Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Σημίτη για πόλεμο στο Ιράκ
  • [02] ΝΔ-Υποψηφιότητα για την ΚΕΔΚΕ θα θέσει η Ντόρα Μπακογιάννη.
  • [03] Συνάντηση Στεφανόπουλου με Σημίτη
  • [04] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια
  • [05] Δίκη 17Ν:Κατάθεση μαρτύρων για τη δολοφονία Χ.Μάτη
  • [06] Δίκη 17Ν:Κατάθεση πρώτου μάρτυρα υπόθεσης Τσαντ
  • [07] ΗΠΑ-Ιράκ-Μπους-Διάγγελμα.

  • [01] Δηλώσεις Σημίτη για πόλεμο στο Ιράκ

    18/03/2003 14:17:26

    Ψυχραιμία συνέστησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν απο τον πόλεμο στο Ιράκ. Σπασμωδικές κινήσεις πολιτών, ειπε ο κ. Σημίτης δεν ωφελούν. Ο πόλεμος στο Ιράκ θα δημιουργήσει μια μείζονα διεθνή κρίση, εμείς υποστηρίζουμε οτι ο ΟΗΕ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και οτι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης. Η Ελλάδα, έχουμε ξεκαθαρίσει, δεν συμμετέχει στον πόλεμο και δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πολεμο. Επιθεωρεί γιατί θεωρεί οτι η άσκηση βίας είναι το ύστατο μέσο.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε οτι η Ελλάδα θα τηρήσει όποιες υποχρεώσεις έχει απο συνθήκες που έχει υπογράψει. Η κρίση ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πορεία. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εχουν κοινή πολιτική και άμυνα. Δήλωσε μάλιστα οτι την Πέμπτη θα συνέλθει κανονικά στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου θα συζητήσει για το Ιράκ αλλα και για τις άλλες εξελίξεις που αφορούν την Ευρώπη. Καθήκον και επιλογή μας ειναι να συνεχίσουμε κανονικά την πορεία μας.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι κκ Πρωτόπαπας, Χυτήρης, Παπαντωνιου, Τσοχατζόπουλος, Χρυσοχοϊδης, Ανωμερίτης και Βερελής.

    [Φώτο-525857]

    [02] ΝΔ-Υποψηφιότητα για την ΚΕΔΚΕ θα θέσει η Ντόρα Μπακογιάννη.

    18/03/2003 14:16:15

    Υποψηφιότητα για την προεδρία της ΚΕΔΚΕ θα θέσει η Ντόρα Μπακογιάννη,σύμφωνα με πληροφορίες,και ύστερα από συνεννοήσεις που έγιναν χθες με τη Ρηγίλλης.Κατά τις ίδιες πληροφορίες για την Προεδρία της ΤΕΔΚΝΑ ο κ.Χρήστος Αγραπίδης προσανατολίζεται μετά από συνεννόηση με τη Ρηγίλλης να υποστηρίξει τον κ.Φιλίππου που προέρχεται από τον ΣΥΝ.

    [03] Συνάντηση Στεφανόπουλου με Σημίτη

    18/03/2003 12:15:06

    "Οι καιροί είναι δύσκολοι"συμφώνησαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός στη σημερινή συνάντησή τους προκειμένου να ενημερωθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος από τον Κώστα Σημίτη για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ιράκ.

    Η διαπίστωση για δύσκολους καιρούς τονίσθηκε από τον κ. Στεφανόπουλο λίγο πριν αρχίσει η επίσημη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό,διαπίστωση με την οποία συμφώνησε ο κ. Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η απόφαση για επέμβαση στο Ιράκ δημιουργεί μια μεγάλη παγκόσμια κρίση ενώ πρόσθεσε ότι εμείς πρέπει να σταθούμε ψύχραιμοι απέναντι σε αυτή την κρίση.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει επιτέλους να αποκτήσει μια κοινή εξωτερική πολιτική ώστε να μην οδηγούμεθα σε καταστάσεις που έχουν πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία.

    Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει ευρείας κυβερνητικής συσκέψεως στις 12:30 και αργότερα θα προβεί σε δηλώσεις.

    [04] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια

    18/03/2003 12:02:44

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στα αεροδρόμια όλης της χώρας, αλλά και σε άλλους χώρους που έχουν σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενόψει του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, η έναρξη του οποίου, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι θέμα χρόνου.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα αεροδρόμια της χώρας, όπου λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας.

    Το πακέτο των μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως με την έναρξη του πολέμου, έχουν αναλυθεί εκτενώς και έχουν αποφασιστεί στη διάρκεια σύσκεψης, την περασμένη εβδομάδα, του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστου Βερελή με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας της Πολιτικής Αεροπορίας.

    Μεταξύ των μέτρων που έχουν αποφασιστεί είναι: αυστηρότεροι έλεγχοι σε όλο το προσωπικό που εργάζεται και έχει πρόσβαση στους χώρους των αεροδρομίων, εξονυχιστικός έλεγχος των Αποσκευών, Φορτίου και Ταχυδρομείου και αύξηση της αστυνόμευσης σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Παράλληλα θα τεθούν σε λειτουργία επιπλέον ανιχνευτές εκρηκτικών για τον πλήρη έλεγχο των αποσκευών που παραδίδονται.

    [Φώτο-520903]

    [05] Δίκη 17Ν:Κατάθεση μαρτύρων για τη δολοφονία Χ.Μάτη

    18/03/2003 11:48:56

    Ολοκληρώθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Ρόμπερτ Τσαντ.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε ο αστυνομικός Νίκος Κωστάκος, ο οποίος ομως, όπως είπε, δεν θυμάται λεπτομέρειες του περιστατικού καθώς έχουν περάσει 20 χρόνια.

    Αμέσως μετά αναγνώστηκε η προκήρυξη της 17Ν για το χτύπημα, καθώς και άλλα έγγραφα της υπόθεσης.

    Η υπεράσπιση του Νίκου Παπαναστασίου παρουσίασε βεβαίωση της εταιρίας στην οποία εργαζόταν ο κατηγορούμενος, καθώς και τον κατάλογο ασφαλιστικών εισφορών απο τον οποίο προκύπτει οτι δούλευε ολο το μήνα Απρίλιο κανονικά απο τις 7 το πρωί εως τις 3 το μεσημέρι.

    Στη συνέχεια το δικαστήριο προχώρησε στην εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, κατά τη διάρκεια ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Ανω Πετραλώνων στις 24/12/1984.

    Ως μάρτυρες κατέθεσαν τα αδέλφια του αστυνομικού Ξενοφών Βασίλειος Μάτης και Νικηφόρος Ευάγγελος Μάτης, οι οποίοι ωστόσο δεν ήταν αυτόπτες μάρτυρες στη ληστεία της Τράπεζας.

    Αντίθετα, ο αυτόπτης μάρτυρας Παύλος Νικολαϊδης αναγνώρισε στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα τον άνθρωπο που με στολή αστυνομικού μπήκε στο υποκατάστημα της Τράπεζας μαζί με άλλους, κρατώντας ένα κουτί με γλυκά και πλησίασε το Χρήστο Μάτη.

    Ο μάρτυρας ωστόσο υποστήριξε οτι επειδή έγινε πάλη για να ακινητοποιηθεί ο άτυχος αστυνομικός δεν μπορεί να πει με ακρίβεια ποιός τον πυροβόλησε.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία, στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται οι Νίκος Παπαναστασίου, Πάτροκλος Τσελέντης, Χριστόδουλος Ξηρός, Γιάννης Σκανδάλης και ένας Τούρκος υπήκοος που επίσης έχει αποβιώσει, ενώ φέρεται να πυροβόλησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    [Φώτο-562446]

    [06] Δίκη 17Ν:Κατάθεση πρώτου μάρτυρα υπόθεσης Τσαντ

    18/03/2003 11:24:28

    Απέρριψε το δικαστήριο την ένσταση της υπεράσπισης για αφαίρεση προανακριτικού υλικού απο τη δικογραφία, κρίνοντας οτι, τόσο οι λήψεις των καταθέσεων και απολογιών, όσο και τα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων, για τα οποία διενεργήθηκαν έλεγχοι απο επίσημα εργαστήρια, δεν αποτελούν λόγο ακυρότητας της προδικασίας.

    Το δικαστήριο, ωστόσο, επιφυλάχθηκε ως προς το αν θα γίνει αποδεικτική χρήση των καταθέσεων και απολογιών των κατηγορουμένων.

    Οπως είπε ο πρόεδρος, εκφωνώντας την απόφαση του δικαστηρίου, στην περίπτωση που αποδειχθούν βάσιμοι οι ισχυρισμοί κατηγορουμένων περί ψυχολογικών και άλλων πιέσεων, που δέχθηκαν, το δικαστήριο δε θα αναγνώσει τις καταθέσεις και τις απολογίες.

    Επίσης, το δικαστήριο έκρινε αβάσιμο το αίτημα για αποβολή των συνηγόρων πολιτικής αγωγής της υπόθεσης Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, καθώς κρίθηκε οτι στους κατηγορούμενους αποδίδεται πρόθεση στην πράξη τους, ενώ στους γιατρούς του Ευαγγελισμού - που διεκδίκησαν και κέρδισαν αποζημίωση οι συγγενείς του εκλιπόντως εισαγγελέα - αποδόθηκε αμέλεια για το θάνατό του.

    Στο μεταξύ, στο δικαστήριο καταθέτει, ήδη, ο πρώτος μάρτυρας στην υπόθεση Ρόμπερτ Τσαντ.

    Πρόκειται για τον αυτόπτη της απόπειρας δολοφονίας, που έγινε στις 3 Απριλίου 1984 κατά του τότε αρχοσμηνία του αμερικανικού στρατού.

    Ο μάρτυρας, που ονομάζεται Ελευθέριος Κοντοδιός, κατέθεσε οτι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τώρα κάποιον απο τους κατηγορούμενους.

    Είπε, ωστόσο, οτι έχει κάποια εικόνα του συνοδηγού της μηχανής, που είχε πλησιάσει το αυτοκίνητο του Αμερικανού στρατιωτικού και συμπλήρωσε πως ''θα μπορούσε, ίσως, να συγκρίνει την εικόνα, που έχει στο μυαλό του με κάποιον απο τους κατηγορούμενους, μόνο αν έβλεπε φωτογραφίες για το πως ήταν οι κατηγορούμενοι πριν 20 χρόνια.

    Ο κ. Κοντοδιός περιέγραψε τον οδηγό της μηχανής ως ''ψηλό και ογκώδη''. Ο ίδιος ο Ρόμπερτ Τσαντ ήταν απών απο το δικαστήριο, όταν εκφωνήθηκε το όνομά του.

    Υπενθυμίζεται οτι, σύμφωνα με τη δικογραφία στην υπόθεση Τσαντ φέρονται να εμπλέκονται οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Δημήτρης Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης και Χριστόδουλος Ξηρός, ενώ τον Αμερικανό φέρεται να είχε πυροβολήσει ο νεκρός πλέον Γιάννης Σκανδάλης.

    [Φώτο-562578]

    [07] ΗΠΑ-Ιράκ-Μπους-Διάγγελμα.

    18/03/2003 03:25:49

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έθεσε, όπως αναμενόταν, τελεσίγραφο 48 ωρών στον Σαντάμ Χουσέιν και τους γιούς του να ακολουθήσουν το δρόμο της εξορίας, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τον πόλεμο.

    "Ο Σαντάμ Χουσέιν και οι γιοί του πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιράκ σε 48 ώρες. Η άρνησή τους να το πράξουν θα έχει ως αποτέλεσμα τη στρατιωτική σύγκρουση, η οποία θα αρχίσει τη χρονικη στιγμή που θα επιλέξουμε", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 March 2003 - 12:30:20 UTC