Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Κ.Μητσοτάκη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
  • [02] Υπόσχεση Γ.Παπανδρέου στους αγρότες.
  • [03] Σειρά πρωτοβουλιών για την απελευθέρωση των 5 στο Πακιστάν.
  • [04] ΠΑΣΟΚ για υπόθεση Στ.Βρέντζου.
  • [05] Είκοσι εκατομμύρια ευρώ στην κτηνοτροφία.
  • [06] Εκλογές: Επιστροφή αδειών και πινακίδων
  • [07] Ναυάγιο Bow Mariner: Ακαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους
  • [08] ΝΔ: "Γελοίες" οι δηλώσεις Γ.Παπανδρέου περί ακροδεξιάς.
  • [09] Προτεραιότητα Γ.Παπανδρέου στον Πολιτισμό
  • [10] Προς επίλυση η κρίση για τις νέες χώρες
  • [11] Συνταξιοδότηση Εργαζομένων Αθηναϊκής Χαρτοποιΐας Δράμας
  • [12] Ο Σ.Βρέντζος κατέθεσε σειρά αποδεικτικών στοιχείων

  • [01] Επίθεση Κ.Μητσοτάκη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    01/03/2004 22:23:36

    Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, για τις προεκλογικές εξαγγελίες του που αφορούν τους αγρότες και τους συνταξιούχους, εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο του ALPHA.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι "ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ιδέα από οικονομία και έρχεται ως Άγιος Βασίλης και μοιράζει δώρα. Τα λέει ανώδυνα χωρίς να καταλαβαίνει τις συνέπειες και όλα είναι στο γόνατο χωρίς τίποτα να έχει μετρηθεί. Μόνο αν επιβάλλει καινούργιους φόρους μπορεί να αντεπεξέλθει".

    [02] Υπόσχεση Γ.Παπανδρέου στους αγρότες.

    01/03/2004 21:45:14

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα εξακολουθήσει να είναι το κόμμα της αγροτιάς, κι αν έχουν γίνει κάποια λάθη, τα διορθώνουμε. Σας το υπόσχομαι εγώ προσωπικά", διαβεβαίωσε από την πλατεία Δημαρχείου στη Λάρισα, ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, εξαγγέλλοντας σειρά προγραμματικών δεσμεύσεων υπέρ των Ελλήνων αγροτών.

    [03] Σειρά πρωτοβουλιών για την απελευθέρωση των 5 στο Πακιστάν.

    01/03/2004 21:02:10

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, με την οποία ζητεί την παρέμβασή του προς την πακιστανική κυβέρνηση προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε έλληνες ναυτικοί που βρίσκονται υπό περιορισμό στο Καράτσι.

    Η επιστολή αυτή του κ.Γιαννίτση, έρχεται σε συνέχεια της παρέμβασής του στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ της 16ης Φεβρουαρίου, όπου το θέμα της κράτησης των ελλήνων ναυτικών,συζητήθηκε εκτενώς, μετά από πρωτοβουλία της Αθήνας.

    Ήδη, είχε προηγηθεί παρόμοια παρέμβαση από την κοινοτική Τρόικα και τον Επίτροπο Κρις Πάτεν προς την κυβέρνηση του Καράτσι για το θέμα των ναυτικών του ''Tasman Spirit'' που είχε προκαλέσει το καλοκαίρι ρύπανση, μετά από ατύχημα έξω από το λιμάνι του Καράτσι.

    [04] ΠΑΣΟΚ για υπόθεση Στ.Βρέντζου.

    01/03/2004 20:08:24

    ''Ο Σταύρος Βρέντζος έχει θέσει στη διάθεση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ την παραίτησή του ακόμα και από τη θέση του βουλευτή εφόσον από τη δικαστική διερεύνηση προκύψει το παραμικρό στοιχείο για τυχόν εμπλοκή του'', αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον υποψήφιο βουλευτή του κόμματος, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Γραμματέα του Κινήματος, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    [05] Είκοσι εκατομμύρια ευρώ στην κτηνοτροφία.

    01/03/2004 19:37:53

    Συνεχίζεται η διάθεση πιστώσεων, από το Γ ΚΠΣ και από εθνικούς πόρους, για έργα στο γεωργικό τομέα και κυρίως στην κτηνοτροφία.

    Με πρόσφατες αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας, Γιώργου Δρυ, διατίθενται 20 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στον τομέα του ζωικού αναπαραγωγικού κεφαλαίου και για τη συνέχιση της επιδότησης μεταφορών των ζωοτροφών προς τα νησιά του Αιγαίου.

    Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το ''πρόγραμμα αγοράς σπέρματος'' στην αγελαδοτροφία, όπου φέτος διατίθενται 1,5 εκατ. ευρώ.

    [06] Εκλογές: Επιστροφή αδειών και πινακίδων

    01/03/2004 18:42:15

    Επιστρέφονται από 4-3-2004 οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και 3-3-2004.Σκοπός είναι η διευκόλυνση των ψηφοφόρων που θα κινηθούν με δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ενώ βασική προϋπόθεση για την επιστροφή, είναι η καταβολή του χρηματικού προστίμου, στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί.Εξαιρούνται της ρύθμισης οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας που αφαιρέθηκαν για παραβάσεις των διατάξεων περί: θορύβων, καυσαερίων, μέθης, υπερβολικής ταχύτητας, παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, ανασφάλιστων οχημάτων, ή ύστερα από αποφάσεις Δικαστικών ή άλλων Αρχών.

    [07] Ναυάγιο Bow Mariner: Ακαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους

    01/03/2004 18:07:05

    Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό των τριών Ελλήνων και των 15 αλλοδαπών ναυτικών, που, χθες τα ξημερώματα, παρασύρθηκαν στα νερά του Ατλαντικού, όταν στο, με σημαία Σιγκαπούρης, δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών ''Bow Mariner'', του οποίου ήταν πλήρωμα, σημειώθηκε έκρηξη και στη συνέχεια το πλοίο, σε ελάχιστο χρόνο, βυθίστηκε, 100 ν.μ. ΒΑ των ακτών της Βιρτζίνια, των ΗΠΑ.Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τον Θάλαμο Επιχειρήσεων που, απο το πρώτο φώς της ημέρας, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Αμερικανική Ακτοφυλακή, οι έρευνες που διεξάγονται απο ελικόπτερα και σκάφη είναι μέχρι στιγμής άκαρπες.Χαρακτηριστικά, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της Ακτοφυλακής του Νορφόλκ, στο σημείο της βύθισης του ''Bow Mariner'' που μετέφερε 41.000 τόνους εύφλεκτης αιθανόλης, αλλα και σε μεγάλη ακτίνα δεν είχαν εντοπισθεί επιζώντες ή πτώματα.Τα αρνητικά αποτελέσματα των ερευνών της Αμερικανικής Ακτοφυλακής για τον εντοπισμό του Ελληνα πλοιάρχου Στράτου Κάβουρα, 52 χρόνων, του 42χρονου υποπλοίαρχου Σπύρου Μελλέ, του Α' μηχανικού Αθανασίου Λεγαντή και των υπολοίπων 15 Φιλιππινέζων ναυτικών επιβεβαιώνει και η ελληνική διαχειρίστρια του πλοίου ''Ceres Hellenik Shipping''.

    [08] ΝΔ: "Γελοίες" οι δηλώσεις Γ.Παπανδρέου περί ακροδεξιάς.

    01/03/2004 17:32:47

    Για "κινδυνολογία" και για "διολίσθηση σε διχαστικά διλήμματα" κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ , Γιώργος Σουφλιάς, με αφορμή τα περί ακροδεξιάς που επικαλέστηκε ο κ.Παπανδρέου χθες το βράδυ στη Σάμο αναφερόμενος στη ΝΔ.

    Ο κ.Σουφλιάς υπογράμμισε ότι οι κατηγορίες για ακροδεξιούς θύλακες στη ΝΔ "φτάνουν τα όρια της γελοιότητας" και πρόσθεσε ότι "ακροδεξιό κόμμα υπάρχει στις εκλογές και όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό το ακροδεξιό κόμμα προσπαθεί να το προβάλλει το ΠΑΣΟΚ".

    Σχολιάζοντας τις σημερινές εξαγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που αφορούν αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις, ο κ.Σουφλιάς δήλωσε ότι "με στενοχωρεί και ως πολίτη και ως πολιτικό μπροστά στον πανικό της ήττας να καταφεύγει σε ένα παραλήρημα υποσχέσεων οι οποίες χωρίς να έχουν μελετηθεί και χωρίς καμία συστολή δίνουν υποσχέσεις στον πολίτη μόνο και μόνο για να υφαρπάξουν την ψήφο του".

    [09] Προτεραιότητα Γ.Παπανδρέου στον Πολιτισμό

    01/03/2004 15:57:19

    Τη μεγάλη σημασία που δίνει στον Πολιτισμό, όπως και στην Παιδεία, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής όπου ανέπτυξε τις θέσεις του και τους βασικούς στόχους της πολιτικής του για τον Πολιτισμό. Ο κ.Παπανδρέου κάλεσε τους νέους δημιουργούς να συμβάλλουν με την εξαγωγή της τέχνης τους στο διεθνές στερέωμα και σημείωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει μία παράδοση διεθνούς εμβέλειας με την σφραγίδα της Μελίνας Μερκούρη και την επιτυχή θητεία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Στόχοι της πολιτικής του κ. Παπανδρέου είναι: 1. Η πλαισίωση της οικονομίας του πολιτισμού, να γίνει δηλαδή ο πολιτισμός ένας νέος αναπτυσσόμενος τομέας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας που έφθασε να έχει μεγαλύτερες εξαγωγές σε μουσική από ό,τι σε χάλυβα. 2. Η προαγωγή της ποιότητας, της καινοτομίας και του πειραματισμού. 3. Η διεύρυνση των πολιτιστικών δυνατοτήτων, ώστε όλοι οι πολίτες να γευτούν το προϊόν του πολιτισμού μέσω της παιδείας για τον πολιτισμό με την βοήθεια των νέων τεχνολογικών μέσων και τη συμβολή κοινωνικών φορέων. 4. Η προβολή της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της χώρας στον κόσμο με την αξιοποίηση του διαδικτύου και 5. η προώθηση του πολιτισμού ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των παραδόσεων.

    [10] Προς επίλυση η κρίση για τις νέες χώρες

    01/03/2004 15:31:09

    Πράσινο φώς για την επίλυση της κρίσης που μαστίζει επι οκτώ μήνες τώρα τις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχειου με την Εκκλησία της Ελλάδος φαινεται οτι ήδη έχει ανάψει. Στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ιεράρχες συζήτησαν σχέδιο κειμένου του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο όπως είπε ο εκπρόσωπος της Συνόδου μητροπολιτης Θεσσαλιωτιδος Θεόκλητος είχε τύχει επεξεργασίας απο τον Αρχιεπίσκοπο. Ο μητροπολιτης Αλεξανδρουπολεως Ανθιμος και Βεροιας Παντελεήμων που επισκέφθηκαν το Φανάρι με πρωτοβουλία του αρχιεπισκοπου και με τη συναίνεση του κ. Βαρθολομαίου ενημέρωσαν την Ιερά Σύνοδο σχετικά με τις αποφάσεις που εληφθησαν στο Πατριαρχέιο.

    Ετσι, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο κειμένου και θα αποστείλει το σχετικό έγγραφο στον Πατριάρχη.

    Σύμφωνα με αυτό:

    ''Η Εκκλησία της Ελλάδος επαναλαμβάνει οτι επιβεβαιώνει το καθεστώς των νέων χωρών και αποστέλλει στο Πατριαρχείο τον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων, ενόψει της κληρώσεως των κενών ιερών μητροπόλεων Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπολεως, και Κοζάνης, προκειμένου να ασκήσει τα δικαιώματά του''. Ο κ. Θεόκλητος αρνήθηκε να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες και κυρίως αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις πώς διασφαλίζεται νομικά η Εκκλησία της Ελλάδος γεγονός που αποτελούσε το κύριο επιχείρημα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Πάντως 16 και 17 Μαρτίου ορίστηκε νέα συνεδρίαση της Διαρκους Ιεράς Συνόδου κατά την οποία ενδεχομένως θα προκηρυχθεί και ημερομηνία εκλογών. Σύμφωνα με το μητροπολιτη Θεσσαλιώτιδος βρισκόμαστε λίγο πριν την λήξη της κρίσης ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του στο μέλλον των σχέσεων των δυο Εκκλησιών. Ειπε ομως χαρακτηριστικά ''εκτός και αν ο διάβολος βάλει την ουρά του''.

    [11] Συνταξιοδότηση Εργαζομένων Αθηναϊκής Χαρτοποιΐας Δράμας

    01/03/2004 15:05:55

    Με 800 ευρώ το μήνα θα αμείβονται μέχρι τη συνταξιοδότησή τους 190 πρώην εργαζόμενοι στην Αθηναϊκή Χαρτοποιΐα Δράμας, οι οποίοι έχουν μπει σε ειδικό προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, αφού υπογράφηκε σχετική σύμβαση μεταξύ του κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, του κ. Δημ. Ρέππα και της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δράμας.

    Μέχρι τώρα και συγκεκριμένα από τις 2 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου τα άτομα αυτά παρότι είχαν ενταχθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία, δεν τους καταβλήθηκαν τα ανάλογα ποσά δηλαδή τα 800 ευρώ ανά μήνα, και θα πρέπει τώρα να τα διεκδικήσουν αναδρομικά. Γινόταν όμως κανονικά η ασφάλισή τους.

    Το πρόγραμμα προβλέπει να διατεθούν συνολικά 14 δισ. δρχ. μέχρις ότου αποκτήσουν ώριμα δικαιώματα συνταξιοδότησης τα 190 αυτά άτομα, τα οποία απέλυσε η Σόφτεξ τον Αύγουστο του 2002.

    [12] Ο Σ.Βρέντζος κατέθεσε σειρά αποδεικτικών στοιχείων

    01/03/2004 14:36:00

    Συνάντηση του υποψήφιου βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Βρέντζου, με το γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις καταγγελίες πολιτών στην εκπομπή "Κίτρινος Τύπος" ότι ο κ.Βρέντζος ήταν βασανιστής κατά την διάρκεια της δικτατορίας, κάτι που είχε δημοσιευθεί στην «Αυγή το 1974 αλλα στη συνέχεια διαψεύστηκε.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής (και εκ νέου υποψήφιος) του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ηρακλείου, κατέθεσε σειρά αποδεικτικών στοιχείων που καταρρίπτουν τις καταγγελίες ότι υπήρξε βασανιστής της χούντας και δεσμεύτηκε να καταθέσει μήνυση κατά των καταγγελλόντων.

    Η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται ήδη τα στοιχεία αυτά, θα χρειαστεί ένα ελάχιστο χρόνο και μέχρι την Παρασκευή θα έχει υπάρξει η οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

    Επίσης, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα δοθεί στον Τύπο οποιοδήποτε στοιχείο ζητηθεί, ενώ ερωτηθείσα εάν το κυβερνών κόμμα καλύπτει τον βουλευτή του, παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ διέπεται απο υπερευαισθησία σε αντίστοιχα θέματα, δεν θέλει να υπάρξει η παραμικρή σκιά και αμφιβολία για τη στάση του και θα υπάρξει μία ''πολύ καθαρή απάντηση, ώστε να μην απομείνει η παραμικρή σκιά''.

    Ερωτηθείσα γιατί δεν ακολουθήθηκε η αντίστοιχη διαδικασία και στην περίπτωση των αποπεμφθέντων απο τα ψηφοδέλτια της περίπτωσης Πάχτα, η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι ''τότε ήταν μία μεταβατική περίοδος με άλλα χαρακτηριστικά και σίγουρα όχι πέντε μέρες πριν τις εκλογές''.

    Εξάλλου, σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι το ΠΑΣΟΚ όφειλε να γνωρίζει σε βάθος την προϊστορία των βουλευτών του, η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι η άποψη που είχε το κυβερνών κόμμα για τον Βρέντζο ήταν η εικόνα ενός ανθρώπου προερχόμενου απο αριστερή οικογένεια και διωχθέντος επί χούντας απο το στρατοδικείο, λόγω των αντιβασιλικών του αισθημάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 March 2004 - 21:30:15 UTC