Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτασμός 25ης Μαρτίου
  • [02] Ο ντε Σότο ενημερώνει το ΣΑ για το Κυπριακό
  • [03] Νέοι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη
  • [04] Τσοχατζόπουλος: Επάρκεια καυσίμων
  • [05] Αναθεώρηση ΚΑΠ: Θετικές επιπτώσεις για το αγροτικό εισόδημα
  • [06] Νεκρός λαθρομετανάστης στον Εβρο

  • [01] Εορτασμός 25ης Μαρτίου

    25/03/2003 20:43:00

    Στη σκιά του πολέμου στο Ιράκ και με έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών παραγόντων της χώρας και τα συνθήματα που ακούστηκαν, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, με την οποία κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25-ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, τόσο ο πρόδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, στις δηλώσεις τους κινήθηκαν στο κλίμα του πολέμου στο Ιράκ. Σε αντιπολεμικό κλίμα κινήθηκαν και οι εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλες τις πόλεις της χώρας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ευχή να τελειώσει το συντομότερο δυνατό ο πόλεμος για να περιοριστούν οι καταστροφές του ιρακινού λαού και επανέλαβε την αφοσίωση της Ελλάδας στην ειρήνη και τη διεθνή νομιμότητα. Ψυχραιμία και σύνεση συνέστησε ο κ. Σημίτης, τονίζοντας την ανάγκη να πορευθούμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης άσκησε κριτική σε αυτούς που άρχισαν τον πόλεμο στο Ιράκ λέγοντας ότι εκθεμελιώνεται η διεθνής έννομη τάξη. Την ευχή να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος και να μη χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές, διατύπωσε ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε να σταματήσει αμέσως αυτός ο παράνομος ανήθικος και καταστροφικός πόλεμος. Αντιπολεμικό περιεχόμενο είχε και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τονίζοντας ότι προσεύχεται για να φωτιστούν οι ισχυροί της γής για την αποκατάσταση της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

    [02] Ο ντε Σότο ενημερώνει το ΣΑ για το Κυπριακό

    25/03/2003 19:42:56

    Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, θα ενημερώσει αύριο τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στην προσπάθεια επίλυσης του «πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Ο κ. Ντε Σότο θα δώσει περιληπτική εικόνα της συνολικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα το «ναυάγιο στη Χάγη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται στις αρχές Απριλίου να εγκρίνει ένα νέο ψήφισμα για το Κυπριακό. Στο μεταξύ, 17 Αμερικανοί βουλευτές κάλεσαν τον Πρόεδρο Μπους να εντείνει τις προσπάθειες του για να πείσει την Τουρκία και τον Ντενκτάς να εργασθούν εποικοδομητικά για λύση του Κυπριακού.

    [Φώτο-533435]

    [03] Νέοι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη

    25/03/2003 19:11:47

    Τα περίχωρα της Βαγδάτης έγιναν στόχος νέων σφοδρών βομβαρδισμών γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, ενώ μαχητικά αεροπλάνα των συμμάχων πετούσαν πάνω από την ιρακινή πρωτεύουσα, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Τα περίχωρα της Βαγδάτης βομβαρδίστηκαν και τις προηγούμενες ώρες με αλεπάλληλα κύματα, τόσο στις 3 τοπική ώρα, όσο και νωρίτερα στη διάρκεια του πρωινού, με στόχους κυρίως τα νότια περίχωρα, όπου σύμφωνα με την Ουάσινγκτον βρίσκονται οι θέσεις της Προεδρικής Φρουράς, της επίλεκτης δύναμης του Σαντάμ Χουσέιν, η οποία φέρει το κυρίως βάρος της άμυνας της πρωτεύουσας.

    Τα αμερικανικά στρατεύματα που προελαύνουν από το νότο με κατεύθυνση τη Βαγδάτη συναντούν στο μεταξύ πολλαπλά προβλήματα κατά τη σημερινή, έκτη ημέρα του πολέμου, ο οποίος όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, ενδέχεται να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα ακόμα.

    Το πότε, λένε, θα υποκύψει ολόκληρη η χώρα στους εισβολείς, και πότε κυρίως θα έχουν αλωθεί ολοκληρωτικά οι πόλεις, είναι ένα ερώτημα που παραμένει ανοικτό.

    Οι αμμοθύελλες, οι ελεύθεροι σκοπευτές και η λυσσαλέα αντίσταση που συναντούν στο πέρασμά τους καθώς προελαύνουν προς βορράν δυσχεραίνει την επιχείρηση, σε βαθμό που όπως φαίνεται δεν είχαν υπολογίσει, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις και οι ένοπλοι Φενταγίν χρησιμοποιούν τις πόλεις ως ορμητήρια για την εξαπόλυση φονικών επιθέσεων εναντίον των εκτεθειμένων στην έρημο αμερικαν-βρετανικών στρατευμάτων.

    Η σφοδρή αμμοθύελλα που ενέσκηψε σήμερα περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την ορατότητα, με αποτέλεσμα πολλές αυτοκινητοπομπές να καθηλωθούν, ενώ οι αξιωματικοί προειδοποίησαν τους στρατιώτες ότι η αμμοθύελλα μπορεί να διαρκέσει περίπου 60 ώρες. Ωστόσο, όπως δήλωσε αμερικανός στρατηγός, τα οπλικά συστήματα παντός καιρού με τα οποία είναι εξοπλισμένες οι συμμαχικές δυνάμεις τους επέτρεψαν να διατηρήσουν την πίεσή τους επί των ιρακινών δυνάμεων που υπερασπίζονται την πρωτεύουσα και το δρόμο που οδηγεί σε αυτήν.

    Στη Βασόρα οι βρετανικές δυνάμεις αποφάσισαν να διεξαγάγουν περιορισμένες επιχειρήσεις στο εσωτερικό της πόλης, που απειλείται από μια μεγάλων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση και στην οποία έχουν αναδιπλωθεί περίπου χίλιοι ιρακινοί στρατιώτες με τα πολεμοφόδιά τους, δήλωσε σήμερα ο βρετανός συνταγματάρχης Κρις Βέρνον, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου της βρετανικής εκστρατευτικής δύναμης κοντά στα ιρακινά σύνορα.

    ''Πρέπει να κάμψουμε την αντίσταση των Ιρακινών ώστε να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη. Ανέκαθεν λέγαμε ότι δεν θέλουμε να πολεμήσουμε μέσα στις αστικές ζώνες, διότι αν το κάνουμε, αυτό θα εξελιχθεί υπέρ του εχθρού, εξήγησε ο συνταγματάρχης Βέρνον.

    [Φώτο-565534]

    [04] Τσοχατζόπουλος: Επάρκεια καυσίμων

    25/03/2003 18:51:06

    ?Η Ελλάδα διαθέτει αποθέματα καυσίμων (σε πετρέλαιο και προϊόντα αυτού) για 90 ημέρες?, τόνισε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι δεν υφίσταται πρόβλημα τροφοδοσίας στην ελληνική αγορά εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

    Με την ευκαιρία ανακοίνωσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν και στη Θεσσαλονίκη οι έλεγχοι των τιμών στα πρατήρια καυσίμων στο πλαίσιο της λειτουργίας του ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου τιμών των καυσίμων, κάτι που εφαρμόζεται ήδη στην Αθήνα. Τόνισε δε ότι στόχος του ΥΠΑΝ είναι η σταδιακή επέκταση του μέτρου σε όλη τη χώρα.

    [Φώτο-552426]

    [05] Αναθεώρηση ΚΑΠ: Θετικές επιπτώσεις για το αγροτικό εισόδημα

    25/03/2003 17:17:44

    Θετικές επιπτώσεις, για το εισόδημα των ευρωπαίων αγροτών, θα έχουν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που εξετάζονται αυτη την περίοδο από το Συμβούλιο υπουργών.

    Αυτό προκύπτει από δύο μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα τις επιπτώσεις της ΚΑΠ, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, το βασικό μέτρο της πρότασης, που αφορά την αποσύνδεση της πριμοδότησης από την παραγωγή, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε εγκατάλειψη της παραγωγής ενώ προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις του αγροτικού εισοδήματος τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπται ότι το αγροτικό εισόδημα θα αυξηθεί κατά 7% το 2004 σε σχέση με το 2001, κατά 4,4% το 2005, κατά 7% το 2006, κατά 8,4% το 2007, κατά 7% το 2008 και κατά 8,5% το 2009. Υπολογίζεται ότι στις νέες χώρες μέλη το αγροτικό εισόδημα θα αυξηθεί το 2009 κατά 17% σε σχέση με το 2002, ενώ με την καταβολή των άμεσων εισοδηματικλών ενισχύσεων προς τους παραγωγούς η αύξηση αυτή μπορεί να φτάσει το 45%.

    Σε ότι αφορά τον τομέα του βοείου κρέατος προβλέπεται ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 0,5% ενώ οι τιμές θα μειωθούν κατά 2,4% το 2004 σε σχέση με το 2001. Το 2005 η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,2% ενώ οι τιμές θα μειωθούν κατά 5,2%. Το 2006 η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 0,1% και οι τιμές θα μειωθούν κατά 0,1%. Για το 2007 αναμένεται μείωση της παραγωγής της τάξης του 1,4% ( με αύξηση των τιμών κατά 4,9%) που θα φτάσει το 2,4% το 2008 (με αύξηση των τιμών κατά 6,6%) και το 2,7% (με αύξηση των τιμών κατά 7,1% ) το 2009.

    [06] Νεκρός λαθρομετανάστης στον Εβρο

    25/03/2003 15:39:23

    Ενας Σομαλός λαθρομετανάστης έχασε τη ζωή του, όταν εισήλθε, τα ξημερώματα σε περιφραγμένη ναρκοθετημένη ζώνη, στην περιοχή του Εβρου.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού ο άτυχος λαθρομετανάστης μαζί με ένα συμπατριώτη του μπήκαν στο ναρκοπέδιο με αποτέλεσμα ο ένας να τραυματιστεί θανάσιμα ενώ ο δεύτερος φέρει ελαφριά τραύματα. Αμέσως επενέβη η τοπική στρατιωτική διοίκηση για την περισυλλογή του νεκρού, ενώ ο τραυματισθείς μεταφέρθηκε σε στρατιωτική μονάδα όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο υπήρχαν άλλοι 18 Σομαλοί λαθρομετανάστες, οι οποίοι ομως δεν είχαν εισέλθει στο ναρκοπέδιο. Το ναρκοπέδιο ήταν σεσημασμένο με πινακίδες και έφερε διπλή περίφραξη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 March 2003 - 21:30:15 UTC