Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μάχη με το χρόνο για τη στέγαση των σεισμοπαθών.
- Μειώνονται σταδιακά τα μεγάλα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές.
- Στους 132 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό.
- Ο νέος ισχυρός μετασεισμός στην Τουρκία δεν επηρεάζει τη χώρα μας.
- Η οικονομία είναι ισχυρή, υποστηρίζει ο Γ.Παπαντωνίου.
- Συνάντηση Κ.Σημίτη-Γλ.Κληρίδη για το Κυπριακό.
- Στην Ελλάδα επιστρέφουν 270 αρχαιολογικά ευρήματα που είχαν κλαπεί.
- Τα νησιά του Αιγαίου στην... Αυστραλία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μάχη με το χρόνο για τη στέγαση των σεισμοπαθών.

Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση για τη στέγαση των σεισμοπαθών πριν από το χειμώνα. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εκτίμησε ότι σε δύο μήνες οι άστεγοι θα έχουν εγκατασταθεί σε λυόμενα σπίτια και κάλεσε τους δήμους να υποδείξουν χώρους για την εγκατάσταση των περίπου 1500 οικίσκων που είναι ετοιμοπαράδοτοι. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των δευτεροβάθμιων ελέγχων στα κτίσματα. Από τις αυτοψίες που έγιναν σε 70.000 κτίσματα, τα 6.700 χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα, 24.000 επισκευάσιμα και 37.000 κατοικήσιμα.

Μειώνονται σταδιακά τα μεγάλα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές.

Στις πληγείσες περιοχές, σταδιακά μειώνονται τα προβλήματα των πρώτων ημερών τόσο στη διανομή των σκηνών, όσο και στη χορήγηση της επιταγής των 200.000 δρχ. Ηδη έχουν χορηγηθεί 19.000 σκηνές, ενώ ομαλά γίνεται η επίδοση των επιταγών, αν και δεν λείπουν οι ουρές έξω από τους δήμους. Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, η οποία άκουσε τα προβλήματα των κατοίκων και έδωσε οδηγίες να συντομευθεί η διαδικασία χορήγησης της βοήθειας.

Στους 132 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώνονται πλέον μόνο στα συντρίμμια του εργοστασίου - νεκροταφείου της ΡΙΚΟΜΕΞ, όπου συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα. Ηδη ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 132, ενώ υπάρχουν ακόμη 11 αγνοούμενοι. Μεταξύ των νεκρών που ανασύρθηκαν από το εργοστάσιο της ΡΙΚΟΜΕΞ, είναι και η 11χρονη Σοφία Μελισουργού, η οποία είχε πάει στο εργοστάσιο για να δείξει στη μητέρα της τα καινούργια της παπούτσια.

Ο νέος ισχυρός μετασεισμός στην Τουρκία δεν επηρεάζει τη χώρα μας.

Ο νέος ισχυρός μετασεισμός στην Τουρκία δεν δημιουργεί κινδύνους ενεργοποίησης των ρηγμάτων και δεν μετακινούνται τα επίκεντρα προς τη χώρα μας, διαβεβαιώνουν οι έλληνες σεισμολόγοι και χαρακτηρίζουν απολύτως ομαλή τη μετασεισμική ακολουθία στον εστιακό χώρο της Πάρνηθας. Στην Τουρκία, τα σωστικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για να απεγκλωβίσουν όσους παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια που άφησε ο ισχυρός μετασεισμός των 5,8 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έξι άτομα έχουν σκοτωθεί, 422 τραυματισθεί, και 22 αγνοούνται.

Η οικονομία είναι ισχυρή, υποστηρίζει ο Γ.Παπαντωνίου.

Τρόποι αντίδρασης της αγοράς, ώστε να απορροφηθούν και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον σεισμό, θα αναζητηθούν στην αυριανή σύσκεψη υπό την προεδρία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων. Η οικονομία είναι ισχυρή και δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές εξαιτίας του σεισμού, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα 320 δις δρχ. Αυστηρή κριτική για την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων ασκεί στην κυβέρνηση η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι επιβάλλονται άλλοι φόροι.

Συνάντηση Κ.Σημίτη-Γλ.Κληρίδη για το Κυπριακό.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει στο νέο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου. Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να δείξει ότι σέβεται τις διεθνείς αποφάσεις και επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί καταλήξαμε σε ομόφωνα συμπεράσματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χειριστούμε το θέμα, δήλωσε ο κ. Κληρίδης.

Στην Ελλάδα επιστρέφουν 270 αρχαιολογικά ευρήματα που είχαν κλαπεί.

Το δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα θα πάρουν σύντομα τα 270 σπάνια αρχαιολογικά αντικείμενα, που είχαν κλαπεί πριν από περίπου 10 χρόνια από το μουσείο της Κορίνθου και εντοπίσθηκαν στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη χαρακτήρισε την κλοπή αυτή μείζον έγκλημα κατά του αρχαιλογικού πλούτου της χώρας και άφησε να εννοηθεί ότι οι δράστες ήταν Ελληνες με συνεργούς στο εξωτερικό.

Τα νησιά του Αιγαίου στην... Αυστραλία.

Το Αιγαίο, τα νησιά του και οι κάτοικοί τους στην Αυστραλία για ένα μήνα. Το υπουργείο Αιγαίου και το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών του Πανεπιστημίου La Trobe έφεραν τη θάλασσά μας, τα νησιά μας, στην Αυστραλία. Απο την Κυριακή μέχρι τις 28 του μηνός, στη Μελβούρνη θα λειτουργεί έκθεση για το Αιγαίο. Στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στην Καμπέρα και στη αμέσως μετά στο Ρέδφερν. Η Εκθεση Αιγαίου έχει ως στόχο της να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό των νησιών του Αιγαίου, την ναυτική παράδοση, τον τρόπο της ζωής τους και να παρουσιάσει τα πλοία και τα ναυπηγεία της ευρύτερης περιοχής, που κατασκευάσθηκαν απο το 700 π.Χ. μέχρι και τις μέρες μας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η νίκη αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του Ολυμπιακού στον πρώτο αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη φημισμένη Ρεάλ Μαδρίτης, που θα γίνει αύριο στο ΟΑΚΑ, άφησε να εννοηθεί ο προπονητής των ερυθρολεύκων. Ο ίδιος είπε ότι η ομάδα του είναι έτοιμη από κάθε άποψη και δεν θα επηρεαστεί από το μεγάλο όνομα της ισπανικής ομάδας. Από την πλευρά του, ο προπονητής της Ρεάλ Τζον Τόσακ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ομάδα του θα περάσει με νίκη αύριο από το Μαρούσι και πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι οι παίχτες του θα βρεθούν σε μία καυτή ατμόσφαιρα.

Αύριο το πρωί αναχωρούν αεροπορικώς ΑΕΚ και Παναθηναϊκός για Γεωργία και Σλοβενία αντίστοιχα, όπου θα αντιμετωπίσουν την Πέμπτη, για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, τις Τορπέντο Κουτάισι και Γκορίτσα. Η ΑΕΚ δεν θα έχει στη διαθεσή της τους Καψή και Κωνσταντινίδη, που είναι τραυματίες, ενώ ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί χωρίς προβλήματα κατά της Γκορίτσα, η οποία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ενώ χθες απολύθηκε ο προπονητής της.

Προβληματισμένοι παρουσιάστηκαν σήμερα οι υπεύθυνοι της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού μετά τη βαριά χθεσινή ήττα από την ΑΕΚ, μέσα στο Φάληρο, που στοίχισε τον αποκλεισμό των ερυθρολεύκων από το κύπελλο Ελλάδος. Η πολυεθνική ομάδα του Ολυμπιακού -ο μόνος Ελληνας παίχτης, ο Παπανικολάου αγωνιστήκε ελάχιστα- φάνηκε ανέτοιμη, ασύνδετη, παγιδευμένη στη ζώνη του Ιβκοβιτς και το κυριότερο χωρίς πάθος για τη νίκη. Πάντως, ο Ιωαννίδης πιστεύει ότι η ομάδα του θα βελτιωθεί στο μέλλον, δίνοντας έμφαση στη συνοχή της. Στην ΑΕΚ, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την εμφάνιση της ομάδας και κυρίως των Ελλήνων παιχτών, που επικράτησαν κατά κράτος των ξένων αστεριών του Ολυμπιακού. Να σημειωθεί ότι από την ΑΕΚ στο χθεσινό αγώνα έλειπε ο πύργος της, ο πανύψηλος Τσακαλίδης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 319,84 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 512,55, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 300,51, ελβετικό φράγκο προς 206,46, τη λίρα Κύπρου προς 572,09, δολάριο Καναδά προς 217,47, δολάριο Αυστραλίας 209,01, το γερμανικό μάρκο προς 169,42, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,11, γαλλικό φράγκο προς 50,51, και το ευρώ προς 331,35 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε στο κλείσιμο ο γενικός δείκτης τιμών, μετά την εντυπωσιακή χθεσινή άνοδο, κατέγραψε όμως νέο ιστορικό ρεκόρ, το 50-ο απο τις αρχές του 1999, παραμένοντας πάνω απο τις 6.000 μονάδες. Η Σοφοκλέους σήμερα προσπάθησε να δημιουργήσει νέα βάση, στα νέα πρωτοφανή υψηλά επίπεδα που βρέθηκε χθες. Αρχικά, η υψηλή ζήτηση σε συνδυασμό με την ελάχιστη προσφορά, οδήγησε την αγορά πάνω απο τις 6.100 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,86% Στη συνέχεια η πτώση των τραπεζών "πάγωσε" έως ένα βαθμό την αγορά και ακολούθησαν ρευστοποιήσεις και σε άλλους κλάδους. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές των επενδύσεων και των κατασκευαστικών εταιριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 18 απο τις 19 μετοχές των επενδύσεων έκλεισαν στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 6.053,69 μονάδες, έναντι 6.032,85 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας μικρή άνοδο 20,84 μονάδων ή σε ποσοστό 0,35%, ενώ κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 6.145,11.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 15 εως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο απο 17 εως 30 και στα νησιά του Αιγαίου απο 21 εως 28 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 20 με 30 και 18 με 27 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 14 September 1999 - 19:00:14 UTC