Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο Ηλίας Πετρόπουλος.
  • [02] Δίκη 17Ν:Απολογία Α.Γιωτόπουλου.
  • [03] Χανιά:Εκρηκτικοί μηχανισμοί σε ΙΧ
  • [04] Σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις της ΟΑ.
  • [05] Πέθανε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

  • [01] Πέθανε ο Ηλίας Πετρόπουλος.

    04/09/2003 13:19:02

    Υστερα από δύο χρόνια μάχης κατά του καρκίνου,πέθανε χθές το βράδυ σε νοσοκομείο των Παρισίων,ο έλληνας συγγραφέας Ηλίας Πετρόπουλος.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928,σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης,εγκαταστάθηκε στο Παρίσι από το 1973.

    Εγινε γνωστός στο πλατύ κοινό με το βιβλίο του '' Το εγχειρίδιο του καλού κλέφτη'' που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1979 από τον εκδοτικό οίκο Νεφέλη.

    Αλλα έργα του: Ρεμπέτικα τραγούδια ( Αθήνα 1968 ), Καλιαρντά ( Αθήνα 1971 ),Kiosque grec, la Voiture grecque, Cages d'oiseaux,Moments en Grece (το ελληνικό περίπτερο, αυτοκίνητο,κλουβιά πουλιών και Στιγμές στην Ελλάδα)εκδόθηκαν στο Παρίσι το 1976, Ο τούρκικος καφές εν Ελλάδι ( Αθήνα 1979 ) Το μπουρδέλο ( Αθήνα 1980 ), Θεσσαλονίκη η μνήμη μιάς πόλης ( Παρίσι 1982 ) Πτώματα, πτώματα, πτώματα ( Αθήνα 1988, ο μύσταξ (Αθήνα 1989 ) Ρεμπετολογία ( Αθήνα 1990 ) και το τελευταίο βιβλίο εμπνευσμένο από τη μόδα του στρίγκ,πιστό στο στύλ Πετρόπουλου: Ο κουραδοκόφτης.

    Ο Ηλίας Πετρόπουλος έχει γράψει και ποίηση, η τελευταία έκδοση είχε τον τίτλο '' Ποτέ και τίποτα'' και εκδόθηκε στην Αθήνα το 1993.

    Καταδικάστηκε 4 φορές από τα ελληνικά δικαστήρια γιά τον αναρχικό χαρακτήρα των γραπτών του,εκ των οποίων τις 3 κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

    [02] Δίκη 17Ν:Απολογία Α.Γιωτόπουλου.

    04/09/2003 12:29:08

    ''Δεν συμφωνώ με τις ενέργειες της ''17 Νοέμβρη'' αλλά και δεν τις καταδικάζω. Η δράση της οργάνωσης αποτελεί ένοπλη πολιτική πάλη, που είχε στόχο την ανατροπή του συστήματος. Μία τέτοια δράση που δεν αναπτύχθηκε σε αγγελική κοινωνία,δεν μπορεί να κρίνεται με βάση τον ποινικό κώδικα'',τόνισε στην απολογία του ο Α.Γιωτόπουλος.

    Ο Γιωτόπουλος αρνείται κατηγορηματικά κάθε σχέση του με τη ''17 Νοέμβρη'' και αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση σε ένα καλοστημένο επικοινωνιακό σχέδιο των Αγγλων και των Αμερικάνων,με στόχο να υποβιβαστεί μία συγκεκριμένη πολιτική δράση και να εμπλακούν στην υπόθεση της τρομοκρατίας άνθρωποι που ανέπτυξαν αντιδικτακτορική δράση και παρέμειναν ασύλληπτοι.

    Ο Γιωτόπουλος διαβάζοντας χειρόγραφες σημειώσεις του υποστήριξε ότι το γεγονός πως ουδέποτε συνελήφθη στην διάρκεια της δικτακτορίας, παρόλο που ανέπτυξε εντονότατη δραστηριότητα κατά της χούντας μέσω της οργάνωσης ΛΕΑ, αποτέλεσε το ευάλωτο σημείο του, καθώς παρέμεινε πολιτικά ανένταχτος μετά τη μεταπολίτευση. ''Οι περισσότεροι αντιστασιακοί -είπε- απέκτησαν φήμη μετά τη σύλληψη και την καταδίκη τους''.

    Οπως είπε ο κατηγορούμενος άλλαξε το όνομά του χρησιμοποιώντας το όνομα Μιχάλης Οικονόμου το 1971,όταν οι γαλλικές αρχές εντόπισαν σε διαμέρισμα στο Παρίσι βαλίτσα με αρχεία της ΛΕΑ. Μετά τη μεταπολίτευση, όπως είπε, επέλεξε να κρατήσει το ψεύτικό όνομα, γιατί ήδη είχε αναπτύξει σχέσεις μ' αυτό, αλλά κυρίως απο φόβο ότι θα εντοπιστεί και θα υποστεί τις συνέπειες της δράσης του, που είχε στραφεί κυρίως κατά των Αμερικανών.

    Ο Γιωτόπουλος υποστήριξε ότι είναι ο μόνος απο τους κατηγορούμενους που το όνομά του δεν προέκυψε μετά την έκρηξη στον Πειραιά, αλλά ήταν γνωστό στις αγγλικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απο το 2000.

    Οπως είπε το πρόσωπό του εξυπηρετούσε το επικοινωνιακό σχέδιο των Αγγλοαμερικάνων, γιατί συγκέντρωνε τρία βασικά στοιχεία: την ιστορία του πατέρα του, το γεγονός ότι δεν είχε καμμία πολιτική κάλυψη, αλλά και το ότι ήταν εξαφανισμένος μετά τη μεταπολίτευση. ''Η χρήση του ονόματός μου απευθύνεται στο θυμικό και δεν αφορά πραγματικά στοιχεία''.

    Ο Γιωτόπουλος τόνισε στο δικαστήριο ότι ολόκληρο το επικοινωνιακό σχέδιο για τη ''17 Νοέμβρη'' εκπονήθηκε απο ξένους ειδικούς και στηρίχθηκε στην παρουσία αρχηγού. ''Οποιοσδήποτε Ελληνας θα είχε γνώση του χώρου της Αριστεράς και θα ήξερε ότι αυτός ο χώρος ήταν κατ'εξοχήν αντιαρχηγικός. Ξένοι που έχουν σαν μοντέλο τους τον ΙΡΑ και απευθύνονται στην αγγλοσαξωνική κοινή γνώμη που δεν μπορεί να δεχθεί εξάρθρωση χωρίς σύλληψη αρχηγού, εκπόνησαν αυτό το σχέδιο''.

    Ανέφερε επίσης ότι στόχος αυτού του σχεδίου ήταν και να υποβιβασθεί και να απαξιωθεί μία ολόκληρη κοινωνική δράση κατά τα αγγλοσαξωνικά πρότυπα των ψυχοπαθολογικών προσωπικοτήτων,των σήριαλ κίλερς. Ετσι, όπως είπε ο Γιωτόπουλος, όταν συνελήφθη του έλεγαν στην Ασφάλεια ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν την έκδοσή του και επειδή προέβλεπαν ότι ο κ. Σημίτης θα ενδώσει στο αίτημα, του πρότειναν να αναλάβει την ευθύνη για τις τρείς πρώτες ενέργειες της οργάνωσης (δολοφονίες Γουέλς, Μάλιου και Πέτρου και Σταμούλη) που είναι παραγγεγραμμένες.

    Ο Γιωτόπουλος είπε ότι σε αντίστοιχη προτροπή θα πρέπει να ενέδωσε ο Παύλος Σερίφης,ο οποίος προανακριτικά αναφέρθηκε στην υπόθεση Γουέλς, εξυπηρετώντας ουσιαστικά την ανάγκη των αρχών να καλύψουν το πλήρες σκοτάδι που έχουν για την ίδρυση της ''17 Νοέμβρη'' και τις πρώτες της ενέργειες.

    Στο πλαίσιο αυτό του σχεδίου, σύμφωνα με τον Γιωτόπουλο, καλλιεργήθηκε επιμελώς και ο μύθος της δεσπόζουσας προσωπικότητας στην οργάνωση,ώστε να δικαιολογηθεί η παρουσία του αρχηγού.

    Οπως είπε ο κατηγορούμενος, επτά απο τους συγκατηγορουμένους του ανήκουν σε ανώτερο μορφωτικό επίπεδο απο το δικό του, γεγονός που κατά την εκτίμησή του, καταρρίπτει ολόκληρο το σχέδιο: ''ο μύθος της δεσπόζουσας προσωπικότητας είναι καταφανές ψέμα, για να επιτρέψει την γελοία ταχυδακτυλουργία: υπερέχει,άρα είναι αρχηγός''.

    Ο Γιωτόπουλος τόνισε ότι καμμία ολιγομελής αριστερή οργάνωση δεν έχει αρχηγούς,ενώ ακόμη και οι λεγόμενοι καθοδηγητές βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή. Αν συνέβαινε το ίδιο και μ'αυτόν, όπως είπε, θα έπρεπε να υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες που τον αναγνωρίζουν σε διάφορες ενέργειες.

    Είπε επίσης ότι όπως αποδείχθηκε η ''17 Νοέμβρη'' λειτουργούσε με ένα μοντέλο οριζόντιων πυρήνων,που αποφάσιζαν μόνοι τους για την δράση τους.

    Αναφερόμενος στα αποτύπωματά του, που εντοπίστηκαν στα κρυσφήγετα της ''17 Νοέμβρη'', ο Γιωτόπουλος υπογράμμισε στο δικαστήριο ότι αφορούν αποκλειστικά κινητά αντικείμενα και ότι επίσης ο αριθμός τους είναι υπερβολικά μεγάλος, αν συγκριθεί με αυτά του Σάββα Ξηρού και του Δημήτρη Κουφοντίνα, οι οποίοι αποδέχονται ότι πήγαιναν στις γιάφκες. ''Τα τοποθέτησαν στα κρυσφήγετα -είπε ο Γιωτόπουλος για τα αποτυπώματα και τα χειρόγραφά του- και έβαλαν τον Σάββα να τα πει''.

    Επισήμανε επίσης,χαρακτηρίζοντας όλα τα ευρήματα a priori ύποπτα, ότι δεν εντοπίστηκε κανένα δικό του δείγμα βιολογικού υλικού στα επίμαχα διαμερίσματα, υποστηρίζοντας ότι ο Εισαγγελέας κ. Ιωάννης Διώτης όταν συνελήφθη του είχε πει δεν με ενδιαφέρει αν αρνείσε, η επιστήμη έχει κάνει προόδους.

    Για τις προανακριτικές ομολογίες του Σάββα Ξηρού, ο Γιωτόπουλος υποστήριξε ότι αποτελούν προϊόν χρήσης φαρμάκων και ψυχαναγκασμών, ενώ παραλήλισε τον συγκατηγορούμενό του με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετά τη σύλληψή του απο τις τουρκικές αρχές.

    Ο Γιωτόπουλος έκανε ειδική μνεία στην κατάθεση του δημοσιογράφου Κώστα Μπακατσέλου (σ.σ. αυτόπτη μάρτυρα στην δολοφονία Μομφεράτου) χαρακτηρίζοντάς την ψευδή.''Η περίπτωσή του είναι διαφωτιστική για το πως κατασκευάζεται ένας ψευδομάρτυρας,αλλά για το πως το δικαστήριο είναι έτοιμο να στηρίξει την δικανική του πεποίθηση σ'αυτήν την ψευδομαρτυρία''.

    Για την ομολογία του Πάτροκλου Τσελέντη, την οποία χαρακτήρισε, δόλια και γεμάτη αντιφάσεις,ο Γιωτόπουλος υποστήριξε ότι ο συγκατηγορούμενός του ''προσέφερε υπηρεσία στις αρχές''. Οπως είπε, όσα αναφέρει ο Τσελέντης γι'αυτόν αποδεικνύουν ότι δεν τον γνωρίζει. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Τσελέντης είναι κάποιος που μάλλον θα έπειθε και σίγουρα δεν θα παρασυρόταν, αφού ήταν πολιτικά συνειδητοποιημένος και όχι αφελής.

    Ο Γιωτόπουλος τόνισε ότι ο Τσελέντης και ο Κουφοντίνας αποτελούσαν ισχυρό πόλο μέσα στην οργάνωση και τους χαρακτήρισε ''δίδυμο που δεν θα μπορούσε κανείς να πείσει να μετέχει σε μία δολοφονία''.

    Κλείνοντας την ανάγνωση των σημειώσεών του ο Γιωτόπουλος επανέλαβε ότι είναι αθώος,κάτι,που,όπως είπε,γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού,γεγονός που προκύπτει,όπως είπε,απο δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, μόνο το 20% τον θεωρεί αρχηγό ''παρά την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ''. Κατήγγειλε επίσης ότι οι δικαστές δεν έχουν περιθώριο ανεξάρτητης κρίσης,αλλά έρχονται να επικυρώσουν μία απόφαση.

    Η διαδικασία συνεχίζεται με την υποβολή ερωτήσεων απο την έδρα προς τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.-

    [03] Χανιά:Εκρηκτικοί μηχανισμοί σε ΙΧ

    04/09/2003 11:39:28

    "Εκρηκτική" ήταν η χθεσινή νύχτα στα Χανιά.Στις 4 τα ξημερώματα,οι κάτοικοι του οικισμού Τσικαλαριά του δήμου Σούδας Χανίων,ξύπνησαν από έναν εκκωφαντικό θόρυβο.

    Αγνωστοι δράστες είχαν τοποθετήσει κάτω από δύο αυτοκίνητα εκρηκτικό μηχανισμό που αποτελείτο από δύο μασούρια δυναμίτη.

    Ο μηχανισμός εξερράγη με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το ΧΝΑ-2711 φορτηγό κλούβα ιδιοκτησίας του Μιχαήλ Λαβεντζάκη και να υποστεί σοβαρές ζημιές το ΧΝΒ-4876 επιβατικό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας Αικατερίνης Πατσουμαδάκη συζύγου του Λαβεντζάκη.

    Και τα δύο αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα έξω απο την οικία και την βιοτεχνία των παθόντων και σε απόσταση 30 μέτρων μεταξύ των.

    Οι μηχανισμοί εξερράγησαν με χρονική διαφορά ενός λεπτού. Εκτός απο τις ζημιές στα δύο αυτοκίνητα, μεγάλη ζημιά υπέστη η βιοτεχνία των παθόντων στην οποία κατασκευαζόταν είδη καλλιτεχνικής κεραμικής.

    Οι υαλοπίνακες της βιοτεχνίας καταστράφηκαν ολοσχερώς, έσπασαν πολλά κεραμικά καθώς και μηχανήματα μεγάλης αξίας.

    Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή καθώς έσπασαν τζάμια σπιτιών σε απόσταση 200 μέτρων ενώ τμήματα των δύο αυτοκινήτων, καθίσματα και τροχοί βρέθηκαν σε αυλές κοντινών σπιτιών.

    Οι ιδιοκτήτες της βιοτεχνίας υποστηρίζουν οτι δεν είχαν διαφορές με κανένα, ωστόσο ο Μιχαήλ Λαβεντζάκης είναι αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου Χανίων και δεν αποκλείεται η σε βάρος του βομβιστική επίθεση να σχετίζεται με αυτή του την ιδιότητα.-

    [04] Σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις της ΟΑ.

    04/09/2003 09:21:57

    Σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, θα δημιουργηθούν σήμερα, εξαιτίας της απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας. Παρά το γεγονός ότι η απεργία κηρύχθηκε από το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της Ολυμπιακής, παράνομη και καταχρηστική, πολλοί εργαζόμενοι και κυρίως μέλη της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών, δεν προσήλθαν στις εργασίες τους με τη δικαιολογία πως ήταν ασθενείς. Ήδη από το πρωί έχουν ματαιωθεί 7 πτήσεις, ενώ σε όσες πραγματοποιήθηκαν, παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση. Εκτιμάται ότι μέχρι το βράδυ θα σημειωθεί μεγάλη αναστάτωση στις πτήσεις του εθνικού μας αερομεταφορέα. Η Ολυμπιακή αεροπορία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σήμερα στην εκτέλεση του προγράμματος των δρομολογίων της, μετά την ξαφνική ασθένεια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, που εκδηλώθηκε πολύ νωρίς το πρωί από τους Ιπτάμενους Συνοδούς και Φροντιστές, αμέσως μόλις κοινοποιήθηκε η απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους.

    Η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών και αποφασιστικών μέτρων από σήμερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «ξαφνικών Ασθενειών, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] Πέθανε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

    04/09/2003 08:07:36

    Απεβίωσε λίγο μετά τις 6 το πρωί ύστερα από δίμηνη νοσηλεία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄Αθήνας και πρώην υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος, που έπασχε από χρόνια σοβαρή ασθένεια. Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του Ιατρικού Κέντρου, όπου θα αναφέρονται και τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1918 στη Μυγδαλιά Αρκαδίας και ηταν παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Τεγοπούλου με την οποία απέκτησε ένα γιο και μία κόρη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 September 2003 - 11:30:13 UTC