Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ιράν και η Συρία στο στόχαστρο του προέδρου Μπους.
  • [02] Aπεβίωσε ο Αλέκος Καραμανλής
  • [03] Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί τον Μητροπολίτη Αττικής να δώσει εξηγήσεις και να θέσει σε αργία τον Γιοσάκη
  • [04] Κακοκαιρία πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας
  • [05] Συζήτηση στη Βουλή του σ/ν για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

  • [01] Το Ιράν και η Συρία στο στόχαστρο του προέδρου Μπους.

    Σαφή προειδοποίηση προς το Ιράν και τη Συρία, ότι ενισχύουν την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και αποτελούν τους βασικούς αντιπάλους των ΗΠΑ, διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου.

    "Για να προωθήσουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα καθεστώτα που συνεχίζουν να φιλοξενούν τρομοκράτες και να επιδιώκουν την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής" τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπους.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό των Ιρανών που ζητούν την ελευθερία" τους, τόνισε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος και ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να πάψει να στηρίζει την τρομοκρατία και "να ανοίξει την πόρτα στην ελευθερία".

    Πιο σκληρός στάθηκε ο αμερικανός πρόεδρος έναντι του Ιράν ,εκφράζοντας σαφώς την υποστήριξή του προς την αντιπολίτευση και τη λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στο καθεστώς της Τεχεράνης."Στο λαό του Ιράν απόψε λέω: εσείς που θέλετε την ελευθερία σας, η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό σας", είπε, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη "παραμένει το βασικότερο κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία" και κατηγορώντας το Ιράν ότι είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα αποστερώντας από το λαό της την ελευθερία που αποζητά και που του αξίζει".

    Ο πρόεδρος Μπους κατηγόρησε επίσης τη Δαμασκό ότι "συνεχίζει να επιτρέπει να χρησιμοποιείται το έδαφός της - και ορισμένες περιοχές του Λιβάνου - από τους τρομοκράτες που θέλουν να διαλύσουν κάθε ελπίδα για ειρήνη στην περιοχή".

    Αναφερόμενος στο Ιράκ ,ο πρόεδρος Μπους αρνήθηκε να ανακοινώσει ένα "τεχνητό χρονοδιάγραμμα" ,όπως είπε,για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων γιατί κάτι τέτοιο "θα ενθάρρυνε τους τρομοκράτες και θα τους έκανε να πιστέψουν ότι οι Αμερικανοί χάνουν την υπομονή τους".

    "Η νέα πολιτική κατάσταση στο Ιράκ ανοίγει μια νέα φάση του καθήκοντός μας στη χώρα αυτή. Θα επικεντρωθούμε ολοένα και περισσότερο στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να γίνουν ικανότερες, να αποκτήσουν καλύτερους αξιωματικούς και πιο αποτελεσματική διοίκηση. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία των Ιρακινών φίλων μας και το ελεύθερο Ιράκ θα καταστήσει πιο ασφαλή την Αμερική για τις επόμενες γενιές" τόνισε ο Μπους , προσθέτοντας ότι "θα πετύχουμε επειδή οι Ιρακινοί αγαπούν την ελευθερία τους, όπως το έδειξαν την περασμένη Κυριακή".

    Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας "μέχρι να κερδηθεί η μάχη", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζοντας ότι "η χώρα μας παραμένει στόχος τρομοκρατών που θέλουν να σκοτώσουν πολλούς από εμάς και να μας εκφοβίσουν όλους".

    "Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα που επιτέθηκε στη χώρα μας διαθέτει ακόμη ηγεσία όμως πολλοί από τους αρχηγούς έχουν εξουδετερωθεί. Υπάρχουν ακόμη κυβερνήσεις που υποστηρίζουν και προστατεύουν τους τρομοκράτες, όμως ο αριθμός τους έχει μειωθεί. Υπάρχουν ακόμη καθεστώτα που προσπαθούν να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής όμως τώρα πια αυτό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες", προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος.

    "Η καταδίωξη των εχθρών μας είναι μια υποχρέωση ζωτικής σημασίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", είπε, προσθέτοντας ότι "σ' αυτήν την περίοδο του πολέμου πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους στρατιώτες μας και να τους δώσουμε όλα τα μέσα για τη νίκη"..." "Η πολιτική μας δεν στοχεύει να επιβάλει το αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης σε άλλες χώρες, αλλά μόνο να διαδώσει την ελευθερία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν το δικαίωμα, την επιθυμία και την πρόθεση να επιβάλουν τη δική τους μορφή διακυβέρνησης σε κανέναν άλλο", επισήμανε ο πρόεδρος Μπους.

    ΜΨΥ

    [02] Aπεβίωσε ο Αλέκος Καραμανλής

    Σε ηλικία 91 ετών, απεβίωσε ο Αλέκος Καραμανλής, πατέρας του πρωθυπουργού. Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε σήμερα στον ιερό ναό της Αγίας Φιλοθέης, ενώ η κηδεία θα γίνει αύριο το μεσημέρι στη γενέτειρα του μεταστάντος, την Πρώτη Σερρών, σε στενό οικογενειακό κύκλο

    Ο Αλέκος Καραμανλής κατέληξε λίγο μετά τις 8.30 το πρωί στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" όπου νοσηλευόταν από τις 11 Ιανουαρίου με λοίμωξη του αναπνευστικού.

    Ο πατέρας του πρωθυπουργού γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1913 στην Πρώτη Σερρών όπου και τελείωσε το δημοτικό.

    Πήγε γυμνάσιο στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Δικηγόρησε για λίγα χρόνια και στη συνέχεια ασχολήθηκε με μικρή εταιρία χωματουργικών έργων την οποία ίδρυσε ο ίδιος.

    Ο Αλέκος Καραμανλής είχε πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στον πόλεμο του 1940.

    Το Σεπτέμβριο του 2004 συμπλήρωσε 60 χρόνια γάμου με τη σύζυγό του Αλίκη, με την οποία απέκτησε δυο γιούς. Το Γιώργο 59 ετών σήμερα και τον Κώστα Καραμανλή 48 ετών.

    Στη διάρκεια της δικτατορίας το γραφείο του στην οδό Βουλής 18 ήταν κέντρο συναντήσεων πολλών πολιτικών και ουσιαστικά υπήρξε ο σύνδεσμος πολλών εξ αυτών με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που βρισκόταν στο Παρίσι.

    Ο Αλέκος Καραμανλής ευτύχησε να δει τον γιό του Κώστα αρχηγό της ΝΔ και στη συνέχεια πρωθυπουργό της χώρας.

    Στα χρόνια της αυτοεξορίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Παρίσι κάθε Πάσχα μαζί με την οικογένειά του πήγαινε οδικώς στη γαλλική πρωτεύουσα για να περάσουν τις γιορτές μαζί.

    Σχεδόν κάθε Κυριακή και σε όλες τις μεγάλες γιορτές η οικογένεια Καραμανλή συγκεντρωνόταν στο σπίτι του πρωθυπουργού στη Ραφήνα, ένα σπίτι που είχε αγοράσει ο Αλέκος Καραμανλής πριν από πολλές δεκαετίες ως εξοχική κατοικία και το οποίο σήμερα αποτελεί τη μόνιμη κατοικία του πρωθυπουργού.-

    [03] Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί τον Μητροπολίτη Αττικής να δώσει εξηγήσεις και να θέσει σε αργία τον Γιοσάκη

    Αποφάσεις για τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη και τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, σε σχέση με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ελήφθησαν στην πολύωρη συνεδρίαση της Ιεράς Διαρκούς Συνόδου.

    Όσον αφορά τον μητροπολίτη Αττικής καλείται την Παρασκευή στις εννέα και μισή το πρωί να δώσει εξηγήσεις για να διαπιστώσει η Σύνοδος εάν συντρέχουν λόγοι να τεθεί σε διαθεσιμότητα για έξι μήνες προκειμένου να διαλευκανθούν όλες οι εις βάρος του καταγγελίες. Μετά από έξι μήνες και ανάλογα με την πορεία των ανακρίσεων, μπορεί η Σύνοδος να αποφασίσει την οριστική απομάκρυνσή του από το μητροπολιτικό θρόνο.

    Ως προς τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, η Σύνοδος απαίτησε από τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, στη δικαιοδοσία του οποίου ο Γιοσάκης υπάγεται, να τον θέσει, εντός της ημέρας, σε αργία και συγχρόνως να ασκήσει δίωξη.

    Όσον αφορά τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, ο οποίος έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Εκκλησίας, τον καλεί έως την ερχόμενη Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, να παράσχει γραπτές εξηγήσεις για τις καταγγελίες σε βάρος του, και μετά την υποβολή εξηγήσεων θα αποφασίσει η Σύνοδος τι θα πράξει.

    Επίσης, αποφασίστηκε η Ιερά Σύνοδος να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων Εκκλησίας και Πολιτείας για να συνταχθεί νέος νόμος περί των εκκλησιαστικών δικαστηρίων, ενώ μέχρι να ψηφισθεί αυτός ο νέος νόμος θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να προωθήσει σχέδιο νόμου στη Βουλή που θα προβλέπει δύο άμεσες τροποποιήσεις:

    α) Εάν κληρικός ή μοναχός φέρεται να έχει υποπέσει σε κανονικό παράπτωμα που προκάλεσε βαρύτατο σκανδαλισμό του πληρώματος της Εκκλησίας και το οποίο εκδηλώνεται δια του Τύπου, της τηλεοράσεως ή με οιονδήποτε άλλον τρόπο και ο οικείος αρχιερέας στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο κληρικός ή μοναχός ολιγωρεί να διενεργήσει ανάκριση, θα μπορεί να επιληφθεί του ζητήματος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

    β) Να ορισθεί ότι στα επισκοπικά δικαστήρια οι πρεσβύτεροι που παρίστανται θα έχουν αποφασιστική ψήφο και όχι απλώς συμβουλευτική γνώμη όπως μέχρι τώρα ισχύει προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του κλήρου και του λαού προς την εκκλησιαστική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος που διάβασε το ανακοινωθέν με τις αποφάσεις, επισήμανε ότι η «Ιερά Σύνοδος έχει επίγνωση των κρισίμων περιστάσεων στις οποίες τελεί η Εκκλησία, θλίβεται για το κλίμα που δημιουργήθηκε εις βάρος της εξαιτίας ενεργειών κάποιων λειτουργών της και τονίζει ότι τους επόμενους μήνες οι Έλληνες κληρικοί και ο πιστός λαός θα αποκρυπτογραφήσουν την αλήθεια, ότι δηλαδή πέραν ορισμένων περιστατικών αποδεδειγμένης ενοχής που πατάσσονται ήδη σκληρά η Εκκλησία παραμένει δύναμη του ελληνισμού και ψυχικό αποκούμπι του λαού».

    Η Σύνοδος καλεί τους πιστούς που διαθέτουν νόμιμα στοιχεία κατηγορίας να τα καταθέσουν υπεύθυνα στα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα για να ριχθεί άπλετο φως σε φήμες και πληροφορίες που σχετίζονται με την τιμή και την υπόληψη των κληρικών της Εκκλησίας.

    [04] Κακοκαιρία πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας

    Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και τις ισχυρές καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες θαλάσσιες περιοχές.

    Στην Αττική χιόνι έπεσε στα βόρεια και δυτικά του νομού, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την Τροχαία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω και από τη Μονή Κλειστών προς τα Δερβενοχώρια, καθώς και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από την Οινόη προς Θήβα.

    Απαγόρευση απόπλου

    "Δεμένα" στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας παραμένουν όλα τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, καθώς στα πελάγη πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ. Επίσης με μεγάλη δυσκολία πραγματοποιούνται τα δρομολόγια όλων των πορθμείων της χώρας.

    Προβλήματα στις πτήσεις

    Μετ' εμποδίων πραγματοποιήθηκανι σήμερα οι πτήσεις εσωτερικού, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Από το πρωί ματαιώθηκαν οι πτήσεις των Ολυμπιακών αερογραμμών από Αθήνα για Αλεξανδρούπολη, Κάσο- Κάρπαθο, Λέρο και Σάμο. Επίσης ματαιώθηκε η πρωϊνή πτήση της Aegean Airlines από Αθήνα για Αλεξανδρούπολη, λόγω σφοδρής χιονοθύελλας που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Αντίθετα όλες οι πτήσεις εξωτερικού εκτελούνται κανονικά.

    Στη Θεσσαλονίκη, τα σχολικά συγκροτήματα του νομού παρέμειναν σήμερα κλειστά, ενώ δεκάδες μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους για να τους κρατήσουν ανοικτούς στην κυκλοφορία. Αλυσίδες πάντως χρειάζονται σε όλο το ορεινό δίκτυο.

    Στην υπόλοιπη Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται από και προς τα χιονοδρομικά κέντρα των νομών Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Γρεβενών, στην εθνική οδό Φλώρινας- Καστοριάς, στο τμήμα της Εγνατίας οδού μετά τη Βέροια προς Καστανιά και στα ορεινά της Πιερίας, της Χαλκιδικής, της Κοζάνης και των Γρεβενών.

    Κλειστά ήταν σήμερα τα σχολεία και στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε στην Εγνατία οδό και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Τριάντα ορεινοί οικισμοί έχουν αποκλεισθεί.

    Νεκρό ζευγάρι ηλικιωμένων στην Φθιώτιδα

    Tραγικό τέλος επιφύλασσε η τύχη για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από το χωριό Πουγκάκια της δυτικής Φθιώτιδας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, λόγω του πολικού ψύχους που επικρατούσε στην περιοχή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το χιόνι στην περιοχή φθάνει τουλάχιστον το ένα μέτρο. Οι γείτονες, που δεν είχαν από το πρωί σημεία ζωής του ζευγαριού, αναζήτησαν τα ίχνη τους με αποτέλεσμα να τους εντοπίσουν στο σπίτι τους νεκρούς.

    Τα καιρικά φαινόμενα, μετά το μεσημέρι παρουσιάζουν ύφεση στη Φθιώτιδα, αλλά μεγάλες περιοχές του νομού παραμένουν αποκλεισμένες. Τα σχολεία σε όλη τη Φθιώτιδα δεν λειτούργησαν λόγω της κακοκαιρίας ενώ η Νομαρχία είναι σε αναμονή ανανέωσης της απόφασης για κλείσιμο σχολείων και την Παρασκευή, λόγω του παγετού που αναμένεται να επικρατήσει τη νύχτα και αύριο το πρωί.

    Στο σύνολο του επαρχιακού οδικού δικτύου στη δυτική Φθιώτιδα, το Δομοκό και την περιοχή της Υπάτης η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες, όπως και από Λαμία προς Άμφισσα, από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς Καρπενήσι.

    Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο νομό Αχαΐας, όπου παραμένουν αποκλεισμένα 45 χωριά στις επαρχίες Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, καθώς και στις περιοχές της Χαλανδρίτσας, της Ακράτας και της Αιγείρας.

    [05] Συζήτηση στη Βουλή του σ/ν για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

    Βαρύτατες κατηγορίες αντάλλαξαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κατά την επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

    O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, παραλλήλισε την εισαγωγή της συνέντευξης στη διαδικασία των προσλήψεων με μοριοδότηση, με τα παλαιότερα «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων» και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο, «η αναξιοκρατία καθίσταται αντικειμενικό κριτήριο».

    Στον κο Παπανδρέου απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι την αξιοπιστία της συνέντευξης εγγυάται το ίδιο το ΑΣΕΠ και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ότι με 49 τροποποιήσεις στο νόμο-Πεπονή, άνοιξε τις κομματικές κερκόπορτες για την καταστρατήγησή του.

    Κατά της εισαγωγής της συνέντευξης τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ενώ ο Βύρων Πολύδωρας, με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν νεοδημοκράτες ανάμεσα στους προς μοριοδότηση συμβασιούχους, αλλά βασικά, οπαδοί του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 February 2005 - 21:13:23 UTC