Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 02/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μέτρα για την ανακούφιση των μικρομεσαίων από τον πρωθυπουργό.
- Μέτρα για συνταξιούχους, ανέργους και αγρότες.
- Καραμανλής και Παπαρήγα είπαν όχι στη χρηματοδότηση της Τουρκίας.
- Πρώτη μέρα των εξετάσεων για τους μετεξεταστέους της Β'Λυκείου.
- Τον Λ.Κύρκο θα προτείνει ο ΣΥΝ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
- Νέος εκτροχιασμός τρένου, που μετέφερε στρατιώτες και αρματα μάχης.
- Συνέντευξη του Ιακώβου σε ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μέτρα για την ανακούφιση των μικρομεσαίων από τον πρωθυπουργό.

Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των χαμηλών εισοδημάτων ανακοίνωσε ο ο πρωθυπουργός. Καταργούνται τα αντικειμενικά κριτήρια μειώνεται από 20.000 σε 6.100, ο ειδικός Φόρος Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κατά 10% στα ΙΧ αυτοκίνητα. Οι νέες τιμες στα ΙΧ θα ισχύσουν από σήμερα. Αυξάνεται σε 1, 9 εκατ. δρχ αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους και κατά δέκα χιλιάδες οι εκπτώσεις φόρου για κάθε παιδί, μέχρι δύο παιδιά. Επίσης διπλασιάζεται ο φόρος στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου.

Μέτρα για συνταξιούχους, ανέργους και αγρότες.

Στα μέτρα για συνταξιούχους, ανέργους και αγρότες, περιλαμβάνονται, αύξηση κατά 10.000 δρχ στις συντάξεις του ΟΓΑ και κατα 10% στο επίδομα ανεργίας. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους, μείωση κατά 50% η ασφαλιστική εισφοράς για κάθε νέα πρόσληψη, αύξηση από 18 σε 21 χιλιάδες του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και ουσιαστικές αυξήσεις στους συνταξιούχους, πάνω από την εισοδηματική πολιτική. Το κόστος των μέτρων φτάνει τα 470 δις δρχ από τα οποία τα 200 θα προέλθουν από την αύξηση του φόρου στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου.

Καραμανλής και Παπαρήγα είπαν όχι στη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Δύο ναί και ένα όχι εισέπραξε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τις επαφές που είχε με τους προέρους της ΝΔ και του ΣΥΝ και τη ΓΓ του ΚΚΕ, για το θέμα της κοινοτικής χρηματοδότησης της Τουρκίας. Τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και η Αλέκα Παπαρήγα, τάχθηκαν υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας, αποσυνδέοντάς την όμως από το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για το οποίο η Ελλάδα δεν άρει το βέτο της. Αντίθετα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της άρσης του βέτο το οποίο χαρακτήρισε αποδυναμωμένο.

Πρώτη μέρα των εξετάσεων για τους μετεξεταστέους της Β'Λυκείου.

Ομαλά κύλησε η πρώτη μέρα των εξετάσεων για τους μαθητές της Β' Λυκείου που έμειναν μετεξεταστέοι και οι οποίοι διαγωνίσθηκαν στη Χημεία. Η καθυστέρηση στη μετάδοση των θεμάτων οφειλόταν στην μή έγκαιρη προσέλευση των μαθητών στα εξεταστικά κέντρα. Στο μεταξύ, υπό κατάληψη τελεί το κτίριο της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης από σπουδαστές των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, διαμαρτυρόμενοι στην απόφαση της συγκλήτου να σταματήσει τα προγράμματα.

Τον Λ.Κύρκο θα προτείνει ο ΣΥΝ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τον Λεωνίδα Κύρκο θα προτείνει ο Συνασπισμός για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την απόφαση πήρε Πολιτική Γραμματεία, αλλά η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο και από το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε οτι ο Συνασπισμός αποφάσισε να μην συμπράξει με την κυβερνητική πολιτική που κομματικοποιεί το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα προσώπων.

Νέος εκτροχιασμός τρένου, που μετέφερε στρατιώτες και αρματα μάχης.

Νέος εκτροχιασμός τρένου, που μετέφερε στρατιώτες και άρματα μάχης αυτή τη φορά, του Ελληνικού Στρατού, έγινε κοντά στην Εδεσσα. Εκτροχιάστηκαν 4 από τα 20 βαγόνια, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες ή ζημιές. Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Ειδομένης, στο Κιλκίς, μετά τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε στρατιώτες και οχήματα του ΝΑΤΟ με προορισμό τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο.

Συνέντευξη του Ιακώβου σε ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης.

Τρία μόλις χρόνια μετά την έξωση του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβου από τον αρχιεπισκοπικό θώκο, ο ίδιος στις 18 Σεπτεμβρίου καλείται να πρωταγωνιστήσει στην ενθρόνιση του δεύτερου κατά σειρά διαδόχου του και να λάβει θέση στα εκκλησιαστικά πράγματα της Αμερικής. Ο ιεράρχης που σημάδεψε την ιστορία της Ομογένειας με την ποιμαντορία των 37 χρόνων του σε μια εκ βαθέων συνέντευξη προς την ομογενειακή εφημερίδα της Νεας Υόρκης ``Πρωϊνή`` αποφεύγει να κάνει κρίσεις για τα έργα και τις ημέρες του διαδόχου του κ. Σπυρίδωνα, ενώ διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το μέλλον του νέου Αρχιεπισκοπου κ. Δημητρίου, επειδή όπως καταγράφει δεν έχει διοικητική πείρα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς τον Νίκο Μαχλά στην αρχική ενδεκάδα θα παραταχθεί, όπως όλα δείχνουν η εθνική μας ομάδα, στο κρίσιμο εκτός έδρας παιχνίδι με την Νορβηγία για τα προκριματικά του EURO 2000. Ο επιθετικός του Αγιαξ έβγαλε κανονικά την προπόνηση, όμως ο Βασίλης Δανιήλ θα στηριχθεί μάλλον στους Νικολαίδη και Λυμπερόπουλο, ενώ οι υπόλοιποι της ενδεκάδας θα είναι οι Ατματσίδης, Γιαννακόπουλος, Γεωργάτος, Κασάπης Νταμπίζας, Νινιάδης, Ουζουνίδης, Πουρσανίδης και Μαυρογενίδης. Αύριο με στόχο τη νίκη αγωνίζεται με την αντίστοιχη της Νορβηγίας η εθνική ομάδα των Ελπίδων.

Ο Νίκος Κόβης είναι ο νέος προπονητής του Απόλλωνα. Ο Ελληνας τεχνικός συναντήθηκε με τον Κώστα Αλαμάνο και συμφώνησαν να συνεργασθούν για το νέο πρωτάθλημα. Ο Κόβης, που αντικατέστησε τον Χρήστο Αρχοντίδη, γνωρίστηκε με τους παίκτες του Απόλλωνα και έκανε την πρώτη του προπόνηση.

''Ελεύθερη πτώση'' πραγματοποίησαν οι ελληνικές ομάδες στην παγκόσμια κατάταξη συλλόγων. Μετά τους τελευταίους μήνες και τα συνεχή άλματα, οι ομάδες μας πήραν την ... κατιούσα. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, έκανε βουτιά 13 θέσεων και βρίσκεται πλέον στην 21η θέση από την 8η. Ακόμη, ο Παναθηναϊκός έπεσε στην 62η θέση (ήταν 41ος), ενώ ο Πανιώνιος ανέβηκε στην 102η (ήταν 107ος). Η ΑΕΚ έπεσε από την 125η στην 163η θέση, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι 286ος (από 225ος).

Η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών, στην πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγετραι στη Φλωρεντία, νίκησε 9-5 την αντίστοιχη της Σλοβενίας. Πρώτος σκόρερ της εθνικής μας αναδείχθηκε ο Χατζηθεοδώρου, που πέτυχε τρία τέρματα, ενώ δύο σημείωσε ο Λοράντος και από ένα οι Λούδης, Πλατανίτης, Αφρουδάκης και Μάζης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,58 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 499,09,τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 285,12,ελβετικό φράγκο προς 207,20 τη λίρα Κύπρου προς 571,95, δολάριο Καναδά προς 208,68 δολάριο Αυστραλίας 199,66 το γερμανικό μάρκο προς 169,34, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10,γαλλικό φράγκο προς 50,49 και το ευρώ προς 331,20 δραχμές.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ έκλεισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη τιμών να καταγράφει το 45-ο ιστορικό ρεκόρ απο τις αρχές του 1999 και να ξεπερνά και το "φράγμα" των 5.400 μονάδων. Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών ο δείκτης κινήθηκε και πάνω απο τα επίπεδα των 5.500 μονάδων, καταγράφοντας υψηλότερη τιμή στις 5.501,96 μονάδες (+2,43%) για να υποχωρήσει όμως στη συνέχεια απο αυτά τα επίπεδα. Το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώθηκε σε ισχυρά χαρτιά της Βιομηχανίας και των Τραπεζών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τα "κρατικά χαρτιά" (Ελληνικά Πετρέλαια +8,0%, ΚΑΕ +8,0% κλπ). Σημαντικές ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στο χώρο των κατασκευαστικών εταιριών, ενώ στις μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση, βρέθηκαν της "περιφέρειας". Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.440,93 μονάδες, έναντι 5.371,57 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας σημαντική άνοδο 69,36 μονάδων ή σε ποσοστό 1,29%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός τοπικές νεφώσεις, αλλά στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες,τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 17 εως 27 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 19 με 30 και στα νησιά του Αιγαίου 21 με 29 βαθμούς Κελσίου. Αστατο καιρό με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 21 με 30 και 19 με 27 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 2 September 1999 - 19:00:15 UTC