Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξημένα μέτρα Τροχαίας από 15 έως 17/4
  • [02] Δυστύχημα στα Τέμπη: Κατηγορία ανθρωποκτονίας από πρόθεση
  • [03] Δίωξη για την τραγωδία του Αλιάκμονα
  • [04] Κρουσταλάκης: Να ασκηθούν ποινικές διώξεις
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με Πάουελ
  • [06] Μέσα Μεταφοράς: Τροποποιήσεις δρομολογίων
  • [07] Η Ελλάδα πενθεί
  • [08] Κύπρος:Δηλώσεις Γουέστον για Κυπριακό
  • [09] Πρωτόπαπας για δυστύχημα στα Τέμπη
  • [10] Επίσκεψη Στεφανή σε τραυματίες απο το δυστύχημα στα Τέμπη
  • [11] Ψυχολογική υποστήριξη στις οικογένειες θυμάτων
  • [12] Πένθος στα σχολεία για το δυστύχημα στα Τέμπη

  • [01] Αυξημένα μέτρα Τροχαίας από 15 έως 17/4

    14/04/2003 23:19:37

    Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι περιοχές της Αττικής και οι ώρες που απαγορεύονται οι διαδηλώσεις εκδόθηκε το απόγευμα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Σύμφωνα με την απόφαση, αυτή οι διαδηλώσεις επιτρέπονται στην πλατεία Συντάγματος στο τμήμα της λεωφόρου Αμαλίας από την Οθωνος μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας και στην περιοχή από την Ερμού προς τη Σταδίου καθώς και σε όλο το μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας.

    [02] Δυστύχημα στα Τέμπη: Κατηγορία ανθρωποκτονίας από πρόθεση

    14/04/2003 23:12:57

    Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, απήγγειλε σήμερα το βράδυ ο εισαγγελέας υπηρεσίας της Λάρισας, προς τον οδηγό της φονικής νταλίκας των Τεμπών Δημ. Ντόλα, 44 ετών. Ο Δημ. Ντόλας που βγήκε το απόγευμα από το Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας, οδηγήθηκε από άνδρες της Τροχαίας στον εισαγγελέα, όπου και του απαγγέλθηκε η παραπάνω κατηγορία. Κατηγορία που σπάνια απαγγέλλεται σε υπαίτιους τροχαίων ατυχημάτων και είναι σε βαθμό κακουργήματος.

    Ο οδηγός της νταλίκας οδηγήθηκε στη συνέχεια στον ανακριτή, όπου ζήτησε και πήρε διήμερη προθεσμία για να απολογηθεί, οπότε θα παρουσιαστεί εκ νέου στον ανακριτή την Τετάρτη.

    Στο μεταξύ, ο Ντόλας κρατείται στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.

    [03] Δίωξη για την τραγωδία του Αλιάκμονα

    14/04/2003 22:57:59

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή, καθώς και για χρήση ναρκωτικών που προκάλεσε κοινό κίνδυνο, άσκησε ο εισαγγελέας Κατερίνης στον οδηγό της νταλίκας που προπορευόταν του λεωφορείου του ΚΤΕΛ, το οποίο κατέπεσε στον Αλιάκμονα, στις 22 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι. Στη διάρκεια της προανάκρισης, από τις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στο αίμα του Μιχάλη Κωσταντινόπουλου, προέκυψε οτι έκανε χρήση χασίς, γεγονός στο οποίο αποδόθηκε και η μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης στη διάρκεια της οδήγησης.

    [Φώτο-551834]

    [04] Κρουσταλάκης: Να ασκηθούν ποινικές διώξεις

    14/04/2003 22:50:20

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκης διαβίβασε επείγουσα παραγγελία στην διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο Κρουσταλάκης ζητάει να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και να ασκηθούν ποινικές διώξεις προς κάθε κατεύθυνση.

    [Φώτο-574450]

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με Πάουελ

    14/04/2003 20:35:34

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών της ΕΕ Γ. Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η συνομιλία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον Αμερικανό ομόλογό του τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιτάχυνση της δημοσίευσης του οδικού χάρτη, ενώ ο κ. Πάουελ από την πλευρά του ζήτησε από τον προεδρεύοντα της ΕΕ να παρέμβει προς την παλαιστινιακή πλευρά για να διοριστεί το ταχύτερο δυνατόν το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αμπού Μάζεν.

    Οι κ. Παπανδρέου και Πάουελ συζήτησαν και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ με επίκεντρο το ανθρωπιστικό, αλλά και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στον κ. Πάουελ την ανάγκη να γίνουν κάποιες κινήσεις από αμερικανικής πλευράς που θα επιτρέψουν τη διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας, από μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται στο Ιράκ και τόνισε επίσης με αφορμή τις πρόσφατες κλοπές από το μουσείο της Βαγδάτης την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον κ. Παπανδρέου τα συλλυπήτηρια της αμερικανικής κυβέρνησης για το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε τόσα νέα παιδιά.

    [Φώτο-554260]

    [06] Μέσα Μεταφοράς: Τροποποιήσεις δρομολογίων

    14/04/2003 20:31:42

    Απρόσιτο ακόμη και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι την Τετάρτη και την Πέμπτη το κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας των δρακόντειων μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο, ενόψει της άφιξης των Ευρωπαίων ηγετών για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των 10 νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα μπλε λεωφορεία τα δρομολόγια θα εκτελούνται ως εξής: Από τα Βόρεια προάστια και τη Μεσογείων τα λεωφορεία θα τερματίζουν στους Αμπελοκήπους. Οι γραμμές από Ζωγράφου, Γουδί, Ιλίσια, Βύρωνα και Καισαριανή, στην ουσία θα είναι ανύπαρκτες, καθώς θα τερματίζουν το πολύ πέντε στάσεις μετά την αφετηρία τους. Από τα νότια προάστια θα φτάνουν μέχρι την Καλλιρρόης, από τα δυτικά προάστια τα λεωφορεία θα τερματίζουν στη Σπύρου Πάτση και από Πειραιά, Κοκκινιά, Νίκαια μέχρι το Βοτανικό.

    Ανάλογες τροποποιήσεις θα γίνουν και στα δρομολόγια των τρόλεϊ, τα οποία δεν θα διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας και τα δρομολόγια είτε θα συγχωνεύονται είτε θα γίνονται με παρακάμψεις.

    Το Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά, αλλά την Τετάρτη 6 με 8 το απόγευμα οι συρμοί δεν θα σταματούν στο σταθμό της Ακροπόλεως και την Πέμπτη από τις έξι το πρωί έως τις έξι το απόγευμα.

    Σε ότι αφορά τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε εκδοθεί καμιά ανακοίνωση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι συρμοί δεν θα σταματούν κάποιες ώρες την Τετάρτη και την Πέμπτη, στους σταθμούς Μοναστηράκι και Θησείο.

    [07] Η Ελλάδα πενθεί

    14/04/2003 19:47:54

    Στο Μακροχώρι Ημαθίας παίχθηκε το απόγευμα η τελευταία πράξη της τραγωδίας που σημειώθηκε χθες στα Τέμπη, βυθίζοντας τη χώρα στο πένθος, με το θάνατο 21 δεκαεξάχρονων μαθητών. Οι κηδείες των άτυχων παιδιών ξεκίνησαν περίπου στις 3 μετά το μεσημέρι στο χωριό Νικομήδεια και ακολούθησαν οι υπόλοιπες στα Καβάσιλα, στα Κουλούρα, στον Σταυρό, ενώ η τελευταία έγινε στον ναό του Τιμίου Προδρόμου, στο Μακροχώρι. Τα έξοδα των κηδειών, στις υποίες παρέστησαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Παιδείας, καθώς και ο υφυπουργός Υγείας, έγιναν δημοσία δαπάνη, αφού τα έξοδα ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας. Ο νομός Ημαθίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πένθους, ενώ με απόφαση της νομαρχίας κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία και οι υπηρεσίες των δήμων της περιοχής. Επίσης δεν λειτούργησαν και τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις. Καθ'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι σημαίες των σχολείων και των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας θα κυματίζουν μεσίστιες. Στο Μακροχώρι Ημαθίας βρίσκονται ειδικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εθελοντές ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι παρέχουν κάθε υποστήριξη τόσο στις τραγικές οικογένειες των άτυχων μαθητών, όσο και στους συμμαθητές των παιδιών.

    Στο μεταξύ, 17 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης, 6 εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση, ενώ 8 έχουν ήδη πάρει εξιτήριο. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι οι τρεις καθηγητές, ο οδηγός του λεωφορείου, καθώς και 3 άτομα που επέβαιναν στα δύο ΙΧ που ενεπλάκησαν στο δυστύχημα. Στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται φρουρούμενος, καθώς έχει συλληφθεί από χθες, ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας, 44χρονος Δημήτρης Ντόλας. Την οδύνη της για το τραγικό αυτό συμβάν εξέφρασε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσίας ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, καθώς και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται οι ταχογράφοι τόσο της νταλίκας, όσο και του μοιραίου λεωφορείου. Σύμφωνα με εντολή του εισαγγελέα Λάρισας, έχουν ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να υπάρξει λεπτομερές πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας. Ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, ταξίαρχος Χρήστος Ιορδανίδης, είπε οτι σύμφωνα με την μαρτυρία του οδηγού της νταλίκας, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου προφανώς από μετατόπιση φορτίου από πλάκες νοβοπάν, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο, το οποίο μετέφερε τους 49 μαθητές και τους τρεις καθηγητές συνοδούς, οι οποίοι επέστρεφαν μετά από τριήμερη σχολική εκδρομή στην Αθήνα. Το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε οτι σύμφωνα με τις πρώτες εκθέσεις των υπηρεσιών, ο δρόμος ήταν χθες πλήρως φωτισμένος και το οδόστρωμα ήταν αντιολισθητικό, ενώ δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.

    [Φώτο-574724]

    [08] Κύπρος:Δηλώσεις Γουέστον για Κυπριακό

    14/04/2003 15:50:20

    Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάποια πράγματα στο σχέδιο Ανάν θα πρέπει να αλλάξουν για να ληφθεί υπόψη η νέα κατάσταση που δημιουργείται με την ένταξη πλέον στην Ευρωπαϊκή Ενωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της Κύπρου.

    Ο κ. Γουέστον διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα αλλάξει ριζικά το σχέδιο Ανάν το οποίο είπε παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι υπάρχει βούληση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις επί ορισμένων σημείων.

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε ακόμα ότι θα μεταφέρει στο Ραούφ Ντενκτάς το μήνυμα ότι το σχέδιο αποτελεί μονόδρομο και θα τον καλέσει να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με την έγκριση του ψηφίσματος και στις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είπε ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν καταβάλει με επιτυχία πολλές προσπάθειας για να βελτιωθεί το περιεχόμενο του ψηφίσματος που θα εγκριθεί το απόγευμα το κείμενο του οποίου όπως είπε χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό.

    Διατυπώνονται τόνισε ευθύνες μόνο προς τον Ντενκτάς και όχι και προς την Αγκυρα όπως επιθυμούσε η κυπριακή κυβέρνηση.

    [Φώτο-513392]

    [09] Πρωτόπαπας για δυστύχημα στα Τέμπη

    14/04/2003 15:09:01

    ''Μέρα θλίψης για την Ελλάδα, τη νεολαία και την ελληνική κοινωνία'' χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στα τέμπη.

    Εκφράζοντας επίσης την ''οδύνη'' της κυβέρνησης ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως με εντολή του πρωθυπουργού αναζητούνται τα αίτια του δυστυχήματος ώστε να παρουσιαστούν ενώπιον του ελληνικού λαού-''ο πρωθυπουργός ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και πλήρη ενημέρωση'' τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε οτι σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών ήδη έχει ολοκληρωθεί το 80% του ΠΑΘΕ, ενώ υπολείπονται τρία σημεία που παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες (παράκαμψη των Καμμένων Βούρλων, τα Τέμπη και ο Μαλιακός).

    Για την περίπτωση των Τεμπών ειδικότερα ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως η μορφολογία του εδάφους ''δεν επιτρέπει ούτε κάν την προσωρινή διαπλάτυνση της οδού, ούτε την τοποθέτηση μπαρας διαχωριστικής η οποία απαιτεί κατ' ελάχιστον εύρος 18 μέτρων. Η επιλογή της σήραγγας που έχει προκριθεί έχει προχωρήσει και η σχετική διαδικασία (που θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση) βρίσκεται ήδη στη δημοπράτηση του έργου''.

    Εξάλλου, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σύμφωνα με τις πρώτες εκθέσεις των υπηρεσιών, ο δρόμος ήταν χθες πλήρως φωτισμένος και το οδόστρωμα ήταν αντιολισθητικό και δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα. Απο το 1994 ως τα τέλη του 2000 έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία 424 χλμ. αυτοκινητοδρόμου, ενώ έκτοτε έχουν δοθεί και άλλα τμήματα. ''Η πολιτεία συνεπώς έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο υποδομών και ελέγχων'', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παρέπεμψε σχετικά τόσο στις δηλώσεις Βερελή (ο οποίος ανέφερε πως έχει στείλει στον εισαγγελέα 250 υποθέσεις παραβιάσεων, μετά απο τις σχετικές καταγγελίες των μεικτών κλιμακίων που ασκούν τους ελέγχους υπο την αιγίδα των νομαρχιών) όσο και στο πρόγραμμα ''καθ' οδόν'' που έχει εκπονήσει το υπουργείο Δημποσιας Τάξης.

    Ο κ. Πρωτόπαπας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε πως στον τόπο του δυστυχήματος έφθασαν 30 ασθενοφόρα - ίσως σε ορισμένα να μήν υπήρχαν γιατροί, τα οχήματα όμως έφυγαν βιαστικά γιατί είχε σημάνει συναγερμός''.

    Τέλος ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν θα αντιδράσει βιαστικά και τόνισε πως ''σε όλα τα ζητήματα που εντοπίζονται αδυναμίες στους ελέγχους θα υπάρξει βελτίωση''.

    [10] Επίσκεψη Στεφανή σε τραυματίες απο το δυστύχημα στα Τέμπη

    14/04/2003 15:05:49

    Δύο τραυματίες που νοσηλεύονται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας κ.Κώστας Στεφανής ο οποίος στη συνέχεια αναχώρησε για την Ημαθία όπου παραβρέθηκε στις κηδείες των άτυχων μαθητών.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Στεφανής είπε οτι τα νοσοκομέια της Θεσσαλονίκης, Κατερίνης και Λάρισας ήταν προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά και λειτούργησαν αποτελεσματικά, όπως επίσης ικανοποιητική ήταν και η συμβολή του ΕΚΑΒ που έσπευσε στον χώρο του δυστυχήματος με 18 κινητές μονάδες και ασθενοφόρα.

    Ο κ.Στεφανής ανέφερε ακόμα οτι για την παροχή ψυχολογικής στήριξης των γονέων και συγγενών των παιδιών που σκοτώθηκαν μετέβησαν στην Ημαθία εικοσιτέσσερις κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι απο τα ψυχιατρικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και της Πέτρας Ολύμπου

    [11] Ψυχολογική υποστήριξη στις οικογένειες θυμάτων

    14/04/2003 15:04:17

    Ομάδα από ψυχολόγους, ψυχιάτρους και κοινωνικούς λειτουργούς βρίσκεται από το πρωί στο δημαρχείο του δήμου Αποστόλου Παύλου και παρέχει υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες το βράδυ στα Τέμπη.

    Ταυτόχρονα ο δήμος έχει συστήσει ειδική ομάδα από ψυχολόγους της περιοχής η οποία θα βρίσκεται στο πλευρό των συγγενών, των καθηγητών αλλά και των μαθητών του σχολείου καθόλο το 24ωρο για τις επόμενες ημέρες.

    Μέχρι στιγμής οι ψυχολόγοι που έχουν έρθει από Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κοζάνη και Αθήνα έχουν δει όλες τις οικογένειες των θυμάτων, έχουν ξεκινήσει να βλέπουν και τα πρώτα παιδιά που επέστρεψαν στα σπίτια τους ελαφρά τραυματισμένα κατά το τραγικό δυστύχημα.

    Στο μεταξύ, τα σπίτια των οικογενειών επισκέπτεται από το πρωί ο νομάρχης Ημαθίας Γιάννης Σπάρτσης συνοδευόμενος από τους δημάρχους Αποστόλου Παύλου, Λευτέρη Βαλαβάνη και Αντιγονιδών Γρηγόρη Στεργιόπουλο.

    Σε ένδειξη πένθους κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία και οι υπηρεσίες των δήμων της περιοχής, ενώ δεν λειτούργησαν και τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις.

    [12] Πένθος στα σχολεία για το δυστύχημα στα Τέμπη

    14/04/2003 15:04:10

    Το υπουργείο Παιδείας έστειλε σήμερα εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία της χώρας, ζητώντας να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή σήμερα και αύριο, συμμετέχοντας στο πένθος των οικογενειών των μαθητών ποιυ χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, γεγονός που αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

    Επίσης καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι σημαίες των σχολείων και των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας θα κυματίζουν μεσίστιες.

    Επίσης οι διευθυντές και οι σύλλογοι διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων, θα πρέπει να αφιερώσουν δύο ώρες του σημερινού και δύο ώρες του αυριανού προγράμματος σε συζήτηση με τους μαθητές, με στόχο την ψυχολογική υποστήριξή τους και την απόδοση της οφειλομένης τιμής στους συμμαθητές τους που χάθηκαν.

    Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται οτι τα σχολεία του νομού Ημαθίας θα ακολουθήσουν τη διαδικασία που ορίζεται απο τη Νομαρχία.

    Ας σημειωθεί οτι το υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να ματαιώσει τις σχολικές εκδρομές. Ωστόσο, οι καθηγητές, που υποστηρίζουν οτι δεν πρέπει αυτό το τραγικό γεγονός να σταθεί η αφορμή για την ματαίωση των σχολικών εκδρομών, θα πρέπει όμως να διαμορφωθεί το πλαίσιο βάσει του οποίου γίνονται. Δηλαδή να αναθεωρηθεί το εκπαιδευτικό τους περιεχόμενο.

    Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Αντώνης Αντωνάκος, ο οποίος απηύθυνε δριμύ κατηγορώ για την έλλειψη ασφαλούς οδικού δικτύου και για τα ανεπαρκή αστυνομικά μέτρα, επισήμανε οτι πρέπει να αναδιαμορφωθεί το πλαίσιο βάσει του οποίου γίνονται οι εκδρομές, να καθορίζεται δηλαδή ο στόχος τους , που είναι μορφωτικός και όχι να επιδίδονται οι μαθητές κατά τη διάρκεια των εκδρομών σε καταστάσεις ευδαιμονισμού


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 April 2003 - 20:30:17 UTC