Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
  • [02] Τουρκία: Καταβολή αποζημίωσης στην Τ.Λοϊζίδου
  • [03] Εθνική Τράπεζα-Η διατηρησιμότητα της ανάπτυξης αβέβαιη στην ευρωπαϊκή
  • [04] Ολυμπιακή Αεροπορία - Αύριο κανονικά οι πτήσεις
  • [05] Βραβεία για Ηλιακό όχημα
  • [06] Πάχτας-Γ'Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

  • [01] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    02/12/2003 19:21:43

    Ακολουθεί πίνακας με το κλείσιμο των δεικτών μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    Λονδίνο Fin.Times100 4.374,30 -35,70 -0,81%

    Φρανκφούρτη DAX-Index 3.809,26 -11,94 -0,31%

    Φρανκφούρτη EuroStoxx50 2.666,97 -7,65 -0,28%

    Παρίσι CAC-40 3.471,86 -18,40 -0,53%

    Ζυρίχη SMI 5.378,20 +3,30 -0,10%

    [02] Τουρκία: Καταβολή αποζημίωσης στην Τ.Λοϊζίδου

    02/12/2003 17:17:31

    Η Τουρκία κατέβαλε το πρωί την αποζημίωση του 1.1 εκ. δολαρίων που επιδίκασε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.Διπλωματικές πηγές από το Στρασβούργο επιβεβαίωσαν το γεγονός.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία το ψήφισμα της Ολλανδικής Προεδρίας που περιλαμβάνει ειδική πρόνοια ώστε, το ζήτημα της ειρηνικής και ασφαλούς απόλαυσης της περιουσίας της Τιτίνας Λοϊζίδου εξεταστεί το 2005.Πρόκειται για τη συμβιβαστική φόρμουλα που εσυζητείτο τις τελευταίες εβδομάδες, ώστε η Τουρκία να καταβάλει τις αποζημιώσεις.Η Κύπρος κατά τη ψηφοφορία, θα εκφράσει την αντίθεσή της.Για να υιοθετηθεί το ψήφισμα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Η κίνηση της Τουρκίας να καταβάλει την αποζημίωση πριν από την ψηφοφορία ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους ως ένδειξη πως η πλειοψηφία αυτή έχει σχηματιστεί.

    [03] Εθνική Τράπεζα-Η διατηρησιμότητα της ανάπτυξης αβέβαιη στην ευρωπαϊκή οικονομία

    02/12/2003 16:27:31

    H ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει ασθενής, αντανακλώντας κυρίως την ενισχυμένη καθαρή εξωτερική ζήτηση. Επιπλέον, ανησυχητικό θεωρείται το γεγονός ότι η αύξηση των καθαρών εξαγωγών απορρέει σε μεγάλο βαθμό από μείωση των εισαγωγών λόγω αναιμικής εγχώριας ζήτησης, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο για τους ξένους επενδυτές.

    Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη σημείωσε ελαφρά αύξηση στο τρίτο τρίμηνο του 2003, μετά από τρία τρίμηνα μηδενικής ή ακόμα και αρνητικής ανάπτυξης. Με σκοπό να εκτιμηθεί η ένταση και η διατηρησιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, αναλύονται τα στοιχεία αυτά με επικεντρωμένη την προσοχή στους επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της ευρωζώνης.

    Όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωζώνης από εσωτερικούς παράγοντες, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ευνοϊκά. Συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να δέχεται την περιοριστική επίδραση της αρνητικής συγκυρίας στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά τις επενδύσεις, η τρέχουσα ασθενής πορεία τους κρίνεται συνήθης για τα αρχικά στάδια της ανάκαμψης, καθώς οι επιχειρήσεις περιμένουν εμφανή σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας πριν αποφασίσουν να αυξήσουν το κεφάλαιό τους.

    Συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων εκτιμάται ότι οφείλονται στην ύπαρξη υψηλού βαθμού μόχλευσης των επιχειρήσεων, υψηλών αποθεμάτων πάγιων στοιχείων και περιορισμένων επιχειρηματικών περιθωρίων κέρδους. Κατά συνέπεια, οι εγχώριες συνθήκες ζήτησης παραμένουν ασθενείς, γεγονός που περαιτέρω αντανακλάται σε μείωση των εισαγωγών της ευρωζώνης.

    Συμπερασματικά, οι αναλητές της Εθνικής υπογραμμίζουν ότι, αν και τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης αρχίζουν να γίνονται εμφανή, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά στο κατά πόσο η ανάκαμψη θα είναι διατηρήσιμη. Συγκεκριμένα, από την ανάλυση συνάγεται ότι η άνοδος των καθαρών εξαγωγών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των εισαγωγών ένα στοιχείο που στην πραγματικότητα αντανακλά την ασθενή εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, προβλέπεται η αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας να στηρίξει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και συνεπώς η ευρωζώνη να οδηγηθεί σε μια γνήσια εξαγωγικά- στηριζόμενη ανάκαμψη.

    Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν αυτό το σενάριο: Μια περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ θα περιορίσει σημαντικά την ένταση της ανάκαμψης, ενώ περαιτέρω επεκτατικές πολιτικές (νομισματική ή δημοσιονομική) εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την ανάκαμψη, καθώς θα προσφέρουν στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη στήριξη από την εσωτερική ζήτηση.

    [04] Ολυμπιακή Αεροπορία - Αύριο κανονικά οι πτήσεις

    02/12/2003 15:36:58

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν αύριο όλες οι πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Εξαιρέσεις αποτελούν τρεις συγχωνεύσεις δρομολογίων που έχουν σαν στόχο την ορθολογικότερη εκτέλεση του αυριανού προγράμματος:

    -ΟΑ 902 με την ΟΑ 904 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα

    -ΟΑ 906 με την ΟΑ 908 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα

    -ΟΑ 514 με την ΟΑ 510 Αθήνα-Ηράκλειο-Αθήνα

    Η Ολυμπιακή Αεροπορία θα εκτελέσει συνολικά για αύριο και τις 96 προγραμματισμένες πτήσεις απο το αεροδρόμιο της Αθήνας.

    [05] Βραβεία για Ηλιακό όχημα

    02/12/2003 15:18:06

    Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης(Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) και της Πάτρας( Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών , Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας υπολογιστών-τμήμα Φυσικής) απέσπασαν τα δυο πρώτα βραβεία στον διαγωνισμό σχεδίασης Ελληνικού ηλιακού οχήματος που οργανώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Φαέθων 2004, από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Τους τρείς ισότιμους επαίνους μοιράστηκαν το ΤΕΙ Λάρισας, τα ΤΕΕ Δραπετσώνας και το ΤΕΙ στα Γιαννιτσά.

    Η διοργάνωση της εκδήλωσης για τα ηλιακά αυτοκίνητα θα διεξαχθεί τον Μαίο του 2004( 22-29 ) και θα περιλαμβάνει ένα δίωρο αγώνα ταχύτητας σε κλειστή πίστα και ένα πενθήμερο ράλλυ με πολιτιστικό χαρακτήρα που θα φέρει τα πρωτότυπα οχήματα , που κινούνται μόνο με την ενέργεια του ηλιακού φωτός, στην Ολυμπία και τους Δελφούς.

    Όπως τόνισε στην σημερινή εκδήλωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος «Η Ελλάδα έχει περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με άλλες χώρες , καθώς η συχνότατη ηλιοφάνεια μπορεί να τροφοδοτεί καθημερινά τα ηλιακά οχήματα.

    Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στον πολιτισμό, επισημαίνοντας ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο οι τέχνες , αλλά οι πρακτικές της καθημερινότητας και η αισθητική.

    Επίσης, αίσθηση προκάλεσε, η πρόταση του πρόεδρου των Ομίλου των Τεχνικών Εκδόσεων Κ. Καββαθά που πρότεινε σε κάθε Ολυμπιάδα να ξεκινά ένα ηλιακό όχημα, από την Ολυμπία, με προορισμό την εκάστοτε Ολυμπιακή πόλη, χωρίς σταγόνα βενζίνης.

    [06] Πάχτας-Γ'Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    02/12/2003 15:06:46

    Την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ'ΚΠΣ υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Πάχτα, προκειμένου να αποφασιστεί η αναθεώρηση του προγράμματος.

    Με βάση την αναθεώρηση θα κατανεμηθεί ένα επιπλέον ποσό (αποθεματικό επίδοσης) περίπου ενός δισ. ευρώ στα προγράμματα υπουργείων και στα προγράμματα των περιφερειών που είχαν καλές επιδόσεις έως τώρα στην απορρόφηση κοινοτικών κεφαλαίων.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχουν ολοκληρωθεί συνεδριάσεις 17 Επιτροπών Παρακολούθησης των προγραμμάτων των υπουργείων και των περιφερειών προκειμένου να εξακριβωθεί ποιά από τα προγράμματα αυτά προχώρησαν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 December 2003 - 21:30:15 UTC