Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/06/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μέτρα για τον έλεγχο των τροφίμων προωθεί η κυβέρνηση.
- Η ΝΕΣΤΛΕ έκλεισε δύο εργοστάσια στο Βέλγιο.
- Αισιοδοξία αλλά και αγωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
- Θέμα ωρών η αποβίβαση στο Λιτόχωρο 2.500 Αμερικανών πεζοναυτών.
- Το Σεπτέμβριο η επιδότηση του τρίτου παιδιού από την εκκλησία.
- Τους αναποφάσιστους προσπαθούν να προσελκύσουν τα κόμματα.
- Καταστροφή από χαλάζι στην αγροτική παραγωγή της Αμφίλειας.
- Ιερέας καλλιεργούσε στο χωράφι του δενδρύλια χασίς!

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μέτρα για τον έλεγχο των τροφίμων προωθεί η κυβέρνηση.

Μέτρα για τον έλεγχο των τροφίμων προωθεί η κυβέρνηση, μετά το σκάνδαλο με τα μολυσμένα τρόφιμα. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την οργάνωση και λειτουργία εργαστηρίου ελέγχου διοξινών στο Δημόκριτο και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο. Επίσης θα συσταθεί ενιαίος φορέας ελέγχου τροφίμων, ενώ το Γενικό Χημείο του Κράτους θα προχωρήσει σε συστηματική δειγματοληψία των ελληνικών προϊόντων. Ακόμη η Ελλάδα θα ζητήσει να εφαρμοστεί στην ΕΕ σύστημα κεντρικής καταγραφής της διακίνησης των προϊόντων, για να μπορούν να ελέγχονται έγκαιρα.

Η ΝΕΣΤΛΕ έκλεισε δύο εργοστάσια στο Βέλγιο.

Στην Ευρώπη συνεχίζονται οι παρενέργειες από το σκάνδαλο με τα μολυσμένα τρόφιμα. Η ΝΕΣΤΛΕ έκλεισε δύο εργοστάσια της στο Βέλγιο εξαιτίας της κρίσης με τη διοξίνη. Η γνωστή Βελγική σοκολατοποιία "Λεωνίδας" ανέστειλε την παραγωγή της εξαιτίας της έλλειψης ζήτησης των προϊόντων της. Την ίδια ώρα η Κομισιόν κατηγορεί το Βέλγιο ότι εφαρμόζει πλημμελώς τις αποφάσεις για τη λήψη μέτρων προστασίας του καταναλωτή.

Αισιοδοξία αλλά και αγωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Την αισιοδοξία του οτι οι συνομιλίες που διεξάγονται στην ΠΓΔΜ μεταξύ ΝΑΤΟ- Βελιγράδιου θα έχουν αίσιο τέλος, εξέφρασε ο μεσολαβητής της ΕΕ , Μάρτι Αχτισαάρι. Διαβουλεύσεις θα έχουν στις Βρυξέλλες και οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για τον τερματισμό ή μή των βομβαρδισμών, ενώ νέα συνάντηση πραγματοποιεί στην Κολωνία και η Ομάδα των Οκτώ. Αύριο συναντώνται στη Μόσχα στρατιωτικοί εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, προκειμένου να αποσαφηνισθεί ο ρόλος της χώρας στην ειρηνευτική συμφωνία. Σύμφωνα με το Βελιγράδι, αποσύρθηκαν ήδη οι πρώτες ομάδες σέρβων αστυνομικών από το Κόσοβο.

Θέμα ωρών η αποβίβαση στο Λιτόχωρο 2.500 Αμερικανών πεζοναυτών.

Θέμα ωρών είναι η αποβίβαση, στο Λιτόχωρο, των 2.500 Αμερικανών πεζοναυτών, που θα προωθηθούν στο Σκόπια, ενώ στη Θεσσαλονίκη έφτασε καναδικό Τζάμπο, με 250 στρατιώτες, που θα ενταχθούν στην ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι ο ελληνικός κατασκευαστικός τομέας θα δώσει δυναμικό παρόν στην ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας, και πρόσθεσε ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση των κατασκευαστικών εταιριών που θα περιλαμβάνει φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα.

Το Σεπτέμβριο η επιδότηση του τρίτου παιδιού από την εκκλησία.

Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει στην περιοχή της Ξάνθης, η εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης από την εκκλησία για το τρίτο παιδί. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου το ποσό που θα χορηγηθεί, θα είναι 40.000 δρχ το μήνα, θα αφορά το τρίτο παιδί που έχει γεννηθεί μετά την 1/1/1999 και συνεχίσει να καταβάλλεται μέχρι το παιδί να γίνει 12 ετών.

Τους αναποφάσιστους προσπαθούν να προσελκύσουν τα κόμματα.

Σε αγώνα δρόμου για την προσέλκυση των αναποφάσιστων, το ποσοστό των οποίων παραμένει υψηλό, έχουν αποδοθεί το επιτελεία των κομμάτων, τρείς ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο φραστικός πόλεμος. Για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επιστρέφονται από αύριο οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας και οδήγησης, που είχαν αφαιρεθεί μέχρι και σήμερα.

Καταστροφή από χαλάζι στην αγροτική παραγωγή της Αμφίλειας.

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες της Αμφίλειας, καθώς η παραγωγή τους καταστράφηκε μέσα σε μισή ώρα, από ισχυρή χαλαζόπτωση. Το Χαλάζι, μεγέθους καρυδιού, κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τις καλλιέργιες βαμβακιού, καπνών, σιτηρών και φυστικιού, σε μια έκταση 20.000 στραμμάτων. Οι αγρότες περιμένουν τους γεωπόνους να κάνουν εκτιμησεις και ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ζημιές που υπέστησαν.

Ιερέας καλλιεργούσε στο χωράφι του δενδρύλια χασίς!

Ιερέας συνελήφθη από την αστυνομία στην Αγνάτη Φθιώτιδας γιατί στο κτήμα του, σε δασική περιοχή, εντοπίστηκαν 154 δενδρύλια χασίς! Πρόκειται για τον 28χρονο Κων. Νικολάου, που κατά τη συλληψή του φώναζε ότι είναι αθώος και ότι η αλήθεια θα λάμψει στη δικαιοσύνη. Μαζί με τον ιερέα συνελήφθησαν και ο πατέρας του Παναγιώτης και ο φίλος του Παναγιώτης Κατσέος, 33 χρόνων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Βρετανός Ρίτσαρντ Μπερνς με Σουμπαρού Ιμπρέζα αναδείχθηκε νικητής στο 46 Ράλι Ακρόπολις, που είναι 8ο στη σειρά των αγώνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Δεύτερος κατετάγη ο Ισπανός Κάρλος Σάινθ με Τογιότα Κορόλα και τρίτος ο Τόμι Μάκινεν με Μιτσουμπίσι Λάνσερ. Καλύτερος Ελληνας ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος με Φορντ Εσκορτ που την τελευταία ημέρα κατάφερε και ανέβηκε στην 6η θέση. Από τα 104 αυτοκίνητα που ξεκίνησαν τον αγώνα τελικά κατάφεραν να τερματίσουν τα 47. Ο Μάκινεν βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης των οδηγών του παγκοσμίου πρωταθλήματος και η Τογιότα στην κατάταξη των κατασκευαστών.

Την μείωση του αριθμού των ξένων στις ελληνικές ομάδες ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, μ' επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ενώ απευθύνει έκκληση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να κάνει παρέμβαση για το θέμα αυτό. Η πρόταση του ΠΣΑΠ για τον αριθμό των ξένων, έχει ως εξής: να μειωθούν οι ξένοι παίκτες, έτσι ώστε να είναι μέχρι τέσσερις στην Α' Εθνική, μέχρι 2 στην Β' Εθνική και να μην υπάρχει ούτε ένας στη Γ'``.

Βόμβα έπεσε στη Νέα Σμύρνη μετά την ξαφνική απόφαση του Ρόνι Γουίλαν να παραιτηθεί από την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου. ``Δεν αντέχω άλλο στην Νέα Σμύρνη και γι' αυτό παραιτούμαι. Με ενόχλησαν οι αποδοκιμασίες του κόσμου, τα μπουκάλια που μου πετούσαν και γενικότερα η κατάσταση που επικρατεί``. Με αυτά τα λόγια εξήγησε ο Ρόνι Γουίλαν την αποφασή του στην διοίκηση των ``κυανερύθρων`` η οποία έκανε αμέσως αποδεκτή την παραίτηση του Ιρλανδού τεχνικού.

Στην ομάδα της Καβάλας θα ξεκινήσει την καριέρα του ως πρώτος προπονητής, ο Βαγγέλης Βλάχος. Ο επί σειρά ετών ``ασίσταντ κόουτς`` του Παναθηναϊκού, προσελήφθη από την διοίκηση της Μακεδονικής ομάδας, η οποία τον παρουσίασε επίσημα στους εκπροσώπους του Τύπου. ``Εχω φιλοδοξίες και όρεξη για δουλειά. Από τον Παναθηναϊκό έφυγα σαν φίλος`` είπε ο Βλάχος.

Την αισιοδοξία του ότι θα καταφέρει να οδηγήσει την εθνική μας ομάδα Βόλεϊ στην οδό των επιτυχιών, εξέφρασε ο Ιταλός προπονητής Τζιαν Πάολο Μοντάλι, σε ειδική εκδήλωση που έγινε σε ξενοδοχείο της Αθήνας. ''Ηρθα για έργα και όχι για λόγια'' δήλωσε ο Μοντάλι και πρόσθεσε: ''Δεν θα ερχόμουν ποτέ αν δεν πίστευα ότι η εθνική ομάδα της Ελλάδας δεν θα είχε τη δυνατότητα να κατακτήσει μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Δεν συζητώ το οικονομικό θέμα γιατί ήρθα σχεδόν δωρεάν. Αυτό που χρειάζεται είναι χρόνος και όρεξη για καλή δουλειά``.

Την παραμονή του στην Γ' εθνική κατηγορία εξασφάλισε σήμερα ο Ατρόμητος Αθηνών αφού νίκησε με 1-0 τον Λεβαδειακό σε ένα συγκλονιστικό αγώνα μπαράζ που έγινε στην Πάτρα και κρίθηκε στην παράταση. Συγκεκριμένα, στο 111' ο Καβρούζος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ γιά την ομάδα του Περιστερίου. Λίγα λεπτά πριν, είχε δοκάρι ο Λεβαδειακός, που από το 90' αγωνιζόταν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μεθενίτη με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Η ομάδα της Λειβαδιάς υποβιβάστηκε στην Δ' Εθνική.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 313,63 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,11, γαλλικό φράγκο προς 50,12, λίρα Αγγλίας προς 503,31, ελβετικό φράγκο προς 206,31, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,98, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 263,02, τη λίρα Κύπρου προς 568,40 και το ευρώ προς 328,80 δραχμές.

Παρά την αρχική, έντονη ανοδική κίνηση του γενικού δείκτη, που τροφοδότησε η "επιθετική" κίνηση του ομίλου Λάτση για τον έλεγχο της Τραπέζης Εργασίας, στο κλείσιμο η αγορά παρουσίασε εικόνα σταθεροποίησης. Εξέλιξη που υποδηλώνει την επιφυλακτικότητα που χαρακτηρίζει τις κινήσεις των επενδυτών, επιφυλακτικότητα που πηγάζει, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παραγόντες, περισσότερο απο την έντονη φημολογία για οικονομικά προβλήματα σε μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες και λιγότερο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4060,10 μονάδες, έναντι 4.053,95 μονάδων της προηγουμένης συνεδρίασης, καταγράφοντας οριακή άνοδο 6, 15 μονάδων ή σε ποσοστό 0,15%. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές τραπεζών, κυρίως Εργασίας, Eurobank αλλά και για τη Γενική καθώς και για επιλεγμένες μετοχές των εταιριών επενδύσεων, ενώ υψηλή ζήτηση υπήρξε και για τη μετοχή των ΚΑΕ, τα οποία έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία της διαδικασίας πώλησης.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός, αλλά στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα το απόγευμα προβλέπονται νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια. Οι ανεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 15 εως 34 βαθμούς και στο Αιγαίο 21 με 29 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις με πιθανή βροχή ή καταιγίδα στα βόρεια, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 20 με 32 και 18 με 30 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 9 June 1999 - 19:00:15 UTC