Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Σιράκ και Μπερλουσκόνι στη Σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας
  • [02] Πτώμα αλλοδαπού στην Ακρόπολη.
  • [03] Μεγάλη πυρκαγιά στα Βασιλικά Σαλαμίνας
  • [04] Συνέχεια Πανελλαδικών
  • [05] Πρωτόπαπας για δήλωση Μητσοτάκη
  • [06] Αντιδράσεις απο τη Συμφωνία ΕΛΠΕ με ΠΕΤΡΟΛΑ
  • [07] Τη Δευτέρα το πόρισμα για το ταχύπλοο jet-1
  • [08] Συνάντηση Καραμανλή με φορείς της Αττικής
  • [09] Άρχίζουν οι εργασίες της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας

  • [01] Ομιλία Σιράκ και Μπερλουσκόνι στη Σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας

    31/05/2003 12:43:14

    Υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης των Ρώσων πολιτών μέσα στην Ευρωπαϊκών Ενωση και των πολιτών της κοινότητας στη Ρωσία, τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσία οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στην Αγ.Πετρούπολη.

    Μιλώντας με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος νωρίτερε επέκρινε την ΕΕ ότι εγείρει έναν ''νέο τείχο του Σένγκεν'' , ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε οτι στόχος είναι ''μία ευρωπαϊκή ήπειρος χωρίς διαχωριστικές γραμμές''.

    Απο την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ομιλία του έκανε λόγο για μία μεγάλη Ευρώπη, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Ρωσία.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως το όραμά του για μία μεγάλη Ευρώπη περιλαμβάνει και ''τα πέντε κράτη της Βαλκανικής, την Τουρκία και το Ισραήλ''.

    [Φώτο-594840]

    [02] Πτώμα αλλοδαπού στην Ακρόπολη.

    31/05/2003 12:43:00

    Την εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας εξετάζει η αστυνομία για το θάνατο νεαρού αλλοδαπού που βρέθηκε νεκρός στις 11.20 το πρωί κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, στη διασταύρωση Αποστόλου Παύλου και Πουλοπούλου στο Θησείο.

    Το πτώμα ήταν σε ένα παγκάκι σκεπασμένο με κλαδιά, ενώ φαίνεται πως φέρει μώλωπες στο λαιμό και σε άλλα σημεία του σώματος.

    Επί τόπου βρίσκονται αξιωματικοί της ασφάλειας, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση.

    [03] Μεγάλη πυρκαγιά στα Βασιλικά Σαλαμίνας

    31/05/2003 11:49:02

    Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά μαίνεται απο τις 10.30 το πρωί σε δασική περιοχή στα Βασιλικά Σαλαμίνας.

    Στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν 15 οχήματα της πυροσβεστικής με 50 πυροσβέστες, ενω σε λίγο θα επιχειρήσουν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο

    [04] Συνέχεια Πανελλαδικών

    31/05/2003 10:52:38

    Συνεχίστηκαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου διαγωνίστηκαν στη Φυσική. Οι μαθητές της Β΄Λυκείου διαγωνίζονται οι μεν της Θεωρητικής κατεύθυνσης, στα Λατινικά και της Θετικής, στα Μαθηματικά. Στο μεταξύ, η Κεντρική Επιτροπή των Εξετάσεων με οδηγία της προς τους βαθμολογητές για το επίμαχο ερώτημα των Μαθηματικών της Γ΄Λυκείου, επισημαίνει ότι η άσκηση να θεωρηθεί λυμένη, αν οι μαθητές έχουν διαπιστώσει ακόμα και ένα σημείο καμπής.

    [Φώτο-590663]

    [05] Πρωτόπαπας για δήλωση Μητσοτάκη

    31/05/2003 09:32:02

    Ατυχέστατη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας τη χθεσινή δήλωση του επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη ο οποίος επέκρινε την παρουσία του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην Αγία Πετρούπολη, ότι η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη δεν συμβάλει στην απαραίτητη ομοψυχία για την προώθηση του εθνικού ζητήματος.

    Αλίμονο πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν δεν έχει δικαίωμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενημερώνει τα ελληνικά κόμματα για το μέγα θέμα της Κύπρου.

    [06] Αντιδράσεις απο τη Συμφωνία ΕΛΠΕ με ΠΕΤΡΟΛΑ

    31/05/2003 07:54:45

    Συμφωνία πώλησης του 16,65% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων στην ΠΕΤΡΟΛΑ και απορρόφηση της δεύτερης από τα ΕΛΠΕ, υπογράφθηκε χθες μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας Paneuropean, βασικού μετόχου της εταιρίας ΠΕΤΡΟΛΑ του Ομίλου Λάτση.

    Η συμφωνία προβλέπει οτι το Ελληνικό Δημόσιο θα πωλήσει το 16,65% των ΕΛΠΕ (43.500.000 μετοχές) στην Πετρόλα σε τιμή 7,50 ευρώ ανά μετοχή έναντι συνολικού τιμήματος 326 εκατ.ευρώ περίπου.

    Τα ΕΛΠΕ και η Πετρόλα θα ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες συγχώνευσης των δύο εταιριών με απορρόφηση της Πετρόλα από τα ΕΛΠΕ. Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, που εκτιμάται ότι θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο Όμιλος Λάτση θα κατέχει περίπου το 25% των ΕΛΠΕ.

    Όπως ανέφερε ο ο υπουργός Οικονομικών κ.Χριστοδουλάκης, βάσει της συμφωνίας, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛΠΕ θα αυξηθούν από 11 σε 13 και το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να διορίζει επτά στα 13 του ΔΣ των ΕΛΠΕ, ενώ η Πετρόλα θα αποκτήσει το δικαίωμα να διορίζει δύο στα 13 μέλη. Οι εργαζόμενοι, καθώς και η μειοψηφία των μετόχων, θα διατηρήσουν το δικαίωμα διορισμού από δύο μέλη αντιστοίχως στο ΔΣ της εταιρίας.

    Η διοίκηση της εταιρίας παραμένει υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Το δικαίωμα αυτό του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να καταργηθεί μόνο μετά την πάροδο πενταετίας και μόνον εφόσον υπέρ της αλλαγής ψηφίσει το 50% συν 1 μετοχή του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

    Με την συμφωνία αυτή, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, τα ΕΛΠΕ ενισχύουν την θέση τους στην ελληνική αγορά και τις δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης τους στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας μια σημαντικού μεγέθους πετρελαϊκή εταιρία με συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 3.905 εκατ.ευρώ.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη και προέδρου της Motor Oil περί κρατικοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης, ο κ.Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι η συμφωνία κάθε άλλο παρά κρατικοποίηση αποτελεί. Η σύμπραξη ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων στην συγκεκριμένη περίπτωση ανοίγει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του τελικού καταναλωτή και έγινε με πρόθεση την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας. ''Πρόθεση μας δεν είναι η απαξίωση ουδεμίας επιχείρησης'', ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού μονοπωλίου ή ολιγοπωλίου ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, ο κ.Τσοχατζόπουλος ήταν κατηγορηματικός: Δεν υπάρχει κανείς τέτοιος κίνδυνος, η αγορά πετρελαίου είναι απελευθερωμένη και ο ανταγωνισμός γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε επίσης ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα απώλειας θέσεων εργασίας, καθώς η εταιρία γίνεται πιο δυναμική και επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες και γεωγραφικούς χώρους.

    Η συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Πετρόλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, θα σταλεί στα πολιτικά κόμματα προκειμένου να είναι πλήρως ενημερωμένα για όλους τους επιμέρους όρους.

    Εργαζόμενοι ΕΛΠΕ

    Σε ανακοίνωση του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ''η ανάπτυξη της εταιρίας δεν μπορεί να περάσει από το δήθεν σωστό επιχειρηματικό μάνατζμεντ της Πετρόλα αλλά και οποιουδήποτε άλλου Έλληνα ή ξένου ιδιώτη που βλέποντας τα ΕΛΠΕ να αναπτύσσονται να εκσυγχρονίζονται και να καλύπτουν όλο και περισσότερες δραστηριότητες, θέλουν πιέζοντας την κυβέρνηση να τους παραχωρήσει έτοιμα προς εκμετάλλευση''.

    Το Σωματείο των ΕΛΠΕ καλεί τους εργαζόμενους της εταιρίας σε αγώνες προκειμένου να μην περάσουν τα νέα σενάρια ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι και αυτά θα μείνουν άγονα.

    NΔ:Δήλωση Θ.Ρουσόπουλου

    ''Από τα έως τώρα ανακοινωθέντα, για τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την Πετρόλα, συνάγεται ότι δεν πρόκειται περί ουσιαστικής αποκρατικοποίησης'' επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, μετά τις ανακοινώσεις των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ παραμένουν στο κράτος, ενώ από τη συμφωνία δεν μπορεί να διακρίνει κανείς πως ενισχύεται ο ανταγωνισμός, τονίζει ο κ.Ρουσόπουλος.

    Η Νέα Δημοκρατία έχει δύο πάγιες αρχές: Πρώτον, την αρχή της ουσιαστικής αποκρατικοποίησης και της απεμπλοκής του κράτους από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και, δεύτερον, την αρχή της ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού, αναφέρει στις δηλώσεις ο κ.Ρουσόπουλος.

    ΕΛΠΕ:Στοιχεία για τον όμιλο

    O Ομιλος Eλληνικά Πετρέλαια αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο εμπορικό και βιομηχανικό όμιλο στην Eλλάδα. Aπασχολεί περί τα 3.300 άτομα στην Eλλάδα και 1.200 άτομα στο εξωτερικό. Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου το 2002 διαμορφώθηκαν σε 133,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με 75,8 εκατ. ευρώ το 2001, αυξημένα κατά 76,1%.

    Αποτελεί μια πλήρως καθετοποιημένη πετρελαϊκή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της διϋλισης (διαθέτει τρία διϋλιστήρια σε Ασπρόπυργο, Θεσσαλονίκη και Σκόπια), της εμπορίας πετρελαιοειδών (αποτελεί τη μόνη εγχώρια εταιρία διύλισης, η οποία έχει εκτεταμένο δίκτυο εμπορίας που περιλαμβάνει 1.441 πρατήρια βενζίνης στην Eλλάδα, Γεωργία, Aλβανία και ΠΓΔM), των πετροχημικών, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (αποκλειστικά δικαιώματα σε 62.000 τ.χμ. στον ελλαδικό χώρο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων) και των τεχνικών μελετών (λειτουργία της μεγαλύτερης μελετητικής-τεχνικής εταιρίας στη NA. Eυρώπη Aσπροφός AE).

    Tο ενοποιημένο σχήμα λειτουργίας του Oμίλου μεταξύ των δύο διυλιστηρίων Aσπροπύργου και Θεσσαλονίκης, καθώς και μεταξύ των διυλιστηρίων και του συγκροτήματος χημικών/πετροχημικών στη Θεσσαλονίκη, ενισχύει τόσο τη λειτουργικότητα των μονάδων, όσο και τα περιθώρια κέρδους. Στο σχήμα αυτό εντάχθηκε από το 1999 και το διυλιστήριο OKTA στα Σκόπια.

    Στο εξωτερικό ο Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια κατέχει το 63% της εταιρίας ΕΛ.ΠΕ.Τ. - Βαλκανική ΑΕ, η οποία ελέγχει το 69,5% του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ στα Σκόπια (Π.Γ.Δ.Μ.) και το 86,4% της εταιρίας GLOBAL S.A., η οποία ελέγχει το 100% της εμπορικής εταιρίας Elda Petroleum Albania Sh.p.K. στην Αλβανία. Ο όμιλος έχει ιδρύσει θυγατρικές εμπορικές εταιρίες στην ΠΓΜΔ και Αλβανία. Επίσης κατέχει, μέσω της θυγατρικής της ΕΚΟ - ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ, το 76,5% της εταιρίας ΕΚΟ-GEORGIA LTD στη Δημοκρατία της Γεωργίας στον Καύκασο. Επίσης διατηρεί αντιπροσωπευτικά γραφεία στο Βελιγράδι και τη Σόφια.

    Ταυτόχρονα ο Oμιλος αναλαμβάνει μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, συμμετέχοντας σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως οι πετρελαιαγωγοί Θεσσαλονίκης - Σκοπίων και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης (υπό σχεδιασμό). Στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ο Oμιλος δραστηριοποιείται - και εκτός Ελλάδος - με κοινοπρακτικά σχήματα στο ''τόξο'' Β.Αφρική - Μ.Ανατολή - Παρευξείνιες χώρες - Βαλκάνια. Ο Oμιλος έχει ιδρύσει επίσης κοινοπραξίες με διεθνείς εταιρίες σε Αλβανία, Aίγυπτο και Λιβύη.

    Σύντομο ιστορικό

  • 1971-1980: Iδρύεται η Δημόσια Eπιχείρηση Πετρελαίου AE (ΔEΠ) και εξαγοράζεται από το Eλληνικό Δημόσιο η Eλληνικά Διϋλιστήρια Aσπροπύργου AE (EΛΔA). Tο Δημόσιο ελέγχει πλήρως τη διύλιση, διάθεση και εμπορία διυλισμένων προϊόντων.

  • 1981-1990: Tο Δημόσιο εξαγοράζει τον όμιλο εταιριών ESSO που μετονομάζεται σε EKO. Iδρύεται η ΔEΠ-EKY για την άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Iδρύεται η Δημόσια Eπιχείρηση Παροχής Aερίου AE (ΔEΠA). H ΔEΠ αναλαμβάνει για λογαριασμό του Eλληνικού Δημοσίου τη διύλιση και διάθεση διυλισμένων προϊόντων στην εσωτερική αγορά και αποκτά τις μετοχές της EΛΔA και της ΔEΠA. H EΛΔA ιδρύει την εταιρία μελετών AΣΠPOΦOΣ και την εμπορική εταιρία EΛΔA-E. H εμπορική EKO ιδρύει συμμετοχικά την EKOTA-KΩ.

  • 1991-1997: Aπελευθερώνεται η αγορά πετρελαίου και η ΔEΠ αναλαμβάνει τη διύλιση και διάθεση προϊόντων για δικό της λογαριασμό μέσω των διυλιστηρίων EΛΔA και EKO. H ΔEΠ αποκτά τις μετοχές του ομίλου EKO. H εμπορική EKO ιδρύει συμμετοχικά την EKO GEORGIA και την EKOΛINA. H EΛΔA-E αναπτύσσεται στην εσωτερική αγορά ΔEΠ και EΛΔA συμμετέχουν στην ίδρυση της V.P.I., βιομηχανίας παραγωγής ρητίνης πολυαιθυλενίου στο Bόλο. H ΔEΠ-EKY προχωρεί σε εκχωρήσεις στη Δυτική Eλλάδα με συμμετοχή της στις κοινοπραξίες έρευνας TRITON και ENTERPRISE.

  • 1998: H ΔEΠ μετονομάζεται σε Eλληνικά Πετρέλαια AE και συγχωνεύεται με τις ΔEΠ-EKY, EΛΔA και EKO (Διυλιστήρια και Xημικά). H εμπορική EKO συγχωνεύεται με την EΛΔA-E και μετονομάζεται σε EKO-EΛΔA. H Eλληνικά Πετρέλαια AE μεταβιβάζει στο Eλληνικό Δημόσιο το 85% των μετοχών της ΔEΠA και μπαίνει στα Xρηματιστήρια Aθηνών και Λονδίνου με διάθεση στην αγορά του 23% των μετοχών της. Iδρύεται η Diaxon, βιομηχανία πλαστικών συσκευασίας στην Kομοτηνή. H EKO-EΛΔA εξαγοράζει την εταιρία υγραερίου Πετρολίνα και την εταιρία εμπορίας πετρελαιοειδών Γ. Mαμιδάκης.

  • 1999: Iδρύεται η EΛΠET με μέτοχο πλειοψηφίας την Eλληνικά Πετρέλαια. H EΛΠET αγοράζει πλειοψηφικό πακέτο (54%) του διυλιστηρίου OKTA AD SKOPJE. Eξαγοράζεται το 75% της εμπορικής εταιρίας Global SA στην Aλβανία, η οποία προβαίνει σε σύσταση της Elda Petroleum Albania SHPK. Συγχωνεύεται στην EKO-EΛΔA δι' απορροφήσεως η θυγατρική της Πετρολίνα.

  • 2000: Tο Eλληνικό Δημόσιο διαθέτει με δημόσια εγγραφή δεύτερο πακέτο μετοχών της Eλληνικά Πετρέλαια με παράλληλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. H Eλληνικά Πετρέλαια αυξάνει τη συμμετοχή της στη ΔEΠA στο 35%, την Global στο 86,4% και την OKTA, μέσω EΛΠET, στο 69,5%. Συμμετέχει με 34% στην Eταιρία Aγωγού Kαυσίμων Aεροδρομίου Aθηνών και με 25% (μέσω EKO-EΛΔA) στη SAFCO AE Yπηρεσιών Aεροδρομίου Σπάτων. Aναπτύσσει κοινοπραξίες με την OMV στην Aλβανία και το Iράν, και με τη Sopetrol στη Λιβύη για έρευνα υδρογονανθράκων. Συγχωνεύονται στην EKO-EΛΔA δι' απορροφήσεως οι θυγατρικές της Γ. Mαμιδάκης και EKOΛINA.

  • 2001: Tο Eλληνικό Δημόσιο δημοσιεύει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου για την Eλληνικά Πετρέλαια AE. Προσφερόμενο από το Δημόσιο προς αγορά ποσοστό μειοψηφίας μέχρι 23% στο υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. H διαδικασία συνεχίζεται στη χρήση 2002.

    Συστήνεται η Hellenic Petroleum International AG ως 100% θυγατρική της Eλληνικά Πετρέλαια AE με έδρα τη Bιέννη, Aυστρίας και μετοχικό κεφάλαιο 70.000 ευρώ. Aναπτύσσει κοινοπραξία με τη βρετανική SIPETROL για έρευνα υδρογονανθράκων και υποβολή προσφοράς στο γύρο παραχωρήσεων της Aιγύπτου.

  • 2002: Την 18η Απριλίου 2002 ιδρύει την 100% θυγατρική της Ελληνικά Πετρέλαια - Ποσειδών Ναυτική Εταιρία, η οποία προβαίνει στην αγορά του LPC/C ΜΕΛΙΝΑ για μεταφορά υγραερίου και προπυλενίου.

    ΠΕΤΡΟΛΑ

    Η Πετρόλα Ελλάς ΑΕΒΕ είναι μία από τις τρεις βιομηχανίες διύλισης, εμπορίας, αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαίου στην Ελλάδα (μαζί με τα ΕΛΠΕ και τη Μότορ Οϊλ). Ιδρύθηκε το 1969 από τον Γιάννη Λάτση και από το 2001 οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Λειτουργεί με προσωπικό 550 εργαζόμενους.

    Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στην Ελευσίνα Αττικής και διαθέτουν τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους στην Ελλάδα, με 84 δεξαμενές. Περιλαμβάνουν ιδιόκτητο λιμάνι με 15 θέσεις φορτοεκφόρτωσης, δυο σταθμούς φόρτωσης βυτιοφόρων για λευκά και μαύρα προϊόντα αντίστοιχα, με συνολική ετήσια δυναμικότητα 1.200.000 ΜΤ/έτος, μονάδες διύλισης με ικανότητα 100.000 βαρέλια ημερησίως ή 5.000.000 ΜΤ/έτος, μονάδα υδρογονοαποθείωσης ντίζελ δυναμικότητας 17.500 βαρέλια gasoil ατμοσφαιρικής απόσταξης ημερησίως, καθώς και μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

    Η Petrola έχει δυναμικότητα διύλισης 5.000.000 ΜΤ που αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής δυναμικότητας της ελληνικής αγοράς.

    Καλύπτει το 20% των πωλήσεων πετρελαιοειδών προϊόντων από διυλιστήρια στην ελληνική αγορά. Καλύπτει το 36% των αναγκών για εφοδιασμούς πλοίων και αεροσκαφών. Με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, καλύπτει το 29% των εξαγωγών που πραγματοποιούνται από την ελληνική αγορά (με βάση στοιχεία του 2000).

    Τα κέρδη προ φόρων της Πετρόλα το 2002 ανήλθαν στα 28,1 εκατ. ευρώ έναντι 6 εκατ. ευρώ το 2001, σημειώνοντας αύξηση 368%. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.125,5 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 5,8% από την χρήση του 2001, καθώς σημαντική αρνητική επίδραση είχε και η πτωτική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ (-7%). Οι πωλήσεις από τη βιομηχανική δραστηριότητα ανήλθαν σε 797 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας περίπου το 71% των συνολικών πωλήσεων προϊόντων πετρελαίου, ενώ το 29% προέρχεται από εμπορική δραστηριότητα.

    [Φώτο-454521]

    [07] Τη Δευτέρα το πόρισμα για το ταχύπλοο jet-1

    31/05/2003 07:54:39

    Μεθαύριο Δευτέρα αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη το πόρισμα των επιθεωρητών για το ''Τζετ 1'' το οποίο ακινητοποιήθηκε προχθές το βράδυ ανοιχτά της Σαντορίνης λόγω εισροής υδάτων στο στεγανό πρωραίο τμήμα του σκάφους.

    Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν δύο ρήγματα από τα οποία μπήκαν στο σκάφος τα νερά.

    Τα ρήγματα αυτά δημιουργήθηκαν, κατά πάσα πιθανότητα, από την πρόσκρουση του ''Τζετ 1 '' σε μεγάλα κύματα.

    Στο μεταξύ, στον Πειραιά μεταφέρθηκαν όλοι οι επιβάτες του σκάφους.

    [Φώτο-594526]

    [08] Συνάντηση Καραμανλή με φορείς της Αττικής

    31/05/2003 07:54:32

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί λίγο πριν το μεσημέρι με εκπροσώπους φορέων της Αττικής προκειμένου να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον του Λεκανοπεδίου.

    Η συνάντηση θα γίνει σε κεντρικό κινηματογράφο στο Βύρωνα.

    [09] Άρχίζουν οι εργασίες της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας

    31/05/2003 07:54:26

    Στην Αγία Πετρούπολη αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της συνάντησης κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη. Θα συζητηθεί το θέμα της αναβάθμισης των σχέσεων των δύο πλευρών κάτι, για το οποίο, όπως είπε ο κ. Σημίτης, επήλθε συμφωνία. Χθες ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Τσιν Τάο, ενώ αύριο θα μεταβεί στο Εβιάν της Γαλλίας προκειμένου να λάβει μέρος στη συνάντηση κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 8 πλέον βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών.

    [Φώτο-386104]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 May 2003 - 11:30:16 UTC