Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκαλυπτήρια μνημείου για εκτελεσθέντες αγωνιστές.
  • [02] Παπαντωνίου:12μηνη θητεία απο 01/01/04
  • [03] Απαγόρευση απόπλου
  • [04] Διακοπή της κυκλοφορίας για ποδηλατικό γύρο
  • [05] Επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ

  • [01] Αποκαλυπτήρια μνημείου για εκτελεσθέντες αγωνιστές.

    09/11/2003 12:37:46

    Φόρος τιμής στη Μνήμη και στην Ιστορία. Πάνω σε ατσάλινες πλάκες γράφτηκαν ανεξίτηλα τα 372 ονόματα των αγωνιστών που εκτελέστηκαν την περίοδο 1941-1952 στο Γουδί, στην περιοχή του Νοσοκομείου Σωτηρία. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν σήμερα παρουσία των συγγενών τους.

    Η πρωτοβουλία ανήκει στον «Όμιλο Μνήμης Εκτελεσμένων Αγωνιστών 1941-1952, ο Αττικός Τύμβος, ένα σωματείο το οποίο συστήθηκε το 1999 με σκοπό την ολοκλήρωση της ιστορικής έρευνας για τη συμπλήρωση του μαρτυρολογίου των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των κοινωνικών αγώνων της περιόδου εκείνης στον νομό Αττικής, προκειμένου να αναδειχθούν οι τόποι θυσίας τους, σύμβολα για τη νέα γενιά.

    Στην νέα γενιά, με μέσο όρο ηλικίας τα 26 χρόνια, ανήκαν και οι περισσότεροι εκτελεσμένοι εκείνης της μελανής περιόδου στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. «Η Ιστορία πρέπει να γράφεται, όχι να ξεχνιέται, όσο οδυνηρή και αν είναι, γι αυτό μόνον οι πολιτισμοί που μαθαίνουν από την ιστορία τους βελτιώνουν την ικανότητά τους για επιβίωση, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του σωματείου Ιάκωβος Ποταμιάνος, αρχιτέκτονας, επίκουρος καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος σχεδίασε το μνημείο. Ο ίδιος σε εκείνο τον αιματοβαμμένο τόπο έχασε τον 21χρονο συνονόματο αδελφό του πατέρα του, εκτέλεση που σημάδεψε την παιδική του ηλικία.

    Στο ίδιο σημείο πριν από 5 χρόνια οι συγγενείς των εκτελεσμένων αγωνιστών είχαν τοποθετήσει επιτύμβια στήλη με την επιγραφή «πέσανε με το όραμα ενός κόσμου ειρηνικού και δίκαιου. Στην εκδήλωση παρέστη και ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης ο οποίος απάντησε με την παρουσία του όπως μας είπε στο κάλεσμα της μνήμης. «Η μνήμη πρέπει να είναι παρούσα για να διδάσκει και να καθοδηγεί, αλλά και για να εμπνέει αγώνες για την ειρήνη και το δίκιο. Το δίκιο και την ανθρώπινη κοινωνία. -

    [02] Παπαντωνίου:12μηνη θητεία απο 01/01/04

    09/11/2003 08:35:38

    Δωδεκάμηνη θα είναι η στρατιωτική θητεία για όλους όσους θα καταταγούν από την 1η Ιανουαρίου 2004. Αυτό προαναγγέλει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Αναφέρει δε ότι η 12μηνη θητεία εκτός από το στρατό ξηρά θα ισχύει στο ναυτικό και στην αεροπορία. Το μέτρο αυτό όπως σημειώνει είναι απόρροια των μεγάλων δομών που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Προσθέτει ότι την επόμενη διετία θα προσληφθούν συνολικά 25.000 επαγγελματίες οπλίτες.

    [Φώτο-661874]

    [03] Απαγόρευση απόπλου

    09/11/2003 08:35:31

    Απαγορεύθηκε από τις 6 το πρωί ο απόπλους όλων των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν τα 9 μποφόρ. Από αύριο αναμένεται μεταβολή του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, ενώ στα μέσα της εβδομάδας δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμη και στην Πάρνηθα.

    [04] Διακοπή της κυκλοφορίας για ποδηλατικό γύρο

    09/11/2003 08:35:25

    Κλειστό θα είναι το πρωί το κέντρο της Αθήνας λόγω της διεξαγωγής του ποδηλατικού γύρου. Η εκκίνηση θα γίνει στις 10 το πρωί από το Παναθηναϊκό Στάδιο και ο τερματισμός στο Ζάππειο. Οι αθλητές θα ακολουθήσουν τη διαδρομή που ορίζεται απο τις οδούς Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Σοφίας, λεωφόρο Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, πλατεία Συντάγματος, Φιλελλήνων και λεωφόρο Αμαλίας. Τροχονόμοι θα προχωρήσουν σε σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους αυτούς από τις 9.30 το πρωί ως τη μία μετά το μεσημέρι.

    [Φώτο-222490]

    [05] Επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ

    09/11/2003 08:11:45

    Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 65 τραυματίες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που σημειώθηκε εναντίον συγκροτήματος κατοικιών στο Ριάντ στη Σαουδική Αραβία, που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το βασιλικό ανάκτορο.

    Το αυτοκίνητο, που ήταν της αστυνομίας και προφανώς ήταν κλεμένο, κατάφερε να διεισδύσει στο συγκρότημα των κατοικιών, παρόλο που περιβαλλόταν από τσιμεντένιους όγκους οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί εκεί για λόγους ασφαλείας.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσα άτομα επέβαιναν στο όχημα, ενω τα θύματα της επίθεσης ήταν τέσσερις Αραβες και ένας Ινδός.Επίσης όπως ανακοινώθηκε, στους τραυματίες περιλαμβάνονται τρεις Αμερικανοί και τρεις Καναδοί, όλοι τους αραβικής καταγωγής.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο των αρχών, η επίθεση θυμίζει τον τρόπο δράσης της οργάνωσης Αλ Κάιντα, ενω το γεγονός συμπίπτει με τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών, περί επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης στη Σαουδική Αραβία.Η Ουάσιγκτον μετά την επίθεση έδωσε εντολή στους διπλωμάτες της που βρίσκονται στην περιοχή, να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μη φύγουν από τη συνοικία του Ριάντ όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι ξένες πρεσβείες.

    Σημειώνεται οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν χθες την πρεσβεία και τα προξενεία τους στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας λόγω του κινδύνου επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα αυτή.

    Εξάλλου τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και το Λονδίνο, η Οτάβα και η Καμπέρα κάλεσαν στα τέλη Οκτωβρίου τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Σαουδική Αραβία για τον ίδιο λόγο

    Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο, πρίγκιπας Τουρκί αλ-Φαϊζάλ, καταδίκασε την επίθεση δηλώνοντας οτι ο μοναδικός στόχος των δραστών είναι η καταστροφή του βασιλείου.

    [Φώτο-587036]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 November 2003 - 12:30:10 UTC