Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σε 2 μήνες η εγκατάσταση σεισμοπαθών σε καταυλισμούς.
- Κυβερνητικά μέτρα υπέρ των σεισμοπλήκτων.
- Στους 127 έφθασαν οι νεκροί ενω αγνοούνται ακόμη 10 άτομα.
- Αρχισε η δεύτερη φάση αυτοψίας για ακατάλληλες οικοδομές.
- Αυστηρότερο αντισεισμικό κανονισμό ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
- Συνομιλίες Κληρίδη στην Αθήνα.
- Υπέρ της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι οι ΗΠΑ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι του κυπέλλου μπάσκετ.
- Αύριο ο αγώνας Ολυμπιακού-Ρεάλ Μαδρίτης για το Τσάμπιονς Λιγκ.
- Την Πέμπτη οι αγώνες της ΑΕΚ και του Παναθηναικού για το ΟΥΕΦΑ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε 2 μήνες η εγκατάσταση σεισμοπαθών σε καταυλισμούς.

Οκτώ εβδομάδες εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα χρειαστούν για την εγκατάσταση και παραμονή των σεισμοπαθών σε οργανωμένους καταυλισμούς. Η εκτίμηση έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, κ. Σημίτη. Θα καταβληθεί προσπάθεια, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ώστε η φάση αυτή να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να ακολουθήσει η φάση επιδότησης των ενοικίων και το επίδομα συγκατοίκησης. Τέλος, τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης για πάταξη των φαινομένων κερδοσκοπίας.

Κυβερνητικά μέτρα υπέρ των σεισμοπλήκτων.

Δέσμη μέτρων υπέρ των σεισμοπαθών ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Εκτός απο τις 200.000 δρχ για κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια και βοήθημα 2 εκατ. δρχ στις οικογένειες που είχαν θύματα από το σεισμό και στις οικογένειες το σπίτι των οποίων κατέρρευσε, χορήγηση ποσού 130.000 ανά τμ για τις κατεδαφιστέες κατοικίες, με το 1/3 δωρεάν και το υπόλοιπο με 15ετές άτοκο δάνειο. Οι σεισμόπληκτοι συνταξιούχοι θα πάρουν επίδομα 120.000 δρχ, οι άνεργοι ενίσχυση 150.000 δρχ και οι εργαζόμενοι σεισμόπληκτης επιχείρησης 200.000 δρχ.

Στους 127 έφθασαν οι νεκροί ενω αγνοούνται ακόμη 10 άτομα.

Τους 127 φθάνουν οι νεκροί από το φονικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στην Αττική, ενώ έξι σοβαρά τραυματισμένοι παραμένουν για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στο μεταξύ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν ασταμάτητα τις έρευνες για τον απεγκλωβισμό 10 ακόμη αγνοουμένων στα ερείπια του συγκροτήματος της ΡΙΚΟΜΕΞ στο Μενίδι.

Αρχισε η δεύτερη φάση αυτοψίας για ακατάλληλες οικοδομές.

Αρχισε χθες η δεύτερη φάση αυτοψιών για τις οικοδομές, που χαρακτηρίστηκαν προσωρινά ακατάλληλες με προτεραιότητα σε κτίρια δημοσίων συναθροίσεων και κτίρια που έχουν αναφορά στην οικονομική ζωή. Κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο που γίνεται απο συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 56.443 αυτοψίες και σύμφωνα με αυτές ως κατοικήσιμα κρίθηκαν 29.463, σε ποσοστό 52%, επισκευάσιμα 21.431, σε ποσοστό 38% και ως κατεδαφιστέα 5.549, σε ποσοστό 10%.

Αυστηρότερο αντισεισμικό κανονισμό ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τροποποίηση του αντισεισμικού κανονισμού προς το αυστηρότερο, με την καθιέρωση θεσμού του ορκωτού μηχανικού, που θα ελέγχει τις μελέτες των ιδιωτών μηχανικών και του μητρώου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, προανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης. Σε δικαστικό επίπεδο ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθήνων,ΓιώργοςΚαράμπελας,έδωσε εντολή να εξεταστεί κατά περίπτωση αν οι υπεύθυνοι κατασκευαστές θα πρέπει να διωχθούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Συνομιλίες Κληρίδη στην Αθήνα.

Στην Αθήνα βρίσκεται απο χθες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, πάνω στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού. Ο κ. Κληρίδης θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, ενω χθες είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Ακολούθως ο πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει για το Λονδίνο και απο εκεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Υπέρ της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ πάντα υποστηρίζουν κάθε κίνηση προς τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαγραφόμενη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Ρούμπιν πρόσθεσε ότι κατά τις συναντήσεις, που θα έχει με τους κ. Παπανδρέου και Τζεμ, την ερχόμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Εθνη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντλιν Ολμπράιτ, θα ενθαρρύνει τη θετική αυτή πορεία στις σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων των ΗΠΑ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι του κυπέλλου μπάσκετ.

Εντυπωσιακή η ΑΕΚ πήρε τη νίκη στο μεγάλο ντέρμπι του κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ, επικρατώντας με 74-65 του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Ηγέτης της ``Ενωσης`` ήταν ο Αγγελος Κορωνιός που πέτυχε 33 πόντους ενώ είχε άξιο συμπαραστάτη τον Μιχάλη Κακιούζη που σημείωσε 17. Στην ίδια διοργάνωση, ο Παναθηναϊκός δυσκολεύθηκε στο κλειστό της Δάφνης όπου επικράτησε με 68-58 της τοπικής ομάδας, ενώ η Νήαρ Ηστ προκρίθηκε άνετα αφού συνέτριψε τη ΜΕΝΤ με 80-58 στην Καισαριανή. Εύκολη ήταν και η νίκη του Εσπέρου με 101-80 στην Κυψέλη επί του Πανελληνίου.

Αύριο ο αγώνας Ολυμπιακού-Ρεάλ Μαδρίτης για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην Αθήνα βρίσκεται η αποστολή της Ρεάλ Μαδρίτης, που αύριο αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι περισσότεροι άσοι της "βασίλισσας" στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στον πρόσφατο σεισμό που έπληξε την Αττική, ενώ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για νίκη. "Δεν φοβήθηκα ποτέ τίποτα, ούτε τώρα τον σεισμό! Ηρθαμε για νίκη και πιστεύω ότι θα την πάρουμε" είπε ο Στιβ Μακ Μάναμαν, ένα από τα μεγάλα αστέρια των "μερένγκες".

Την Πέμπτη οι αγώνες της ΑΕΚ και του Παναθηναικού για το ΟΥΕΦΑ.

Χωρίς τους Μιχάλη Καψή και Σωτήρη Κωνσταντινίδη θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ την Τορπέντο Κιουταισι, στο πρώτο παιχνίδι για τον Α` γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που θα γίνει την Πέμπτη στην Γεωργία. Με νέο προπονητή θα υποδεχθεί την Πέμπτη η Γκόριτσα τον Παναθηναϊκό στον Α' γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Νέος τεχνικός είναι ο βοσνιακής καταγωγής Ιντίν Οσμάνοβιτς, ο οποίος ήταν ήδη μέλος του προπονητικού τιμ της ομάδας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 320,63 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 517,65, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 301,42, ελβετικό φράγκο προς 206,17, τη λίρα Κύπρου προς 571,85, δολάριο Καναδά προς 217,00, δολάριο Αυστραλίας 210,08, το γερμανικό μάρκο προς 169,44, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,11, γαλλικό φράγκο προς 50,52, και το ευρώ προς 331,40 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Στη νότια νησιωτική και ηπειρωτική χώρα, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, αλλά αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχει σχεδόν αίθριο καιρό και μόνο στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 15 με 28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικα και το Ιόνιο 16 με 30 και στο Αιγαίο 20 με 29 βαθμούς.Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, θα έχει στην Αττική, με μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία που θα κυμανθεί στην Αθήνα 19 με 30 βαθμούς.Σχεδόν αίθριο καιρό, με ασθενείς βοριάδες και θερμοκρασία 17 με 28 βαθμούς θα έχει η Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 14 September 1999 - 7:00:13 UTC