Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό-Σχέδιο Ανάν-Καραμανλής
  • [02] Απεργία ιδιοκτητών ταξί
  • [03] Κινητοποιήσεις γιατρών ΙΚΑ
  • [04] Κλειστά τη Δευτέρα τα πρατήρια υγρών καυσίμων
  • [05] Αναν: Προσήλωση στο χρονοδιάγραμμα
  • [06] Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις με Ντενκτάς
  • [07] Επικοινωνία Σημίτη με Ανάν
  • [08] Σημίτης: Καθαρή λύση

  • [01] Κυπριακό-Σχέδιο Ανάν-Καραμανλής

    22/11/2002 21:07:36

    Εντονη κριτική σε πολλές παραμέτρους του σχεδίου Αναν, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, ο κ.Καραμανλής δήλωσε οτι το σχέδιο του γγ του ΟΗΕ δεν εγγυάται μια πραγματικά επανενωμένη Κύπρο, ούτε δεν συνιστά ευρωπαϊκή λύση. Υποστήριξε μάλιστα, οτι στην καλύτερη περίπτωση οδηγεί σε έναν επώδυνο συμβιβασμό. Επανέλαβε οτι το κόμμα του δεν αρνείται τον διάλογο, αλλά στην παρούσα φάση απαιτούνται σκληρές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την πακετοποίησης που επιχειρείται, τονίζοντας πως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας εξαρτάται από τη δική της συμπεριφορά, αλλά και από τη δίκαιη λύση του Κυπριακού. Κατέστησε σαφές οτι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη διεύρυνση, εάν δεν περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με το γερμανικό προηγούμενο. Τέλος, επέκρινε τον πρωθυπουργό για την άρνησή του να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

    [02] Απεργία ιδιοκτητών ταξί

    22/11/2002 21:02:37

    Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν οι ιδιοκτήτες ταξί την ερχόμενη εβδομάδα, διεκδικώντας την αύξηση του κομίστρου και αντιδρώντας στην αύξηση των λεωφορειολωρίδων και την απαγόρευση εισόδου και κυκλοφορίας τους σε αυτές. Ετσι, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα ταξί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 5 το πρωί της Παρασκευής. Παράλληλα, την Πέμπτη το πρωί θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στις λεωφορειολωρίδες.

    [03] Κινητοποιήσεις γιατρών ΙΚΑ

    22/11/2002 21:02:23

    Νέα ταλαιπωρία την ερχόμενη Δευτέρα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Οι γιατροί του Ιδρύματος έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία, ζητώντας τη νομιμοποίηση των συναδέλφων τους. Στα ιατρεία του ΙΚΑ θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

    [04] Κλειστά τη Δευτέρα τα πρατήρια υγρών καυσίμων

    22/11/2002 21:02:12

  • Κλειστά θα παραμείνουν την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς οι βενζινοπώλες διαμαρτύρονται στην

    απόφαση για τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στις αντλίες του πετρελαίου κίνησης απο τις αρχές του χρόνου.

    [05] Αναν: Προσήλωση στο χρονοδιάγραμμα

    22/11/2002 20:22:15

    Ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν αναμένοντας δήλωση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραουφ Ντενκτάς, αν συμφωνεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες πάνω στο σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου, ελπίζει πάντοτε οτι

    η κατ αρχήν συμφωνία θα έχει επέλθει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε σήμερα στον ΟΗΕ.

    "Ο γγ έχει ενθαρρυνθεί απο την γενικώς θετική αντίδραση στο σχέδιό του και επιθυμεί να προχωρήσουν τα πράγματα

    με τους ενδιαφερόμενους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποτελεί τμήμα και μερίδιο του σχεδίου αυτού και φιλοδοξεί να επωφεληθεί απο την παρούσα ευκαιρία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αναν, Στέφαν Ντουγιάριτς.

    "Ο γγ προσβλέπει να λάβει τις ουσιώδεις αντιδράσεις (των κυρίως ενδιαφερομένων) με την προοπτική τα πράγματα να εξελιχθούν το ταχύτερο δυνατόν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Αναν.

    Ο κ. Ντουγιάριτς έκανε δηλώσεις λίγο αφότου συνομίλησαν ο γγ του ΟΗΕ και ο αντιπρόσωπός του για την Κύπρο, Αλβάρο ντε Σότο, στη Χάγη (Ολλανδία) σήμερα, σε μία προσπάθειά τους να προωθηθεί το σχέδιο του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    [Φώτο-507612]

    [06] Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις με Ντενκτάς

    22/11/2002 18:38:13

    Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς μεταβαίνει αύριο στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις με τον Ραούφ Ντενκτάς, καθώς ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν ανακοίνωσε ότι δίνει πίστωση χρόνου για διαβουλεύσεις στο σχέδιό του.

    Την πληροφορία για το ταξίδι του κ. Γιακίς μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή", το οποίο ανέφερε απλώς ότι ο Τούρκος υπουργός αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης ύστερα από την τελευταία επιδείνωση της υγείας του, αναμένεται ότι θα πάρει αργότερα απόψε εξιτήριο, αλλά θα διαμένει σε ξενοδοχείο για άλλες δέκα τουλάχιστον ημέρες.

    Στη Χάγη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε σήμερα συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, με τον οποίο συζήτησε τρόπους προώθησης της διαδικασίας έναρξης διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιό του. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο κ. ντε Σότο του μετέφερε κάποιες εξελίξεις από τουρκοκυπριακής πλευράς αναφορικά με το σχέδιό του, ο Κόφι Αναν είπε ότι δυστυχώς ο κ. Ντενκτάς είναι άρρωστος και αναρρώνει και έτσι πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος για διαβουλεύσεις.

    [Φώτο-514781]

    [07] Επικοινωνία Σημίτη με Ανάν

    22/11/2002 18:18:23

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με το γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο οποίος βρίσκεται στη Χάγη, την οποία θα επισκεφθεί αύριο ο πρωθυπουργός προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ολλανδό ομόλογό του Βίμ Κόκ.

    Μεταξύ, της ελληνικής πλευράς και του επιτελείου του γγ έγιναν προσπάθειες να εξευρεθεί τρόπος συνάντησης Σημίτη - Ανάν στη Χάγη οι οποίες δεν κατέληξαν καθώς οι ώρες των δυο ανδρών δεν βοηθούσαν καθόλου στο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Ανάν του ανέφερε τη θετική στάση της Κύπρου αλλά και την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας του σχεδίου του ως βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο γγ του ΟΗΕ ανέφερε ότι είναι ενήμερος για τη στάση της Ελλάδας και πληροφόρησε τον κ. Σημίτη ότι είναι στις προθέσεις του να ασκήσει την όποια πίεση είναι δυνατόν προς την πλευρά των Τουρκοκυπρίων ώστε και εκείνοι να πάρουν απόφαση ανάλογη με εκείνη των Ελληνοκυπρίων.

    [Φώτο-451445]

    [08] Σημίτης: Καθαρή λύση

    22/11/2002 17:45:52

    Η λύση που επιδιώκει η Ελλάδα στο Κυπριακό είναι μια καθαρή λύση χωρίς αστερίσκους ή οποιεσδήποτε άλλες παρατηρήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πράγα, μετά την λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος, επεσήμανε, πληροί όλα τα κριτήρια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και γι΄ αυτό, πρέπει να είναι στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα ενταχθεί.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αμετακίνητη, ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί με την πρώτη ομάδα και αυτή τη θέση η Ελλάδα θα την υπερασπιστεί με κάθε μέσο που διαθέτει, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και το βέτο.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα θέλει να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό και όπως τόνισε σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συναινέσει μέχρι την Κοπεγχάγη να δοθεί λύση στο Κυπριακό, η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες και μετά την Κοπεγχάγη με τρόπο που να μην επιτρέπει στην Τουρκία να κωλυσιεργεί και να κρατά το θέμα ανοιχτό επ΄άπειρον.

    Τα θέματα σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και τον ευρωστρατό αλλα και την ημερομηνία έναρξης των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων έθεσε ο κ. Σημίτης στη χθεσινοβραδυνή συζήτηση που είχε στο περιθώριο του επίσημου δείπνου με τον πρόεδρο Μπους και τον Κόλιν Πάουελ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις συναντήσεις με την αμερικανική πολιτική ηγεσία πολύ καλές και φιλικές. Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι οι Μπούς και Πάουελ ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού, για το θέμα του ευρωστρατού αλλά και για την ημερομηνία έναρξης των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων χωρίς όμως, τουλάχιστον στη συζήτηση που ο ίδιος είχε μαζί τους, να συνδέουν (οι Αμερικανοί) τα τρία θέματα. Ανέφερε επίσης στον πρόεδρο Μπούς και τον Κόλιν Πάουελ ότι πρέπει στην Κοπεγχάγη να δοθεί ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία σχετικά με την ενταξιακή της πορεία. Ομως θετικό μήνυμα πρέπει να στείλει και η Τουρκία για τον ευρωστρατό και το Κυπριακό με τρόπο που να είναι σαφής και να προσδιορίζει τις εξελίξεις.

    Αποτιμώντας τις εργασίες της Σύνοδου Κορυφής ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το μήνυμα της Συνόδου το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό είναι ότι πρέπει να πάμε πέρα από τα στρατιωτικά μέσα και τη στρατιωτική δράση καθώς τα προβλήματα δεν ξεπερνιούνται με αυτούς τους τρόπους, ξεπερνιούνται κυρίως με πολιτικά και οικονομικά μέσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 November 2002 - 21:30:27 UTC