Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επιφυλακή χιλιάδες αστυνομικοί για την ιστορική σύνοδος της Ευρώπης
  • [02] Ελληνική Προεδρία 2003-ΕΕ-Διεύρυνση-Α.Διαμαντοπούλου
  • [03] Σε πένθος κηρύχθηκε ο νομός Ημαθίας.
  • [04] Τραγωδία στα Τέμπη με 21 νεκρούς μαθητές.
  • [05] Πολ. αρχηγοί/αρχιεπίσκοπος για τραγωδία στα Τέμπη

  • [01] Σε επιφυλακή χιλιάδες αστυνομικοί για την ιστορική σύνοδος της Ευρώπης

    14/04/2003 12:27:11

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να ληφθούν από αύριο ενόψει της ιστορικής συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Τετάρτη οπότε θα υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης δέκα νέων μελών στην ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συνάντηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα μετάσχουν 40 ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Σε επιφυλακή τίθενται 11.000 αστυνομικοί με στόχο την προστασία των αξιωματούχων ενώ θα απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

    Για την Τετάρτη έχει οριστεί αργία για τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ αλλά και για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αθήνας. Από τις 11 το πρωί ως το τέλος της βάρδιας δεν θα λειτουργήσουν οι ΔΕΚΟ και οι τράπεζες, ενώ κανονικά θα γίνονται τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς.

    Η ΓΣΕΕ εξήγγειλε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί εως το τέλος της βάρδιας, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

    [Φώτο-385792]

    [02] Ελληνική Προεδρία 2003-ΕΕ-Διεύρυνση-Α.Διαμαντοπούλου

    14/04/2003 12:18:34

    "Στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όλες οι Διευρύνσεις συνοδεύτηκαν και απο σημαντική εμβάθυνση του περιεχομένου της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κάθε φορά που προσέρχονταν νέα κράτη-μέλη στην Ενωση δεν διασφαλιζόταν απλά το κοινοτικό κεκτημένο αλλά προχωρούσε ακόμη περισσότερο με νέες ευθύνες, με νέες αρμοδιότητες, με νέες πολιτικές. Ετσι έγινε, τουλάχιστον απο το 1981 που προσχώρησε στην Ενωση η Ελλάδα μέχρι σήμερα".

    Αυτό δήλωσε η Επίτροπος της χώρας μας στην ΕΕ και πρόσθεσε:

    "Το 1985 μετά την προσχώρηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας φτιάξαμε την ενιαία αγορά. Το 1995 υποδεχτήκαμε την Σουηδία, την Φιλανδία και την Αυστρία στο μέσον της μεγάλης προσπάθειας για τη δημιουργία του ευρώ. Σήμερα υποδεχόμαστε δέκα νέα κράτη-μέλη μεταξύ των οποίων και η Κύπρος και ταυτόχρονα έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να φτιάξουμε ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα που θα εγγυάται οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με την αγορά και το νόμισμα θα έχει ευθύνη και για τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και μια ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή.

    Η μεγαλύτερη λοιπόν Διεύρυνση στην ιστορία της Ευρώπης θα πρέπει να συνοδευτεί και απο τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Εμβάθυνση. Αυτή ειναι η πρόκληση για το μέλλον, σ' αυτήν πρέπει να συγκλίνουν και οι προσδοκίες αλλά και οι προσπάθειές μας".

    ΕΕΕ

    [03] Σε πένθος κηρύχθηκε ο νομός Ημαθίας.

    14/04/2003 10:15:21

    Σε πένθος έχει κηρυχθεί ο νομός Ημαθίας, ενω, σύμφωνα με απόφαση της νομαρχίας,δε θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα σχολεία των δύο βαθμίδων του νομού. Στο μεταξύ,στην εντατική μονάδα θεραπείας του νοσοκομείου ''Παπαγεωργίου'' στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται ένας 16χρονος μαθητής, ο Αλέξης Μυόγλου, που επέβαινε στο μοιραίο λεωφορείο. Ο 16χρονος είχε διακομισθεί, αρχικά, στο νοσοκομείο Κατερίνης και από εκεί μεταφέρθηκε, τα ξημερώματα, διασωλημένος στη Θεσσαλονίκη, ενώ,σύμφωνα με πληροφορίες,δεν κινδυνεύει η ζωή του. Εξάλλου, στο νοσοκομείο της Κατερίνης εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκτός κινδύνου, οι δύο από τους τρεις καθηγητές,που συνόδευαν τους μαθητές στην στην 3ημερη εκδρομή τους. Στο μεταξύ,θρήνος επικρατεί στο δήμο Αποστόλου Παύλου του νομού Ημαθίας, απ' όπου ήταν οι μαθητές, οι οποίοι έπέβαιναν στο λεωφορείο. Περίπου 6 χωριά έχουν βυθιστεί στο πένθος και πλέον όλοι οι κάτοικοι περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των νεκρών στα χωριά τους,όπου θα εξελιχθεί η τελευταία σκηνή του απίστευτου δράματος.

    [04] Τραγωδία στα Τέμπη με 21 νεκρούς μαθητές.

    14/04/2003 07:47:01

    Στη μεγαλύτερη τραγωδία στους ελληνικούς δρόμους εξελίχθηκε το χθεσινό πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο 386ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στα Τέμπη. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία απο την αστυνομία της Λάρισας, 21 είναι οι νεκροί μαθητές και 31 οι τραυματίες. Σύμφωνα με την αστυνομία της Λάρισας νεκροί είναι η Ευαγγελία Γάτου, η Αναστασία Παυλίδου, Περιστέρα Ούστα, Γεωργία Τραπεζακλή, Σταύρος Κανελλόπουλος, Ηλίας Τσολαρίδης, Παναγιώτης Μουρατίδης, Ανδρέας Αθανασιάδης, Χριστίνα Σταματέλου, Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ευσταθία Ψαλίδα, Δημήτρης Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Θαλαλέος, Γεσθημανή Σταφυλίδου, Σάββας Παναγιωτίδης, Αθανάσιος Μαρκαντήρας, Γεώργιος Μίτσκας, Ιωάννα Κατσίδου, Δημήτρης Σίγκας και Ολγα Αγγελίνα. Τραυματίες είναι 24 μαθητές, τρεις καθηγητές, ο οδηγός του λεωφορείου και τρεις επιβαίνοντες στα ΙΧ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ όταν φορτηγό -ρυμουλκό μεταρυμουλκουμένου, που μετέφερε πλάκες νοβοπάν με κατεύθυνση την Αθήνα, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε 49 μαθητές και τρεις καθηγητές του Α' Λυκείου Μακρυχωρίου Ημαθίας, οι οποίοι επέστρεφαν μετά απο τριήμερη σχολική εκδρομή στην Αθήνα. Πιθανολογείται οτι ο οδηγός του φορτηγού έχασε τον έλεγχο, προφανώς απο μετατώπιση φορτίου και μετά τη σύγκρουση οι πλάκες νοβοπάν έπεσαν πάνω στο λεωφορείο. Πάνω στα δύο οχηματα προσέκρουσαν τρία ΙΧ αυτοκίνητα απο τα οποία τα δύο άρπαξαν φωτιά αλλά οι επιβάτες τους κατόρθωσαν να τα εγκαταλείψουν και το τρίτο χτύπησε σε βράχο.

    [05] Πολ. αρχηγοί/αρχιεπίσκοπος για τραγωδία στα Τέμπη

    14/04/2003 00:01:30

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη: «Εκφράζω την οδύνη μου για την ανείπωτη αυτή τραγωδία και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων. Τούτη την ώρα του πόνου, εκείνο που προέχει είναι η παροχή βοήθειας στους τραυματίες και η συμπαράστασή μας σε όλες τις οικογένειες που θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα ή αγωνιούν για την τύχη τους.

    Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Συντετριμμένος δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, από την τραγωδία στα Τέμπη και εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη και την πατρική συμπάθεια του προς τους γονείς των θυμάτων.

    «Αυτή η ώρα δεν προσφέρεται για εκτίμηση και επιμερισμό ευθυνών. Αυτή την ώρα αισθάνομαι το χρέος να διαβεβαιώσω το λαό μας ότι προσεύχομαι μαζί με όλο τον ιερό κλήρο να ενισχύσει ο Θεός γονείς και εκπαιδευτικούς που αισθάνθηκαν την πίκρα της τραγωδίας, αλλά και τα ίδια τα επιζήσαντα παιδιά στην άρση του Σταυρού των, να πάρει δε στην αγκαλιά Του τις ψυχές των θυμάτων, που ο πρόωρος και άδικος θάνατός των επιτείνει την ανείπωτη θλίψη μου, τονίζει ο αρχιεπίσκοπος στη δήλωσή του.

    Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

    Τη βαθύτατη οδύνη και θλίψη του εκφράζει ο Συνασπισμός για το πολύνεκρο δυστύχημα, όπως επίσης τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των μικρών μαθητών και των άλλων θυμάτων. Η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων είναι η άμεση αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το συγκεκριμένο δυστύχημα, όπως, επίσης, και η εκ βάθρων ανασυγκρότηση της πολιτικής για την πρόληψη οδικών ατυχημάτων, ιδιαίτερα στις εθνικές οδούς.

    Ο Κ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Με αφορμή το τραγικό γεγονός του δυστυχήματος στα Τέμπη ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω τη θλίψη και την οδύνη μου για τον άδικο χαμό των μαθητών και θέλω να διαβιβάσω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους τους, αλλά και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μαθητές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 April 2003 - 11:30:23 UTC