Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιδρυση ''αριστερού ρεύματος'' στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Παπαντωνίου κατά διαδοχολογίας
  • [03] Προχωρούν τα έργα διαπλάτυνσης Μαραθώνιας διαδρομής
  • [04] Απάντηση Σημίτη σε Ερντογάν
  • [05] Πακέτο μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση
  • [06] Τσοχατζόπουλος για Schiesser Pallas
  • [07] Εκδηλώσεις για τη δολοφονία Λαμπράκη
  • [08] Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση

  • [01] Ιδρυση ''αριστερού ρεύματος'' στο ΠΑΣΟΚ

    10/05/2003 19:27:48

    Η πρώτη προσπάθεια συγκρότησης οργανωμένου ρεύματος πολιτικής και ιδεολογικής έκφρασης στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ έγινε σήμερα στην Αθήνα από περίπου 300 στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, νυν και παλαιά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο.

    Στην κίνηση δόθηκε ο τίτλος ''Αριστερή Πρωτοβουλία'' και όπως αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης, το οποίο θα πάρει τη μορφή ιδρυτικής διακήρυξης, στόχος είναι η κίνηση να αποτελέσει την ''αριστερή αντιπολίτευση'' του ΠΑΣΟΚ και όχι την ''εσωκομματική αντιπολίτευση''.

    Στους βασικούς στόχους της κίνησης αναφέρονται η ''αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής'' και ''η αναβάθμιση του ρόλου του κόμματος'', ενώ ασκείται έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, με συχνή χρήση του όρου ''νεοφιλελεύθερη''. Διατυπώνεται επίσης η πλήρης αντίθεση προς το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό (χαρακτηρίζεται ευτύχημα ότι η τουρκική πλευρά το μπλοκάρισε).

    Αναφορά γίνεται και σε θέματα ηθικής τάξεως, με αφορμή το κλίμα των τελευταίων ημερών και εκφράζεται διαφωνία με την παραπομπή ζητημάτων στον Εισαγγελέα.

    Μεταξύ των στελεχών που μετέχουν στην κίνηση είναι οι: Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Παναγιώτης Κρητικός, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Βασίλης Βασιλακάκης, Βασίλης Γερανίδης και άλλοι.

    [02] Παπαντωνίου κατά διαδοχολογίας

    10/05/2003 19:27:41

    Η διαδοχολογία αποτελεί αρνητικό στοιχείο για την πολιτική εξέλιξη κάθε κόμματος, σχολίασε σήμερα ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην οποία περιελήφθη το όνομα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τον ''ικανότατο αρχηγό'' και τις προσπάθειές του για να ολοκληρώσει το έργο της κυβέρνησης και να προσδιορίσει το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.

    Εξάλλου ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη βελτίωση του πολιτικού μας συστήματος, ενώ για το χρόνο εκδήλωσης αυτών των πρωτοβουλιών ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι πρέπει να ξεπεραστεί η τάση που έχουμε ως χώρα να αναβάλουμε διαρκώς τις μεταρρυθμίσεις.

    Σε ερώτηση εάν η σκανδαλολογία μπορεί να υποθάλπεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαντωνίου απάντησε ότι αποκλείεται να προέρχεται από κύκλους του κόμματος. Τέλος χαρακτήρισε ορθή τη θέση του πρωθυπουργού να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία μετά το τέλος της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ώστε αυτή να μην τελεί υπό το βάρος του κλίματος αυτών των ημερών.

    [03] Προχωρούν τα έργα διαπλάτυνσης Μαραθώνιας διαδρομής

    10/05/2003 19:27:35

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές (αιτήσεις ακυρώσεως) τοπικών φορέων και κατοίκων της περιοχής των Μεσογείων Αττικής (Μάτι, Νέα Μάκρη, Πικέρμι κ.λπ.), οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες αποφάσεις της Πολιτείας που επέτρεπαν την πραγματοποίηση έργων διαπλάτυνσης της Μαραθώνιας διαδρομής (Μαραθώνας έως Σταυρό Αγίας Παρασκευής). Το εν λόγω έργο κατασκευάζεται εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [04] Απάντηση Σημίτη σε Ερντογάν

    10/05/2003 19:27:29

    Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Κόφι Αναν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από την Πράγα απαντώντας απαντώντας στις δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα ότι οι το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, εάν οι δύο κοινότητες συζητήσουν χωρίς το πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Ο κ. Σημίτης απαντώντας με την ιδιότητά του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα κατοχής τμήματος του νησιού από τον τουρκικό στρατό και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην Τουρκία νσ αποφασίσει να δεχθεί το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ως βάση διαπραγμάτευσης.

    [05] Πακέτο μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση

    10/05/2003 19:27:22

    Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και άλλων οικονομικά ασθενέστερων ομάδων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά από το φθινόπωρο. Τα μέτρα αναμένεται να εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομίας εξετάζεται να χορηγηθούν αυξήσεις στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), καθώς και στις συντάξεις του ΟΓΑ.

    Επίσης, στο πακέτο μέτρων, θα προβλέπονται και αυξήσεις στα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι οποίες θα ανέρχονται σε ποσοστό 10% κάθε χρόνο στο διάστημα της επόμενης πενταετίας.

    Στο πακέτο μέτρων της οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνονται ακόμα, οι προσλήψεις με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, που θα γίνουν στο δημόσιο, καθώς και οι προσλήψεις 15.000 μονίμων δημοσίων υπαλλήλων τη διετία 2003-2004.

    [06] Τσοχατζόπουλος για Schiesser Pallas

    10/05/2003 19:27:16

    Η πολιτεία πρέπει να έχει νόμους για να προστατεύει τους εργαζόμενους, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης με αφορμή τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου Schiesser Pallas και πρόσθεσε ότι χρειάζονται νέες επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. ''Χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις'', επεσήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος και συνέχισε ''έχοντας αύξηση επενδύσεων ιδιωτικού (6%) και δημόσιου (8%) χαρακτήρα ετησίως εξασφαλίζουμε νέες θέσεις εργασίας''. Το ελληνικό εργατικό δυναμικό αυξάνει την παραγωγικότητά του σταθερά τα τελευταία χρόνια 3-3,5%. Ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης η χώρα μας δεν διαθέτει φτηνό εργατικό δυναμικό με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις φασόν επιλέγουν τα Βαλκάνια όπου αναζητούν φτηνό εργατικό δυναμικό.

    [07] Εκδηλώσεις για τη δολοφονία Λαμπράκη

    10/05/2003 19:27:08

    Από την Κερασίτσα Αρκαδίας, γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, άρχισαν οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης. Αύριο Κυριακή, ώρα 4 μμ πραγματοποιείται πορεία ειρήνης με αφετηρία το σπίτι που γεννήθηκε ο Λαμπράκης στην Κερασίτσα και κατάληξη την πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη. Στην πορεία-που οργανώνεται από το δήμο Τεγέας, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ Αρκαδίας, το Ε.Κ Αρκαδίας και άλλους 25 φορείς - θα πάρει μέρος αντιπροσωπεία από την Αθήνα από τους Μ.Περιστεράκη (ΑΚΕ), Πάνο Τριγάζη, Γ.Στρατή και Γιάννη Σχίζα (''Πολίτες του Κόσμου'') Γ.Δολιανίτη (ΚΕΑΔΕΑ), τον γιό του Γρ.Λαμπράκη Γρηγόρη Λαμπράκη κ.α.

    [08] Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση

    10/05/2003 19:26:02

    Οξεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε απο τη Λέσβο ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ.Καραμανλής τόνισε οτι η χώρα βρίσκεται σήμερα αιχμάλωτη της διαφθοράς και της διαπλοκής, ενώ ο πρωθυπουργός έθεσε την κυβέρνησή του υπό προθεσμία. Η χώρα, τόνισε ο κ.Καραμανλής, εισήλθε σε περίοδο ακυβερνησίας και χρειάζεται επειγόντως μία νέα επιθετική πολιτική. Χρειάζεται, είπε, επανίδρυση του κράτους, το οποίο όπως είπε, κατάντησε το πιό μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνες πολίτες. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα των νησιών και πρότεινε δέσμη μέτρων. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, κατηγόρησε τον κ.Καραμανλή οτι έχασε την ψυχραιμία του καθώς βλέπει οτι η κυβέρνηση παράγει έργο. Κάλεσε μάλιστα τον κ.Καραμανλή να απαντήσει στις κατηγορίες περί διαπλοκής που δέχθηκε πρόσφατα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 May 2003 - 20:30:14 UTC