Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/07/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μουσουλμάνοι βουλευτές ζητούν την αναγνώριση Τουρκικής μειονότητας.
- Ανιστόρητες χαρακτήρισε τις απόψεις τους ο Δ.Ρέππας.
- Με Κωνσταντόπουλο και Παπαρήγα συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός.
- Εντός των ημερών το όνομα του νέου προέδρου του "Αθήνα 2004".
- Από τα 16 άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας.
- Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κ.Καραμανλής.
- Διέψευσε ο Δ.Ρέππας δημοσιεύματα για ελληνική άσκηση στο Αιγαίο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μουσουλμάνοι βουλευτές ζητούν την αναγνώριση Τουρκικής μειονότητας.

Με δημόσια ανακοίνωσή τους οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και 13 ακόμη οργανώσεις ζητούν από τον πρόεδρο της βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων ``να αναγνωρίσουν την ύπαρξη μακεδονικής και τουρκικής μειονότητας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι παρά τις βελτιώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την τελευταία 25ετία η ελληνική δημοκρατία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη εθνικών μειονοτήτων στο έδαφός της παρόλο που πολλοί έλληνες πολίτες αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Τούρκοι ή Μακεδόνες.

Ανιστόρητες χαρακτήρισε τις απόψεις τους ο Δ.Ρέππας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την ανακοίνωση των τριών μουσουλμάνων βουλευτών χαρακτήρισε ανιστόρητες και εκτός πραγματικότητας τις απόψεις τους και τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται τα ατομικά δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες, ενώ η μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει τα αγαθά της ισονομίας και ισοπολιτείας που έχουν εμπεδωθεί στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Πηγές της ΝΔ έλεγαν ότι θα υπάρξει συνεννόηση με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα για το χειρισμό της υπόθεσης, περίεργη και καθόλου αθώα θεωρεί την ανακοίνωση η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ χαρακτήρισε απαράδεκτη και προκλητική τη συμπεριφορά των τριών αυτών βουλευτών.

Με Κωνσταντόπουλο και Παπαρήγα συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και την Αλέκα Παπαρήγα είχε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, που θα συνεχισθούν τη Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τους κυρίους Καραμανλή και Τσοβόλα, για το θέμα της εγκληματικότητας. Στόχος των συναντήσεων είναι η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Ο υπουργός δημόσιας τάξης ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα έχει στα χέρια του κατάλογο με τους αλβανούς κακοποιούς.

Εντός των ημερών το όνομα του νέου προέδρου του "Αθήνα 2004".

Δεν συζητήθηκε το θέμα των Ολυμπιακών αγώνων στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με την πορεία του έργου ορισμένων υπουργείων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στο αμέσως προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απόφασή του για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας του 2004, μετά την παραίτηση του κυρίου Στρατή Στρατήγη.

Από τα 16 άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας.

Πρόταση για απόκτηση άδειας οδήγησης μοτοσικλέτας, μέχρι 125 κυβικά, από τους 16ηρες και όχι από την ηλικία των 18 χρόνων που είναι σήμερα, έκανε το υπουργείο μεταφορών σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό νέων που οδηγούν δίχως δίπλωμα και να τερματίσει ταυτόχρονα μια διάκριση που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες κοινοτικές χώρες. Για πάνω από 125 κυβικά και μέχρι 34 ίππους, το όριο ηλικίας θα είναι στα 18.

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κ.Καραμανλής.

Δριμύτατη επίθεση σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για πανικό της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπαναχωρήσεις, έλλειψη στρατηγικής, ότι είναι εντελώς απούσα από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός ήταν στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της δημόσιας ασφάλειας.

Διέψευσε ο Δ.Ρέππας δημοσιεύματα για ελληνική άσκηση στο Αιγαίο.

Διεύψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημοσιεύματα για ελληνική άσκηση στο Αιγαίο και περί σκιών στις σχέσεις των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας. Δεν γίνεται καμία άσκηση, το μορατόριουμ ισχύει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνεργασίας των δύο υπουργείων, τόνισε ο κ. Ρέππας. Στο μεταξύ οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, συμφώνησαν να χαμηλώσουν οι τόνοι ενόψει του ελληνοτουρκικού διαλόγου και θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση την Παρασκεή στο Σαράγιεβο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ, που διεξάγεται στην Σλοβενία, προκρίθηκε η εθνική μας ομάδα παίδων, αφού στα ημιτελικά επικράτησε της Τουρκίας με 71-64.Πρώτος σκόρερ της εθνικής μας αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά ο Ζήσης που σημείωσε 29 πόντους, ενώ καλή απόδοση είχαν ακόμη ο Γεωργαλής και ο Γκιζογιάννης, που πέτυχαν 11 και 18 πόντους αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι είναι η πέμπτη φορά που η εθνική παίδων προκρίνεται στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ μέχρι τώρα έχει στεφθεί δύο φορές πρωταθλήτρια (1989 και 1993).

Η ΑΙΚ Στοκχόλμης θα είναι πιθανότατα η αντίπαλος της ΑΕΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πρωταθλήτρια Σουηδίας, φανατικός οπαδός της οποίας είναι ο πρόεδρος της UEFA Λέναρντ Γιόχανσον, αναμένεται να ξεπεράσει το εμπόδιο της πρωταθλήτριας Λευκορωσίας Ντνιέπρ Μογκίλεφ, την οποία θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο προκριματικό γύρο στις 28 Ιουλίου και στις 4 Αυγούστου. Οι συναντήσεις της ΑΕΚ με την ΑΙΚ θα γίνουν στις 11 Αυγούστου στην Αθήνα και στις 25 του μήνα στην Στοκχόλμη.

Η Ιρλανδία θα είναι η αντίπαλος της εθνικής μας ομάδας νέων στον ``μικρό τελικό`` του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Σουηδία. Το ιρλανδικό συγκρότημα έχασε σήμερα από το αντίστοιχο της Ιταλίας με 2-0 και έτσι πήρε την δεύτερη θέση στον Β' όμιλο. Ο ``μικρός τελικός`` θα διεξαχθεί την Κυριακή (19.15) στο Λινκέπινγκ, ενώ ο τελικός, ανάμεσα στην Ιταλία και την Πορτογαλία, θα γίνει την Τρίτη.

Με ήττα ξεκίνησε τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας ο Ολυμπιακός, αφού σε αγώνα που έγινε κοντά στα σύνορα της Αυστρίας με την Ελβετία, έχασε από την Στουτγκάρδη με 3-2. Οι ``ερυθρόλευκοι`` έπαιξαν πολύ καλά στο πρώτο ημίχρονο, που έληξε ισόπαλο 1-1, αλλά στην επανάληψη, αφενός η κόπωση και αφετέρου οι πολλές αλλαγές και η είσοδος του Βραζιλιάνου Ντίντι για λογαριασμό της Στουτγκάρδης, έγειραν την πλάστιγγα, υπέρ της γερμανικής ομάδας. Οι Γερμανοί προηγήθηκαν στο 10ο λεπτό με τον Κούκα, αλλά ο Πίτερ Οφορίκουε ισοφάρισε πέντε λεπτά πριν την λήξη του ημιχρόνου. Στην επανάληψη ο Ντίντι πέτυχε δύο τέρματα (65`, 74`), ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Λουτσιάνο στο 86ο λεπτό.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των νέων προκρίθηκε στον μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Σουηδία, μετά την ισοπαλία 1- 1 την οποία απέσπασε από την διοργανώτρια. Η εθνική μας, που παρέμεινε αήττητη και θα αντιμετωπίσει στον μικρό τελικό μία εκ των Ιταλίας και Ιρλανδίας, προηγήθηκε στο 60' με απ' ευθείας κτύπημα φάουλ του Βακουφτσή, ενώ οι Σουηδοί ισοφάρισαν στο 83' με τον Εκενμπεργκ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 314,02 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,73, γαλλικό φράγκο προς 50,31, λίρα Αγγλίας προς 497,45, ελβετικό φράγκο προς 205,56, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,04, δολάριο Καναδά προς 208,21, δολάριο Αυστραλίας 203,20, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 269,86, τη λίρα Κύπρου προς 571,54 και το ευρώ προς 330,01 δραχμές.

Οι ρευστοποιήσεις στο χώρο των τραπεζών, οδήγησαν σήμερα το γενικό δείκτη τιμών σε μικρή υποχώρηση, παρέμεινε πάντως πάνω απο το "ψυχολογικό φράγμα" των 4.500 μονάδων. Σημαντική αύξηση παρουσίασε ο όγκος των συναλλαγών, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.509,29 μονάδες έναντι 4.528,97 μονάδων της προηγουμένης συνεδρίασης, καταγράφοντας μικρή υποχώρηση 19,68 μονάδων ή σε ποσοστό 0,43%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από το βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία, όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπιικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 20 με 38 βαθμούς και στα νησιά 24 με 35 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 24 με 38 και 22 με 35 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 23 July 1999 - 20:00:13 UTC