Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Καραμανλή για τα φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Δικαιοσύνης
  • [02] Έντονα προβλήματα απο το κύμα κακοκαιρίας, στις περισσότερες περιοχές της χώρας
  • [03] Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Λάρισας
  • [04] Στην ΕΣΗΕΑ τα ονόματα των δημοσιογράφων που εργάζονται σε δημόσιο και δημόσια ΜΜΕ

  • [01] Παρέμβαση Καραμανλή για τα φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Δικαιοσύνης

    Παρέμβαση, με δημόσια δήλωσή του, για τα φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύπτονται στον χώρο της δικαιοσύνης, έκανε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως "απαρέγκλιτη απόφαση της νέας διακυβέρνησης είναι η εξάλειψη των φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς σε όλους του χώρους του δημόσιου βίου. Η απόφαση αυτή ισχύει πολύ περισσότερο για τον χώρο της Δικαιοσύνης".

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τους ίδιους τους δικαστές να αποβάλουν απο το Σώμα τους ελάχιστους επίορκους συναδέλφους τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι Ελληνες δικαστές στην συντριπτική τους πλειονότητα με την επιστημονική τους κατάρτιση, το ήθος και την ακεραιότητά τους, τιμούν και τον όρκο τους και το θεσμό. Αυτοί, λοιπόν, οι ίδιοι και η ηγεσία τους, οφείλουν πρώτοι απ' όλους - στο πλαίσιο της ανεξάρτητης λειτουργίας της Δικαιοσύνης- να αποβάλουν απο το Σώμα τους ελάχιστους επίορκους συναδέλφους τους".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για δικαστικούς που λειτουργούν σε συνθήκες διαφθοράς και συναλλαγής, ρίχνουν βαριά σκιά στη δικαιοσύνη και πλήττουν ένα θεσμό, θεμέλιο της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Και πρόσθεσε ότι "ο σεβασμός των νόμων είναι αναγκαίος όρος για τη λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτους δικαίου. Για να σέβονται όμως οι πολίτες το νόμο πρέπει και οι λειτουργοί του να εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη".

    Μέτρα για καταπολέμηση της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη ανακοίνωσε ο Α. Παπαληγούρας

    Με τη φράση "στην ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει θέση κανένας επίορκος δικαστής", συνόψισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς δικαστικών και περιέγραψε τη φιλοσοφία δέσμης 12 μέτρων που ανακοίνωσε για την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών.

    Ο υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "αυτοί που αποφασίζουν καθημερινά για την τιμή, την περιουσία, την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών οφείλουν να είναι αδέκαστοι και ανεπίληπτοι". Ανταποκρινόμαστε, ανέφερε, στην κοινή επιταγή "για μια δικαιοσύνη ανεπίληπτη αλλά και στην ανάγκη της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων δικαστών να διαφυλάξουν το κύρος, την αξιοπιστία και την υπόληψή τους έναντι των πολιτών τους οποίους κρίνουν".

    Ο κ.Παπαληγούρας, τόνισε οτι τα νέα μέτρα τα οποία θα προωθηθούν σύντομα στη Βουλή είναι:

    1. Μετατραπέται απο πλημμέλημα σε κακούργημα η παθητική δωροδοκία δικαστή. Πλέον της ποινής θα επιβάλλεται και χρηματική ποινή από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ.

    2. Σε βαθμό κακουργήματος θα παραπέμπεται και όποιος προσφέρει χρήματα ή δώρα σε δικαστικό λειτουργό.

    3. Αυξάνεται ο αριθμός των επιθεωρητών των δικαστηρίων με επίκουρους επιθεωρητές ενώ ενισχύεται η Γραμματεία της Επιθεώρησης με προσωπικό κλπ.

    4. Ενεργοποιείται ο έλεγχος του "πόθεν έσχες" των δικαστικών λειτουργών και ενισχύεται η αρμόδια υπηρεσία.

    5. Θα διενεργηθεί έλεγχος των δηλώσεων "πόθεν έσχες" των προηγουμένων ετών των δικαστικών λειτουργών.

    6. Παύει να ασκεί τα καθήκοντά του οποιοσδήποτε δικαστής σε βάρος του οποίου διενεργείται πειθαρχική έρευνα για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.

    7. Ελέγχεται πειθαρχικά όποιος δικαστής καθυστερεί την έκδοση αποφάσεων πέραν του οκταμήνου και του αφαιρείται η δικογραφία.

    8. Εισάγεται ο θεσμός του εφέτη-επόπτη ανακριτών στα μεγάλα δικαστήρια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).

    9. Θα επανελεχθούν όλες οι παλαιές σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις δικαστικών λειτουργών που είχαν τεθεί στο αρχείο και υπάρχουν ενδείξεις διαφθοράς.

    10. Κατοχυρώνεται το αδιάβλητο των κληρώσεων για τον καθορισμό των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων.

    11. Αποκλείεται η αντικατάσταση οποιουδήποτε δικαστή έχει κληρωθεί ως μέλος ποινικού δικαστηρίου.

    12. Θεσπίζονται αυστηρές ποινές για τα εγκλήματα της ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης.

    Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη βελτίωση του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας.

    [02] Έντονα προβλήματα απο το κύμα κακοκαιρίας, στις περισσότερες περιοχές της χώρας

    Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού που προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Εν όψει της επιδείνωσης του καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε επιφυλακή. Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στους Νομούς Ιωαννίνων και Ευρυτανίας, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στο μεγαλύτερο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Μετ΄εμποδίων λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης εξελίσσεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από το 188ο χιλιόμετρο έως το 200ο και συγκεκριμένα από την περιοχή του Μώλου μέχρι τις Θερμοπύλες. Στα 12 αυτά χιλιόμετρα η διέλευση των οχημάτων επιτρέπεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στο υπόλοιπο του νομού Φθιώτιδας έχει παραλύσει κάθε κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, αφού τις τελευταίες τρεις ώρες το ύψος του χιονιού, ακόμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας ξεπέρασε τους 10 πόντους.

    Με απόφαση της Νομαρχίας όλα τα σχολεία του νομού παραμένουν κλειστά, ενώ έχουν σημειωθεί δεκάδες διακοπές ρεύματος ακόμα και σε τμήματα της πόλης της Λαμίας.

    [03] Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Λάρισας

    Αποχώρηση των τρακτέρ από τα Τέμπη, ύστερα από 12 μέρες παραμονής στους δρόμους, αποφάσισαν οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Λάρισας.

    Ειδικότερα, οι βαμβακοπαραγωγοί, αποφάσισαν, ομόφωνα, να αποχωρήσουν την Τρίτη, από τις 11 το πρωί και μετά, από τα Τέμπη και τους υπόλοιπους χώρους συγκέντρωσης των τρακτέρ, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι πρόκειται για αναστολή των κινητοποιήσεών τους για ένα μήνα, καθώς στις 24 Φεβρουαρίου λήγει η διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων και αναμένεται το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα των ελέγχων.

    Βάσει των ανακοινώσεων που θα γίνουν τότε από το υπουργείο, οι βαμβακοπαραγωγοί επιφυλάσσονται να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Πάντως, η συντονιστική επιτροπή αγροτών παραμένει ενεργή και διευρύνεται και πρόκειται στο αμέσως επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει περιοδείες στα χωριά, προκειμένου να ενημερώσει τους αγρότες για την κατάσταση, αλλά και για το ζήτημα της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ, που επίσης αποτελεί σημείο αιχμής για τον αγροτικό κόσμο.

    Σε ανακοίνωσή τους, σχετικά με την αναστολή των κινητοποιήσεών τους, οι αγρότες καλούν μέχρι τέλους Φεβρουαρίου τον κ. Μπασιάκο να απαντήσει στα ακόλουθα:

    - για το ύψος της επιστροφής της συνυπευθυνότητας, καθόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι

    - για τις αδιάθετες ποσότητες, γιατί ο ίδιος δεσμεύτηκε για εξεύρεση λύσης, όπως υποστηρίζουν

    - για τη μείωση του κόστους παραγωγής

    - για ουσιαστική χρήση του Μητρώου Αγροτών

    - για την ύπαρξη δέσμευσης σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και την ενεργοποίηση πολιτικών για τη συμπλήρωση της απώλειας εισοδήματος, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από το 2006

    - και επίσης για την ύπαρξη δέσμευσης σχετικά με την ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία.

    Στο μεταξύ, στο "χορό" των κινητοποιήσεων μπήκαν από την Δευτέρα άλλοι αγρότες, οι οποίοι συντονίζονται από την ΠΑΣΥ που πρόσκειται στο ΚΚΕ, και ξεκίνησε πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

    Στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ, η οποία εξελίσσεται ταυτόχρονα σε 32 νομαρχίες της χώρας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αγροτών στον Τίρναβο και συμβολικά έκλεισε η εθνική οδός Ελασσόνας - Κοζάνης, όπως και ο δρόμος στην περιοχή Δαμασίου.

    Οι συντονιστές του αγώνα της ΠΑΣΥ μιλούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ενδυνάμωση των μπλόκων με τρακτέρ, ενώ η παραπέρα πορεία θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα ληφθεί πανελλαδικά.

    [04] Στην ΕΣΗΕΑ τα ονόματα των δημοσιογράφων που εργάζονται σε δημόσιο και δημόσια ΜΜΕ

    Την λίστα με τα ονόματα των δημοσιογράφων που εργάζονται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα του ΄97, απέστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Θ.Ρουσόπουλος, στην ΕΣΗΕΑ, μετά από αίτημα που υπέβαλε ο πρόεδρός της.

    Ο κ.Ρουσόπουλος, σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σημειώνει ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων αντιβαίνει προς τις αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων και άρα ζητά να τηρηθεί η σχετική νομοθετική πρόνοια. Επίσης, δεσμεύεται ότι οι νέες καταστάσεις (που καλύπτουν την περίοδο ως τις 31/3/2005) θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν στις αρχές Απριλίου στην ΕΣΗΕΑ. «Είμαι βέβαιος ότι στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης, η ΕΣΗΕΑ θα πρωταγωνιστήσει ώστε να πάψουν να εκτοξεύονται συλλήβδην κατηγορίες επί δικαίων και αδίκων. Στην προσπάθειά σας αυτή θα με βρείτε αρωγό», υπογραμμίζει σχετικά ο υπουργός Επικρατείας.

    Επιπρόσθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Προεδρικό Διάταγμα του ΄97 συμπληρώθηκε από νομοθετικές ρυθμίσεις που διηύρυναν την έννοια του δημόσιου τομέα και γι' αυτό με εντολή του ιδίου του κ. Ρουσόπουλου στο εξής περιλαμβάνονται κι οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (όπως η ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΧΑΑ κ.α.) στην υποχρέωση της ετήσιας ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Τύπου.

    Στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ οι λίστες

    Η ΕΣΗΕΑ θα δώσει στη δημοσιότητα, μέσω της ιστοσελίδας της, τους καταλόγους απασχολουμένων σε θέσεις δημοσιογραφικές στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, όπως έκανε γνωστό με σχετική ανακοίνωσή της. «Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ πιστεύει απόλυτα ότι η εφαρμογή στην πράξη της πλήρους διαφάνειας σε ότι αφορά το δημοσιογραφικό επάγγελμα είναι προς όφελος συνολικά του κλάδου, των δημοσιογράφων, αλλά και του δικαιώματος της ενημέρωσης των πολιτών. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα αυτόν τον κατάλογο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 January 2005 - 22:09:15 UTC