Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου-Κύπρος-Διαπραγματεύσεις.
  • [02] Κύπρος-Σχέδιο Ανάν-Παπαδόπουλος.
  • [03] Νομοθετική ρύθμιση για υπαλλήλους ΑΕΙ.
  • [04] Με ερωτήσεις συνηγόρων συνεχίζεται η δίκη του ΕΛΑ
  • [05] Ελεγχοι για ακρυλαμίδιο σε τρόφιμα.
  • [06] Μέτρα για ασφάλεια σχολικών εκδρομών θα λάβει η κυβέρνηση
  • [07] Ελβετία-Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν.
  • [08] Ελβετία-ΟΗΕ-Σχέδιο Αναν-Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου.
  • [09] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

  • [01] Γ.Παπανδρέου-Κύπρος-Διαπραγματεύσεις.

    30/03/2004 14:15:36

    Ευχή για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό εξέφρασε, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση διαμόρφωσε όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να υπάρξει λύση, καθώς και ότι έκανε το κυπριακό πρώτο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνώς.

    Ο κ.Παπανδρέου, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, τόνισε ότι χρειάζεται νηφαλιότητα στην εξέταση του νέου σχεδίου Ανάν, υπογραμμίζοντας ότι οι ώρες που ακολουθούν είναι ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης.

    Κάλεσε την κυβέρνηση «να φύγει από την ουδέτερη αμηχανία της, να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και να διεκδικήσει το καλύτερο.

    Σημείωσε επίσης ότι την τελική απόφαση θα πάρει ο κυπριακός λαός, αλλά πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ρόλο και πρέπει να αντιμετωπίζει θετικά τις εξελίξεις.

    Σε αντιδιαστολή προς τη στάση της κυβέρνησης η «προοδευτική παράταξη, όπως ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, συμμετέχει ενεργά, παίρνει πρωτοβουλίες και δεν παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις.

    [02] Κύπρος-Σχέδιο Ανάν-Παπαδόπουλος.

    30/03/2004 13:46:09

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε στις 12 το μεσημέρι στο Μπούρνκενστοκ της Ελβετίας με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, στον οποίο επέδωσε την απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τέταρτο σχέδιό του. Στην απάντηση περιλαμβάνοναι όλα τα σημεία για τα οποία θα ζητεί βελτιώσεις.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε για μία και πλέον ώρα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ενημέρωσε για τις θέσεις του. Στη συνάντηση Παπαδόπουλου και Καραμανλή υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων.

    Το σχέδιο Ανάν μελέτησε το Εθνικό Συμβούλιο σε χθεσινή συνεδρίασή του η οποία κράτησε έξι ώρες. Αμέσως μετά ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αποσύρθηκε στο δωμάτιό του όπου μελέτησε και μόνος του το σχέδιο.

    Επίσης η κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα συνέχισε να εργάζεται μέχρι τα ξημερώματα καθώς ο Αλβαρο ντε Σότο ζήτησε τα μεσάνυκτα από τις πλευρές πέρα από την ολοκληρωμένη απάντηση και ένα κατάλογο με τις προτεραιότητες τις οποίες ζητούν.

    [03] Νομοθετική ρύθμιση για υπαλλήλους ΑΕΙ.

    30/03/2004 13:17:33

    Με νομοθετική ρύθμιση θα τακτοποιηθούν οι 3.000 υπάλληλοι των πανεπιστημίων, οι οποίοι προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ, όπως αποφασίστηκε σήμερα μετά τη σύσκεψη που είχε η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Γιώργο Βέη.

    Η υπουργός τόνισε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε με τον κ.Βέη τις διάφορες μειονεξίες του συστήματος, όπως είπε, και το πώς είναι δυνατό να διορθωθούν μερικές από αυτές. Οσον αφορά τους 3.000 υπαλλήλους των πανεπιστημίων που η πρόσληψή τους είχε αμφισβητηθεί από το ΑΣΕΠ η κ.Γιαννάκου τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί υπηρετούν και προσφέρουν υπηρεσίες στα πανεπιστήμια ενώ επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κατάσταση, όπως είπε, διότι ''καλό είναι να προβλέπουμε αντί να αναγκαζόμαστε εκ των υστέρων να ρυθμίζουμε ζητήματα κατ`αυτόν τον τρόπο''.

    Οσον αφορά τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ η κ.Γιαννάκου είπε ότι θα προσληφθούν όσοι απομένουν που είναι διοριστέοι και θα γίνουν κανονικά καινούργιες εξετάσεις προς το Νοέμβριο για τη διετία, όπως προβλέπει ο νόμος. Η αναλογία θα είναι 60% από το ΑΣΕΠ και 40% από την επετηρίδα, ενώ ήταν 75% και 25% αντίστοιχα.

    Σε ερώτηση τί θα γίνει με τα πανεπιστήμια που ορισμένα από αυτά έχουν άμεσο οικονομικό πρόβλημα, η υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν ''μαύρες τρύπες'' και αναλήψεις υποχρεώσεων, για τις οποίες δεν υπήρχαν αντίστοιχες πιστώσεις. Ηδη, έχουν εκταμιευθεί χρήματα που ξεπερνούν τους μήνες που έχουμε διανύσει, σε άμεσες πληρωμές τα χρήματα αυτά ανέρχονται σε 440 εκατομύρια ευρώ.

    Επίσης υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει υποσχεθεί ότι θα ανεβάσει στο 5% του ΑΕΠ τη χρηματοδότηση μέσα στην τετραετία και είπε ότι περιμένει μεγαλύτερη χρηματοδότηση με το νέο προϋπολογισμό.

    [04] Με ερωτήσεις συνηγόρων συνεχίζεται η δίκη του ΕΛΑ

    30/03/2004 12:41:05

    Με ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης προς τον μάρτυρα Βασίλη Ζήση, συνεχίζεται η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση του ΕΛΑ.Ο κ.Ζήσης υποστήριξε ότι η κρατική εξουσία δεν συμπαραστάθηκε στις δικαστικές αρχές ώστε να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν το υλικό που προήλθε από τα αρχεία της Στάζι. Είπε επίσης ότι εκείνοι που οδήγησαν τις αρχές σε συγκεκριμένες συλλήψεις είναι οι εγκέφαλοι του ΕΛΑ, επανέλαβε ότι υπάρχουν ασύλληπτα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης ενώ έκανε λόγο για ''παζάρι'' που προηγήθηκε των συλλήψεων.

    Από την πλευρά της η υπεράσπιση έθεσε υπόψη του δικαστηρίου δημοσιεύματα που καταγγέλουν τον κ.Ζήση ως εμπλεκόμενο με υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας που έχει ''ύποπτες δραστηριότητες''.

    Ο δημοσιογράφος απέδωσε τα εν λόγω δημοσιεύματα σε προσωπικές αντιδικίες και εμπάθειες των συντακτών τους προς το πρόσωπό του. Η εξέταση του μάρτυρα συνεχίζεται.

    [05] Ελεγχοι για ακρυλαμίδιο σε τρόφιμα.

    30/03/2004 11:40:16

    Συνεχείς είναι οι έλεγχοι από τον Eνιαίο Φορέα Eλέγχου Tροφίμων σχετικά με την παρουσία ακρυλαμιδίου σε μία κατηγορία τροφίμων. O ΕΦΕΤ ενημέρωσε τους καταναλωτές, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, ότι τα τελευταία δύο έτη τα ελληνικά προϊόντα βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση σχετικά με την παρουσία αυτής της χημικής ουσίας για την οποία η EE δεν έχει ακόμα καταλήξει εάν θα ορίσει ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

    Οι κατηγορίες των τροφίμων, οι οποίες ενοχοποιούνται για πιθανή παρουσία ακρυλαμιδίου, είναι τα πατατάκια, οι τηγανητές πατάτες, τα δημητριακά (πρωινού), το ψωμί, οι φρυγανιές, τα μπισκότα, ο καφές, το κακάο και διάφορα άλλα σνακς.

    Για το σκοπό αυτό από το 2003 ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διεξάγει ένα εθνικό πρόγραμμα παρακολούθησης της παρουσίας του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα αυτά. Τα δείγματα λαμβάνονται από χώρους λιανικής πώλησης (π.χ. σούπερ μάρκετ) και όσον αφορά τις τηγανητές πατάτες από ταχυφαγεία (fast foods) και εστιατόρια.

    Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών στα δείγματα από την ελληνική αγορά έδειξαν ότι τα επίπεδα συγκέντρωσης ακρυλαμιδίου σε αυτά τα τρόφιμα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα που έχουν καταγραφεί σε παρόμοια προϊόντα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κοινοτικές και μη, αλλά και στις ΗΠΑ. Η ανώτατη τιμή συγκέντρωσης ακρυλαμιδίου στα δείγματα της ελληνικής αγοράς ήταν σημαντικά μικρότερη αυτής που έχει καταγραφεί σε άλλες χώρες. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου μετρήθηκαν σε προϊόντα που είχαν παρασκευασθεί με τηγάνισμα και περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμυλούχων υδατανθράκων, όπως τα πατατάκια.

    Η τοξικότητα του ακρυλαμιδίου εκτιμήθηκε στο παρελθόν από διάφορους διεθνείς οργανισμούς και θεωρήθηκε καρκινογόνος ουσία, συμπεράσματα που βασίστηκαν σε τοξικολογικά δεδομένα από μελέτες στα ζώα και μόνο. Στον άνθρωπο έως σήμερα δεν έχει αποδειχτεί ότι έχει παρόμοια επίδραση.

    Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν προταθεί προς τους καταναλωτές, για τη μείωση του σχηματισμού ακρυλαμιδίου κατά την παρασκευή φαγητού στο σπίτι, τα παρακάτω μέτρα:

    - να αποφεύγεται η αποθήκευση της πατάτας σε χαμηλές θερμοκρασίες.

    - τα αμυλούχα τηγανητά και ψητά προϊόντα να έχουν χρώμα χρυσαφί και όχι σκούρο καφέ.

    - να χρησιμοποιούνται χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά το τηγάνισμα και να ελέγχεται η αξιοπιστία των θερμομέτρων που χρησιμοποιούνται στις φριτέζες

    - να συμβουλεύονται οι καταναλωτές τις οδηγίες χρήσης στις συσκευασίες των προϊόντων.

    [06] Μέτρα για ασφάλεια σχολικών εκδρομών θα λάβει η κυβέρνηση

    30/03/2004 10:35:29

    Στην λήψη μέτρων για την ασφάλεια των σχολικών εκδρομών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά και το ατύχημα με το σχολικό λεωφορείο, έξω από το Αγρίνιο. Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός. Στο μεταξύ, ποινή φυλάκισης 8 μηνών και 20 ημερών για πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια επέβαλε το αυτόφωρο Αρτας στον 27χρονος Κώστα Μαργαριτόπουλο, οδηγό του μοιραίου λεωφορείου. Ο οδηγός αφέθηκε ελεύθερος καθώς η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ για παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

    [07] Ελβετία-Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν.

    30/03/2004 08:14:55

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συναντήθηκε απόψε στο Μπούργκενστοκ για είκοσι λεπτά της ώρας με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη και Α. Γκιούλ. Τα πρώτα πέντε λεπτά της συνάντησης αναλώθηκαν σε φιλοφρονήσεις με συγχαρητήρια για τις εκλογικές νίκες και των δύο, ενώ αντήλλαξαν απόψεις και για το Κυπριακό.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξέφρασε τη διάθεσή του να βοηθήσει για να βρεθεί λύση, ενώ και ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι έχει την πολιτική βούληση να επιλυθεί το πρόβλημα.

    ''Θέλουμε να βοηθήσουμε, γ' αυτό είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε ενεργό στήριξη ώστε να βρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση'', φέρεται να τόνισε ο κ. Καραμανλής. Πάντως και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε σημεία του αναθεωρημένου σχεδίου Αναν και πως υπάρχουν προβληματικά στοιχεία, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιά είναι αυτά.

    [08] Ελβετία-ΟΗΕ-Σχέδιο Αναν-Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου.

    30/03/2004 08:13:44

    Ικανοποίηση σε κάποια σημεία και δυσαρέσκεια σε αρκετά άλλα εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποίος επισήμανε ότι ''μερικά πολύ σημαντικά για εμάς θέματα δόθηκαν στην άλλη πλευρά''.

    Στα θετικά για την ελληνοκυπτριακή πλευρά ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε την συμπερίληψη ολόκληρης της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Θεμελιώδη Συμφωνία και την πρόνοια περί εναλλαγής στην Γερουσία κάθε πέντε χρόνια και όχι συχνότερα.

    Ως αρνητικές αναφέρθηκαν οι πρόνοιες περί διαιτησίας και παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί ακόμη και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι συνεχίζεται η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο μελετά το νέο σχέδιο και ότι ''η πρώτη αξιολόγηση γίνεται σε πνεύμα σύμπνοιας, συνεργασίας και εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων''.

    Το πρωί αναμένεται να δοθεί από την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία συνολική απάντηση στο σχέδιο του γενικού γραμματέα, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης.

    Σε ό,τι αφορά την συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ο Κύπριος εκπρόσωπος δήλωσε ότι ''δεν υπάρχει καμία διαφορά απόψεων με την Αθήνα, η συνεργασία είναι πάντα αγαστή και η συνεννόηση του προέδρου με τον πρωθυπουργό συνεχής''.

    Μεταφέροντας, τέλος, μήνυμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χρυσοστομίδης έκανε λόγο για ''ανάγκη να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας'' και επανέλαβε ότι ''οι τελικές θέσεις θα μεταφερθούν στους πολίτες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στην Λουκέρνη''.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν ο κ. Παπαδόπουλος θα πάρει θέση σχετικά με το αποτέλεσμα των συνομιλιών και ενόψει του δημοψηφίσματος, ο κ. Χριστοστομίδης απάντησε ότι ''η πολιτική ηγεσία θα τοποθετηθεί''.

    [09] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

    30/03/2004 08:12:49

    Μακρύς είναι ο διπλωματικός μαραθώνιος που διεξάγεται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για επίλυση του Κυπριακού. Ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, επέδωσε χθες στις τέσσερις πλευρές το νέο, τέταρτο κατά συνεχή φορά, σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει μέχρι σήμερα το πρωί να παραδώσουν τις παρατηρήσεις τους επί του αναθεωρημένου σχεδίου, ώστε το τελικό σχέδιο να είναι έτοιμο εως αύριο.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως έγινε γνωστό μέσω του εκπροσώπου της κυβέρνησης κ. Χρυσοστομίδη, έκανε λόγο για ''ανάγκη να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας'' και επανέλαβε οτι ''οι τελικές θέσεις θα μεταφερθούν στους πολίτες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στη Λουκέρνη''. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ικανοποίηση σε κάποια σημεία του σχεδίου και δυσαρέσκεια σε αρκετά άλλα και επισημάνθηκε οτι ''μερικά πολύ σημαντικά για εμάς θέματα δόθηκαν στην άλλη πλευρά''.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 March 2004 - 12:30:22 UTC