Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα
  • [02] Κατάληψη Βρετανικού Προξενείου στη Θεσ/κη
  • [03] Δίκη 17Ν:Κατάθεση μαρτύρων στην υπόθεση Μομφεράτου

  • [01] Μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα

    19/03/2003 14:16:32

    Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται από χθές αστυνομία, ΕΥΠ και λιμενικό σε συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις για την πρόληψη τυχόν τρομοκρατικής ενέργειας λόγω του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ.

    Τα μέτρα ασφάλειας έχουν ολοκληρωθεί εδώ και 15 μέρες από τους επιτελείς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά από χθές τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή.

    Με επείγουσα διαταγή του προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος δίνει σαφείς κατευθύνσεις για την υλοποίηση των μέτρων, ενώ ανάλογη διαταγή εστάλη από τη διεύθυνση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προς όλες τις υπηρεσίες Ασφαλείας των αεροδρομίων.

    Τα μέτρα προβλέπουν: Υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων φύλαξης πρεσβειών και διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Ισπανίας καθώς και της Δανίας, της Τσεχίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών που συνέπραξαν με τον Τζόρτζ Μπούς για την έναρξη του πολέμου.

    Πάνω από 5.000 αστυνομικοί θα διατεθούν για την υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνουν επίσης στενή επιτήρηση δημοσίων οργανισμών, επιχειρήσεων και προσώπων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικής ενέργειας.

    Οι δυνάμεις της αστυνομίας ενισχύθηκαν σε όλα τα αεροδρόμια όπου σε συνεργασία με τους υπαλλήλους της ΥΠΑ γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι κυρίως κατά την είσοδο στην Ελλάδα.

    Για τον αυστηρό έλεγχο οι αρχές ασφαλείας προμηθεύονται 21 σύγχρονα μηχανήματα ανίχνευσης εκρηκτικών και όπλων.

    Ειδικά στα αεροδρόμια εκτός από τον έλεγχο των επιβατών έχουν ληφθεί δρακόντεια μετρα για τη φρούρηση εγκαταστάσεων και αεροσκαφών. Παράλληλα ενισχύθηκαν από την αστυνομία οι δυνάμεις στον Εβρο για την απόκρουση πιθανού κύματος λαθρομεταναστών από το Ιράκ σε συνεργασία με το Στρατό.

    Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό που εκτός από την επιτήρηση των λιμανιών έχει αυξήσει τις περιπολίες στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση πιθανής εισόδου λαθρομεταναστών δια θαλάσσης.

    Για τον ίδιο σκοπό έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και η ΕΥΠ για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις κυκλωμάτων δουλεμπόρων.

    Ταυτόχρονα όμως η ΕΥΠ έχει επιφορτιστεί και με τον έλεγχο στις εισόδους της χώρας για την περίπτωση που επιχειρήσουν να διεισδύσουν στην Ελλάδα άτομα αραβικής καταγωγής που βρίσκονται στις λίστες του FBI, της CIA και άλλων ξένων μυστικων υπηρεσιών ως ύποπτα για τρομοκρατική δράση.

    Τα άτομα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες είναι περίπου 150, ενώ από την αστυνομία και την ΕΥΠ βρίσκονται σε στενό κλοιό άλλα περίπου 200 άτομα επίσης αραβικής καταγωγής που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

    [02] Κατάληψη Βρετανικού Προξενείου στη Θεσ/κη

    19/03/2003 14:16:23

    Σε κατάληψη του Βρετανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν λίγο στη 1 μετά το μεσημέρι μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ.

    Περίπου 150 άτομα έχουν μπει μέσα στο κτίριο του Προξενείου που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου 8 και ζητούν να επιδώσουν ψήφισμα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους στον Βρετανό πρόξενο, καθώς και να αναρτήσουν πανό με αντιπολεμικό σύνθημα στην πρόσοψη του κτιρίου.

    [03] Δίκη 17Ν:Κατάθεση μαρτύρων στην υπόθεση Μομφεράτου

    19/03/2003 11:39:04

    Απειλές δεχόταν ο Νίκος Μομφεράτος πριν τη δολοφονία του απο τη 17Ν, σύμφωνα με τη σύζυγο του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, Ερμιόνη Ρουσέτη, η οποία κατέθεσε στο δικαστήριο.

    Η κυρία Ρουσέτη υποστήριξε οτι ο σύζυγός της, της είχε πει πως ο εκδότης της ''Απογευματινής'' δεχόταν απειλές, ενω βουβά τηλεφωνήματα, όπως ισχυρίστηκε, γίνονταν και στο σπίτι τους.

    Η κυρία Ρουσέτη κατέθεσε πως το πρωινό της 21ης Φεβρουαρίου του 1985 - ημέρα δολοφονίας του εκδότη και του οδηγού του - μια άγνωστη γυναίκα είχε τηλεφωνήσει στο σπίτι της και είχε ρωτήσει τον 6χρονο τότε γιο του Ρουσέτη ''αν ο μπαμπάς του είναι εκεί''.

    Η μάρτυρας είπε, επίσης, οτι έμαθε απο τους γιατρούς του νοσοκομείου, οπου για 11 μέρες νοσηλεύθηκε ο σύζυγός της, πως κάποιοι, ντυμένοι γιατροί, προσπάθησαν να τον ''αποτελειώσουν''.

    Η κυρία Ρουσέτη γύρισε το πρόσωπό της προς το Δημήτρη Κουφοντίνα και του φώναξε: ''μετά απο 18 χρόνια περίμενα αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα να τους ρωτήσω γιατί τόσο μίσος στον άνδρα μου; Με αφήσαν με ένα παιδί 6 χρονών. Θέλω να με κοιτάξει στα μάτια ο κ. Κουφοντίνας, γιατί και εκείνος έχει ένα παιδί και θέλει να το έχει κοντά του. Το δικό μου, ομως, παιδί τον πατέρα του τον έχει στον τάφο. Ο άνδρας μου ήταν κεφάλαιο; Ηταν πολιτικό έγκλημα;''

    Νωρίτερα, η σύζυγος του εκδότη, Ειρήνη Μομφεράτου, είχε καταθέσει οτι ο Νίκος Μομφεράτος λίγο μετά τη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη, της είχε πει οτι έμαθε πως ήταν σε λίστα στόχων.

    Στη διάρκεια της εξέτασής του Γιώργου Μομφεράτου, ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Γιάννης Ραχιώτης, τον ρώτησε αν ο πατέρας του είχε διατελέσει υπουργός.

    Ο μάρτυρας απάντησε οτι ο Νίκος Μομφεράτος ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

    Γιάννης Ραχιώτης: Γιατί πιστεύεται οτι εκτελέστηκε ο πατέρας σας;

    Γιώργος Μομφεράτος: Αρνούμαι να απαντήσω στον όρο εκτέλεση.

    Στην υπόθεση της δολοφονίας του Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρονται να εμπλέκονται οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Δημήτρης Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης, Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος.

    Στην συνέχεια κατέθεσε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπακατσέλος, αυτόπτης μάρτυρας στη διπλή δολοφονία.

    Ο κ. Μπακατσέλος υποστήριξε πως είχε δει τέσσερα άτομα, που έλαβαν μέρος στην επίθεση.

    Ο δημοσιογράφος κατέθεσε οτι αναγνώρισε ως έναν απο τους δύο, που πυροβόλησαν, το Χριστόδουλο Ξηρό.

    Οπως είπε, τον αναγνώρισε οταν τον είδε στην τηλεόραση σε κάποιο βίντεο κλιπ, όπου είχε κάπως μακριά μαλλιά και μούσι.

    Ο μάρτυρας είπε, επίσης, πως το άτομο, που φώναξε μετά τη δολοφονία τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να μπουν στο αυτοκίνητο, ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    [Φώτο-562889]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 March 2003 - 12:30:13 UTC