Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήλωση Βενιζέλου για επιστροφή Μαρμάρων Παρθενώνα
  • [02] «Κυριακάτικοι Τάιμς: Επιστροφή Μαρμάρων Παρθενώνα
  • [03] Επιστροφή εκδρομέων-Αναχώρηση αδειούχων
  • [04] Δίκη 17Ν: Απολογία Τσελέντη
  • [05] Πακέτο ρυθμίσεων από την κυβέρνηση
  • [06] Κριτική στην ΕΕ από τον αρχιεπίσκοπο
  • [07] Δυο νεκροί και ένας τραυματίας από τροχαίο στον Κηφισό
  • [08] Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στο τμήμα Ταύρου-Ομόνοιας

  • [01] Δήλωση Βενιζέλου για επιστροφή Μαρμάρων Παρθενώνα

    03/08/2003 19:49:35

    Ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η ελληνική θέση για τη επιστροφή των Μαρμάρων είναι πολύ απλή και σταθερή. Στο πλαίσιο των κοινών πολιτιστικών παραδόσεων και των στενών πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών, προτείνουμε τη δημιουργία μίας ενιαίας κοινής έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τα Μάρμαρα μπορεί να βρεθούν έτσι στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με τη συνεργασία των δύο μουσείων, του Βρετανικού Μουσείου και του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

    Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να υπογράψει όλες τις αναγκαίες συμβάσεις, τόσο μεταξύ των δύο μουσείων όσο και μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Αλλωστε οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της UNESCO.

    Η ανταπόκριση της βρετανικής πλευράς σε αυτήν την ελληνική πρόταση θα ήταν μία πολιτιστική αλλά και πολιτική πρωτοβουλία οικουμενικών διαστάσεων.

    [02] «Κυριακάτικοι Τάιμς: Επιστροφή Μαρμάρων Παρθενώνα

    03/08/2003 19:32:19

    Η ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο έχουν ξεκινήσει διάλογο και συζητήσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, με συμφωνία δανεισμού, επ' ευκαιρία της Ολυμπιάδας του 2004. Την πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη αποκαλύπτει σήμερα η έγκυρη βρετανική εφημερίδα «Κυριακάτικοι Τάιμς και την επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μαγκρέγκορ, με τη δήλωση του ότι «βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, πρόεδρο του οργανισμού του Μουσείου της Ακρόπολης.

    Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ ενθαρρύνει τον ελληνοβρετανικό διάλογο για το θέμα των Μαρμάρων και ο εκπρόσωπός της για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς Γκουίντο Γκαρντούτσι, δήλωσε στους «Κυριακάτικους Τάιμς ότι «ο διάλογος επικεντρώνεται στο αν θα εκτεθούν τα Μάρμαρα στην Αθήνα, πιθανότατα με συμφωνία δανεισμού και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Το δημοσίευμα των «Κυριακάτικων Τάιμς αναφέρει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει και την πρόταση του Βρετανού πρώην υπουργού Εξωτερικών λόρδου Οουεν, για συνιδιοκτησία των Μαρμάρων του Παρθενώνα, υπό την αυστηρή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, δόκτωρ Νίκος Παπαδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση στους «Κυριακάτικους Τάιμς: «Είναι η πρώτη φορά που οι συζητήσεις συνεχίζονται και το θεωρούμε πολύ ενθαρρυντικό. Τώρα δεν έχω αμφιβολία ότι τα Μάρμαρα θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

    [Φώτο-500594]

    [03] Επιστροφή εκδρομέων-Αναχώρηση αδειούχων

    03/08/2003 15:11:54

    Σε επιφυλακή βρίσκεται από το μεσημέρι η τροχαία, καθώς αναμένεται η επιστροφή των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου, αλλά και όσων τελείωσε η άδειά τους και επιστρέφουν στο κλεινόν άστυ. Το πρωί αναχώρησαν με κάθε μέσο και οι τελευταίοι του πρώτου Αυγουστιάτικου κύματος αδειούχων. Υπολογίζεται ότι από την Παρασκευή μέχρι σήμερα έγκατέλειψαν την Αθήνα, πάνω από 200.000 αυτοκίνητα. Μέχρι στιγμής, η κίνηση στις εθνικές οδούς είναι ομαλή, ενώ σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη η τροχαία θα λάβει έκτακτα μέτρα.

    [04] Δίκη 17Ν: Απολογία Τσελέντη

    03/08/2003 15:09:14

    Με τη συζήτηση των ενστάσεων που έχει υποβάλει ο Βασίλης Τζωρτζάτος, συνεχίζεται αύριο η δίκη για τη 17 Νοέμβρη. Στη συνέχεια θα αρχίσει την απολογία του ο Πάτροκλος Τσελέντης, που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ένα άτομο που γνωρίζει πολλά για τη δραστηριότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλέσει την αρχική του απολογία. Ο Τσελέντης αναμένεται να δεχτεί βροχή ερωτήσεων από την έδρα, αλλά και τους συνηγόρους της πολιτικης αγωγής, σχετικά με το ρόλο που έπαιξαν στην οργάνωση όλοι οι κατηγορούμενοι.

    [05] Πακέτο ρυθμίσεων από την κυβέρνηση

    03/08/2003 15:04:31

    Ολοκληρωμένο πακέτο ρυθμίσεων και παροχών εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των εξαγγελιών για την κοινωνική σύγκλιση. Σύμφωνα με το ''ΕΘΝΟΣ της Κυριακής'' το πακέτο περιλαμβάνει ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κίνητρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.

    [06] Κριτική στην ΕΕ από τον αρχιεπίσκοπο

    03/08/2003 15:03:11

    Αυστηρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση που τηρεί στο θέμα του Χριστιανισμού άσκησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, από τη Σάμο που βρίσκεται. Είναι άδικο και ανιστόριτο μια μικρή μειοψηφία, στο πλαίσιο της Συντακτικής Συνέλευσης, να επιμένει να αποκλείσει τον Χριστιανισμό ως πολιτισμικό δομικό στοιχείο του πολιτισμού της Ευρώπης, τόνισε ο κ. Χριστόδουλος επαναλαμβάνοντας πως το Ευαγγέλιο του Χριστού είναι αυτό που διακήρυξε τις ανθρώπινες ιδέες οπως την ισότητα των φύλων, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [07] Δυο νεκροί και ένας τραυματίας από τροχαίο στον Κηφισό

    03/08/2003 15:01:25

    Δυο νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος τα ξημερώματα στο ρεύμα της Κηφισού προς Λαμία. Στο σημείο συγκρούστηκαν δυο ΙΧ αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του ενός Γιάννης Μαυροκεφαλίδης 24 ετών και η επιβάτις του άλλου ΙΧ Κονσταντίνοβα Σπάσκα 30 ετών απο τη Βουλγαρία. Τραυματίας είναι ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου Δημήτρης Καπώλης 41 ετών.

    [08] Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στο τμήμα Ταύρου-Ομόνοιας

    03/08/2003 14:59:03

    Εκτός λειτουργίας είναι σήμερα οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο τμήμα Ταύρου-Ομόνοιας, λόγω έργων. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται με λεωφορεία της ΕΘΕΛ που ξεκινούν από το σταθμό του Ταύρου και από την οδό Αθηνάς 67 στην Ομόνοια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 August 2003 - 20:30:10 UTC