Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόδημος - Ελληνισμός-Τράπεζα Κύπρου - Πρόγραμμα ΟΙΚΑΔΕ.
  • [02] Ομιλία Γ.Παπανδρέου στο Ευρωκοινοβούλιο.

  • [01] Απόδημος - Ελληνισμός-Τράπεζα Κύπρου - Πρόγραμμα ΟΙΚΑΔΕ.

    20/03/2003 17:14:19

    Το χορηγικό της πρόγραμμα ''Οίκαδε'' που έχει ως στόχο την διατήρηση του απόδημου ελληνισμού στις χώρες όπου ζει και αναπτύσσεται, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στη διατήρηση της γέφυρας

    επικοινωνίας των αποδήμων με την Κύπρο και την Ελλάδα, παρουσίασε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου.

    Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης, στη διάρκεια της οποίας απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Μαγκριώτης καθώς το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του συγκεκριμένου υπουργείου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πτυχές.

    Η πρώτη πτυχή είναι η νέα δικτυακή πύλη www.oikade.gr που απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 8 μέχρι 16 ετών και προσφέρει ενημέρωση σε καθημερινή βάση σχετικά με θέματα που τους ενδιαφέρουν όπως μουσική, κινηματογράφος, αθλητισμός, τέχνες, βιβλία κλπ. Οι επισκέπτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να συνομιλούν μεταξύ τους και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.

    Ο τομέας της Αδελφοποίησης είναι η άλλη πτυχή. Μέσω του συστήματος της τηλεδιάσκεψης σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο αδελφοποιούνται με ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία από το εξωτερικό. Οι μαθητές των αδελφοποιημένων σχολείων προετοιμάζουν ανά ζεύγη βάσει ειδικού εγχειριδίου κοινά μαθήματα, τα οποία πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Στο Οίκαδε συμμετέχουν ως σήμερα 40 σχολεία και φιλοδοξία του προγράμματος είναι να επεκταθεί σε όλα τα μέρη όπου υπάρχει ελληνισμός.

    [02] Ομιλία Γ.Παπανδρέου στο Ευρωκοινοβούλιο.

    20/03/2003 16:11:06

    Οταν η διπλωματία τελειώνει και αρχίζει ο πόλεμος, τότε δεν μπορούμε παρά να ομολογήσουμε την αποτυχία μας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του το πρωί, ενώπιον της έκτακτης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συγκλήθηκε με αντικείμενο την κρίση στο Ιράκ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε προς τους ευρωβουλευτές ότι μέχρι πρότινος η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε κοινό στόχο τη εξάντληση όλων των περιθωρίων ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα του Ιράκ με ειρηνικά μέσα. Η ελληνική προεδρία υπήρξε ταγμένη σ΄αυτό το στόχο, δήλωσε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας, υπήρξαν διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ ως προς τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα της ένοπλης επέμβασης κατά του Ιράκ. Αυτή τη στιγμή, όμως, οι εχθροπραξίες έχουν ξεκινήσει και αυτό που προέχει είναι να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας τις εξής προτεραιότητες απο εδώ και στο εξής:

    Η πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη ενός προβληματισμού στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εικόνα που παρουσίασε κατά την διάρκεια της κρίσης στο Ιράκ και η αναζήτηση τρόπων δημιουργίας μίας πραγματικά ενιαίας εξωτερικής πολιτικής των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Η δεύτερη προτεραιότητα, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, είναι η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων, η τρίτη η διασφάλιση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας του Ιράκ και η τέταρτη η αποφυγή της αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.

    Σε σχέση με το θέμα αυτό ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε τα ιδιαίτερα προβλήματα που ενδέχεται να υπάρξουν στην Τουρκία με αφορμή το Κουρδικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να ανοιχθεί και άλλο μέτωπο πολέμου.

    Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε με έμφαση την ανάγκη επίτευξης προόδου στο Μεσανατολικό, με βάση τον «οδικό χάρτη που έχει ήδη διαμορφώσει το διεθνές «κουαρτέτο. Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη τον ιδιαίτερο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει απο εδώ και στο εξής ο ΟΗΕ, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να επισημάνει την κρίση που έχει δημιουργηθεί στις διατλαντικές σχέσεις.

    Στη δευτερολογία του, επίσης, ο κ.Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη να αποτελέσει η κρίση στο Ιράκ την αφορμή για τη διαμόρφωση μιας Ευρώπης ενωμένης και ισχυρής, η οποία θα είναι αποτελεσματική στο διεθνές πεδίο. Τάχθηκε υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο διεθνές πεδίο προκειμένου όπως είπε χαρακτηριστικά «να επικρατήσει η αρχή της αξίας του δικαίου και όχι του δικαίου της δύναμης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 March 2003 - 21:30:10 UTC