Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Υστατη προσπάθεια σε διπλωματικό επίπεδο για εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο.
- Επιστολή Κ.Σημίτη προς τους ηγέτες της ΕΕ για την ανάγκη ειρήνης στα Βαλκάνια.
- Ο γγ του ΟΗΕ συναντήθηκε στη Στοκχόλμη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.
- Κατά των αεροπορικών βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων στο Κόσοβο, τάσσεται το 99% των Ελλήνων.
- Κρίσιμες χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός.
- Μάχη για τους αναποφάσιστους δίνουν τα κόμματα.
- Επισκέψεις σε Μητροπόλεις άρχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
- Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία άρχισε ο Κ.Στεφανόπουλος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υστατη προσπάθεια σε διπλωματικό επίπεδο για εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο.

Υστατη προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο, καταβλήθηκε στην κρίσιμη τριμερή συνάντηση Τσερνομίρντιν, Αχτισαάρι και Τάλμποτ, στη Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες σημείο αιχμής είναι η σύνθεση της ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Κόσοβο, μετά τον τερματισμό της κρίσης. Αύριο ο Ρώσος Μεσολαβητής θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα μεταφέρει το περιεχόμενο των συνομιλιών στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η στάση του οποίου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις περαιτέρω εξελίξεις.

Επιστολή Κ.Σημίτη προς τους ηγέτες της ΕΕ για την ανάγκη ειρήνης στα Βαλκάνια.

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη δραστηριοποίησής τους για ειρήνη στα Βαλκάνια. Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε υπεύθυνη τη στάση της κυβέρνησης, με βασικό γνώμονα, όπως είπε, το εθνικό συμφέρον, τόνισε ότι δε βλέπει χερσαίες επιχειρήσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διπλωματία θα αποδώσει. Στην Ουάσιγκτον ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ στην οποία παρουσίασε την ελληνοτσεχική πρόταση για προσωρινή διακοπή των βομβαρδισμών.

Ο γγ του ΟΗΕ συναντήθηκε στη Στοκχόλμη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στη Στοκχόλμη ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως απαρχή νέων διπλωματικών προσπαθειών. Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με αξιωματούχους της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και τον Πατριάρχη Σερβίας.

Κατά των αεροπορικών βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων στο Κόσοβο, τάσσεται το 99% των Ελλήνων.

Κατά των αεροπορικών βομβαρισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων στο Κόσοβο, τάσσεται πάνω από το 99% των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα του Πάντειου Πανεπιστημίου. Σε άλλη έρευνα, στη Βόρεια Ελλάδα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένη από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Στην Ουάσιγκτον η δημοτικότητα του Μπιλ Κλίντον έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, ενώ αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των Αμερικανών που τάσσονται κατά των αεροπορικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία.

Κρίσιμες χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός.

Κρίσιμες για την πορεία της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη, χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο Ζάππειο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για υποκρισία, διγλωσσία και ανευθυνότητα. Ο κ.Σημίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι νικητής των εκλογών και αναφέρθηκε σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας. Αύριο ο κ.Σημίτης θα μιλήσει στη Λάρισα. Την εκτίμηση ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα διατύπωσε ο Κώστας Καραμανλής, που επισκέφθηκε το Περιστέρι.

Μάχη για τους αναποφάσιστους δίνουν τα κόμματα.

Τη μάχη των αναποφάσιστων, το ποσοστό των οποίων φαίνεται να ξεπερνά το 15% και θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προσπαθούν να κερδίσουν τα επιτελεία των κομμάτων. Από τις δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις τα στοιχεία των οποίων συγκλίνουν, προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα. Πρώτον ότι στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έρχεται πρώτο κόμμα, δεύτερον ότι η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει μειωθεί δραστικά στις 2 μονάδες και τρίτον ότι ΠΟΛΑΝ και Φιλελεύθεροι είναι δύσκολο να εξασφαλίσουν το πλαφόν του 3% για να μπουν στην Ευρωβουλή.

Επισκέψεις σε Μητροπόλεις άρχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Κύκλο επισκέψεων σε Μητροπόλεις και μοναστήρια, άρχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθμολομαίος. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Μεγάρων και τα μοναστήρια της περιοχής και στη συνέχεια παρακολούθησε τον εσπερινό στη μονή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, στην Εύβοια. Αύριο ο κ. Βαρθλομαίος αρχίζει περιοδεία σε 17 Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία άρχισε ο Κ.Στεφανόπουλος.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία άρχισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών και ομάδα επιχειρηματιών. Ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι οι διμερείς σχέσεις, που βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, η συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και φυσικά η κρίση στη Γιουγκοσλαβία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανηγυρική εκδήλωση της επίσημης ανακοίνωσης για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Ολυμπιακού στο Ρέντη, θα πραγματοποιηθεί αύριο, παρουσία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, του Δημάρχου της πόλης και της διοίκησης των ερυθρολεύκων. Το γήπεδο, όπως έγινε γνωστό θα είναι έτοιμο το αργότερο το 2004. Γήπεδο, όμως, ονειρεύεται να κατασκευάσει στο Γουδί και ο Παναθηναϊκός και όπως πιστεύουν κύκλοι της ΠΑΕ θα είναι έτοιμο πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και παρόμοιο με το Αρίνα του Αγιαξ, χωρητικότητας περίπου 50.000 θέσεων. Βέβαια, λίγο απασχολεί τις διοικήσεις των δύο μεγάλων ομάδων, όπως φαίνεται, πως θα γεμίσουν αυτά τα γήπεδα, καθώς ο φετινός νταμπλούχος έκοψε περίπου 9.000 εισιτήρια κατά μέσο όρο, ενώ ο Παναθηναϊκός περίπου τα ίδια, ενώ στις τελευταίες αγωνιστικές μετά βίας ξεπέρασε τα 1.000 εισίτηρια. Ο φίλαθλος κόσμος βαρέθηκε να βλέπει ένα αναξιόπιστο πρωτάθλημα, ένα κακό θέαμα, μία απαράδεκτη διαιτησία που υπάρχει για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα...

Δεν θα επιμένει πλέον ... ελληνικά ο Νίκος Οικονόμου. Ο διεθνής φόργουορντ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συνεχίσει ν' αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό, αλλά σε ομάδα του εξωτερικού. ``Χρειάζομαι μια ανανέωση, κάτι το διαφορετικό. Θέλω να παίξω σε άλλο πρωτάθλημα και ήδη έχω προτάσεις από την Κίντερ Μπολόνια και την Μπαρτσελόνα. Την οριστική μου απόφαση θα πάρω σε δέκα περίπου ημέρες. Το στοίχημα με τον Παναθηναϊκό το κέρδισα και από δω και πέρα παίρνω ένα καινούργιο δρόμο``, τόνισε ο Νίκος Οικονόμου. Ο διεθνής φόργουορντ ξεκαθάρισε, ότι δεν είναι οικονομικοί οι λόγοι που φεύγει από τον Παναθηναϊκό, αν και δεν έκρυψε την πικρία του, ότι οι άνθρωποί του δεν προσπάθησαν να τον κρατήσουν, όπως εκείνος θα ήθελε στο ``πράσινο στρατόπεδο``.

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς αναμένεται αύριο στην Ελλάδα, αλλά είναι αμφίβολο αν αρχίσει αμέσως προπονήσεις με την εθνική ομάδα μπάσκετ, καθώς υποφέρει από περιοστίτιδα. Πάντως θα ενσωματωθεί αμέσως στην αποστολή της εθνικής. Η εθνική θα δώσει φιλικούς αγώνες με τη Γιουγκοσλαβία στο ΣΕΦ. Ο πρώτος θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών 14 Ιουνίου και ο δεύτερος που θα έχει επίσημο χαρακτήρα την επόμενη ημέρα.

Ισόπαλος 2-2 τελείωσε ο αγώνας ανάμεσα στην Καλαμαριά και τον Παναιτωλικό που είχε ξεκινήσει στις 16 Μαίου αλλά λόγω βάλβης στην ηλεκτροδότηση του γηπέδου διεκόπη στο 21ο λεπτό και συνεχίστηκε σήμερα. Με το αποτέλεσμα αυτό, ο Παναιτωλικός έφτασε τους 41 βαθμούς και εξασφάλισε την παραμονή στην κατηγορία, ενώ η ομάδα του Απόλλωνα που θέλει νίκη την Κυριακή απέναντι στη Νίκη Βόλου.

Το Αιγάλεω στο Νότιο Ομιλο και ο Ολυμπιακός Βόλου στο Βόρειο ανακηρύχθηκαν πρωταθλητές στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής κατηγορίας και φυσικά πήραν το ``εισιτήριο`` για τη Β` Εθνική. Μαζί με τις δυο αυτές ομάδες, την άνοδο πήραν ο Παναιγιάλειος και η Νάουσα, που κατετάγησαν δεύτερες στους δύο ομίλους. Οσον αφορά τις ομάδες που υποβιβάστηκαν, αυτές είναι οι ΕΑΡ, Παναργειακός, Αχαϊκή και Αιολικός (Νότιος Ομιλος) και Αετός Σκύδρας, Πρέβεζα, Αμπελόκηποι, Καστοριά και Δόξα Δράμας (Βόρειος Ομιλος). Η πέμπτη ομάδα που θα πέσει από το Νότιο Ομιλο, θα βγει από αγώνα μπαράζ που θα γίνει ανάμεσα στον Ατρόμητο Αθηνών και τον Λεβαδειακό, οι οποίοι ισοβάθμησαν αφού αναδείχθηκαν σήμερα ισόπαλοι 1-1 στην Λειβαδιά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,11 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,85, γαλλικό φράγκο προς 50,34, λίρα Αγγλίας προς 500,25, ελβετικό φράγκο προς 207,01, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,05, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 255,93, τη λίρα Κύπρου προς 569,17 και το ευρώ προς 330,25 δραχμές.

Εντονες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ενώ "απειλήθηκε" και το "ψυχολογικό φράγμα" των 4.000 μονάδων. Το αρνητικό κλίμα της σημερινής συνεδρίασης διαμόρφωσε η αβεβαιότητα που επικρατεί στις προσπάθειες ειρήνευσης, σε συνδυασμό με την νευρικότητα που παρουσιάζουν τα διεθνή χρηματιστήρια και ιδιαίτερα η Wall Street, αλλά και τη νευρικότητα που χαρακτήρισε χθες την αγορά ομολόγων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.010,93 μονάδες, έναντι 4.111,90 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας πτώση κατά 100,97 μονάδων ή σε ποσοστό 2,46%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 28 και στα νησιά 16 με 26 βαθμούς Κελσίου. Αρχικά αίθριο καιρό, με βροχή ή καταιγίδα το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 26 και 13 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 26 May 1999 - 19:00:11 UTC