Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέος ισχυρότατος σεισμός κτύπησε για δεύτερη φορά την Τουρκία.
- Μέτρα για την ενίσχυση των σεισμοπαθών ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
- Δραματικές στιγμές ζουν οι σεισμοπαθείς.
- Αυστηρότερος ο αντισεισμικός κανονισμός.
- Ο Κ.Στεφανόπουλος δέχθηκε τα μέλη των σωστικών συνεργείων.
- Συνάντηση Κ.Σημίτη-Κ.Καραμανλή.
- Στην Αθήνα ο Κληρίδης. Αισιόδοξος ο Μ.Δουκάκης για το Κυπριακό.
- Σε πολύ καλό κλίμα βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέος ισχυρότατος σεισμός κτύπησε για δεύτερη φορά την Τουρκία.

Νέος ισχυρότατος σεισμός κτύπησε για δεύτερη φορά την Τουρκία, με επίκεντρο τον εστιακό χώρο στη Νικομήδεια, που είχε δώσει τη φονική δόνηση των 7,4 Ρίχτερ, της 17-ης Αυγούστου. Σύμφωνα με τους Τούρκους η δόνηση είχε μέγεθος 5,8 Ρίχτερ, το Στρασβούργο 6,1 και το Αστεροσκοπείο Αθηνών 6,8 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 7 νεκροί και περίπου 250 τραυματίες, ενώ οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών πανικόβλητοι βγήκαν στους δρόμους. Οι έλληνες επιστήμονες κάνουν λόγο για αναμενόμενη μεγάλη μετασεισμική δόνηση του αρχικού σεισμού των 7,4 Ρίχτερ.

Μέτρα για την ενίσχυση των σεισμοπαθών ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των σεισμοπαθών ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στα μέτρα περιλαμβάνονται: βοήθημα 2 εκατ. δρχ στις οικογένειες που είχαν θύματα από το σεισμό, η επιδότηση ενοικίου φτάνει μέχρι τις 120.000 δρχ το μήνα, χορήγηση ποσού 130.000 το τμ για τις κατοικίες που κρίθηκαν κατεδαφιστέες. Το 1/3 δωρεάν και το υπόλοιπο με 15ετές άτοκο δάνειο. Οι σεισμόπληκτοι συνταξιούχοι θα πάρουν επίδομα 120.000 δρχ, οι άνεργοι ενίσχυση 150.000 δρχ, ενώ για τους εργαζόμενους η επιχείρηση στην οποία δούλευαν υπέστη ζημιές θα πάρουν επίδομα 200.000 δρχ. Μέτρα για την ενίσχυση των πληγέντων ανακοίνωσε και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Δραματικές στιγμές ζουν οι σεισμοπαθείς.

Οι σεισμοπαθείς πάντως ζούν δραματικές στιγμές, καθώς παρατηρείται δυστοκία στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και στην στέγασή τους. Παρά τη μεγάλη αστυνόμευση καταγγέλονται κρούσματα λεηλασιών και κερδοσκοπίας από ιδιοκτήτες ακινήτων που ανεβάζουν στα ύψη τα ενοίκια. Η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι σύντομα θα προωθηθούν κοντέϊνερς και λυόμενα σπίτια, τα οποία θα εγκατασταθούν σε οργανωμένους καταυλισμούς, για τις ανάγκες των σεισμοπαθών. Παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών στα κτίσματα. Από τα 60.000 κτίσματα που έχουν ελεγχθεί μόνο τα μισά κρίθηκαν κατοικήσιμα.

Αυστηρότερος ο αντισεισμικός κανονισμός.

Την τροποποίηση του αντισεισμικού κανονισμού προς το αυστηρότερο, με την καθιέρωση θεσμού του ορκωτού μηχανικού που θα ελέγχει τις μελέτες των ιδιωτών μηχανικών και του μητρώου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, προανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Σε δικαστικό επίπεδο ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθήνων Γιώργος Καράμπελας έδωσε εντολή να εξεταστεί κατά περίπτωση αν οι υπεύθυνοι κατασκευαστές θα πρέπει να διωχθούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Ο Κ.Στεφανόπουλος δέχθηκε τα μέλη των σωστικών συνεργείων.

Συγκινητικές στιγμές διαδραματίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Κ. Στεφανόπουλος δέχθηκε τα μέλη των ελληνικών και ξένων σωστικών συνεργείων και αφού τους ευχαρίστησε, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας να βαδίσουν στο δρόμο της ειρήνης και της φιλίας που άνοιξαν. Ανδρες της ΕΜΑΚ και Τούρκοι συνάδελφοί τους έκοψαν τα σήματα από τις στολές τους και τα αντάλλαξαν, δηλώνοντας ότι μετά από τέτοιες δύσκολες στιγμές νιώθουν σαν αδέλφια.

Συνάντηση Κ.Σημίτη-Κ.Καραμανλή.

Εκκληση σε όλους τους πολίτες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους σεισμούς, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για να οργανωθεί η χώρα καλύτερα και να αντιμετωπίζονται οι έκτακτες καταστροφές. Από την πλευρά του ο κ.Καραμανλής διαπίστωσε σοβαρές ατέλειες και καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων των σεισμοπαθών.

Στην Αθήνα ο Κληρίδης. Αισιόδοξος ο Μ.Δουκάκης για το Κυπριακό.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, πάνω στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού. Ο κ. Κληρίδης θα μεταβεί στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Την εκτίμηση ότι η επίσκεψη Κλίντον σε Ελλάδα και Τουρκία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, διατύπωσε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Μάϊκλ Δουκάκης που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Σε πολύ καλό κλίμα βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το πολύ καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Οι κύριοι Παπανδρέου και Τζέμ διατύπωσαν την κοινή τους επιθυμία, ώστε το θετικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί, να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ελέγχων που διενεργεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού γιά τις επιπτώσεις του φονικού σεισμού που έπληξε την Αθήνα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Οπως ανακοίνωσε ο ΓΓΑ Γιάννης Σγουρός, ακατάλληλες κρίθηκαν 9 εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ''Νίκος Γκούμας'' ενώ 40 άλλες, μεταξύ των οποίων και το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, είναι απόλυτα ασφαλείς.

Στην Ελλάδα βρίσκεται από το απόγευμα η βασίλισσα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Ρεάλ, για τον αγώνα της Τετάρτης κόντρα στον Ολυμπιακό, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι άσοι της ισπανικής ομάδας, δήλωσαν αισιόδοξοι και αμέσως μετά πήγαν στο ΟΑΚΑ για να κάνουν προπόνηση. Από την πλευρά τους, οι παίχτες του Ολυμπιακού με ηρεμία και χωρίς φόβο περιμένουν την αναμέτρηση, ενώ πολλά στηρίζουν στη συμπαράσταση του κόσμου. Διαιτητής του αγώνα, όπως έγινε γνωστό, θα είναι ο Ολλανδός Μάριο Βαν Ντερ Εντε.

Στο ...στόχαστρο της ατυχίας βρίσκεται για τα καλά η ΑΕΚ! Μετά τον Μιχάλη Καψή, που τέθηκε ``νοκ-άουτ`` από τον πρώτο αγώνα με την Τορπέντο Κιουταισι για τον Α` γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (την Πέμπτη στην Γεωργία), ένας άλλος παίκτης της ``Ενωσης``, ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης, χάνει όπως όλα δείχνουν, το κρίσιμο αυτό παιχνίδι. Και οι δύο παίκτες της ΑΕΚ τραυματίσθηκαν στο χθεσινό φιλικό με τον Πανιώνιο, στην Νέα Σμύρνη. Στο μεταξύ, η ΑΕΚ δήλωσε στην UEFA, το γήπεδο της Νέας Σμύρνης, ως έδρα του επαναληπτικού αγώνα με την Τορπέντο.

Με νέο προπονητή θα υποδεχθεί την Πέμπτη η Γκόριτσα τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καθώς η διοίκηση του σλοβενικού συλλόγου, μετά την βαρειά ήττα που γνώρισε το Σάββατο από την Μάριμπορ με 4-0, αποφάσισε να απολύσει τον Νέναν Βερλάσεβιτς. Νέος τεχνικός της Γκόριτσα είναι ο βοσνιακής καταγωγής Ιντίν Οσμάνοβιτς, ο οποίος σε δηλώσεις του, τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί στις αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε στη Δάφνη την τοπική ομάδα με 68-58, όμως οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που κέρδισαν τις εντυπώσεις στον αγώνα για τον Β' γύρο του κυπέλλου Ελλάδας. Οι πρωταθλητές θα αντιμετωπίσουν στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσουν τη Νήαρ Ηστ, που προκρίθηκε άνετα επικρατώντας στο κλειστό της Καισαριανής της ΜΕΝΤ με 80-58. Εύκολη ήταν και η νίκη του Εσπέρου με 101-80 στην Κυψέλη επί του Πανελληνίου. Η ομάδα της Καλλιθέας θα αντιμετωπίσει το Μαρούσι.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 320,63 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 517,65, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 301,42, ελβετικό φράγκο προς 206,17, τη λίρα Κύπρου προς 571,85, δολάριο Καναδά προς 217,00, δολάριο Αυστραλίας 210,08, το γερμανικό μάρκο προς 169,44, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,11, γαλλικό φράγκο προς 50,52, και το ευρώ προς 331,40 δραχμές.

"Σαμπάνιες άνοιξαν σήμερα στη Σοφοκλέους" για να γιορτάσουν την κατάρριψη του φράγματος των 6.000 μονάδων. Μέσα σε κλίμα ευφορίας ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε το 49-ο ιστορικό ρεκόρ απο τις αρχές του έτους, καθώς η ρευστότητα συνεχίζει να κατευθύνεται στη χρηματιστηριακή αγορά και δεν δείχνει να περιορίζεται. Απο τις αρχές του έτους ο δείκτης καταγράφει αύξηση σε ποσοστό 120,38%. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν έντονο για μετοχές όλων των κλάδων, ιδιαίτερα για μετοχές των Κατασκευών, Λήζινγκ και της Παράλληλης Αγοράς. Ενδεικτικό του θερμού κλίματος που επικράτησε σήμερα στη Σοφοκλέους, αποτελεί και η άνοδος στο limit-up της τιμής 148 μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 6.032,85 μονάδες, έναντι 5.740,47 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο 292, 38 μονάδων, σε ποσοστό 5,09%, έχοντας καταγράψει

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Στα Δυτικά και νότια προβλέπονται αύριο νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αλλά αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα απο 15 εως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 16 με 30 και στο Αιγαίο 20 με 29 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 30 και 17 με 28 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 13 September 1999 - 19:00:15 UTC