Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μακελειό στην αγορά της Βαγδάτης
  • [02] Η αμμοθύελλα εμποδίζει προς το παρόν τα σχέδια των αμερικανών
  • [03] Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Βαγδάτη.

  • [01] Μακελειό στην αγορά της Βαγδάτης

    26/03/2003 14:11:37

    Τουλάχιστον 15 καμένα πτώματα αμάχων κείτονταν στην αγορά της Βαγδάτης, έπειτα από αμερικανικό βομβαρδισμό το μεσημέρι εναντίον της ιρακινής πρωτεύουσας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.Σύμφωνα με πληροφορίες απο το Ιράκ οι νεκροί φθάνουν τους 40

    [Φώτο-566950]

    [02] Η αμμοθύελλα εμποδίζει προς το παρόν τα σχέδια των αμερικανών

    26/03/2003 12:42:39

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί εναντίον στόχων στο Ιράκ. Από το πρωί οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη.

    Παράλληλα οι χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη αντιμετωπίζουν όμως σημαντικά προβλήματα από τις χειρότερες αμμοθύελλες των τελευταίων ετών. Η προέλαση έχει προς το παρόν ανακοπεί λόγω της αμμοθύελλας αλλά και της βροχής που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ισχυρή αντίσταση συναντούν επίσης οι αμερικανικές δυνάμεις 40 χιλιόμετρα βόρεια της Νασιρίγια. Σκληρές μάχες δίνονται επίσης στην Καρμπάλα και τη Νατζάαφ.

    Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Ουμ Κασρ είναι υπό την κυριαρχία τους. Οπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματικός στις μάχες στα περίχωρα της Νατζάαφ, έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο 650 Ιρακινοί στρατιώτες. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες 22 Αμερικανοί στρατιώτες. Ενα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 απογειώθηκε το πρωί από βάση της δυτικής Βρετανίας.

    Στο μεταξύ ηιρακινή τηλεόραση άρχισε να εκπέμπει και πάλι το πρωί μετά την επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από αεροσκάφη, τα οποία είχαν ως στόχο της τηλεοπτικές και δορυφορικές εγκαταστάσεις.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, πρόσθεσε όμως ότι αναμένει μερικές δύσκολες ημέρες. Ο ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης διέψευσε τις αναφορές περί εξέγερσης στη Βασόρα.

    Επίσης ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ συνέστησε στους κατοίκους της Βασόρας όπου μεγάλη πλειοψηφία τους είναι σιίτες να μην εξεγερθούν κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ η χώρα του σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ μόνο στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη και προκειμένου να περιοριστεί το κύμα προσφύγων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρόσθεσε οι τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν 20 χιλιόμετρα μέσα στο Ιράκ. Ομως ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Αγκυρα τα σχέδια για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

    [Φώτο-566910]

    [03] Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Βαγδάτη.

    26/03/2003 07:18:08

    Περισσότερες απο 30 είναι οι εκρήξεις που ακούστηκαν στα περίχωρα της Βαγδάτης τα ξημερώματα και μετά απο πεντάωρη διακοπή των επιθέσεων, ενώ μία σημειώθηκε στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Ρόιτερ, καπνοί βγαίνουν απο το σημείο που βρίσκονται το υπουργείο Πληροφοριών και ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός. Νέα αεροπορική επιδρομή εκδηλώθηκε το πρωΐ και κατά της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα. Πηγή του Πενταγώνου ανακοίνωσε οτι περισσότεροι απο 300 Ιρακινοί στρατιώτες, εκτιμάται πως σκοτώθηκαν,στην πολη Αν-Νατζά, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Επίσης, Αμερικανοί πεζοναύτες πήραν τον έλεγχο του νοσοκομείου στην πόλη Νασιρίγια και συνέλλαβαν 170 άοπλους Ιρακινούς στρατιώτες. Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε χθές ότι ο πόλεμος θα είναι μακρύς, αλλά νικηφόρος και ζήτησε απο το Κογκρέσο την εκταμίευση 74,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού για τον πόλεμο. Συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Ιράκ. ο Μπλερ θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη και με τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη ανοικτή συνεδρίαση με θέμα τον πόλεμο στο Ιράκ μετά απο πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου και του Κινήματος των Αδεσμεύτων, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ιράκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 March 2003 - 12:30:11 UTC