Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μέσα σε κλίμα θλίψης η κηδεία Γιάννου και Νικόλα Κρανιδιώτη.
- Ρέππας: Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Μεταφορών.
- Στον εισαγγελέα κατέθεσαν οι πιλότοι του μοιραίου Φάλκον.
- Τρία δις δρχ από την Ενωση Τραπεζών για την αγορά λυόμενων σπιτιών.
- Μετ'εμποδίων θα αρχίσει η σχολική χρονιά για τους σεισμοπαθείς.
- Απολύτως ομαλή για τους επιστήμονες τη μετασεισμική ακολουθία.
- Ληστεία σε χρηματαποστολή, στη Γλυφάδα, με λεία 50 εκατομμυρίων.
- Τεράστια η επιτυχία Καβάκου σε συναυλία που έδωσε στη Στοκχόλμη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μέσα σε κλίμα θλίψης η κηδεία Γιάννου και Νικόλα Κρανιδιώτη.

Στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών αναπαύεται από το απόγευμα ο Γιάννος Κρανιδιώτης και ο γιος του Νικόλας. Η κηδεία έγινε μέσα σε κλίμα θλίψης και συναισθηματικής φόρτισης παρουσία της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στον Αγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου. Στους επικήδειους που εκφωνήθηκαν τονίσθηκαν ιδιαίτερα το πολιτικό ήθος του εκλιπόντος αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και η μαχητικότητά του στην προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνισμού.

Ρέππας: Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Μεταφορών.

Δεν ετέθη, ούτε υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Μεταφορών, με αφορμή το ατύχημα με το πρωθυπουργικό φάλκον, επανέλαβε ο υπουργός Τύπου, σημειώνοντας ότι η παρουσία του κ. Μαντέλη είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της έρευνας σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας. Ο κ. Μαντέλης παρέδωσε στον πρωθυπουργό το φάκελο με τα στοιχεία του αεροσκάφους, ενώ απάντηση για την τραγωδία θα δώσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ερευνά το αεροσκάφος, τα δύο μαύρα κουτιά του οποίου εστάλησαν για ανάλυση σε υπερσύγχρονο Γερμανικό εργαστήριο.

Στον εισαγγελέα κατέθεσαν οι πιλότοι του μοιραίου Φάλκον.

Στον εισαγγελέα κατέθεσαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τα αίτια του δυστυχήματος ο κυβερνήτης και συγκυβερνήτης του Φάλκον, ο μηχανικός τεχνικός του Φάλκον Αντώνης Χονδρογιάννης και ο πιλότος της Ολυμπιακής Ακριβός Τσολάκης. Επίσης θα καταθέσει και ο διασωθείς δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης. Στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση οι δύο τραυματίες Γρηγόρης Παπαδόπουλος και Παναγιώτης Πούλος.

Τρία δις δρχ από την Ενωση Τραπεζών για την αγορά λυόμενων σπιτιών.

Την πρόθεση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών να διαθέσει πάνω από τρια δις δρχ, για την αγορά λυομένων σπιτιών, για τις στεγαστικές ανάγκες των σεισμοπαθών, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ενωσης Θεόδωρος Καρατζάς στον πρωθυπουργό. Παράλληλα τον ενημέρωσε για τα μέτρα που έχουν πάρει οι τράπεζες με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό. Στον πρωθυπουργό επιταγές ύψους 560 εκατομμυρίων δρχ, από εφοπλιστές, που δεν θέλησαν να γίνει γνωστό το όνομά τους, για τους σεισμοπαθείς.

Μετ'εμποδίων θα αρχίσει η σχολική χρονιά για τους σεισμοπαθείς.

Μετ' εμποδίων και με καθυστέρηση μιας εβδομάδος θα αρχίσει η σχολική χρονιά για τους μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών, καθώς σε πάνω από 400 σχολεία έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές, ενώ αρκετά έχουν κριθεί ακατάλληλα. Το υπουργείο Παιδείας καταβάλλει προσπάθειες να επισκευαστούν όσο το δυνατό συντομότερα οι ζημιές, ενώ για αυτά που έχουν κριθεί ακατάλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε πού θα στεγασθούν οι μαθητές, αφού σε συνεννόηση με τη Νομαρχία θα πρέπει να αναζητηθούν κτίρια για να στεγαστούν οι μαθητές.

Απολύτως ομαλή για τους επιστήμονες τη μετασεισμική ακολουθία.

Απολύτως ομαλή χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τη μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Πάρνηθας και στην ακολουθία αυτή εντάσσουν και το νέο μετασεισμό των 4 Ρίχτερ. Στο μεταξύ ο κορυφαίος στο είδος του αμερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, Ρόμπερτ Τζέλερ, τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος επιστημονικός λόγος για να αποδεχθούμε τους ισχυρισμούς του κ. Βαρώτσου, η επιστημονική μεθοδολογία του οποίου παρουσιάζει θεμελιώδη προβλήματα.

Ληστεία σε χρηματαποστολή, στη Γλυφάδα, με λεία 50 εκατομμυρίων.

Πενήντα εκατομμύρια δραχμές ήταν η λεία τεσσάρων αγνώστων που λήστεψαν χρηματαποστολή ιδιωτικής εταιρίας στη Γλυφάδα. Οι δράστες με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους της εταιρίας και αφού άρπαξαν τους σάκους με τα χρήματα, που είχαν παραλάβει λίγο νωρίτερα από το σούπερ- μάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, εξαφανίστηκαν με ΙΧ αυτοκίνητο.

Τεράστια η επιτυχία Καβάκου σε συναυλία που έδωσε στη Στοκχόλμη.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή του Λεωνίδα Καβάκου στις δυο συναυλίες που δόθηκαν Τετάρτη και Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής στης Στοκχόλμης. Η υποδοχή που του έγινε μόλις εμφανίστηκε στη σκηνή ήταν πολύ θερμή, μια και στο σουηδικό μουσικό κοινό είναι γνωστός και αγαπητός από παλαιότερες συμμετοχές του. Οταν ολοκλήρωσε το κονσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκι για αρκετή ώρα το κοινό τον αποθέωνε.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τώρα, που οι ελληνικές ομάδες έπαιξαν το πρώτο τους παιχνίδι για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μπορούν να βγουν και τα πρώτα συμπεράσματα για την κατάσταση που βρίσκονται. Ο Ολυμπιακός, έδειξε σαφώς ότι βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση αν και έχασε μοναδική ευκαιρία να κερδίσει ένα φημισμένο αντίπαλο, όπως η Ρεάλ. Και αυτό γιατί τέτοιες ευκαιρίες δίνονται σπάνια: Δηλαδή, ο μεγάλος αντίπαλος να βρίσκεται στην αρχή της σεζόν, όταν ακόμη δεν είναι έτοιμος, καθώς θέλει να βρεθεί σε φουλ φόρμα, στα τέλη του χειμώνα, που θα αρχίσουν τα δύσκολα και βέβαια να έχει απέναντί του έναν τερματοφύλακα από τους... εφήβους. Πάντως, οι ερυθρόλευκοι έδειξαν ότι με τους Τζιοβάνι και Ζάχοβιτς είναι ιδιαίτερα δυνατοί στην επίθεση, ενώ στην άμυνα διατηρούν πάντα τα προβληματά τους.

Ο Παναθηναϊκός και ιδιαίτερα η ΑΕΚ έδειξαν ένα όχι και τόσο καλό πρόσωπο, αυτό που θέλουν να ξεχάσουν οι οπαδοί τους. Οι πράσινοι, δεν έπεισαν κόντρα στους αδύναμους Σλοβένους της Γκορίτσα, με μεγαλύτερη αδυναμία στο κέντρο, που είναι πολύ αργό και στην επίθεση που χάνει ευκαιρίες απ'αυτές που δεν χάνονται. Η Ενωση, δυσκολεύτηκε ακόμη περισσότερο με την αδύναμη Τορπέντο, δείχνοντας ότι δεν έχει συνέλθει από τον αποκλεισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ και τα ατού της ομάδας είναι σε κακή κατάσταση. Ευθύνες, όμως, φέρει και ο Τουμπάκοβιτς, ο οποίος επιμένει στη σερβική συνταγή και στις πρώτες του επιλογές που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας τους. Ο ΠΑΟΚ, μπορεί να συνέτριψε τη Λοκομοτίβ Τιφλίδος, αλλά δεν μπορούν να βγουν σαφή συμπεράσματα, γιατί ο αντίπαλος ήταν μάλλον τρίτης κατηγορίας...

Οσον αφορά, τον Αρη και τον Ιωνικό, δύο ομάδες που απέτυχαν στο πρώτο παιχνίδι, δεν μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι ήταν και τα φαβορί για την πρόκριση. Οι κίτρινοι της Θεσσαλονίκης, θέλουν ακόμη πολύ δουλειά και φυσικά ένα μικρό θαύμα για να προκριθούν, ενώ ο προπονητής τους έπεσε στην παγίδα του συναδέλφου του και άφησε έκθετη την άμυνα προς το τέλος του παιχνιδιού όταν οι παίχτες της Σερβέτ τραβήχτηκαν προς τα πίσω για να ανοίξουν οι διάδρομοι με αποτέλεσμα να γίνει το τελικό 1-1. Ο Ιωνικός έπαιξε με πολύ καλύτερη ομάδα και η ήττα με 1-3 ήρθε φυσιολογικά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 318,17 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 515,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 296,62, ελβετικό φράγκο προς 206,60, τη λίρα Κύπρου προς 573,98, δολάριο Καναδά προς 215,78, δολάριο Αυστραλίας 206,49, το γερμανικό μάρκο προς 169,36, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10, γαλλικό φράγκο προς 50,49, και το ευρώ προς 331,24 δραχμές.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών, που σημείωσε μικρή άνοδο, λόγω κυρίως του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Εντονο ήταν για μία ακόμη συνεδρίαση το ενδιαφέρον για μετοχές των εταιριών Επενδύσεων, ενώ ρευστοποιήσεις κερδών παρατηρήθηκαν στο χώρο των Κατασκευών και της Παράλληλης Αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αρχικώς εκτινάχθηκε έως την περιοχή των 6.500 μονάδων, καταγράφοντας ανώτερη τιμή στις 6.484,38 μονάδες (+2,58%) για να υποχωρήσει στη συνέχεια σταδιακά, λόγω των ρευστοποιήσεων για αποκομιδή μέρους των μεγάλων κερδών που έχουν πετύχει οι τιμές των μετοχών το τελευταίο διάστημα. Πάντως ο δείκτης σημείωσε το 53ο ιστορικό ρεκόρ απο τις αρχές του έτους και το 6- ο συνεχόμενο. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 6.355,04 μονάδες, έναντι 6.321,31 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας άνοδο 33,23 μονάδων ή σε ποσοστό 0,53%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Για αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Βαθμιαία και από τα δυτικά αναμένεται βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα νότιοι νοτιοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά 18 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 28 και στα νησιία του Αιγαίου από 21 έως 29 βαθμούς κελσιου. Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα βροχής και βελτίωση από το μεσημέρι, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 27 και 17 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 17 September 1999 - 18:00:17 UTC