψιμαχίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την τηλεοπτική μονομαχία των κυρίων Σημίτη και Καραμανλή. Την ίδια ώρα εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα στελέχη των κομμάτων να εκδράμουν και πάλι στην επαρχία το Σαββατοκύριακο. Ο Δημήτρης Τσοβόλας σε συνεντευξή του στο Ζάππειο, εξαπέλυσε μονόπλευρη και ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, κατηγορώντας την επίσης για τη στάση της στο Γιουγκοσλαβικό.

Από τις 26 Μαϊου οι δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Από τις 26 του μηνός μέχρι τις 7 Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, από τα φυσικά πρόσωπα. Υπόχρεοι στην υποβολή της σχετικής δήλωσης είναι όσοι την 1η Ιανουαρίου είχαν ακίνητη περιουσία, αξίας 69 εκατ.δρχ για άγαμο, τα 138 για έγγαμο, ενώ για κάθε παιδί το αφορολόγητο όριο προσαυξάνεται κατά 17,2 εκατ.δρχ. Με την κατάθεση της δήλωσης θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του φόρου.

Την πρώτη διαδρομή Πεντάγωνο-Σύνταγμα έκανε ο Κ.Λαλιώτης.

Το παρθενικό του ταξίδι έκανε ο πρώτος συρμός του μετρό στη διαδρομή Πεντάγωνο - Σύνταγμα με επιβάτες τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και τους δημοσιογράφους. Ο συρμός που δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας έχει έξι βαγόνια και μπορεί να μεταφέρει 1.200 επιβάτες. Οπως δήλωσε ο κ.Λαλιώτης στο τέλος Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμη η γραμμή Πεντάγωνο Σύνταγμα και Σεπόλια - Σύνταγμα, ενώ το τμήμα του μετρό από το Σύνταγμα στη Δάφνη θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2000.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για αρκετές ημέρες ακόμα θα πανηγυρίζουν στον Παναθηναϊκό την κατάκτηση του πρωταθλήματος μπάσκετ, καθώς επιτεύχθηκε μέσα στην έδρα του αιωνίου αντιπάλου, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Ισως, μάλιστα, να είναι τόση η χαρά στην πράσινη ΚΑΕ, που να σημάνει και την παραμονή του Σούμποτιτς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Πάντως, ο χθεσινός τελικός σημαδεύτηκε από τις απαράδεκτες ενέργειες των οπαδών και των δύο ομάδων, που παρα λίγο να τινάξουν το παιχνίδι στον αέρα, ενώ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και η αστυνομία πως πέρασαν τόσα καπνογόνα και κροτίδες μέσα στο ΣΕΦ.

Στα ύψη έχει αρχίσει να ανεβαίνει το θερμόμετρο στην ΑΕΚ, καθώς με νίκη επί της Ξάνθης, μεθαύριο στη Νέα Φιλαδέλφεια, η Ενωση εξασφαλίζει την εξοδό της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μπλαχίν επεσήμανε στους παίχτες του τη σημασία του αγώνα αυτού, ενώ τους ζήτησε να μην επαναπαυθούν στιγμή, καθώς ο κίνδυνος ελοχεύει πάντα και μία απροσεξία μπορεί να στερήσει από την ΑΕΚ αυτό που επιδιώκει από την αρχή του πρωταθλήματος. Πάντως, ο Μπλαχίν για το παιχνίδι με τη Ξάνθη θα έχει στη διαθεσή του και τους Νικολαϊδη-Κασάπη, ενώ θα απουσιάσουν οι τιμωρημένοι Κωστένογλου, Ρε και Κοπιτσής. Παράγοντες της Ενωσης θεωρούν, τέλος, ότι το γήπεδο θα είναι κατάμεστο από φίλους της ομάδας, που θέλουν να πανηγυρίσουν την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Χωρίς πέντε στελέχη του θα παραταχθεί ο Παναθηναϊκός στο ματς της Κυριακής με τη Βέροια, για την 33η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Θα απουσιάσουν οι τραυματίες Βαζέχα, Αλεξούδης, Σιπνιέφσκι, Ποδαράς και ο τιμωρημένος Μπασινάς. Εξάλλου, άγνωστο είναι αν θα χρησιμοποιηθεί ο Λαγωνικάκης ο οποίος θέλει να κάνει νωρίτερα διακοπές, αφού 10 Ιουνίου πρέπει να είναι στην Αυστρία για να ενσωματωθεί στη Ραπίντ.

Προπονητής της Ξάνθης θα είναι και την νέα περίοδο ο Γ.Ματζουράκης. Ο Ελληνας τεχνικός συμφώνησε σήμερα με την διοίκηση του ακριτικού συλλόγου να συνεργασθούν για μία ακόμη περίοδο, με αύξηση αποδοχών κατά 20%. Οι δύο πλευρές θα υπογράψουν το σχετικό συμβόλαιο μέσα στο Σαββατοκύριακο, όποτε η αποστολή της Ξάνθης θα έρθει στην Αθήνα, για το κρίσιμο εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 311,05 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,61, γαλλικό φράγκο προς 50,27, λίρα Αγγλίας προς 499,96, ελβετικό φράγκο προς 205,75, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,03, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,46, τη λίρα Κύπρου προς 569,92 και το ευρώ προς 329,77 δραχμές.

Ενα ακόμη ιστορικό ρεκόρ, το 30ό απο τις αρχές του έτους, κατέγραψε η Σοφοκλέους κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, κατακτώντας και την ``κορυφή'' των 4.200 μονάδων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.206,76 μονάδες, έναντι 4.165,36 μονάδων χθες, σημειώνοντας άνοδο 41,40 μονάδων ή σε ποσοστό 0,99%. Η αγορά, έχοντας πλέον προεξοφλήσει τη λήξη του πολέμου, παρουσιάζεται αισιόδοξη για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών, ενώ το έντονο κλίμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς και η υψηλή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών, σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα, οδηγούν το δείκτη σε νέα ιστορικά επίπεδα. Ο γενικός δείκτης τιμών στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις προσπάθησε να ``παραβιάσει ανοδικά'' το φράγμα των 4.200 μονάδων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Για αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις που το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη θα αυξηθούν και ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοι, νοτιοδυτικοί ασθενείς και τοπικά μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12 έως 24 βαθμούς στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 28 και στο Αιγαίο 17 με 27 βαθμούς Κελσίου. Τοπικές νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 17 με 27 και 15 με 24 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 21 May 1999 - 19:00:13 UTC