Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδόπουλου με Ντενκτάς
  • [02] Αναγνωρίσθηκε το πτώμα του υποπλοιάρχου του ''Bow Mariner''
  • [03] Κυπριακό:Συνάντηση Γιαννίτση με Γουέστον.
  • [04] Συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες στην Κύπρο.
  • [05] Αγωγές απο τον υποψήφιο βουλευτή Σ.Βρέντζο
  • [06] Συνέντευξη Κ.Καραμανλή στο "Κέρδος".
  • [07] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
  • [08] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στον STAR.
  • [09] Περιοδεία Σημίτη στα Επτάνησα

  • [01] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδόπουλου με Ντενκτάς

    02/03/2004 14:29:25

    Μη παραγωγική χαρακτήρισε την έβδομη συνάντηση για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κύπρου Τ.Παπαδόπουλος, καθώς όπως τόνισε ο Ραούφ Ντενκτάς επανέφερε το παλιό του «όραμα για δύο κράτη και δύο κυριαρχίες. «Πήρε, βέβαια, τις απαντήσεις που έπρεπε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο Τ. Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του πριν από του συνάντηση, ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε απαράδεκτη πίεση και απειλή εναντίον των δύο κοινοτήτων, του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ότι όποιος απαντήσει αρνητικά στο δημοψήφισμα θα φέρει ένα απίστευτα βαρύ φορτίο σε σχέση με το μέλλον της Κύπρου.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι ο λαός θα πάει στα δημοψηφίσματα βλέποντας τις πραγματικότητες και ότι είναι ευθύνη του να ενημερώνει το λαό.

    Είπε επίσης ότι αποδοχή του Σχεδίου Αναν σημαίνει καταστροφή των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι «και οι δύο κοινότητες υπέφεραν πολύ και αν θα επιτευχθεί μια συνεργασία, δεν θα πρέπει να υπάρχει πίεση, απειλή ή παρέμβαση.

    [02] Αναγνωρίσθηκε το πτώμα του υποπλοιάρχου του ''Bow Mariner''

    02/03/2004 14:10:48

    Ανάμεσα στα 3 πτώματα, που τα αμερικανικά σωστικά συνεργεία είχαν περισυλέξει το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, αναγνωρίσθηκε σήμερα ο 42χρονος υποπλοίαρχος του δεξαμενοπλοίου ''Bow Mariner'' Σπύρος Μελλές, απο την Σαλαμίνα.

    Τον Ελληνα αξιωματικό, σύμφωνα με την τεχνική διαχειρήστρια εταιρία Ceres Hellens Shiping, ανεγνώρησαν οι 6 διασωθέντες αλλοδαποί ναυτικοί που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Νορφολκ.

    Στο μεταξύ, άκαρπες παραμένουν και σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό των 15 αλλοδαπών ναυτικών και των Ελλήνων Στράτου Κάβουρα, 52 χρόνων, πλοιάρχου του ''Bow Mariner'' και του Λεγαντή-Ελευθερίου Αθανασίου, Α' μηχανικού του μοιραίου δεξαμενοπλοίου.

    Η σορός του άτυχα Ελληνα ναυτικού θα μεταφερθεί στην Ελλάδα, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

    [03] Κυπριακό:Συνάντηση Γιαννίτση με Γουέστον.

    02/03/2004 14:10:40

    Βάσιμες πλέον είναι οι ελπίδες ότι μπορεί να φτάσουμε σε μία λύση στο Κυπριακό πρόβλημα,αν και μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο πάζλ,δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης,αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Ο ίδιος ο Αμερικανός διπλωμάτης έκανε λόγο για ενθάρρυνση με την οποία έφυγε σήμερα το πρωί απο την Κύπρο.

    Οι δύο άνδρες μετά τη συνάντησή τους που ξεπέρασε τη 1,5 ώρα απέφυγαν να κάνουν σχόλια επί της ουσίας των συνομιλιών. Οπως εξήγησαν στους δημοσιογράφους,ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει ζητήσει απ'όλες τις πλευρές να απέχουν απο δηλώσεις στην ευαίσθητη αυτή φάση που οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε ότι έγινε μια διεξοδική συζήτηση για όλες τις πτυχές του Κυπριακού,αλλά σ'αυτή τη φάση οι δηλώσεις δεν βοηθούν. Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για μια λύση,η οποία θα είναι συμβατή με το Κοινοτικό Κεκτημένο,μία λύση η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] Συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες στην Κύπρο.

    02/03/2004 12:00:35

    Στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας πραγματοποιείται η έβδομη συνάντηση του προέδρου Παπαδόπουλου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναχωρώντας το πρωί από το Προεδρικό Μέγαρο για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών για το κόστος της λύσης του κυπριακού και πρόσθεσε πως είναι θέμα εκτιμήσεων κατά πόσον είναι υποφερτό ή όχι το κόστος της λύσης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, που είχε κληθεί να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών, πρόσθεσε ότι δεν θα έκαμνε μεγάλο ζήτημα το θέμα του κόστους της λύσης του κυπριακού και εξέφρασε την άποψη ότι είναι θέμα εκτιμήσεων αν είναι υποφερτό.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ό,τι για να αλλάξει η συμφωνία της Νέας Υόρκης πρέπει να υπάρξει σύγκρουση γης και μετεωρίτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Γουέστον.

    [05] Αγωγές απο τον υποψήφιο βουλευτή Σ.Βρέντζο

    02/03/2004 11:59:48

    Αγωγή κατά της ιδιοκτήτριας εταιρίας του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, κατά του δημοσιογράφου κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και κατά των πολιτών Παναγιώτη Πουλόπουλου και Ιωάννη Αλεξάκη κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρου Βρέντζου κ. Αλέξης Κούγιας.

    Ο κ. Βρέντζος διεκδικεί ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ από τον καθένα από τους εναγόμενους για ηθική βλάβη που υπέστη από την υπόθεση των καταγγελιών των κκ Πουλόπουλου και Αλεξάκη στην εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου, περί βασανισμού τους από το βουλευτή την περίοδο της δικτατορίας.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή ο κ. Βρέντζος συνελήφθη στις 22 Απριλίου 1967 με την κατηγορία της εξύβρισης μελών της βασιλικής οικογένειας , κρατήθηκε στις φυλακές Επταπυργίου και μετά την καταδίκη του τον Σεπτέμβριο του 1967 στις φυλακές Μπογιατίου Αττικής.

    Ο υποψήφιος βουλευτής τονίζει με την αγωγή του ότι δεν υπήρξε ποτέ βασανιστής αλλά αντίθετα θύμα της χούντας και αποδίδει την υπόθεση σε σκευωρία με κίνητρο τον επηρεασμό του εκλογικού σώματος.

    Οπως αναφέρει ο κ. Βρέντζος οι δύο καταγγέλοντες κατασκεύασαν την ιστορία αυτή σκοπίμως για να εξυπηρετήσουν στενούς εκλογικούς σκοπούς , να βλάψουν ενδεχομένως το κόμμα του ή να αποκομμίσουν προσωπικά οφέλη.

    Η αγωγή προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 4 Νοεμβρίου 2004. Παράλληλα με αίτησή του που συζητείται σήμερα από το Πρωτοδικείο ο κ. Βρέντζος ζητά να απαγορευθεί στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και στον δημοσιογράφο κάθε επανάληψη της προσβολής του και κάθε αναφορά στο πρόσωπό του.

    Εντός της ημέρας ο κ. Βρέντζος προτίθεται να καταθέσει και μήνυση για την ίδια υπόθεση.

    [06] Συνέντευξη Κ.Καραμανλή στο "Κέρδος".

    02/03/2004 10:37:52

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής με συνέντευξή του στο ΚΕΡΔΟΣ υπογραμμίζει ότι στρατηγικός του στόχος για την τετραετία είναι η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας στο 5% και η μείωση της ανεργίας κατά 3%. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αποσαφηνίζει ότι δεν θα είναι θιασώτης της πολιτικής της "αμένης γής", ενώ στέλνει μήνυμα προς τους επενδυτές, λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη στην ελληνική κεφαλαιαγορα μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με τη θεσμική θωράκιση του Χρηματιστηρίου και τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως ανεξάρτητης αρχής.

    [07] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    02/03/2004 10:15:30

    Σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ''αναφέρει ότι μετεκλογικώς θα επιδιώξει ''τις μέγιστες μετεκλογικές συναινέσεις'', αλλά υποστηρίζει ότι στην παρούσα φάση είναι απαραίτητο να αναδειχθούν οι διαφορές μεταξύ των παρατάξεων. Αξιλογώντας τα χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι την τετρατετία 2004-2008 ''δεν έχουν θέση κατεστημένες νοοτροπίες'' ενώ για το πρόβλημα της διπαλοκής τονίζει ότι ''το θέμα δεν είναι να παγώσουμε την αγορά, αλλά να την υποχρεώσουμε να λειτουργήσει με διαφάνεια''.

    [08] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στον STAR.

    02/03/2004 09:36:48

    Οι εκλογές γίνονται για το κυπριακό, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και τόνισε ότι οι εξελίξεις στο κυπριακό είναι μεγάλης σημασίας για το μέλλον της χώρας. Δήλωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση με τον ίδιο ως Πρωθυπουργό, μπορεί να προωθήσει και να επιτύχει την επίλυση του κυπριακού και να θέσει βάσεις μόνιμης συνεργασίας με την Τουρκία. Σκεφθείτε, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ότι με επίλυση του κυπριακού μπορεί να υπάρξει άρδην και μόνιμη αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και οικονομικό μέρισμα ειρήνης το οποίο θα διατίθεται για την παιδεία, την υγεία και άλλες κοινωνικές παροχές. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον επόμενο χρόνο, τόνισε ότι θα ακολουθήσει τη λογική της επιλογής του κ. Στεφανόπουλου, η οποία δικαιώθηκε. Και πρόσθεσε ότι ο πρώτος πολίτης της χώρας πρέπει να εκπροσωπεί ευρύτερα τον ελληνικό λαό. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αριστερά, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να εξετασθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με τα κόμματα της αριστεράς, ανεξάρτητα από το αν αυτά θα είναι στη Βουλή ή όχι. Και υποσχέθηκε ότι αυτή η συνεργασία θα είναι προγραμματική χωρίς επιδίωξη ηγεμονίας ή καπελώματος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι έχει πάρει εντολή για αλλαγές και ανατροπές στο κόμμα με την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την ίδια εντολή, ζητά και στις εκλογές της Κυριακής, δεσμευόμενος ότι θα ανταποκριθεί, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα είναι μικρή και ευέλικτη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει και στελέχη της διεύρυνσης. Δεσμεύτηκε επίσης ότι στον ευρύτερο μηχανισμό θα τοποθετηθούν στελέχη με κριτήρια, μεταξύ των οποίων η κομματική ένταξη δεν θα είναι σημαντικό. Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά των μελών της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα είναι έντιμα, ικανά, καινοτόμα, αποτελεσματικά, ειλικρινή και με βαθιά πίστη στη δημοκρατία και τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας.

    Καταλόγισε στον κ. Καραμανλή ότι σε αντίθεση με τον ίδιο που έχει εντολή για αλλαγές και ανατροπές, εκείνος είναι δέσμιος εσωτερικών ισορροπιών. Και αναρωτήθηκε αν κάποιος που δεν τόλμησε καμία αλλαγή στο κόμμα του και συμβιβάστηκε με ακροδεξιά στοιχεία, θα μπορέσει να κάνει αλλαγές στην κοινωνία. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι, ως Πρωθυπουργός, θα ζητήσει από τα άλλα κόμματα να συμπράξουν ώστε να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση σε πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι η εξωτερική πολιτική, η διαφθορά (για την οποία ανέφερε ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή και προανήγγειλε πολιτικές ή δικαστικές κυρώσεις για όσους αποδειχθεί ότι έχουν εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις) η παιδεία, η υγεία κλπ. Σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα υπάρξει βοήθεια της πολιτείας στις οικογένειες εξαρτημένων ατόμων και πολύ περισσότερο στα ίδια τα άτομα, τα οποία, όπως τόνισε, πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ασθενείς και να μην οδηγούνται στις φυλακές. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υποσχέθηκε ότι η πολιτεία θα βρίσκει δουλειά στα άτομα αυτά, θα βοηθά στην απεξάρτησή τους και θα δημιουργήσει περισσότερα κέντρα απεξάρτησης.

    [09] Περιοδεία Σημίτη στα Επτάνησα

    02/03/2004 08:55:03

    Περιοδεία στην Λευκάδα, την Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά, πραγματοποιεί από χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Μιλώντας στο δήμο Σφακιωτών Λευκάδας υπογράμμισε τις ''λανθασμένες εκτιμήσεις'' και ''προβλέψεις''

    της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός τέλος κάλεσε ''τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ''.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 March 2004 - 12:30:19 UTC